Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Pro neználky II (potřebuji vědět.....) ... pokračování ...

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
ZdeněkF
Stálý člen
Dostal: 4 poděkování

Re: Pro neználky II (potřebuji vědět.....) ... pokračování .

Příspěvek od ZdeněkF »

Provoz dynama na střídavý proud je většinou problematický, jednak proto, že jádra statoru se dělají z masivního železa a při střídavém proudu tam dochází k velkým ztrátám, ale hlavně proto, že jsou stavěna jako derivační, tedy s poměrně velkým odporem vinutí statoru, které nelze zapojit do serie s rotorem. Derivační motor při střídavém napájení nepracuje dobře, protože dochází k fázovému posuvu mezi statorem a rotorem, takže motor "bručí a netáhne".
Samotný alternátor může pracovat na střídavý proud pouze jako synchronní motor, t. j. sám se nerozběhne, musí se roztočit na synchronní otáčky, které pak pevně drží bez ohledu na zátěž, při přetížení se zastaví a již se nerozběhne. Je tedy použitelný jen ve velmi specifických podmínkách.

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

RE: Startero-elekromoto-dynamo ...

Příspěvek od A(&F) »

... ahoj Marťas, ... shodou okolností se již delší čas v hlavě zabývám podobným (dokonce jsem uvažoval o založení samostatného tematického vlákna) ...... jelikož dosti často jezdím k nám na vršky Krušných hor, vždy mě deptá, když se vracím zpět do nížin, přitom ale musím mít zapnutý motor kvůlima brzděním motorem, posilovačům brzd a servu volantu (bez toho se to v úseku Dlouhá Louka - Litvnov opravdu jet nedá), tedy namísto toho, abych využil sílu zemské gravitace, tak jak to dělám při každodenním přemisťování z domova na zahradu, kdy úsek dlouhý 4 km jedu takříkajíc "zadarmo" ...

... má idea: ...
- pořídit za tímto účelem nějaký vhodný postarší vůz 4x4 (s manuálním řazením) a k zadní nápravě (tedy za spojku mezi přední a zadní nápravy) mechanicky připojit vhodný elektromotor fungující i v režimu generátoru ...
- tento by sloužil k:
1) v běžném provozu k brzdění = úpravou pedálu brzdy by v prvé části dráhy aktivoval elekroniku rekupeace z "el. motoru" do superkapacitorů, z nich potom přes měnič do akumulátorů ... ve zbytku by potom fungovalo brzdění klasicky (pro případ nutnosti prudkého zabrzdění) ...
2) při jízdě s vypnutým motorem z kopců k celkovému brzdění automobilu (opět s rekuperací), servo volantu a posilovač brzd by při tomto byly hydraulicky tlakovány z el. 12V čerpadel, paralelně připojených k těm, co jsou normálně poháněné motorem (v přívodech těchto všech zařazeny jednocestné ventily, aby nedocházelo ke ztrátám přes druhý člen) ...
3) k popojíždění v zácpách (např. Praha), k rozjezdům, příp. při dostatečné kapacitě akumulátorů i k eko jízdám po rovině, tj. pouze na elektromotor bez spalovacího motoru (např. k dopravě mezi "zónou" a "pívovárem" = 12km po skoro ideální rovině) ...

... ad. bod 3 - rozjezdy na eletromotor: ... plynový pedál by fungoval podobným způsobem jako je výše popsáno u ovládacího pedálu brzdy = např. v počáteční třetině by při vypnutém spalovacím motoru ovládal regulaci rychlosti eletromotoru (přes vhodný snímač + elektroniku), ve zbytku potom sloužil klasicky (ovládal by otáčky spalovacího motoru) ...... :arrow: ... ideální situace pro úsporu PHM: ... po rozjezdu na eletromotor a dosažení potřebné rychlosti by po zařazení příslušného rychl. stupně a následného uvolnění spojkového pedálu vzniklá kinetická energie "nakopla" spalovací motor (pokud možno již zahřátý předchozí jízdou = při zahřátém motoru tento chytá ihned / mnohem lehčeji než za studena), tedy podobně jako při roztahování auta jiným autem ...... pozn: elektronika by po nastartování spalováku automaticky odstavila elektromotor (stejně jako při zařazení 4x4) ...

... nějaké výhrady, podněty a nápady ???? ... sem s nimi ... :good: ...

... díky ... a spolehlivým rozvodovým řemenům zdar !!! ... Anri ... :D ...

PeS: ... a hlavně mi prosím neříkejte, abych si rovnou pořídil Lexus či jiný podobný sériově vyráběný hybrid ... vždyť proč kupovat předraženou krávu ?? ... ;) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Anri...nmo, hm, aha,.....auto bych měl...to je ta Toyota Hilux, je i dostatečně stará / 17/a opýskaná...teď jsem prošet technickou.....mimo plechů je jak zamlada :hip: ale neumím si představit co by se na to auto muselo všechno navěsit..../ a já ti ho stejně k experimentu nepůjčím :enaughty: / ale ber to jako inspiraci, jaké auto použít. také jsem o tom uvažoval, ale trochu jinak....Kdysi jezdily ve Švýcarsku v horách girobusy / snad se tady už o tom psalo/ a jak mě připoměl jeden kolegy zde, giro prý vážilo 200kg autobus obsazený 10tun aujel na nabití cca 8 km...v kopcích...takže....dát na korbu setrvačník / to by nebyl problém...ani estetický....z kopců rekuperovat, jinak dobíjet třeba i solar panelem, a na dojezd do pivovárku třeba i doma nabít elektřinou / roztočit elektromotorem/ je mě jasné že čtoucí zde se chytaj za hlavu a plácaj si na čelo....
osobně mám trochu jiné plány s experimenty se setrvačníkem...začnu pomalu a u něčeho menšího, uvidíme co se z toho vyklube :pivko: čtoucí zdraví m11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Gyro ...

Příspěvek od A(&F) »

... ve Švýcarsku souhlas ... v horách nesouhlas ... http://en.wikipedia.org/wiki/Gyrobus ... ;) ...

PeS: ... mmch, Martine, nechci Ti to rozmlouvat (a brát Ti sny), ale zkusil sis už někdy roztočit pár centimetrový setrvák třebas na 120 tis. rpm ??? ... :ewhistle: ...... my už ano ... v rámci vývoje pasivního magnetického ložiska máme v "zóně" místnost, která vypadá jako po střelbě z těžkého kulometu ... :D :D :D ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

zkoušel....u mě doma v dílně, kterou je naše kuchyň.....chvíli to lítalo kolem dokola....ještě že to netrefilo televizi...a to jsem točil jen asi 20 000....nevím na kolik točí ty giroautobusy...ale já bych chtěl točit "jen" na asi 1000, což odpovídá asi rychlosti 120km /h což by měla ta pneu vydržet...si myslím....navíc to "giro" bude ve vlastní jámě pod poklopem. tak....co....komu se podaří naakumulovat první watíky dříve.....vypisuji soutěž....minimální akumulace musí být 1 kW :idea: tedy myslím v setrvačníku a doložitelně využitá....martin11 :D

p.s. hledám tímto sponzory tohoto projektu. zejména potřebuji:
1 solární panely za rozumnou cenu
2 akumulátor min 180Ah též za rozumnou cenu
3 dynamo - jakékoliv.../Trabanta 6v mám...ale potřebuju 12V když bude 24 nainstaluji 2x 12V baterie
a k tomuto dynamu též relé :idea:
S případnými sponzory se podělím o zkušenosti z provozu... :pivko: :baby: :help:

:idea: Necituj příspěvek, pod kterým reaguješ - když už chceš odpovídat přes [Citace], tak to celé smaž - soustavně nám tím přiděláváš práci :mrgreen: - poo.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

martin11 píše:...minimální akumulace musí být 1 kW

1 kW je výkon, pokud mluvíš o akumulované energii, tak tam ještě musíš dát čas, po který je odebírán, tedy třeba 1 kWh - jedna kilowatthodina.
Menší časové jednotky se prakticky nepoužívají, takže se to obchází menší wattáží na hodinu, tedy třeba 10 Wh - deset watthodin.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

:oops: ...já vím, to už jste mě naučili...jasně...1kWh
s plevelením se omlouvám :good: ....blbě jsem kliknul "citovat :bhead: "martin11 :D

jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

Příspěvek od jarda ovčák »

vážení a velevážení.....
získal jsem darem od přítele elektrocentrálu vojenskou,má výkon 1260w 30A a 40V.....
Myslíte si, hlavy pomazané, ešli bych na to mohl přišrouubovat chetrou škatulku, která by mi umožnila krmit tím čerpadlo 1100w příkonu???Jsou v tý škatulce ztráty tak vysoký, že by to sežralo 160w? myslím trafo a střídač, neb cosi podobného......

„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Příspěvek od Slavek Krepelka »

jarda ovčák píše:vážení a velevážení......
Proč bys to dělal? Dej motor mechanicky na pumpu místo elektrickýho a máš vymalováno. Pokud je pumpa ponorná, tak to nepůjde, ale není mi jasný, na co jakej střídač. Ta centrála je stejnosměrná? Jestli ne, tak jen trafo a to nesežere celkem nic, pokud to nebude nějakej děsnej šunt, nebo hodně blbá velikost. Mělo by sežrat maximálně cca 4%. Hodně dobrý a spávně nainžinýrovaný 1%. Stejně budeš mít s trafem starost a asi by sis ho musel nechat od někoho umotat, nebo nějaké existující nechat modifikovat, protože ze 40V na 220V bude speciál. Na co ta centrála vůbec byla, že z ní leze 40V :shock: Podívej se na ní pořádně, jestli v ní není nějaká regulace voltů jako na alťáku u auta, a co vlastně leze přímo z alternátoru, pokud je to tedy alternátor. Jestli je to dynamo, snad si radši kup pořádnou malinkou centrálku. Je to míň starostí a to o hodně a v konci to bude i lacinější.

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
jarda ovčák
Zasloužilý člen

no jo, na dynamu jje fakt 42 voltů a + - a zem.....chtěl jsem to jako záložní zdroj na čerpání vody ze studny.JJe mi to líto, jje to fungl nový....
Nač je ví jen bůh,je to dynamo, poznám to bezpečně, páč tam je napsaný dynamo, vzor ZG51.......výrobce drupol , typ 2487.
No, ještě že mám nekonečný půdy, tam se teho vleze. jednou mi to spadne na hlavu.....

„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
neoanthropus
Starší člen
Dostal: 2 poděkování

Příspěvek od neoanthropus »

jarda ovčák píše:elektrocentrálu vojenskou,má výkon 1260w 30A a 40V....
Ide o mobilnú nabíjačku k akumulátorom (36V) z ktorých boli cez vybračné meniče (800V) napájané koncovove stupňom vojenských KV vysjelačou... . N

A(&F)
Zasloužilý člen

RE: Centrála a pumpa ...

Příspěvek od A(&F) »

... i pokud by 1200W měnič stačil k provozu motoru sosadla, tak zřejmě budeš mít stejně problém s jeho "startem" (rozběhem), zvláště pak, pokud to čerpadlo dobře těsní a drží nad sebou hodně vysokej sloupec vody ... nicméně řešení by tu bylo: ... nejdříve generátorem krmit nějakou chvíli pouze pomocný akumulátory 3x12V v sérii (nebo óbr baterii z velkejch kondů ... :D) ... a teprve po získání celkový dostatečný "vstupní kapacity na rozjezd" spustit měnič, kterej však stejně bude muset mít cca 1,5x až 2x jmenovitý větší výkon, než je příkon čerpadla (pro ten rozjezd) ... nehledě na to, že budeš muset mít měnič vyrobený na zakázku, tedy 40v na 230V, protože std. asi nic takovýho neseženeš ...

... takže možná by bylo nejrozumnější generátorem ve volnejch chvílích ládovat sériově zapojený akumulátory (zusamen 36V) a teprve po jejich nabití je přepnout paralelně k sobě (výsledné 12V), z nich potom krmit běžný měnič 12/230V ... viz příloha ... (popř. při nabíjení do série 2x12V 2C aku + k nim do série 2ks 12V 1C paralelně zapojené aku = po přepojení výsledné 24/230V) ... generátor mezitím může nabíjet druhou sadu ... ;) ...

PeS: ... pokud by mezní napětí nepřesáhlo povolené vstupní napětí měniče, je možno přepínač vpravo úplně vynechat (propojit všechny jeho 3 póly), kaskáda nabíjených aku by po určitý čas fungovala jako dělič 3:1 (čehož se v historii často používalo viz Dělení napětí akumulátorovou baterií - rok 1913) ... nutno však předem změřit a elekronicky ošetřit krajní situace !!! ... bylo by pak možno dobíjet aku a zároveň provozovat měnič (+ rovnou pro něj aj odebírat trochu šťávy z generátoru) ..... popř. ještě v tomto případku zajistit rotaci aku na jednotlivých pozicích pro jejich rovnoměrné nabíjení / vybíjení ...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

jarda ovčák
Zasloužilý člen

To by šlo, páč mám 35 metrů vody ve šlauchu nad čerpadlem, a čerpadlo poběží max hodinku, abych natlačil rezervoáry , aku nádrže na pitnou a dolil vodu dobytku.... takovej záchrannej kruh. :good:

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:Stejně budeš mít s trafem starost a asi by sis ho musel nechat od někoho umotat, nebo nějaké existující nechat modifikovat, protože ze 40V na 220V bude speciál.
... i vstupy a výstupy traf se dají zapojovat sério-paralelně ... ;) ... (při dodržení určitých pravidel) ... v tomto případě použít obráceně zapojené (sekundár namísto primáru) v kombinaci 24+12+6 voltů, což už jsou std. vyráběné hodnoty ... :) ...

jarda ovčák
Zasloužilý člen

Vážené hlavy pomazané...
Potřebuju vědět, jestli jsem schopen v garáži ukllohnit bakelit..... Nemůžu sehnat, jak se vyrábí.... Vlatně jen nějaké plky o fenolformaldehydu, dřevěné moučce, vysokém tlaku či teplotě.... Není ten fenolformaldehyd nějak hodně jedovatej?
Né že bych ho chtěl žrat, ale aby se nějak neodpařoval a nepizdil mi zdraví.... Taky ty tlaky a Teploty a vůbec..... zjišťuju, že nevím vůbec nic ......

Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“