Směr otáčení:Palo píše:Tak to mám přesně opačné informace... Otázkou je ta levotočivost, kterou jsem zmiňoval. Pokud pořídím askorbát sodný, který je udělán neodborně a není "levotočivý", pak je mi k ničemu. Na zjištění levotočivost je údajně nějaký přístroj, jedině tak by se dalo zjistit, jak to s tím je a jestli je ten askorbát vpořádku...Craft píše:...a hlavně jej nemusíte míchat se sodou, což si myslím není zcela správné...
Pokud to bereš takto, tak co je mi známo, tak vitamín C se nemá zásadně dávat do horkého nápoje, kde se pak kyselina askorbová mění z levotočivé (účinné) na pravotočivou (neúčinnou) už při 40 stupních Celsia. Takže lze ji dávat jen do studené vody. Když například dojde i při samotné dopravě kys. askorbové k zahřátí třeba na slunci, tak se to céčko také naprosto zničí. Takže při výrobě askorbové na sušený prášek se musí údajně odpařovat tak, aby se nezahřála, (sice netuším jak) a stejně tak při dopravě by se mělo dbát (ale co jsem slyšel nedbá), aby se také nezahřála. Askorbová se vyrábí především v Číne nebo v Rusku a dováží se z těchto zemí. A jelikož vím, jak v těchto zemích je to s kontrolou a tím kvalitou zboží, tak dále si o tomto iluze nedělám a dále se tím asi nemá moc význam zabývat.
Stejně tak, pokud se vyrábí onen askorbát. Údajně se to zjišťuje nějakým optickým testem, ale nikdo přesně neví vo co gou a nikdo to ani nedělá. Údajně by obsah levotočivé měl být vyšší než 50%.
Otázkou také je, jaká teplota vzniká při té samotné reakci, kdy reaguje askorbová se sodou, ale tohle nejde změřit v domácích podmínkách. Jisté je to, že ta reakce je ale velmi bouřlivá, což je pozorovatelné již zrakem. Ale tímto nikomu nechci brát iluze...