Používáš nejasné pojmy. Co to je celkový odber? Proud, nebo výkon?talmar píše:Měřil jsem oteplení motoru a vychází to přibližně stejně. Za 30 minut provozu teplota vzrostla u klasického zapojeni o 30°C a u rezonance o 35°C. Ztráty jsou tam tedy přibližně stejné,ale v rezonanci je celkový odběr nižší.
Pokud proud, tak ten muže být nižší, protože kond vykompenzuje induktivní jalovou složku proudu. O tom jsem také psal, zdánlivý príkon jako součin napetí a proudu je vždy vyšší, než činný. Celkový činný príkon však bude vyšší, nebo zhruba stejný, vždyť jen stoupnou ztráty. O tom svedčí i ta teplota.
Nárust teploty je zpusobený ve velké vetšine jenom proudem, takže si dost protirečíš.
Co by ohrálo motor, když ne zvýšený proud? Magnetizační ztráty? Vždyť nestouplo napetí. Ta informace nezapadá mezi jiné. Nebo se zmení moment, protože ten je úmerný prakticky jen proudu pri stejných otáčkách.
Když už porovnáváš takhle, proč nezmeríš také celkový proud motorem, ke kterému je pripojený kond paralelne takové kapacity, aby odber motoru včetne kondu byl minimální?
Vždyť je to minimální práce, a mužeš hned porovnat výsledek. Ta kompenzační kapacita bude podstatne menší, než používáš v serii.
Uživatele z hlediska odberu, spotreby zajímá činný príkon (ten merí elektromer), ne zdánlivý, nebo proud. Proud je zajímavý jenom pri ztrátách na vedení. Jalový induktivní proud lze kompenzovat kdekoliv na míste spotrebitele paralelními kondy, dokonce se to i povinne delá ve všech firmách, který odber je v desítkách kW, nebo mají digitální elektromer. Jsou na to firmy co to delají - montují kompenzátory. Seriová rezonance motoru je nebezpečná a nic výhodné neprináší, její funkce je závislá na zatížení, a pri odlehčení mechanické zátež, nebo její promenlivému charakteru hrozí napeťové a proudové pretížení, ve smyslu, jak píšeš.
Slyšel jsem prípad, kdy podobne udelaná seriová rezonance ve smyslu regulace nabíječky (kond v serii s trafem) udelaná za účelem priblížení se charakteristice konstantního proudu zabila človeka, co ji delal, protože rezonance napeťove prorazila trafo tak, že to švihlo na sekundár, a nulák pres kostru byl neúčinný, nabíječky se ne vždy pripojí "-" pólem výstupu na nulák.