Zdar Slávku, nebudu tvrdit že tomu úplně a detailně rozumím, ale pár věcí jsem vypozoroval.
Myslím, že váha se nepoděje nikam, pořád tam je. To by se zjistilo, kdyby se to zavěsilo na tenzometr nebo něco. Že to nevisí do L ? K tomu není důvod - když to tam dáš nerotočené - což on na začátku udělal - tak uvidíš, co se stane, taky se to během změny polohy nepověsí do L. A ty k tomu jenom přidáš sílu která to během té změny polohy brzdí (a ta síla je přímo úměrná jak otáčkám, tak hmotnosti která se otáčí, tzn. je menší tam kde se otáčí jenom ta osa, a je větší tam kde osa přechází v kolo).
To s tím přenášením kola od brusky k závěsu bych neviděl jako problém, třeba to není tak snadné jak to vypadá, no nejlepší by bylo si to sám vyzkoušet. Můj kolega to kdysi zkoušel a říkal že "s tím nesmíš hýbat silou, jinak to klade strašnej odpor".
Co jsem vypozoroval ohledně tý orbitace je to, že síla která jí způsobuje je nějaká výslednice mezi tou silou gyro efektu a gravitační silou. Když bude větší gravitační síla, tak bude rychlejší orbitace. To je vidět z toho, jak na to pověsí to závaží, tak pak se to točí rychleji. Co z toho vyplývá pro to druhé video s profesorem L. je to, že když zvedá ty roztočené kotouče do výšky, tak se jim nutně musí snížit otáčky - je možné se na to dívat z pohledu zákona zachování energie. A naopak, když to bude klesat dolů, tak se ta zmenšená polohová energie tělesa taky musí někde manifestovat. Kdyby si to zatlačil dolů silou a držel to jinak ve stejné poloze, tak se tomu otáčky zvednou, ale když to necháš klesat samovolně tak se ta zmenšená polohová energie změní v to orbitování. Teda alespoň myslím.
Víš co si myslím že nám v tom dělá bordel ? Že když se na to člověk dívá jako vnější pozorovatel, tak si neuvědomí že gravitace nepůsobí na to těleso jako celek (jestli jsme si pro naše zjednodušené myšlení stanovili že to těleso má třeba nějaké těžiště atd., tak to je gravitaci úplně putna), ale působí zvlášť na každý jeden atom. No a když těm atomům (které u sebe drží nějaká neznámá síla...) definuješ nové vzájemné vztahy s gravitací tím že to těleso roztočíš, tak to vlastně znamená že kromě gravitačního zrychlení, které v sobě obsahuje čas, si do rovnice doplnil otáčky, další veličinu která obsahuje čas, ale zase nějakej jinej. A pak je z toho pěkný guláš. Btw., jaký chceš další důkaz, že Bůh neexistuje ? Pokud tohle připustil...
Jsem hrozně chudej, a tak hraju automaty abych měl hodně peněz.