Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Dobré srdce Krnova - QR platba na účet města Krnova - Pomoc postiženým při povodních. Více zde...

Solanin a Brambory

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
Uživatelský avatar
mekac
Stálý člen
Příspěvky: 44
Registrován: pon 31 kvě 2010 13:11
Bydliště: ždírec n.D
Dostal: 2 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Brambory a Saponins

Příspěvek od mekac »

Slavek Krepelka píše: že jsem v životě neviděl červavou bramboru
Ahoj Slávku,
máme na políčku nasázený brambory, jedny klasický žlutý a druhý červený. Většinu klasických žlutých nám prolezli háďátka. Nevim co za druh parazita to je, ale otec mi to takto sdělil. Nevím jestli to jsou larvy něčeho, ale nejspíše ano. No a kupodivu se těch červených ani nedotkli a všechny jsou zdravé. Tudíž bych řekl, že ty červený brambory budou ještě učinější ! Zkus porovnat, který Ti budou dělat líp! :)

s pozdravem
Mekáč


Gaia
Zasloužilý člen
Příspěvky: 220
Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
Bydliště: Praha
Dal: 244 poděkování
Dostal: 57 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Gaia »

No, přece z toho odkazu, co výše uvádím. Je to skoro na konci.
Na závěr se tam také píše...
Chronické potíže po vyléčení malárie

Po vyléčení akutního stavu malárie (zvláště konvenčnímy – alopatickými metodami) mohou v těle (v játrech) i nadále přebývat malaričtí parazité a způsobovat chronické obtíže, které mohou být dále komplikovány jinými chronickými predispozicemi pacienta. Léčba takových obtíží je náročnější a je vhodné vyhledat homeopata provádějícího klasickou (konstituční) léčbu. Je však možné doporučit:

Malaria Co. nosode – 30C jednou týdně po dobu 6 týdnů – při chronických obtížích navracejících se přibližně každý měsíc.

Arsenicum a Chelidonium 3X – jednou denně při chronických obtížích navracejících se jednou za rok.

Oba způsoby léčby je možné doplnit lékem Ceanotus 6X pro podporu činnosti sleziny a z nehomeopatických léků Neem čajem.

.....a šťávu z brambůrek bych na to také dala. :D


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Brambory a Saponins

Příspěvek od Slavek Krepelka »

mekac píše: ....
máme na políčku nasázený brambory, jedny klasický žlutý a druhý červený. ...
Nazdar Mekáči. Díky za tuto informaci. To je právě velice pěkně a v kostce vystiženo v tom posledním přeloženém článku http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 45#p105045 "Mnoho těchto sloučenin slouží rostlinám jako přirozená atibiotika" Slovo antibiotika to očividně zcela nepopisuje. Jako antibiotika je lze podle mne považovat za velice širokospektrální a hlavně pro bakterie silně nenávykové, ale žádná rostlina očividně nezahrnuje kompletní spektrum. Jenže také se dá říct, že mimo bakterií jde i o širokospektrální obranné látky proti různým "škůdcům" z říší hmyzu, červů, plísní a virů a opět velice nenávykové.

Jak jsem se zmínil o betaninech, tedy i barviva obsaženého ve šlupce hlízy červených brambor, opět patří do rodiny glykosidů http://en.wikipedia.org/wiki/Betalain (Betalain je rodina kam patří betaniny) Je tedy zřejmé, že ty červené mají navíc oproti solaninu a chaconinu v bílých bramborách další velmi silně zastoupenpu složku v betaninech. :devil: ví, co v bramborách všechno je za glykoalkaloidy a jiné saponiny v jakém poměru a ve kterých a jak jsou jednotlivé glykoalkaloidy a saponiny vůbec "silné". Taky je mi to dost putna díky pozitivním zkušenostem.

Nicméně, po těch červavých, nebo zaháďátkovaných bílých bramborách by asi bylo nasnadě šťávovat radši červené, než bílé, nebo k bílým přibrat červenou řepu atd. V kostce z toho leze, že by asi bylo nejlepším přístupem vzít za základ brambory, nejlépe červené a k tomu ještě přihodit další velmi málo napadané bejlí, ať už je to cokoliv. Zde se kruhem dostáváme k tomu, proč džusování pracuje v praxi, ale bude záležet na výběru toho, co je džusováno, protože toho do sebe člověk může nalívat jenom omezené množství. Z toho co jsem se dozvěděl o mrkvi, pracuje také sama o sobě, ale je toho mrkvového džusu potřeba snad 4 litry denně a to už může být starost a je to na dost dlouhé lokte.

Dá se říct, že tady objevuju a snad objevujeme Ameriku, avšak nikoliv z pohledu bulvárních plátků který je nám nabízen jak vědou ortodoxní, tak vědou profesionálních výrobců potravinových doplňků, náhled na tu Ameriku tak říkajíc bez brýlí velkoměst v celé její krásné přirozené nahotě.

Že by asi na mně pracovaly červené brambory lépe než bílé vypadá sice dost logicky, ale ověřit to na jedné osobě přeci jenom nepůjde, protože pracujou očividně oba druhy. Nicméně definitvně začnu kupovat výhradně červené, i když jsou povětšinou dost dražší. Stejně je to za hubičku :D

Myslím si, že podstaných je těchto několik bodů:

- Necpat toho do sebe příliš mnoho, aby se člověk nepřiotravoval. To se ale bude blbě odhadovat a nejlepším vodítkem je již osvědčená zkušenost druhých.
- Nenechat se zmást zhoršením stavu brzy po zahájení kůry a příznaků například revmatických bolestí atp. protože jsou ze zkušeností pouze přechodné.
- Nenechat se svést svou pohodlností k domněnce, že potravinové doplňky, tím míním bylinné výtažky, nikoliv minerály, mohou nahradit čerstvé produkty. Jednak jsou velice neúplné a jednak jsou složky pozměněné oproti čerstvým nejenom chemickými reakcemi, ale i roztokovými návaznostmi. Napřiklad alkoholová tinktura může, ale také nemůsí mít účinky čerstvé šťávy a totéž se týče roztoků v olejích, o vývarech a čajích atp. ani nemluvě. Co se týče minerálů, stále stojím za tím, že inorganické minerály v podobě chloridů jsou nejůčinnější a u některých, jako třeba u chloridu železnatého, jsou i ve velmi malém množství natolik účinné, že mohou být prudce jedovaté.
- Necpat do sebe v době džusovací kůry příliš mnoho tuků, alkoholu atp a pokud nějaké, nehnat je trávícím ústrojím společně se šťávami. Ideální by se mohlo jevit nejíst po dobu kůry nic, ale pokud se podívám na Japonskou dokumentaci brambor, minimálně u brambor lze udělat rozumný kompromis. Zde bych si také uvědomil, že je nejenom třeba se zbavovat toho nemocného, ale také se postarat o obnovu a zde se dostáváme hlavně k problému tuků. Zatímco se zdravými živočišnými to nevypadá na problém, stejně jako to nevypadá na problém s lněným a kokosovým a vůbec nasycenými oleji, řepkový, slunečnicový, kukuřičný, burákový atd. oleje, v podstatě oleje nazývané zde zeleninové, jsou průser a nezáleží na tom, jestli jsou ztužené vodíkem, nebo ne. Tam jde jenom o větší či menší :evil: Tuky pro to, že je ze zeleninových a ovocných šťáv nedostaneme a jsou nesmírně důležité pro tvorbu zdravých buněčných stěn, blán, tepenních stěn atd. Tělo si samozřejmě přepracuje i hodně z toho, co dostane ze zemřelých buněk, ale s cholesterolem odchází játry právě ty tuky. Navíc ty umrtvené buňky byly umrtvené proto, že v ních bylo cosi nezdravého a spoléhat se na tělo, že pokud je nedostatek tuků lepších tak že nepoužije co vůbec je, by asi byla pošetilost. Přesně proto byly použity blbé tuky v nemocných buňkách.
- Co se týče bílkovin, přes všechny řeči, že zeleninové bílkoviny jsou pro nás dostatečné a zdravé, bych se přiklonil k názoru, že toto tvrzení je stejná blbost jako je blbost to, že jsou rostlinné tuky všeobecně zdravější než živočišné. Ty živočišné jsou nám daleko bližší. Spíš jde zase o množství kolik jich doí sebe ládujeme a také jaké. Zdy by snad měly být nejpříhodnější mléčné a vaječné. Ty jsou totiž určeny na zpracování rychle se vyvíjejícími se mláďaty.
- Definitivně se zbavit závislosti na sacharóze, tedy na běžném cukru, viz co sem na fórum nedávno popřihazoval Anri.
- Definitivně si dát pozor na základní minerály, i když ze šťáv jich (podle půdy) člověk dost dostává. Jde hlavně o draslík, hořčík, jód a selén. Zbytek snad je fajn s tím, co jde ve šťávách.
- Vyhýbat se prakticky všem felčarům, pokud trpíme chronickými onemocněními a dát se do léčení sami, hned, s vervou a bez pochyb. osobně bych se na felčary neobrátil ani s akutními infekcemi, které řeší prakticky instantně HCl, od obkladů po injekce, od zánětů ran po chřipku. Jedinně snad na rány a vředy atp alkoholové obklady. Jó. pokud si člověk ulomí nohu, nebo se vyseká v autě atp. pak je definitivně naprosto nejlepší se k tomu v první řadě nedostat a pokud, pak není nad schopného chirurga, nebo na sádru atd. Tam bych na to s bramborama samotnýma nešel.
- Procházky a cvičení a ještě lépe účelná práce na čerstvém vzduchu, třeba okopávání brambor :D nikoliv šlapání pedálů ve sklepě, nebo podobné darmošlapné :laugh: činnosti v klimatizovaných potírnách.
- Dát se do přímého držení těla i duše a pořádně dýchat.
- Naučit se usmívat i ve spaní.

Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
milnem
Zasloužilý člen
Příspěvky: 291
Registrován: sob 29 led 2011 19:43
Bydliště: Zlínský kraj
Dal: 849 poděkování
Dostal: 211 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od milnem »

Gaia píše:No, přece z toho odkazu, co výše uvádím. Je to skoro na konci.
Díky Gaio,omlouvám se.Několikrát jsem to ve Tvém odkazu předtím hledala a v rychlosti nezachytla.M.


Gaia
Zasloužilý člen
Příspěvky: 220
Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
Bydliště: Praha
Dal: 244 poděkování
Dostal: 57 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Gaia »

Slávku, trošku tě přibrzdím u smažení
Akrylamid
jeden z dílů bezva seriálu ČT, zřejmě proto skončil
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 ... 058200014/
Náhodně se havárii stavby mostu přišlo na kontaminaci akrylanidem. Ke zděšení vědců se ukázalo, že tato látka vzniká u potravin, při přípravě nad 120st.C a to hlavně u škrobu...
Takže vědci stoupli do kuchyně a zkoumají - jak vlastně vařit a připravovat potraviny,,,,,


Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od poota »

Gaia píše:Slávku, trošku tě přibrzdím u smažení
Slávku nedej se, tím smažením totiž nevyrábíš jenom akrylamid ale zároveň tím stoupá i podíl antioxidantů, které Tě před ním chrání - takže ono je to vlastně fifty-fifty :D
Říká se to přímo i v tom pořadu - přiznám se, že jsem s napětím čekal na vysvětlení, proč už jsme dávno na ten akrylamid všichni nevychcípali.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Gaia píše:Slávku, trošku tě přibrzdím u smažení
Díky Gaio. Já na to narazil taky a dokonce jsem si divoce zašpekuloval, jsetli není právě tohle problém s Morgelony. Možná dokonce i v tomhle vlákně. Názor na to bych si radši možná měl nechat pro sebe, ale asi to bude jako se vším: "Všeho moc škodí". Chleba se peče tísíce let a Morgelony nebyly, až posledních pár desetiletí. Co ale je jsou čipsy a čipsy a čípsy a popnutá kukuřice a burizóny všeho druhu a nachos a,a,a,a,a, a to už může být všechno jinak. Že tyhle dobrůtky prakticky nejím, nemyslím, že mně ty placky můžou moc ublížit, jestli vůbec.

Petře, nevím co ty antioxidanty jako mají s akrylamidem provést, ale jestli něco sebere plastiky, včetně amidů a akryliků, bude to nejspíš oxidace. Juknu na ten film co k tomu maj. Taky na to těžko někdo přišel náhodou. Na netu na to odborná informace je a není zrovna nová.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Pfff. Tak na tohle s těma acrylamidama nemám zuby. Vědecky.
Jo, nešlo o most, ale o tunel :laugh: ale to je vedlejší. Je to dost nový.
Nevědecky to lze snad jedině skutečně tak, že:
Ony vznikajty acrylamidy i pod těma 120°C a jsou i v bramborový kaši a v uvařený bramboře. Akorát že obsah se skutečně prý mění řádově jak s teplotou, tak s časem přípravy tak i jinými vlivy, například i s tím, kolik je v půdě sulfátů a tím pádem kolik jich je v obilí a čím míň sulfátů, tím hůř a je toho moc.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22414587
Tady je abstrakt nějaké práce na účinky bramborové vlákniny na acrylamidy, které cpali dost surově 0.5mg/kg denně do krys. Výsledkem bylo, že bramborová vláknina nějak upravená (jak, o tom abstrakt mlčí a celá článek je standartně za úplatu) zabránila problémům s acrylamidem, které se projevily (a závažné) u krys, kterým vláknina s akrylamidem podávána nebyla. Šlo o silné poškozování střevní stěny a průnik akrylamidů do krevního systému.

Tohle je přesně to, o čem v tomhle vlákně mluvím. Ono to jedení a nemoci a léčiva nejsou zdaleka jenom o chemii. Je to i o kdajakých roztokových vazbách, vazbách ve sloučeninách, vazbách na třeba i ty vlákniny, protože jsem se taky došťoural, i když velice povrchně, že akrylamide se váže s velkou chutí nejen chemicky, ale i elektrolyticky na uhlíková vlákna a nervová vlákna a kdybych do toho rejpal víc, najdu ještě spoustu dalších informacích se kterými bych si stejně nevěděl rady.

Osobně se tedy budu dál cpát s klidem těma plackama, protože vnitřek je jen uvařenej a co je opečené na povrchu nevydá snad ani na 5 suchých brambůrek, tedy těch vysušených lupínků a dělám si to na čerstvém máslíčku. Zato na ty lupínky se budu tvářit dál stejně nechutně, jako se na ně tvářím už léta, hlavně pro to, v čem jsou vlastně smažené. On takový průmyslový kotel na brambůrky má topidlo, někde parní, což je tedy rozumnější, ale někde elektrické a na ty elektrické se olej napejká do černa a ten olej je přesně ten, o kterém se Paní Johanka Budwigová vyjadřuje neuctivě a Paní Johanka to měla moc dobře vykoumané a velice dobře zdůvodněné a ten samý olej je používán jaksi permanentně, protože se v podstatě neustále doplňují ztráty odnesené v nacucaných brambůrkách a neustále se z něj odfiltrovávají malé drobky brambor, které se v něm pálí díky velmi rychlé ztrátě vlhkosti do černa a zkrátka mi to celé vůbec nevoní. Snad jedinné pozitivní co k nim mohu říct je, že jsou pak velmi sterilní. Já jsem totiž i taková a mnohá jiná potravinářská zařízení jak vyráběl, tak někdy i instaloval a opravoval.

Jenže to už jsme dost daleko od bramborové šťávy, tak toho nechám.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Gaia
Zasloužilý člen
Příspěvky: 220
Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
Bydliště: Praha
Dal: 244 poděkování
Dostal: 57 poděkování

Re: Solanin a Brambory -topinambur

Příspěvek od Gaia »

JO, zpětně uvědomila jsem si, že šlo o tunel, ne o most, ale už jsem to pak nechala....., není to podstatné.
(Tedy u zákona o pozemních komunikacích to je podstatné, protože tunel je součástí toho, co v něm vede, kdežto most je součástí toho - komunikace, železnice, co po něm vede.)
Kdyby někomu nechutnaly brambory, může zkusit topinambur
http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/ ... zy-popisky
ale šťáva z něj asi nebude.
Přiznám se, že jsem to zase tak moc jsem neprostudovala, jen to sem dávám pro info.


neoanthropus
Starší člen
Příspěvky: 185
Registrován: čtv 19 led 2012 0:53
Dostal: 2 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od neoanthropus »

Slavek Krepelka píše:On takový průmyslový kotel na brambůrky má topidlo, někde parní, což je tedy rozumnější, ale někde elektrické a na ty elektrické se olej napejká do černa... ...Já jsem totiž i taková a mnohá jiná potravinářská zařízení jak vyráběl, tak někdy i instaloval a opravoval.
Slávku keby si sa naozaj pohyboval v tomto biznise tak ako tu tvrdíš, tak by si určite vedel že lupienky (bramburky) sa priemiselne nikdy nerobili nerobia a ani nebudú robiť v kotli s olejom ale vždy sa robili robia a budú robiť v "tuneli" s cirkulujúcim horúcim vzduchom čo je šetrné nie len k lupienkom samotným ale aj k energii (uspora viac ako 90%) a k množstvu použitého oleja (úspora tak isto viac ako 90%)... . N


neoanthropus
Starší člen
Příspěvky: 185
Registrován: čtv 19 led 2012 0:53
Dostal: 2 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od neoanthropus »

Slavek Krepelka píše:Prvních 14 dní jsem se cítil čím dál tím líp, ale převčírem a včera se to dost prudce zvrátilo se škubáním nohou a bolestí stehen. Dva poslední dny jsem zaky zjistil, že mám játra. Ne, že by nějak moc bolely ale věděl jsem o nich.
Tak to si ešte dobre dopadol. Solanin jak už to tu bolo písane rozkladá červene krvinky z čoho následne vznikaju "tromby" (krvné zrazeniny) ktore nekontrolovatelne blúdia krvným riečištom. Ak sú malé v podstate sa nič nedeje (telo ich vstrebá) no ak presiahnú istý rozmer začnú robiť problémi upchávanim ciev čoho dôsledkom je nedokrvovanie (okysličovanie, živenie, odvádzanie CO2 a iných odpadou atď.) buniek. Slávku a ako sa nám prejavujú npr. svalove bunky ktorá majú niektorí z týchto deficitov? Žeby to bolo medzi iným "škubánim" (krče)? Pokjal je mi známe, solanin sa v ludskom tele nerozkladá ale vylučuje sa v nezmenenej forme. Z toho mi jaksi vyplíva že ak sa dostane do krvneho riečišťa, nezruší len jednu krvinku ale každú s ktorou sa na svojej púti z tela von stretne. Slávku ak raz skončíš s ochrnutou polovicou tela na invalidnom vozíku nediv sa... . N


Uživatelský avatar
Craft
Zasloužilý člen
Příspěvky: 475
Registrován: sob 25 srp 2007 21:27
Bydliště: Severní Morava
Dal: 34 poděkování
Dostal: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Craft »

neoanthropus píše: Slávku keby si sa naozaj pohyboval v tomto biznise tak ako tu tvrdíš, tak by si určite vedel že lupienky (bramburky) sa priemiselne nikdy nerobili nerobia a ani nebudú robiť v kotli s olejom ale vždy sa robili robia a budú robiť v "tuneli" s cirkulujúcim horúcim vzduchom čo je šetrné nie len k lupienkom samotným ale aj k energii (uspora viac ako 90%) a k množstvu použitého oleja (úspora tak isto viac ako 90%)... . N
Řekl bych, že Slávek je především praktik a ne pouze teoretik, což je správné a naprosto s ním co uvedl souhlasím. To, co uvádíš je sice hezké a snad to i některé výrobní provozovny mají, ale určitě bude stále dost těch, co to dělají na oleji. Jelikož jsem se také náhodou nachomejtl do jedné místní výrobny brambůrek, které mimochodem chutnali skvěle a sem tam jsem si je taky dopřál, aspoň do té doby, než jsem viděl jak je vyrábějí. A tady se dělali výhradně na velkých fritézách, až jim tam z toho dle kamaráda každou chvíli odcházela elektroinstalace :)

Osobně považuji štávu z nových brambor do cca. 200ml na dávku 1x až 2x denně za naprosto neškodnou a tělu prospěšnou záležitost. Pokud to někdo používá přehnaně, už se to může začít projevovat i negativně, to je taky pravda.


Uživatelský avatar
Craft
Zasloužilý člen
Příspěvky: 475
Registrován: sob 25 srp 2007 21:27
Bydliště: Severní Morava
Dal: 34 poděkování
Dostal: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Craft »

Trochu jsem se Slávku odmlčel z důvodu pracovní vytíženosti, ale mezitím poctivě užíval bramborovou šťávu v rozumném množství a nepravidelně se mi objevovala mírná bolestivost nadledvin, což je divné, protože jsou jinak čisté jak lilie. Tak jsem trochu pátral a našel velmi zajímavou přílohu, která může vysvětlovat některé problémy u lidí, které odolávají všem způsobům léčby, jako je mimo jiné produkce HCL v žaludku, zánětu trávicí soustavy a dalších, viz příloha. Není to sice z vědeckých zdrojů, ale i tak zajímavé čtivo. Alfou a omegou jsou jak se zdá některé veledůležité hormony. Osobně třeba šíleně nesnáším chlad a ona zimomřivost mě pronásleduje od dětství. Několikrát za tu dobu testy hormonů štítné žlázy, ale vše ok. Nechal jsem si již dříve ale udělat krevní testy a uvědomuji si, že tam byla poměrně nízká hodnota draslíku, čili jasný nepoměr vůči sodíku a dle mě brambory ho budou také obsahovat, proto budou nějakým způsobem ty nadledviny nejspíše stimulovat. Toto je ale pouze moje domněnka. Zatím sice žádné zlepšení v tomto nepozoruji, protože je taky léto, ale až udeří chladné počasí budu mít jasno :) Jisté je to, že ta bramborová šťáva něco opravdu dělá v kladném slova smyslu a některé věci mi konečně dávají i smysl a myslím, že je to ten střípek, který jsem stále nemohl u sebe najít.
Mimochodem na funkčnost ledvin a jater je dobrý test se šťávou z červené řepy. Pokud po jejím požití je moč byť jen trochu zabarvena do červena (měla by být čirá), stejně tak stolice, která by měla být zase tmavě zelená až černá, jsou "ucpané trubky" a je potřeba je pročistit.

Koukal jsem taky na chem. složení brambor a tady je to jasné:
Složení
Brambory obsahují v syrovém stavu víc než 75% vody, asi 20% sacharidů a přibližně 2,1% hodnotné bílkoviny. Jsou bohaté na draslík , který činí 60% veškerého obsahu minerálií. Jsou rovněž bohaté na vitamin C, E, K a B. Jen málo potravin obsahuje tolik vitaminu C jako syrové brambory. Dále obsahují hojivý alantoin. Alantoin je látka urychlující regenerační procesy v organismu. Podle nejnovějších výzkumů se zjistilo, že alantoin zvyšuje tvorbu neutrofilních leukocytů podílejících se na obraně proti různým bakteriálním infekcím a pohlcujících cizorodé látky. Podílí i na tvorbě tkaniva, které po zlomení spojuje úlomky kostí. Kromě alantoinu v nich najdeme i kyselinu pantotenovou, listovou, vápník, síru, fosfor, hořčík a v menším množství i sodík, mangan, zinek, měď, jód, železo, nikl a selen.

Účinky na organismus
Brambory díky vysokému obsahu draslíku prospívají nervovým buňkám a udržují tonus svalů. Pomáhají při únavě, snižují krevní tlak. Díky obsahu alantoinu napomáhají při hojení zlomenin, mají výborné regenerační účinky. Dále posilují srdce, krevní oběh, svaly a tkáně, odstraňují zácpu, povzbuzují tvorbu hormonů, regulují v těle hospodaření s vodou a vytvářejí kostní tkáň.

Tady je i nějaká odbornější chemická analýza a s tím solaninem to nebude taky tak horké, tím spíše kolik ho je v původní hmotě a sušině.
http://etext.czu.cz/php/skripta/kapitol ... pitola=214
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

neoanthropus píše: Slávku keby si sa naozaj pohyboval v tomto biznise ....
Nepohybuji :D Máš naprostou pravdu, že těch způsobů je povícero, i ty roštové o kterých se zmiňuješ, stejně jako jsou válcové s vyhřívanými válci an kterých se to peče. Proto je těch různých lupínků tolik druhů. Skutečně je tendencí jít s metodami, které používají co nejméně oleje, ne pro to, že je to zdravější, ale proto, že je to lacinější. Nicméně ta, co jsem ji uvedl se stále praktikuje také a například hlavní dodavatel pro Wall Mart tady v Kanadě ji používá. Co se týče těch "sušších" metod, je to stále ještě o oleji. Ono totiž bez oleje by ty lupínky nikdo z roštů neoddělal. Mohou možná existovat i metody se kterými jsem se prakticky nesetkal, kdy je jako "release agent" = odlupovací látka používán teflon, nicméně, teflon bych nepovažoval za příliš lepší než olej. Navíc je taky fakt, že bez oleje by to těžko šlo krz krk. On je tam hodně důležitý i chuťově atd. a nesetkal jsem se s provozem, který by olej na tyto dobrůtky nějakým způsobem nedopravoval, pokud v něm produkt nesmáčí přímo.

Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Solanin a Brambory

Příspěvek od Slavek Krepelka »

neoanthropus píše: Tak to si ešte dobre dopadol.
Nedopadol Neoši a pokud tady nedoložíš, jaké množství solaninu v krvi způsobuje rozklad krve a trombózy, budu muset tvé řeči považovat za mlžení, protože ničím jiným nejsou. Pokud se podívám na příklad Ančky, o žádném rozkladu krve a o žádných trombózach není ani zmínka a šlo při tom o smrtelnou otravu. Kdybys nebyl co jseš, přečetl by sis i zde, že saponiny a mezi nimi i solanin naopak zabraňují alespoň cholesterolovým trombózám a krevní řečište cév čistí, ne že je ucpávají. Podle těch zdrojů, které nejspíše někdo pro Tebe vyšťoura, je solanin také nerozpustný ve vodě. To mi řekni, jak to ten solanin dělá, že jde do těla ve stejné formě v jaké vycház a při tom způsobuje jakékoliv chemické reakce. To by musel solanin být katalyzátor a o tom není v literatůře nikde zmínka, ani v odborné ortodoxní, ani jinde. Navíc Neoši, Voda z brambor a jedení vařených brambor zdaleka nemá účinky syrové bramborové šťávy. Zapiš si tenhle fakt za uši a neblábol tady, že pokud je Ti známo, solanin jde do těla v podobě ve které z něj vychází. To může a nejspíš platí pro solanin, který je zoxidovaný, ať již vystavením vzduchu, nebo vařením a tím vystavením vzduchu. Dále u vařených brambor se očividně navazuje na přeměněné škroby, nebo vlákninu, nebo oboje a také tím ztrácí svou přirozenou chemickou a elektrickou aktivitu.

Jinak do převčerejška co jsem skončil s olejovanou šťávou jsem bral po ránu cca 4dcl denně. Začaly mne svědit oční víčka a kolem očí, chvílema až do páliva a oči jsem si často mudlal. Včera jsem dal 4 dcl ráno a 4 dcl odpoledne (ve skutečnosti to dalo dohromady trochu víc, tak 8.25dcl. Po tom odpoledním mne okolí očí ještě víc pálio a pohled dio zrcadla ukázal pupínky, na povrchu mokvavé, zvláště pak na levém oku. K večeru jsem taky opět zjistil že vlastně mám játra a něco se v krajině jaterní hemžilo. Možná svaly, možná ne mé, kdo ví. Taky mne převčírem celý den při močení pálila trubice, ale včera a dnes nic. Podbřišek se neozývá. taky mne po skončení olejování bramborové šťávy opět celkem všude po těle začalo pronásledovat občasné svědění i štípání. Je naprosto bez pochyb, že ta šťáva řádí a mohl bych se domnívat, že spousta příznaků otravou solaninem a snad chaconinem nejsou ani příznaky otravy, ale příznaky Hexheimra které se mouhou individuelně značně lišit. Pokud by šlo totiž o otravu, měla by být svými příznaky jednorodá u všech lidí. To se děje u prudších otrav zvracením a srágorou atd, ale spousta dalších není jednorodá a nejspíš půjde o něco jiného.

S laskavým pozdravem, Slávek, jdu strouhat.

Tohle je Neoši moje vlákno a pokud sem dáš jedinnou další nedoloženou, nebo mizerně doloženou a zavádějící informaci, odstraním ji bez varování i s Tebou a aby to bylo fér tohle se samozřejmě vztahuje na celé fórum. Dám si tu práci a dohledám si všechny Tvoje nicky a zruším to jedno vedle druhého, co tedy ještě zrušené není. Přesně z tohoto důvodu a díky Tobě jsem si řekl o moderování na jiném svém vlákně, vykoledoval jsem si ho celkově a hodlám této výsady využít specielně ve Tvém případě do mrtě. Buďto sem lez s něčím prospěšným, nacož Ti bylo dáno nespočetně šancí, nebo Tě sem už nepustím pod jakýmkoliv nickem. Dnes už Tě totiž :eliar: cítím z každého Tvého nového nicku. Říkej tomu třeba ESP :D :smoke: SDK


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“