Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Dobré srdce Krnova - QR platba na účet města Krnova - Pomoc postiženým při povodních. Více zde...

Teplovzdušný solární panel

Elektřina, teplo...
Odpovědět

Jakým způsobem využíváte solární energii?

1. Fotovoltaický panel
14
9%
2. Solární systém pro ohřev vody
25
16%
3. Teplovzdušný panel nebo Trombeho stěna
56
37%
Kombinace 1 + 2
5
3%
Kombinace 2 + 3
3
2%
Kombinace 1 + 3
3
2%
Kombinace 1 + 2 + 3 (jiná další energetická řešení pro úsporu financí specifikujte v příspěvku)
3
2%
Žádný, maximálně se nechávám sluníčkem opalovat.
43
28%
 
Celkem hlasů: 152

igor20030
Nový člen
Příspěvky: 1
Registrován: stř 18 dub 2012 11:03

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od igor20030 »

odporucam do pozornosti knihu http://www.martinus.sk/?uItem=32781


mastnacek
Nový člen
Příspěvky: 1
Registrován: sob 14 dub 2012 20:05
Dostal: 1 poděkování

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od mastnacek »

Ahoj, spis nez samotky zkus sehnat cihly ktery se davaj do elektrickych akumulacek. Nevim jak do novejsich ale ve starych byly cihly delane snad z zeleznych nebo litinovych pilin. Cihla ma rozmery klasicke cihly ale vazi sand 10-15kg. Vloni jsem delal pokusna raketova kamna z tehlech cihel a teplo z nich salalo jeste dve hodiny mozna vic po dohoreni ohne.


s11martin
Nový člen
Příspěvky: 24
Registrován: úte 27 bře 2012 16:53
Dostal: 6 poděkování

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od s11martin »

tak šamot se moc neohřál max teplota 45 'C a špatně se teplo bere zpět no nakonec jsem okno nechtěně rozbil tak jsem šamot zavrhnul ale ještě jeden pokus jsem udělal sice je to jiné téma ale taky to hřeje


cimirek
Zasloužilý člen
Příspěvky: 493
Registrován: čtv 15 čer 2006 5:56
Dal: 258 poděkování
Dostal: 213 poděkování

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od cimirek »

s11martin píše:...taky to hřeje
Do ohniska místo šamot.cihly bych umístil starý výměník z topení, třeba ze Škodovky.
A nucený oběh vody.


s11martin
Nový člen
Příspěvky: 24
Registrován: úte 27 bře 2012 16:53
Dostal: 6 poděkování

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od s11martin »

udělal jsem spirálu z mědi a voda vařila během chvilky ale ta šamotka si myslím že drží víc tepla pro následný přenos zatím si jen hraju a měřím teploty ale použít by se to na něco dalo zatím u tohoto typu čekám na elektonický sledování slunce už je ve výrobě,,pokud se dá do paprsku cokoliv co je letované tak to nevydrží musí to být z jednoho kusu


pdob
Stálý člen
Příspěvky: 33
Registrován: ned 23 srp 2009 16:35
Bydliště: Likavka
Dal: 97 poděkování
Dostal: 9 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od pdob »

menim strechu na chate,konštrukcia je hotova,rohy10*10,paropriepustna folia,kontralaty,laty,navrch tmavohnedy profilovaný plech.medzi plechom a foliou je 8 cm priestor.rozmýšlal som namotať cca 40 m hadice plast-hlinik-plast,(použiva sa na rozvodvody a kurenia)medzi laty-pod plech.Ked svieti slnko neudržim na nom ruku-zatial je na dvore,predpokladam že prud tepleho vzduchu pod horucim plechom by mohol dostatočne ohriať vodu v rurke pre detský bazenik 2,5m.ak s tým mate niekto skusenosť ozvite sa prosim,.strecha šikma 45 stupnov JJZ,slnka dost.na stenu planujem teplovzdušný panel podla info z tohoto fora.strecha mi zhorela...od suseda... potom dam info ako to dopadlo,dakujem za akekolvek rady


zdeno33
Nový člen
Příspěvky: 1
Registrován: sob 02 črc 2011 14:01
Bydliště: pri Ziline
Kontaktovat uživatele:

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od zdeno33 »

ja jsem elektronik a docela to s mikropocitaceme umim, www.loconet.ic.cz je moje stranka. Pomalu na ni pracujem.
---
Treba Atmega88 ma 6 nebo 8 prevodniku ADC, ktere by se daly klidne vyuzit a vystup pres relatka taky neni problem. Pokud by se mi navrhlo zadani, tak bych mohl neco vymyslet.


Gabriel
Nový člen
Příspěvky: 2
Registrován: stř 08 úno 2012 20:17

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od Gabriel »

Ahoj.

Po přečtení tohoto vlákna a shlédnutí videí DIY CANS SOLAR HEATER jsem se rozhodl, že něco takového také vyrobím. Velice mě překvapilo že můžeme panelem nejen větrat, ale i minimálně přitápět.
Chtěl bych poprosit zdejší zkušené stavitele o rady.

1. kolektor má v sobě pouze 80ks 0,5l plechovek, dá se spočítat výkon kolektoru? Nebo jednodušeji, bude to topit?

2. mezera mezi plechovkami a izolační deskou (40mm vata na horní straně Al folie) je 1cm, ta samá mezera je mezi plechovkami a polykarbonátem. Stačí to na cirkulaci vzduchu?

3. Jako absorbér jsem použil 80ks plechovek, pod nimi je Al folie. Mezi plechovkami mezera zhruba 2 cm. Mělo by to fungovat tak, že paprsky slunce jdou přímo do plechovek tak i do mezer mezi plechovkami, odrazí se od Al fólie a míří do plechovek. Co říkáte na toto řešení? Nebo je lepší volba plechovky těsně vedle sebe a tím větší absorbér?

Děkuji
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


roners
Nový člen
Příspěvky: 8
Registrován: pát 04 kvě 2012 14:37
Dal: 1 poděkování
Dostal: 5 poděkování

Solárny ohrievač vzduchu

Příspěvek od roners »

;)
Nazdar Ronersi. Prosím Tě, podívej se přes hledání jestli už na téma vlákno neexistuje, než založíš nové. Dík, SDK


Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od la »

Ohřívat se to bude.
Gabriel píše: mezera mezi plechovkami a izolační deskou (40mm vata na horní straně Al folie) je 1cm, ta samá mezera je mezi plechovkami a polykarbonátem. Stačí to na cirkulaci vzduchu?
na vnitřní cirkulaci vzduchu stačí vzduchová mezera větší než 30mm, cirkulace obvykle začína třeba mezi skly dvojitých oken u vzdálenoti mezi skly větší než 25mm. Abys dostal ale teplo ven bude třeba ventilátor.Doufám že plechovky nemají dna,tak že je to podobné jako trubkový systém.Pokud skutečně je polykarbonát jen 1cm od povrchu plechu může se tepelně v místě menší vzdálenosti zbortit,protože se uplatňuje navíc sálání od rozpáleného obalu plechovky.
Gabriel píše: kolektor má v sobě pouze 80ks 0,5l plechovek, dá se spočítat výkon kolektoru? Nebo jednodušeji, bude to topit?
Důležitější je průchozí plocha (zasklená plocha)a její materíál v případě polykarbonátu(dvojitého) se dá získat a zavěšením na kolmou osluněnou stěnu cca 500Wh za hod během celé doby na 1m2 osvitu přímým sluncem v teple.U skla je to více ale více se tam uplatňuje odrazivost pokud je se tam odchyluje úhel dopadu o více než 22,5° od dopadu kolmého na plochu skla.U skla se to řeší opískováním povrchu což se zase musí občas opláchnout,protože se na tom usazují nečistoty.

:D


Gabriel
Nový člen
Příspěvky: 2
Registrován: stř 08 úno 2012 20:17

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od Gabriel »

Děkuji za odpověď. Co se týká borcení polykarbonátu vlivem odrazu tepla od plechovky, tak to jsem zatím naštěstí nespozoroval.

Plechovky mají ve dně proražení na třech místech cca 1cm dírkou. Víčko je nastříháno od středu ke kraji a zamáčknuto dovnitř. Snad to bude stačit na průchod horkého vzduchu.

Větrák bude krmen energií ze sluníčka, takže přes malou fotovoltaiku. Jestli má někdo konkrétní tip s čím je spokojen tak budu rád za doporučení. Nejsem si jist u výkonu jak větráku tak fotovoltaického panelu. Stejně tak bádám u velikosti díry na vstupu a výstupu.

Včera jsem poprvé udělal test a dal čidlo na výstup z panelu. Teplota během malé chvíle vystoupala na 70°C pak již teploměr neměřil. Odhaduji že teplota uvnitř mohla mít daleko přes 80°C, jelikož to k těm 70°C vystoupalo opravdu rychle. Ale je třeba dodat že ve stínu bylo 30°C a jasno. Na druhou stranu panel je pouze složen, vůbec není utěsněn a plechovky čeká ještě jeden nátěr solární barvou, jelikož po prvním nátěru prosvítá původní barva plechovky.


fromnet
Nový člen
Příspěvky: 1
Registrován: pát 03 srp 2012 15:48

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od fromnet »

Aho,chystám se taky na vlastní tvorbu,velikost 2x1m......mám dotaz....jaká je ideální velikost nasávacího otvoru oproti výfuku?Solarventi má celou zadní stěnu,jestli jsem to dobře študoval propustnou....,laboruji z čeho zadní stěnu....přemýšlím hliník desku s žebrováním,nebo klasickej pozink a na něj al folii s izolací....co vy na to?


Ciza
Nový člen
Příspěvky: 2
Registrován: úte 04 říj 2011 12:53

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od Ciza »

Zdravim panove, take premyslim o vyrobe teplovzdusneho panelu, jen si nejsem jisty ucinosti, a pravě nočnímy ztrátami popř. ztrátami v okamžiku když venku nesvítí týden slunce, je zataženo a místnost se dírou u stropu ochlazuje, i když mám na vnitřní i venkovní straně žaluzie, pořád je tam díra ve zdi do panelu v kterém je nižší teplota než v místnosti, takže tudy ztráty musí být nebo ne?
Napadli mne také černé žaluzie, dokonce mne napadlo použít parapet začerněný, popř nějaký hliníkový černý profil na vnitřní parapet který by byl ochlazován ventilátorem a pod. Ale zatím jsem se úplně nepřesvědčil o tom že některé z těchto věcí by mohli pomoci v ušetření za topení. Dokonce jsem teď viděl nějaké ruské kluky, kteří si udělali panel o velikosti jedné tabule okna, ten umístili zevnitř za okno a ejhle, měli topení bez ztrát, a to mne inspirovalo, nebylo by výhodnější, i když hodně pracné, ale využít neotvíratelného dalšího okna které by bylo upraveno na panel?? odpadli by ztráty protože by se ohříval vzduch z místnosti, při použití kvalitního okna by byla zajištěná " dokonalá " izolace, a člověk by tak měl panel v domě?? jediné co by zde muselo být je vývod proti přehřáti panelu?

co vy na to?


Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od la »

Ciza píše:.......................nejsem jisty ucinosti, a pravě nočnímy ztrátami popř. ztrátami v okamžiku když venku nesvítí týden slunce, je zataženo a místnost se dírou u stropu ochlazuje, i když mám na vnitřní i venkovní straně žaluzie, pořád je tam díra ve zdi do panelu v kterém je nižší teplota než v místnosti, takže tudy ztráty musí být nebo ne?
Asi tak,slunce nesvítí energie není, ale je i pod tenkou oblačností.
Ztráty jsou v noci a když nesvítí ,když hodně vítr fouká, nebo když déšt to chladí proto se ten otvor musí zavřít ,může to být i upravený otvírač na skleníky,nebo termostat nastavený na 24°C a el.ventilátor s žaluziemi. :D
fromnet píše:....,laboruji z čeho zadní stěnu....přemýšlím hliník desku s žebrováním,nebo klasickej pozink a na něj al folii s izolací....co vy na to?
Protože vědové tvrdí ,že světlo a teplo je elektromagnetické vlnění, tak nejdokonalejší absorber je přiměřeně zoxidovaný Fe plech ,dva hlavní důvody jsou 1,oxid kovu má obvykle polovodivé vlastnosti,taky špatně odráží a 2,ocel je magnetická,je ještě třetí důvod že je to pěkně zdůvodněno v literatuře :
Přenos tepla zářením. SNTL praha 1979,autor Hoyt C. Hottel/Adel F.Sarofim
je to v češtině a pro hloubavé je tam fůra vzorečků ,pro ty co to chcou úplně dokonale jsou tam i výpočty přes celou stránku, ale obsahuje i hodně vypočítaných názorných příkladů,(a taky, že když budeme počítat kotel tak se přesně netrefíme a proč) takže dobrá kniha :D
Ocelový zoxidovaný plech dosáhne na slunci v tepelně izolované dvojitě zasklené bedně v pohodě 300°C proto raději nenatírat a nepoužívat hořlavé materiály,smrdí to.Plastovým zakrytím pronikne cca 60% výkonu,zbytek výkonu ohřívá ten plast a jen malá část s toho se odrazí.
Tolik o dokonalosti.
:D :pivko:
PS: opíšu nějaký příklad
železo oxidované má 0,74 pohltivost
ocelová deska drsná oxidovaná až 0,97
velmi měkké železo čisté surové (martinské)0,95
zinek šedě zoxidovaný 0,28
měd oxidovaná ohřevem 0,59
hliník velmi oxidovaný0,20 až 0,31
olejové barvy 16různých 0,92
barva na radiátory 0,77
cihla červená drsná bez hrubých nerovností 0,93
šamotová cihla ohnivzdorná 0,75
dub hoblovaný 0,90
voda 0,96
lampová čern-vodní sklo nátěr 0,95
sádrovec 0,903


Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Klapka k solárnímu vzchovému výměníku ...

Příspěvek od A(&F) »

la píše:Ztráty jsou v noci a když nesvítí, když hodně vítr fouká, nebo když to chladí déšt, proto se ten otvor musí zavřít, může to být i upravený otvírač na skleníky nebo termostat nastavený na 24°C a el.ventilátor s žaluziemi.
... pro inspiraci dávám nástřel patentovaného řešení "Elektromagnetické bistabilní vzduchové klapky" ... i v domácích podmínkách jednoduchý snadno realizovatelný princip (podobný jako se používá u bistabilních relé) ...

- změna stavu se provádí krátkým impulzem s příslušnou polaritou = nevyžaduje trvalý přísun energie / nastalý stav nadále zachovává magnet na klapce ...
- síla použitího neodymového magnetu klapky (jenž se přicucne k Fe "magneticky měkkému" jádru cívky) vytvoří dostatečnou sílu k dokonalému uzavření otvoru (třebas společně s případným pružným těsněním) ...
- v obrázku jsou vyznačeny přítažné a odpudivé síly během přiloženého napětí ... (malé šipky vedle perm. magnetu, viz barvy pólů = shodné se odpuzují a neshodné se přitahují) ...

pozn: ... namísto jednoduchých cívek (= přestavování pouze změnou polarity) mohou být použity elektromagnety s dvojitým nezávislým vinutím (= jednodušší ovládání bez použití symetrického napájení (tj. +,0,-), popř. bez dvou výkonových spínacích prvků pro každý stav namísto jednoho při napájení nesymetrickém) ...

... pro nekomerční využití volně k dispozici ... A(&F) ... :D ...

(ortodoxním elektronikům se omlouvám za použití symbolů "plus" a "minus" v nákresu, které jsou však pro laiky mnohem srozumitelnější ... ;))

PeS: ... pokud by si to někdo stavěl, tak hlavně nezapomeňte mezi jádra cívek a klapkový neodym vložit tenkou pružnou podložku chránící magnet, který je velmi křehký ... rovněž pozor na napěťové špičky opačné polarity vznikající na cívkách při vypnutí napětí (spolehlivě oddělávající polovodičové spínací prvky) !!! ...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Odpovědět

Zpět na „Fotovoltaika a solární technika“