Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Pro neználky II (potřebuji vědět.....) ... pokračování ...

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

Re: Pro neználky II (potřebuji vědět.....) ... pokračování .

Příspěvek od jarda ovčák »

Skvělé... díky. Totiž, chtěli mi za barákem dělat stáčírnu kojenecké vody, než jsem je vyhnal. Říkali mi, že tam je fosilní voda. Tož aby tam nebyly ty fosilné baktérie velikosti hajzlového pavouka, nebo tak cosi. Mám studnu u pastviny a nejbližší studna je 500 metrů daleko. Nejbližší cizí stavení mám 200 metů daleko. Řekli mi, abych studnu vyčistil membránovým čerpadlem co nejvíc ze dna. Tak jsem ho tam dal na dno, napojil hadici zahradní a půšťal vodu. Týden tekla červená voda, další týden čistá voda s pískem, pak mě to přestalo bavit, tak jsem povytáhl čerpadlo o metr hore a čerpal dalších pár týdnů. Pak jsem objednal rozbor a je tam trocha koliformních baktérií. Řekli mi, vyčerpat dodna. Já když tu zahradní tahal ven a byla pokryta slizem. Kámoš instalater mi vynadal do ču......,
že se nemůže brát rozbor ze zahradní hadice.Navíc z číny....Ale že to ti rozborníci vědí..... voda má ph přesně 7,01, vše naprosto v pořádku a asi ty bakterie z té hadice či co. Uvidíme rozbor v pondělí.Já blbštajn tam nechal namontovat jakýsi sychrsystém s hlídáním hladiny.... Úplně k ničemu.

„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
jarda ovčák
Zasloužilý člen

Potřebuju vědět.... Budu stavět vodní pohon grilu. Voda poteče z hadice zahradní do nádob umístněných v kruhu, bude je postupně plnit a jejich gravitační silou bude točit rožněm.
Ptám se vás, jako hlav pomazaných.....
Jak odhadnout délku páky, jak určit velikost nádob a jak ovlivním rychlost točení. Potíž je v tom, že bych chtěl mít možnost vrtět nejen jehnětem, ale i prasátkem do 60kg. Je tedy potřeba vzít v potaz nevyváženost prasečího trupu na rožni. Navíc bych chtěl vřadit planetový převod ke grilování maxišpízů , aby tyto rotovali nejen kolem společné osy, ale i každý sám kolem své....
Nemáte někdo myšlenku, odhad či plánek???

„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JOVA »

:lol: Koukám, někdo zjistil že má hodně vody ve studni :lol:
Osobně bych šel být tebou do elektro pohonu, ale pokud trváš na vodě a v hadici máš patřičný tlak, tak bych ho využil a dal na ní něco jako parní stroj. Jeden kohout na regulaci průtoku (otáček), dva dvojčinné písty, kliky na 90st. a 4kohouty jako ventily. Odvod vody zase hadicí aby to moc necamralo u ohniště, oheň a voda se nemají rádi.
Můj gril jako inspirace: http://web.telecom.cz/jova1/gril/gril.htm

Pego
Zasloužilý člen
Dal: 29 poděkování
Dostal: 19 poděkování

Příspěvek od Pego »

jarda ovčák píše:Potřebuju vědět....
... nejen jehnětem, ale i prasátkem do 60kg. Je tedy potřeba vzít v potaz nevyváženost prasečího trupu na rožni ... odhad či plánek???
... prasatka - staci na hlavni hridel navlict kolmo pomocnou tyc, na kterou muzes navlict zavazi - prasatko pak muze mit i 120kg a nebude tahnout nerovnomerne. Kdyz das tyce 2, nic nezkazis. U nas na hrade tak pecou na grilu i vetsi prasatka a na pohon maj jenom 12V motor na pohon stiracu z auta s prevodem do pomala retezou. Jak se tam dostanu, odfotim.

PS: Zatim jenom narychlo obr. v Paintu: Na hlavni tyc nasunes kolmo tyc pomocnou, kterou muzes zaroven posouvat/zajistit. Na pomocnou tyc jako na cinku navliknes zavazi, ktere zase muzes posouvat k hlavni tyci nebo vic ven. Vyvazujes bez motora, abys ho nespalil.

PPS Kdyz chces peci vola, pouzijes jako pomocnou tyc obourucnou cinku s 200kg zavazi - to uz bude na vyvazeni urcite stacit :jump: :angel:
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

jarda ovčák
Zasloužilý člen

Ale tož.....
Když mě by se takový zařízeníčko s nějakejma rendlíkama líbilo. Vesele by to šplouchalo a zurčelo a v té vaně, která by pod tím byla by se chladilo pívo a víko.....
na vrtění grilem si můžu koupit hotový set, to mne nezabije, já chtěl něco veselého....

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Hydrorožnič

Příspěvek od adam.benda »

Věděl bys, jardo, alespoň zhruba průtok v té hadici? Budu vycházet z toho, že to tak nějak poteče, nebude do žádný gejzír... Osobně bych to udělal tak, že bych "vodní kolo" udělal co největší, takže podle toho, kolik Ti dovolí okolní konstrukce. Takže poloměr kola o něco menší než výška rožnícího napichováku od země. Zřejmě to bude kolo jak stádo, ale větším poloměrem získáš pomalejší otáčky, aby se rožněný subjekt hezky ideálně propékal. Zároveň se větší poloměr stane zručným nepřítelem obávaného tření, které při točení pašíků může nestřeženě přicházet různě veliké. Nádobky na kole bych udělal spíš menší - takové ... akorát do ruky. :D

Pego
Zasloužilý člen
Dal: 29 poděkování
Dostal: 19 poděkování

Příspěvek od Pego »

jarda ovčák píše:Ale tož.....
Když mě by se takový zařízeníčko s nějakejma rendlíkama líbilo. Vesele by to šplouchalo a zurčelo a v té vaně, která by pod tím byla by se chladilo pívo a víko.....
na vrtění grilem si můžu koupit hotový set, to mne nezabije, já chtěl něco veselého....
... ono to vyvazovani budes potrebovat stejne, rendlik nebo motor je jedno.

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

jarda ovčák píše:Ale tož.....
Přesně tohle jsem zažil v Pyrenejích. Bohužel nemůžu najít obrázek, ale kolo mělo tak dva metry průměr, točilo celým býkem a klauni v kostýmech to ořezávali do rána. Kelímky měly tak ,2 - ,25 l objem, voda ledva tekla a na jiném místě to samé honil vítr. Atmosfera úchvatná. Dechberoucí vzpomínka.... teda je fakt, že ta krajina tomu propůjčila neuchopitelné kouzlo :)

Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.
jarda ovčák
Zasloužilý člen

Mno, průtok mám na tříčtvrtce hadici 2 litry za sec, ovšem, při metrové páce naplněné 2 litry mám krouťák 20nm.....????Je to himl tak??To je kroutící moment jediné pixly. Když jich bude víc, bude to krouťák jak u motorky. Nebo mi to blbě politicky myslí??? Metrová páka, to je dvoumetrový kolo, pod tím nějaký vydlabaný maxikmen, kde by se chladilo pitivo a děcka by si pouštěly lodičky..... Přepad do jezírka.Takovej fešnej orchestrion. Enem to vyvažování mi tam neštymuje. Nedá se nejak řéct, ešli to je nutný na tuty nebo nee?A ta rychlost otáčení mi je taky záhadou.... šak prásko se tam dělat pořád nebude, ty mněhňata budou častějác.

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Hydrorožnič

Příspěvek od adam.benda »

2 litrová pixla naplněná vodou tíhne k zemi silou zhruba 20 N, na metrové páce je to skutečně pak krouťák 20 Nm jenom za jednu pixlu. Politicky Ti to myslí dobře. :D Jenom mi neštymuje 2 litrová pixla... Ta bude velká jak běžná velikost všude volně prodávané pixly s jedem na krysy (Coca Cola). Bydlíš na Islandu, že tam máš takové průtoky? Hele já vím, že máš bezednou studnu, ale nedal by se ten průtok (navíc na takovýto účel) nějak omezit? Zlatavý mok Ti bezpečně uchladí a čuníka Ti otočí řekl bych tak i poloviční průtok. Jestli můžeš, použil bych nějaký poloviční pixly, ať už teda se stejným průtokem, nebo nikoliv. (Navíc jsi možná opomenul, že u mašiny s takovým průtokem zřejmě způsobíš psychickou ujmu všem okolním prostatikům...) :-) Jinak velikost kola bych trochu umírnil tomu, abyste se tam o takovou mašinu nepolámali, dvoumetr v průměru, to už nebude mít daleko k nějakému menšímu mlýnu.

-JoeF1-
Nový člen

Příspěvek od -JoeF1- »

Nebo zkus nejyky prevod treba z kola. Zadni kola s sesti koleckem honeny pres retez k rozni. Tim to budes regulovat. Na rafek jednoduse pridelas nadoby. Prebytek vody na pivo nebo bych ji samospadem dopravl vedle ohne, tam ji zahral na urcitou teplotu a s pomoci koure z ohne bych si delal jeste sunku

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Systém náhonu, který použil JOVA, je mnohem výhodnější hlavně proto, že lze rožeň kdykoli sejmout pro manipulaci. Při náhonu vody hadicí lze snadno regulovat sílu a rychlost otáčení snadno tím, v jaké výšce se nádobky budou plnit.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
jarda ovčák
Zasloužilý člen

Mno, adame bendo, už žádné vtípky, já se nemohl skrze ty prostatiky řádnou chvíli utišit. Jasně, poota má pravdu, jova má naprosto super zařízení, luxusně vyrobené a klidně by to mohl vyrábět na zakázku. Jenže, to opálené obočí a červené xichty při mazání pečínky , i ti zkoprnělí prostatici mi přijdou veselí. To bych měl u baráku. Pak bych pochopitelně vyvíjel cestovní verzi, ne na prase, páč na výletě nebo na vzdálených pozemcích mám málokdy sebou prase.....Průtok hadice si zmenším, jak je libo, to je jasný. Navíc si myslím, že ta přehazovačka shimano bude třešničkou na dortě. Ovládání bych udělal jako ovládání rychlosti u titaniku, nebo tak cosi. já měl skvělý rožeň, na 12 voltů , pllynulá regulace a při akci pro děcka mi ho ukradli.....

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

jarda ovčák píše:.. na výletě nebo na vzdálených pozemcích mám málokdy sebou prase.....
To je takový problém vzít sebou na výlet i prase? Krásně se projde a když mu uděláš vhodný postroj, tak může nést i zásobu suchého dříví pro případ, že byste si chtěli někde udělat ohýnek :lol:

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Příspěvek od la »

Tak tohle mě provedli rajčata skleník má výšku 2,5m rostou nahoru a dolu a zase nahoru .jestli to nemá předka nějakou liánu nebo kýho výra :laugh:
To byl takový pokus semena zalitá speci vodou, sazenice i zbytky s tibetské mísy, púda pokus
http://en.wikipedia.org/wiki/Terra_preta
no a zálivková voda dešťovka obohacená kys,fosforečnou 5cl na m3 vody,normálně mě to vyhazuje ze skleníku.
Doufám že to nebude mít melouny :shock:

PS:už jsem se dogugloval .původní rostlina se dopracovávala v travnaté buši výšky až 5m :shock:

Edit: ... ve Španělsku (http://hobby.idnes.cz/proc-jsou-rajcata ... -domov_bma), kde se pěstují rajčata "průmyslovým způsobem" (tj. na čedičové půdě + hnojení v zálivce) dosahují délek stonků až 9 metrů ...... Laďo, doufejme, že ty Tvoje budou chutnat mnohem lépěji než to, co nám hrnou do supermarketů ... http://www.tyden.cz/rubriky/veda/prirod ... 38824.html ... ;) ... Anri ...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“