Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Teplovzdušný solární panel

Elektřina, teplo...
Odpovědět

Jakým způsobem využíváte solární energii?

1. Fotovoltaický panel
14
9%
2. Solární systém pro ohřev vody
25
16%
3. Teplovzdušný panel nebo Trombeho stěna
56
37%
Kombinace 1 + 2
5
3%
Kombinace 2 + 3
3
2%
Kombinace 1 + 3
3
2%
Kombinace 1 + 2 + 3 (jiná další energetická řešení pro úsporu financí specifikujte v příspěvku)
3
2%
Žádný, maximálně se nechávám sluníčkem opalovat.
43
28%

Celkem hlasů: 152

bablu
Nový člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 4 poděkování

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od bablu »

fromnet píše:Aho,chystám se taky na vlastní tvorbu,velikost 2x1m......mám dotaz....jaká je ideální velikost nasávacího otvoru oproti výfuku?Solarventi má celou zadní stěnu,jestli jsem to dobře študoval propustnou....,laboruji z čeho zadní stěnu....přemýšlím hliník desku s žebrováním,nebo klasickej pozink a na něj al folii s izolací....co vy na to?

Čau všichni kutilové tvz.panelu. Já jsem ho v srpnu vyrobil. Je to kombinace dřeva, plechovek a nopkové folie. Žádná izolace, protože leží na chatě, pohon počítačového ventilátoru přez fv panel, pohání i světlo a čerpadlo v chatě. Ráno při chladných dnech venkovní teplota 6-10° vnitřní teplota v chatě kolem 17°, u země na vstupu z chaty 12° a po východu slunce teplota vzduchu z panelu okolo 62°. Ventilátor spíná při 35° a rozpíná při 30°. Vzduch nasává zevnitř chaty. Za hodinku se zvedne teplota v chatě o 8°. Zatím spokojenost a uvidíme na podzim a v zimě. Koukněte na foto, ještě vyrobím jeden ale už bez plechovek. Panel neuzavírám zatím k velké cirkulaci nedochází.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Ruzicci
Nový člen

Příspěvek od Ruzicci »

Dobrý den .
Zaujala mě tady myšlenka ohřevu vzduchu a použití jej pro temprrování domku.Mám domek s plochou střechou a tak mě napadlo co takhhle na tento nevyužitý prostor ploché střechy postavit skleník s polykarbonátu a zevnitř jej natřít černou barvou.A pak vzduch vhánět pomocí ventilátoru již nefunkčním komínem do místností .Do skleníku na střeše by se dala umístit zásobník s vodou,která by se v létě nahřívala.Vzhledem k tomu,že mám dost vlhký sklep,mohl bych v létě pomocí tohoto sleníku na střeše ,jej přes léto vysušovat.Takový skleník 2x3x2m se dá pořídit za 7000Kč.Myslíte že by to mohlo fungovat?Děkuji za vaš názor.

lerak
Nový člen
Dal: 4 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od lerak »

Taky jsem se rozhodl pro teplovzdušný panel, mám ho rozpracovaný, s využitím předešlých příspěvků jsem použil vf panel 30W na Aukru za 1350,- Termostat a teploměry z číny za pár šupů.
ventilátor z compu 120mm / na kuličkových ložiscích / vykuchal jsem ventilátor z automat. žaluzie namontoval ten z compu na straně do místnosti
, fakt to méně hučí, regulaci otáček použiju od Flajzara k minivrtačce. Zkoušel jsem to na slunku a fv panel utáhne jak žaluzii tak ventilátor. Na žaluzii namontuju mikrospínač tak jak je popsáno dříve, aby se ventilátor zapnul až se žaluzie otevře a vypnul až se zavře. Oproti dříve popsaným postupům jsem U profil na sádroš izoloval nízkoexpanzní PU montážní pěnou a jeví se mi to super, jednak to výrazně zpevnilo profil a izolace bude taky dobrá, na černou plochu jsem použil černý filc, přepážky z plechu jím potáhnul taky, Na filtr vzduchu zvenčí jsem požil textilní sáček do vysavače prachu, dá se rozdělat na dvě vrstvy. Až mi příjde polykarbonát z TITAN PLASTU budu to zkoušet v praxi. Celý panel chci namontovat vzhůru nohama aby výfuk teplého vzduchu byl u podlahy, filtr sání nahoře. Počítám s tím. že teplý vzduch jež se drží v místnosti
u stropu nebude tlačit na žaluzii a v létě mohu vyndat filtr vzduchu a ohřátý vzduch z panelu může unikat ven a panel se nebude přehřívat.Tak jsem zvědav, jestli zkušenosti tvůrců přede mnou budou využity ku prospěchu věci. Tvořte si a množte / panely /

Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jim68 »

Děláme s firmou, co takový panel používá jako stavební prvky. Krom toho fotovoltaiku a vodní panely. Koncepce toho baráku je moc pěkná a je plně autonomní.Pokud teda trochu svítí...

Jim68
Be happy!
dufikudlak
Nový člen

Příspěvek od dufikudlak »

A čo vy na to použiť sklo na trombeho stenu 1 sklo s drôtenou výstužou ? Ako bezpečnostné sklo .

Ruzicci
Nový člen

Příspěvek od Ruzicci »

Zdarec.

Clapi ,nevím si rady jaký termostat použít a kde jej sehnat.Tak aby spínal při těch 30 st a vypínal tak 25 st.Nemáte s tím někdo zkušenost.Dík.Před 7 léty jsem si pořídil tepelné čerpadlo.První rok jsem zaplatil za elektřinu pro dvojgenerační domek a 6 obyvatel 22 000 Kč se vším všudy.Po 7 letech platím cca 60 000.Nemám rád energetické společnosti a proto chci využít plochou střechu domku abych jim trochu zase ubral kšeftu!!.Dík za případnou radu.

dufikudlak
Nový člen

Příspěvek od dufikudlak »

A ešte 1 vec v tom videu z čiech nikto nepovedal z čoho bola urobené konštrukcia trombeho steny, ak by som ju robil ja robil by som ju z dreva ale neviem aké hranolce ( rozmer ) použiť 1m2 dvojskla váži cca 20 kg pri ploche 20 m2 je to 400 kg .

Rakan7
Nový člen
Dostal: 4 poděkování

Příspěvek od Rakan7 »

Taky jsem se pustil do stavby panelu,přední stěna je z polykarbonátu 4 ky ,za ní je ve vzdálenosti 2cm černý hliníkový plech na střechy,za ním 2cm zadní stěna z polykarbonátu na ní zevnitř 2mm izolace nalepen filc,pak ještě 2cm polystyren. nasávám vpravo dole výdech vlevo nahoře.ventilátor z počítače 1.3w,solární panel 10kwp,rám je z hliníkového profilu 2x6cm. velikost 1x1metr.Zatím zkouším ,neřešil jsem uzávěru,
mám jen ruční anemostat v místnosti.Je nutná regulace ,kolega co psal termostat z číny prosím ať poradí :help: , něco co zapne při 30st a vypne při 25 st, levného.Lze použít i diferenční regulátor, ale to je cca 1500 kč,Zatím foukal maximálně 40st vzduch ,což není špatné,teď 3 dny měření jde ven 30-35 st,když zasvítí,nečekejte zázraky možná při větší velikosti panelu,zatím netopím a v místnosti s panelem je teď cca o 1,5 st víc/22 st/ než vedle za stejných podmínek .Viděl jsem v chodu i solarventi sv 14 ,Má výkonější ventilátor než ten z počítače ,jinak je ale předraženo a myslím že amatérské konstrukce dosáhnou podobného efektu za zlomek ceny . přeji všem mnoho zábavy při stavbě,

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

Rakan7 píše:... Je nutná regulace ,kolega co psal termostat z číny prosím ať poradí :help: , něco co zapne při 30st a vypne při 25 st, levného ...
analogově: ... např. od "Microchipu" TC620 s integrovaným termistorem (přesnost ±1°C) ... popř. TC621 s ext. termistorem ... má poměrně malou vlastní hysterezi, dle kat. listu 2°C ...... možno objednat jako "SAMPLE": http://www.microchip.com/samples/Defaul ... mily=TC620 ... ;) ...

Obrázek
( http://automatizace.hw.cz/clanek/2005113001 )

digitálně: ... např. pomocí DS18B20+ s nějakým jednochipem ... přesnost. ±0.5°C ... výhodou je, že každý "čidlošváb" má z výroby vlastní adresu, tudíž je možno pomocí jedné sběrnice měřit na několika místech najednou (např. u podlahy + u stropu + ve výměníku, atd.) a naměřené údaje ukládat do paměti nebo předávat do PC k pozdějšímu zpracování (např. pro grafy), mít možnost dálkového přehledu / ovládání, atd. ...... "SAMPLE" možno objednat např. tu https://shop.maximintegrated.com/storef ... 18B20%252B ) ...

Obrázek
( http://merlin.fit.vutbr.cz/FITkit/docs/ ... 18b20.html )

PeS: ... laikům bych doporučil nejlépe procesor PICAXE (programovatelný v BASICu, který asi zvládne každý), jelikož přímo obsahuje instrukce (READTEMP a READTEMP12) pro čtení hodnoty z DS18B20+ (byť jsou tam nějaká drobná omezení) ...... pokud by byl zájem, mohu sem případně písnout nějaké bližší info ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
A(&F)
Zasloužilý člen

Termostat k ventilátoru ... komplexní řešení ...

Příspěvek od A(&F) »

stavebnice teplotního spínače s nastavitelnou hysterezí: ... např http://www.conrad.cz/teplotni-spinac.k1 ... tualviewed ... popř. http://www.conrad.cz/rizeni-teplotniho-rozdilu.k191253 ... (pozn.: podobné stavebnice mají ve své nabídce i ostatní dodavatelé: Velleman, Flajzar, FKT atd.) ...

-------------------------------------------------

... anebo použít něco už hotového ... např. vestavný dvoukanálový spínací teploměr Voltcraft TCM 220 s 10mm vysokým LCD displejem http://www.conrad.cz/vestavny-teplotni- ... -2.k126609 za 299,- (příp. Voltcraft TCM 320 s 14mm vysokejma numerama http://www.conrad.cz/panelovy-teplotni- ... 20.k126696 za 450,- ) ... což je asi nejelegantnější řešení ...

Obrázek

- dodává se již s čidly
- stačí pouze přidělat několik tlačítek pro nastavování (popř. namísto nich používat kousek drátku ... :D)
- napájení 3V (čili ze dvou článků 1,5V v sérii)
- pro každý kanál nezávislé výstupy vysoké i nízké teploty
- paměť naměřené MIN a MAX teploty (rovněž pro každý kanál)
- sériový výstup dat pro přenos do PC nebo do jiného systému
- nutno doplnit výkonový spínací prvek (relé, tranzistor)

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

A(&F) píše:je možno měřit na několika místech najednou (např. u podlahy + u stropu + ve výměníku, atd.) a naměřené údaje ukládat do paměti nebo předávat do PC k pozdějšímu zpracování (např. pro grafy), mít možnost dálkového přehledu / ovládání, atd. ....
... kam až se to v domácích podmínkách dá dotáhnout je vidět na příkladu jednoho kutila, který své výsledky prezentoval na fóru TBZinfo ... kliknutím na číselné údaje (stupně celsia, příkon, atd.) na uvedených stránkách se dostanete na příslušné grafy ...

http://ksystems.cz/Teplomer/kotelna.php ( popř. http://62.209.235.86/Teplomer/ )
http://62.209.235.86/Teplomer/tcklima.php

... :) ...

Kamil
Nový člen
Dostal: 5 poděkování

Příspěvek od Kamil »

Se zájmem sleduji dění kolem alternativních zdrojů energie,doma již 3 roky úspěšně používám solární kolektory k přitápění RD mám celkem 12m plochy sol.kolektorů a teplo uchvávám ve dvou 500l nádržích.Tentokrát mě zaujaly teplovzdušné panely a proto jsem se rozhodl jeden na zkoušku vyrobit.Plochu má 2mčt. uvnitř budou použite hliníkové hadice o průměru 80mm a zakryté to bude polykarbonátovou deskou o tl.4mm.Pořídím nějakové fotografie ze stavby a mile rád je tady zveřejním pro inspiraci.
Kamil

s11martin
Nový člen
Dostal: 6 poděkování

Příspěvek od s11martin »

tak koukám že se teplovzduch uchytil teď přes léto mám panel přikrytej roletou aby netopil pár úprav jsem udělal --na příčky co jsou v kolektoru jsem položil proužky zrcadla odráží sluníčko a zdá se že je to lepší,ventilátor mám na 24v a protože sice mám panel na elektriku ale nepoužívám ho tak to honím malým trafem 24v 1A a protože je to jediné co nějak žere proud tak to asi řešit nebudu,regulaci teploty jsem vyřešil asi moc jednoduše--sehnal jsem z elektrického přímotopu regulátor teploty musí mít bimetal a maká to bez problému zkoušel jsem i elektroniku ale ta je tak citlivá a spotřebovává sice málo ale něco elektřiny že jsem od ní upustil ten bimetal mám v panelu a přes zeď mám tyčku se kterou ho ovládám má rozmezí + - 5-7 stupňů na spínání a regulaci od teploty od asi 0C do 80C tak nemá chybu jen maličkost protože je origo musí se rozebrat a otočit ten bimetal aby pracoval obráceně pak při teplotě spíná a nemá to chybu a protože spíná i 220V tak vydrží-v elektronice se navyznám a mechanický spínač je pro mne lepší varianta a někde na šroťáku je vetšinou zadara nebo se to válí u popelnic prostě se dá sehnat za levno a maká

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Příspěvek od la »

s11martin píše: mechanický spínač je pro mne lepší varianta
Koupit se dá i kapilárová přepínací varinta s hysterezí 3°C třeba
http://www.meteostanice.cz/zbozi/4330/K ... aci-ko.htm

s11martin
Nový člen
Dostal: 6 poděkování

Příspěvek od s11martin »

je jasné že se dá koupit vše možné ale mne vždy zarazí ta cena a pokud něco zkouším tak raději používám díly co nejlevnější proto jsem raději použil trafo než fotovoltaiku a ten hlavní důvod je že elektronice nerozumím :dknow: jsem spíš přes tu mechaniku,ono když se kolektor nahřeje tak když spustí ventilátor teplota jde někdy o 5C dolů tak jak ta elektronika je citlivá ventilátor pak zapíná vypíná to u bimetalu zatím nemám nevím je to jen můj názor,taky podle mne bude rozdíl u textilu-filcu- plechu-plechovky třeba od piva- a materiálu jako je zeď přeci jen ta zeď udrží teplo déle než slabý plech a hřeje o chvilku déle než plech který se hned ochladí :smoke:

Odpovědět

Zpět na „Fotovoltaika a solární technika“