Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Gravitace

Filosofie přírodních jevů.
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Gravitace

Příspěvek od Slavek Krepelka »

martin11 píše: ... zásadně ne, žádná krabice nebo opěrka na váze, aby byla součástí váhy Gira :idea:
Jsi se zbláznil. A co teda se stane s miskou, nebo tácem váhy a vůbec s celým zařízením váhy? To se z nich taky stane součást gyra? Jak potom třeba zvážíš vodu? :roll:
martin11 píše: 2. je pro mě novinkou, že "věda"neví co je precese....
3. ...a teď mě poraďte, jak já, karkulka červená si mám poradit s girem a jeho projevy , když ani erudovaní vědci nevědí :bhead:
Hmmm, tož se tě tedy zeptám Martine: "Co je to člověk?" Jedinné na co se kdy kdo vzmůže jsou při nejlepším více či méně vágní popisy, ale tím to končí. Příčinně rozumět tomu nerozumíme ani u sebe samých. Když se Tě zeptám, kdo jseš, nejspíše na mně vyhrkneš svý jméno, což není ani ten popis, ale jenom jakási identifikační a jinak naprosto bezvýznamná cedulka. S tím gyrem je to podobné. Popisů mraky, ale příčinnost záhada. Tím pádem si s tím poraď vědecky, popiš co se stalo když a máš vymalováno. Věda nedělá nic jinýho, akorát se navrch snaží popis formulovat všeobecně, aby se stal teoreticky co nejpřesnějším a daly se úkazy nějak a do nějaké míry předvídat především pak kvantitativně maticky. Toť vše.

Ahoj, Slávek

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Slavek Krepelka píše:
martin11 píše: ... zásadně ne, žádná krabice nebo opěrka na váze, aby byla součástí váhy Gira :idea:
Jsi se zbláznil. A co teda se stane s miskou, nebo tácem váhy a vůbec s celým zařízením váhy? To se z nich taky stane součást gyra? Jak potom třeba zvážíš vodu? :roll:
martin11 píše: 2. je pro mě novinkou, že "věda"neví co je precese....
3. ...a teď mě poraďte, jak já, karkulka červená si mám poradit s girem a jeho projevy , když ani erudovaní vědci nevědí :bhead:
Hmmm, tož se tě tedy zeptám Martine: "Co je to člověk?" Jedinné na co se kdy kdo vzmůže jsou při nejlepším více či méně vágní popisy, ale tím to končí. Příčinně rozumět tomu nerozumíme ani u sebe samých. Když se Tě zeptám, kdo jseš, nejspíše na mně vyhrkneš svý jméno, což není ani ten popis, ale jenom jakási identifikační a jinak naprosto bezvýznamná cedulka. S tím gyrem je to podobné. Popisů mraky, ale příčinnost záhada. Tím pádem si s tím poraď vědecky, popiš co se stalo když a máš vymalováno. Věda nedělá nic jinýho, akorát se navrch snaží popis formulovat všeobecně, aby se stal teoreticky co nejpřesnějším a daly se úkazy nějak a do nějaké míry předvídat především pak kvantitativně maticky. Toť vše.

Ahoj, Slávek

...popisů mraky ...příčinnost záhada....hm tak to jsem v čudu....já chudák karkulka Červená :oops:

...ale nevzdávám to, budu klást záludné , ale věcné otázky, a pokud bude jakákoliv odpověď, tak ji uvítám...
Tak nejdříve....až budu vážit roztočené giro, tak miska váhy nebude :idea: součástí gira. miska se vážení vůbec nezůčastní, páč nebudu vážit na miskových vahách :shock: .
ptáš se jak zvážím vodu....no jednoduše....a bez jakékoliv nádoby....nechám ji v hrnci zmrznout a bezpečně ji vyklopím a zvážím bez obalu :jump:

..a pro dnes dotaz....jelikož účelem vážení gira je zvážit váhu energie do gira vloženou 8) , potřebuji vědět následující....jak změřit, kolik jsem vložil do gira na roztočení energie. Napadla mě jediná možnost. Gira -hračky se roztáčejí lankem namotaným na ose setrvačníku upevněná pouze namotáním a uchycené volně v dírce. myšlenka je takováto....příklad: lanko, vlasec, struna, cokoli např o délce 1 metru a na konec přivážu 1 kg závaží. tímto nechám gito roztočit...mám pocit :oops: že vím přesně, kolik je v setrváku energie.
umí někdo zde napsat vzoreček, kam bych dosadil délku lanka a velikost závaží.....a že nebud troškař...lanko bude až cca 3m a závaží může být až 50kg. tak prosím ten vzoreček a v jakých jednotkách mě to vyjde....nejraději bych výsledek měl ve Wattech, abych to mohl porovnat třeba s výkonem el. motoru.
tak, dííík všem, co se budou podílet tímto příspěvkem na tomto pokusu....zdraví martin11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Příspěvek od buky »

martin11 píše: umí někdo zde napsat vzoreček, kam bych dosadil délku lanka a velikost závaží.....a že nebud troškař...lanko bude až cca 3m a závaží může být až 50kg. tak prosím ten vzoreček a v jakých jednotkách mě to vyjde....nejraději bych výsledek měl ve Wattech, abych to mohl porovnat třeba s výkonem el. motoru.
tak, dííík všem, co se budou podílet tímto příspěvkem na tomto pokusu....zdraví martin11 :D
Zdarec martine.
To gyro je opravdu zajímavá záležitost a stojí to za to se s tím pohrát z hlediska jeho váhy. O energii uložené v setrváku jsem se už s autoritama pral a došel jsem k závěru, že jde pouze o potenciální práci, no ale dnešní fyzikové si nedokáží představit práci bez přítomnosti energie :shock:

50kg znamená 3m nad povrchem 500N sílu, W = F.s, W = 500 . 3, W = 1500 . Tolik energie potřebuješ na zvednutí 50kg závaží do 3m výšky a stejnou práci vykoná i gravitace (Fg) při pádu na zem resp. roztočení setrváku.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

django1 píše: precesní pohyb je stejný u kola z byciklu jako u planety. Precesní pohyb zemské osy je snaha udržet osu v jedné poloze stejně jako u káči, do které někdo drcnul. Je to popsané na netu dostatečně.
Nevím, nevím, podle Wiky je u planetárních pohybů precesí nazýván taky rozdíl mezi počtem dnů od rovnodennosti k rovnodennosti v zimě a v létě. Tohle je spíše tedy astronomie. Chápu, že Země, stejně jako každá planeta ktetréžto osa rotace není paralelní k ose plochy její oběžné dráhy, se musí jaksí kolem té osy rotace i poněkud kolíbat. Nicméně, nevidím zde souvislost s rozdílem dnů mezi rovnodennostmi. Z toho usuzuji, že pojem precese je v astronomii používán pro dva poněkud nezávislé jevy, jednak jev pohybu např. zemské osy a jednak jev rozdílnosti v oběhu planet.

Mluvě o tom, jest mi záhadou, kde je příčinnost toho, že tento stav, tedy rozdíl ve sklonu osy Země a osy jejího oběhu setrvává a že ho slapové síly ještě za těch pár prý miliard let nesrovnaly. Jedinné racionální vysvětlení nacházím v možnosti, že rotace Země a planet vůbec, stejně jako hvězd a galaxií atd. není založena na setrvačnosti nějakého originálního popudu, ale že je založena na nějakých elektro-magneto-dynamických závislostech ve vesmíru, stejně jako jeho gravitační struktury, které současné vědě alespoň oficielně a naprosto unikají. Zatímco věda považuje gravitaci za poněkud skalární fenomén, očividně se děje něco poněkud vzájemného a vlektorového. Dále pak gyroskopický efekt související nějak s gravitací stejně jako setrvačnost naznačuje, že relativnost pohybu je sice v rámci teorie do značné míry platným platným principem, přeci jenom jeho platnost není totální. Každé gyro včetně káči nám jasně poukazuje na fakt, že roztočený předmět velice dobře ví, že se točí vzhledem k něčemu. Postavíme-li neroztočenou káču na káču roztočenou, neroztočená káča si okamžitě lehne. Zatímco tedy točící se káča ví, že se točí vzhledem ke káče netočící se, káča která se netočí také ví, že se netočí. Vzhledem k tomu, že jedinné, co lze považovat za nejakou referenci, podle které káči vědí, zda se točí či nikoliv je gravitační pole, je gravitační pole alespoň lokálně v nějakém smyslu statickou záležitostí, zodpovědnou nejen za přitažlivost, ale i za setrvačnost a tím za gyroskopický efekt, tedy precesi gyroskopu.

Astronomická precese rovnodennosti (equinoxová) pak napovídá, že oběžná dráha Země si je plně vědoma faktu, že Země se spolu se Sluncem pohybuje po oběžné dráze Slunce kolem středu galaxie a odstředivých síl vznikajících díky různorodosti struktur gravitačních polí. V podstatě jde jev, kdy na oběžné dráhy působí odstředivá síla jejíž střed je velice mimo oběžné dráhy, řekněme střed galaxie versus oběžná dráha Země. Nicméně, ono je to asi ještě trochu jinak. Podívámě-li se na spirály Mléčné Dráhy a jiných spirálových galaxií, je nasnadě, že gravitace v galaktickém měřítku funguje částečně jako vektorová síla probíhající zhruba osou spirál těchto galaxií a tím pádem má tato směrová složka nutně také vliv na tvar oběžné dráhy planet a na časové rozdíly rovnodenností, stejně jako na orientace oběžných drah. Je totiž naprosto nemyslitelné už to, že nějaká počáteční událost by mohla způsobit jenom díky setrvačnosti rozdíly ve sklonech ploch oběžných drah ve stejném planetárním systému. Čistě zákony setrvačnosti by teoreticky měly naprosto bezpečně dát vznik systému, ve kterém jsou včechny oběžné dráhy v jedné rovině spolu s rotacemi těles (planet) na oběžných drahách. I kdyby se do takového procesu něco vložilo, co by mělo šanci osy oběžných ploch nějak vychylovat, slapové síly by takový renonc měly relativně rychle opět srovnávat, tudíž, plochy ekliptiky planet by se měly samy neustále po vychýlení nějakým vnějším vlivem, například průletem dostatečně velikého kosmického tělesa planetárním systémem, opět vracet do stabilního systému ve kterém jsou všechny plochy ekliptiky v jedné rovině.

Jenže toto vše ještě sebou nese punc dílčích teorií navalených do našich kebulek a přestírajících, že něco nějak akurátně popisují a že jsou tudíž fakty, které ignorující naprosto podstatnou skutečnost, že žádné plochy ekliptiky ve vesmíru neexistují. Všechny rotace a oběhy všech vesmírných těles mají tvary poněkud deformovaných spirálových drah a je to celý moc složitý, než abych se v tom nyní dál ňoumal.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

martin11 píše: ... jelikož účelem vážení gira je zvážit váhu energie do gira vloženou 8) , potřebuji vědět následující....
:laugh: Ne, že bych tvůj nápad považoval za směšný, ale považuji za směšné se domnívat, že jakýkoliv rozdíl mezi vahou roztočeného gyra a gyra v klidu, pokud nějaký, vyjadřuje váhu energie vložené do gyra. Energie je Martine teoretický, i když velice užitečný výmysl. Vážit ho je nesmysl. Hele, zkus si první zvážit studenou vodu a teplou vodu, nebo třeba železo, nebo cihlu :D. Pokud se někam dovážíš, začne to být zajímavé.
martin11 píše: jak změřit, kolik jsem vložil do gira na roztočení energie. .... příklad: lanko, vlasec, struna, cokoli např o délce 1 metru a na konec přivážu 1 kg závaží. tímto nechám gito roztočit...mám pocit :oops: že vím přesně, kolik je v setrváku energie. .... :D
To vypadá ne nejjdnodušší řešení. Akorát je s tím jeden malý problém. Váha jednoho kila (kp) čehokoliv (ne masa kg) se mění s velikostí gravitačního zrychlení. Je tedy nutné dopočítat, o kolik bržděná akcelerace zmenšila váhu zavěšeného břemene sloužícího k roztočení gyra. Dá se to spočítat z rozdílu skutečné doby kterou těleso vzalo na roztočení gyra po danné dráze a akcelerační konstanty :pivko:

Tím bych se ale netrápil, dokud nenavážíš jakýkoliv rozdíl mezi rotujícím a nerotujícím gyrem. Pokud ne, není co počítat a čím se trápit.

Ahoj, Slávek.

minsc
Starší člen
Dal: 11 poděkování
Dostal: 55 poděkování

Příspěvek od minsc »

Když jste u toho vážení gyra, připomenu jednu zajímavost. Na japonské Tohoku University dělali pokus, kdy měřili "rotační" gravitaci, generovanou rotory gyroskopů. Byl to následek vlny zájmu ze 70. let, kdy bylo pozorováno, že pracující gyroskop oslabuje gravitaci. Snížení hmotnosti gyroskopu bylo asi 11mg při 12000 ot./min - viz obrázek.
Přílohy
Fotografie0023.jpg

Jsem hrozně chudej, a tak hraju automaty abych měl hodně peněz.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

minsc píše:Když jste u toho vážení gyra, připomenu jednu zajímavost. Na japonské Tohoku University dělali pokus, kdy měřili "rotační" gravitaci, generovanou rotory gyroskopů.
A teď ještě jak a čím to měřili a kde. Oni i vědové velice často dost věcí minou. Nejde jenom o gravitaci. Ono jde i o to, že každé rotující těleso produkuje to, čemu se říká elektrický náboj, jehož přenášená indukce dokáže vnést do měření jakékoliv váhy veliký zmatek specielně v hodnotách velice malicherných. Pokud není váha a vše dobře uzeměno, způsobuje ten "statický" náboj "lepivost" pohyblivých mechanických součástí a dokáže velice legračně ovlivňovat elektroniku. Je velice těžké zajistit, že je měřena skutečně pouze váha a váhové efekty působení gravitace.

Další problém je přítomnost různých směrových a materiálových struktur gravitace měnících se s lokalitou a časem pokusu. Proto jsou pokusy de facto nereplikovatelné alespoň přesně kvantitativně, i kdyby byly spáchány naprosto stejným, nejlépe tím samým zařízením ve stále stejné lokalitě třeba několik dnů po sobě. Výsledky se vždy budou lišit, i když otázka je do jaké míry. Nicméně domnívat se, že Japonský pokus ve své lokalitě a se specifickým zařízením bude kvantitativně duplikovatelný na Madagaskaru nebo v Californii a navíc na jiném zařízení je naprostou pošetilostí.

I proto je také naprostou pošetilostí se domnívat, že člověk může zvážit energii vloženou do roztočení gyra. Změny váhy asi budou skoro vždy, při dostatečných otáčkách, i když to záleží i na orientaci gyra a směru točení se gyra v lokálním G poli, protože změna směru otáčení relativně k směrům lokálních složek gravitačního pole, jmenovitě i zda jde o osu točení kolmou k zemi ale po a proti hodinám, ale stejně tak je-li osa v horizontální orientaci a nebo kdekoliv mezi horizontální a vertikální.

Dalším vlivem u velice malých rozdílů hodmot vah je i problém se samotnými experimentátory a říkejte si tomu třeba čarodějné vlivy. Jsou ale definitivně také měřtelné, akorát že naprosto opět chybí jakákoliv kvantitativní konsistence výsledků do jaké míry kdo a kdy dovede váhu čehokoliv ovlivnit, ať se to točí, nebo ne. Za přiklad by snad mohlo stačit tisíce zkušeností lidí, kteří zvedli v momentě krize předměty, které jsou lidsky nezvednutelné bez "boží" pomoci. Ono to totiž do nějaké míry pracuje skoro u každého a nelze to pokud vím nijak odstínít a tomuto vlivu zabránit. Poslední v Kanadě, která zo zmákla do novin, byla manželka chlapíka vážící cca 50kg, která přizvedla motorový kempr, tedy vozidlo velikosti a váhy středně velikého autobusu dostatečně vysoko na to, aby starej, připíchnutej k zemií poté, co mu ta věc spadla s heveru, mohl vylézt. Při váze takového vehiklu řádově 10tun, mluvíme nejméně o cca 1 tuně, kterou ta titěrná milující beruška zvedla .... jaksi :D

Takže Martine, mnoho štěstí :bhead: Ať Ti z toho vyleze co chce, pokud něco, nemáš příčinnost jevu na co píchnout. I tak to ale je zajímavý pokus. Slávek.

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

Slavek Krepelka píše: Je tedy nutné dopočítat, o kolik bržděná akcelerace zmenšila váhu zavěšeného břemene sloužícího k roztočení gyra.
Slávku, hmotnost je konstantní, doufám že to myslíš jinak než jsi napsal :roll:

Jinak souhlasím s tebou u uložení energie do setrváku :good:

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

buky píše:
Slavek Krepelka píše: Je tedy nutné dopočítat, o kolik bržděná akcelerace zmenšila váhu zavěšeného břemene sloužícího k roztočení gyra.
Slávku, hmotnost je konstantní, doufám že to myslíš jinak než jsi napsal
Nikoliv Buky. Napsal jsem to jinak, než to čteš. Pleteš si pojmy a dojmy. Váha není hmotnost. Zatímco hmotnost je považována za konstantní, váha = tíha http://cs.wikipedia.org/wiki/T%C3%ADha je považována za relativní. Proto máme přetížení, tedy akcelerační sílu G, která například ve startující raketě nebo přistávající raketě, či při kolizi automobilů může zatraceně převýšit gravitační konstantu g stejně jako ji nemusí docílit při bržděné akceleraci či deceleraci řekněme vlaku, a ne :D přehmotnění :D .

Tohle je přesně "VELKÁ CHYBA", viz příloha http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 728#p61728 . které se dopustili vědi (Newton a spol) při pokusech o důkaz výpočtu setrvačné a gravitační masy z pokusů s vozíkem m1 akcelerovaným vodorovně vertikálně klesajícím závažím m2. Ale nic si z toho Buky nedělej. Nejen že to zmastil i sám obr mezi mistry fyziky Isaac Newton, ale nechápe ten rozdíl a jeho důsledky mraky lidí dodnes :dknow:

Slávek.

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

Tak moment.
Je pravda že nerozumím terminologii setrvačné a gravitační hmotnosti, ale ten pokus kde zrychluje padající závaží vozík na vodorovné podložce je opravdu zajímavý. Ve Wiki se píše, že tíhová síla může být větší nebo menší, si dělaj prdel ne. Velikost tíhové síly mezi planetou a tělesem závisí na čtvercu vzdálenosti.

Ak budu mít zavěšené 50 kg závaží 5m nad povrchem, tak tíhová síla bude činit 500 N. Když ho připojím přes jednoduchou kladku na 10kg vozík, který je na vodorovné dráze, tak tíhová síla bude konat práci co znamená, že dojde přes lano k silovému působení mezi dvěma tělesy, závažím a vozíkem.
Máme tu tedy tíhovou sílu Fg v podobě padajíci ho tělesa a hmotnost m v podobě zrychlujíciho vozíka a = Fg/m, a = 500/10,
a = 50 m/s2.

Jde o takzvanou dynamickou silovou interakci mezi tělesi, závaží - vozík, a gravitatační dynamické silové interakci mezi závažím - planetou čím vznikne síla Fg 500N.

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

buky píše: Máme tu tedy tíhovou sílu Fg v podobě padajíci ho tělesa a hmotnost m v podobě zrychlujíciho vozíka a = Fg/m, a = 500/10,
a = 50 m/s2.
Jéžiš ja jsem vůl :oops: :oops: :oops: , jak může mít vozík zrychlení 50 m/s2 když gravitační je 10 m/s2, musí být přece menší. To chce jinej výpočet.
Ale jedno je jisté, tíhová síla bude konstantí 500 N ale zrychlení bude menší z důvodu, že tíhová síla koná práci.

Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Příspěvek od Magneto »

minsc píše:Když jste u toho vážení gyra, připomenu jednu zajímavost. Na japonské Tohoku University dělali pokus, kdy měřili "rotační" gravitaci, generovanou rotory gyroskopů. Byl to následek vlny zájmu ze 70. let, kdy bylo pozorováno, že pracující gyroskop oslabuje gravitaci. Snížení hmotnosti gyroskopu bylo asi 11mg při 12000 ot./min - viz obrázek.
Tyto výsledky měření mě přivádí na myšlenku, že gyro si hlídá nejen vychylování své roviny otáčení, ale i její přemisťování ve směru osy.
Gyroskopický efekt = snaha rotujícího tělesa udržet se v rovině otáčení. Příčina: Když se do té rotace jednou uvede, pak se každý jeho bod pohybuje po kružnici, což je nejúspornější způsob. Snaha o vychýlení osy klade odpor. Příčina: Snažit se o vychýlení znamená nutit každý bod rotujícího tělesa pohybovat se (během vychylování) po delší dráze, než je kružnice. Silou to sice jde, ale gyro se tím úměrně zpomalí. A konečně úbytek tíhy: 11 mg při 12.000 ot./min není moc, ale ani málo. Jako příčinu bych viděl jakýsi sekundární projev gyroskopického efektu: To, že se rotující těleso snaží udržet v rovině otáčení zřejmě znamená, že kromě odporu vůči vychýlení osy do šikma (silný primární projev) klade taky odpor vůči posuvu roviny otáčení po této ose (slabý sekundární projev). Snad by se to dalo chápat tak, že tím gravitaci neoslabuje, ale že jí vzdoruje. Mělo by to ovšem působit v obou směrech - vzhůru i dolů. Otázkou je, proč je ten sekundární projev tak slabý, když se tady vlastně jednotlivé body káči nutí pohybovat po spirále, tedy delší dráze než je ona ideální kružnice. Gyro si zřejmě hlídá vychylování roviny otáčení mnohem silněji než její přemisťování ve směru osy (hlídá si ale obojí, jak ukazují zkušenosti s káčou i ty japonské výsledky). Příčina toho rozdílu mi ovšem uniká - napadá někoho něco?
Zdar a sílu :D
Magneto

minsc
Starší člen
Dal: 11 poděkování
Dostal: 55 poděkování

Příspěvek od minsc »

Slávku, konkrétně se tam píše že... "Byla zkoumána sériová zařízení poměrně malých rozměrů, které vážili na velmi precizní laboratorní váze. Na jedné z misek bylo umístěno odpovídající závaží a na druhé prázdná nádržka s gyroskopem, k němuž byly připojeny mimořádně tenké přívody napájející motor gyroskopu. Nádržka byla skleněná, takže přes její stěny bylo možno pomocí stroboskopického tachometru měřit rychlost rotace ... samořejmě se velmi pečlivě dbalo na vyloučení chyb měření a mylných interpretací. Průběh a výsledky experimentů byly verifikovány mnoha jinými vědci (mimo jiné i redakcí Physical Review Letters), dokonce se analyzoval i vliv eventuálních chemických přeměn na výsledky měření a vliv stopové atmosférické konvekce, vyvolané drobnými rozdíly teplot. Práce si vyžádala jeden a půl roku!"
Magneto nejsem si jistý jestli tě chápu správně, ale ale během pokusu se gyroskop určitě nehýbal do stran - byl nějak připevněn na místě. Podobných pokusů měla být pěkná řádka, před válkou v Německu (práce Hilgenberga z roku 1931 vysvětlovala gravitaci jako výslednici rotačního pohybu atomů ? http://www.earth-prints.org/bitstream/2 ... %20(2).pdf)a v USA (Virginia Polytechnics). Za války němci měli jejich "die glocke", na což potom navázal Jevgenij Podkletnov...
Všechno je to v knížce "pravda o wunderwaffe".
http://www.youtube.com/watch?v=RitCXxD7rvw

Jsem hrozně chudej, a tak hraju automaty abych měl hodně peněz.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

buky píše: jak může mít vozík zrychlení 50 m/s2 když gravitační je 10 m/s2, musí být přece menší.
:D Aspoň tak. Ještě si dál popřemýšlej.
Ale jedno je jisté, tíhová síla bude konstantí 500 N ale zrychlení bude menší z důvodu, že tíhová síla koná práci.[/quote] Buky, několikrát jsem tu popsal pokus s kladkou a dvěma závažíma na tenzáku specielně Akordovi, aby si zjistil prakticky jak to funguje. Taky se hádal do krve ale Akord to nakonec přeci jenom pochopil i bez experimentu. U Tebe to nezafungovalo, pořád se v tom ještě motáš a doporučuji Ti si to vyzkoušet. Není totiž nad praktický experiment. Tíhová síla G = g je konstatntní pouze v klidu a při rovnoměrném pohybu jakýmkoliv směrem směrem k zemi. Jak se to začne hýbat akceleračně, je vše jinak. Akceleruješ těleso směrem nahoru, tíhová síla G je vždy větší než g. Akceleruješ těleso směrem dolů, tíhová síla G je menší než g než dosáhneš při akceleraci menší než 2a, G = g při akceleraci 2a dolů, pak začne být G větší než g. Budeš-li brzdit volný pád tělesa, s tím, že je mu dovoleno do nějaké míry akcelerovat a půjde tedy o nestejnoměrný akcelerační pohyb, bude akcelerační tíha G tělesa vždy menší než g. Nebudeš-li těleso brzdit G = 0 a zabrzdíš-li těleso kompletně, pak akcelerační tíha G = g. Slávek.

Přesně tento princip je možno využít k sestrojení kdejakého samoběžného udělátka. U gravitace je to snad nejsnažší, ale jde to spáchat i s magnetismem a nejlépe pak s kombinacemi sil a správně navržených akceleračních zrychlení v udělátku. Ty se pak také týkají setrvačných pohonů které zdánlivě popírají zákon akce a reakce., ale to už je poněkud jiné téma.

Ahoj, Slávek.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

minsc píše:Slávku, konkrétně se tam píše že... "Byla zkoumána sériová zařízení poměrně malých rozměrů, které vážili na velmi precizní laboratorní váze. Na jedné z misek bylo umístěno odpovídající závaží a na druhé prázdná nádržka s gyroskopem, k němuž byly připojeny mimořádně tenké přívody napájející motor gyroskopu. ...
To vypadá fajn. Pokud mne paměť nešálí. Britský Prof. Laithwate demonstroval kolo od motocyklu roztočené na 60 000 :shock: otáček kolem horizontální osy a rozdíl váhy roztočeného kola spolu s hřídelí a ložiskem, za které to nutně zvedal rukou (pouze za jednu stranu hřídele) ze stojanu už byl v kilech. Akademie ho samozřejmě profesionálně zničila.

Ahoj, Slávek.

Odpovědět

Zpět na „Universum“