Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Teplovzdušný solární panel

Elektřina, teplo...
Odpovědět

Jakým způsobem využíváte solární energii?

1. Fotovoltaický panel
14
9%
2. Solární systém pro ohřev vody
25
16%
3. Teplovzdušný panel nebo Trombeho stěna
56
37%
Kombinace 1 + 2
5
3%
Kombinace 2 + 3
3
2%
Kombinace 1 + 3
3
2%
Kombinace 1 + 2 + 3 (jiná další energetická řešení pro úsporu financí specifikujte v příspěvku)
3
2%
Žádný, maximálně se nechávám sluníčkem opalovat.
43
28%

Celkem hlasů: 152

Kamil
Nový člen
Dostal: 5 poděkování

Re: Teplovzdušný solární panel

Příspěvek od Kamil »

zatím jsem použil větrák o výkonu 30m3/h napájený 5W solárním článkem regulace zatím probíhala podle úhlu dopadajicího světla na článek.Teplota na teploměru byla cca asi na 50% výkonu ventilátoru to je ale jen odhad.Regulaci budu řešit až bude panel na svém místě.

s11martin
Nový člen
Dostal: 6 poděkování

Příspěvek od s11martin »

super kam ho umístíš ? mam takovou představu že udělám panel na střechu tam je sluníčko delší dobu než na stěně ale zatím řeším ukotvení a odvod tepla,co to udělá až se bude sunout sníh ze střechy a délka potrubí-případné ztráty,jinak se už skoro těším až teplota venku klesne kolem 10-15C abych sundal roletu a zase začal měřit

Kamil
Nový člen

Příspěvek od Kamil »

toto je testovací panel umístění bude na fasádu dílny slunce tam svítí jen dopoledne,ale nemám jinou možnost.Další vyrobený kus příjde umístit na jižní stěnu malého mobilního domku o ploše cca 30m2.No pokud je venkovní teplota dvacet tak to testování je k ničemu ,ale jak píšeš je třeba si počkat na venkovní teploty kolem nuly to bude adekvátní měření. :-)

s11martin
Nový člen
Dostal: 6 poděkování

Příspěvek od s11martin »

no jasně sice mam sluníčko a teplo rád ale ty menší teploty by už mohly přijít jsem nějakej netrpělivej

laik
Zasloužilý člen
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od laik »

Ahoj
co do tlouštky, lehkosti a izolačních schopností bych se klonil k té al. odrazné folii
My děláme třeba občas z izolací Lupotherm http://www.lupotherm.eu/cs/priklady-pouziti
a tam je složení jen: al folie, bublinková folie, al folie bublinková folie (al. folie odráží, bubli. folie dělá vzduchovou mezeru) a tak dokola do tl 3cm. A prej toto izoluje za cca 24cm vaty?????
Kdybys měl přístup někde k bublinkové folii a levnému alobalu či jiné al. folii, tak si to seskládáš sám a myslím že tam tolik vrstev být nemusí jak v tom drahém Lupothermu....(cca 500.- za m2)

Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
Kamil
Nový člen

Příspěvek od Kamil »

dobre vědět jen nemam zkušenost s teplotou jak se to bude tvařit při dlouhodobem tepelnem namahani.

lerak
Nový člen
Dal: 4 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od lerak »

Kamil píše:zatím jsem použil větrák o výkonu 30m3/h napájený 5W solárním článkem regulace zatím probíhala podle úhlu dopadajicího světla na článek.Teplota na teploměru byla cca asi na 50% výkonu ventilátoru to je ale jen odhad.Regulaci budu řešit až bude panel na svém místě.
ahojte, nechci být štoural, ale zdá se mi že použitý ventilátor je slaboučký :roll: .Ve svém panelu 82 x 230cm jsem použil s průtokem 155m3 a
po zařazení filtru vzduchu z netkané textilie se mi zdá, že je to tak akorát. FV panel mám 30W.

Použil jsem tento -
http://www.tme.eu/cz/details/pmd1209pmb ... pmb3-a2gn/

Kamil
Nový člen

Příspěvek od Kamil »

jakovou máš výstupní teplotu při tak velkém průtoku vzduchu?

lerak
Nový člen

Příspěvek od lerak »

dnes slunce nic moc - teplota v panelu 65 - na výstupu 54.

Kamil
Nový člen

Příspěvek od Kamil »

zatím jsem nezkoušel silnější,ale asi by to taky stíhalo.Mám větší tak ho vyzkouším a dám vědět.

lerak
Nový člen

Příspěvek od lerak »

Mám větší tak ho vyzkouším a dám vědět.
uvidíš až dáš filtr, když jsem měl z tenkého filcu tak proud vzduchu nic moc i při takovém ventilátoru. Poměr sacího otvoru s výfukovým mám přibližně stejný. Až dám dokupy fotky ze stavby ukážu. Tvořte si a množte / panely / bude zima bude mráz. :enaughty:

Ruzicci
Nový člen

Příspěvek od Ruzicci »

Dobrý den.
Postavil jsem si taky panel 2x1 m.Uvniř 4 cm minerální vata a na ni pouze černá netkaná textilie.Panel má akorát přepážky aby vzduch který panelem probíhá,měl delší trasu k výstupu.Při venkovní teplotě 20 st mi z něho šlo 55st.Ventilátor jsem použil ze staré digestoře 19w průměr 125 cm.Uvažuji,že bych mezi přepážky vložil taky nějaké trubky a nebo plechovky.Myslíte že bych tím zvednul výkon panelu?Podle těch fotek a teplot,které tady kolga prezentuje by to bylo možná spíše ke škodě.Tak nevím.

lerak
Nový člen

Příspěvek od lerak »

Ruzicci píše:Postavil jsem si taky panel 2x1 m.Uvniř 4 cm minerální vata a na ni pouze černá netkaná textilie
Nemyslím že by to pomohlo, je daná energie která dopadne na plochu. A pak měně je někdy více. No myslím, že se to vše ukáže až se pořádně ochladí, jak už psali solárníci přede mnou. Pak se ukáže. Myslím, že dopadající energie se zmnožit nedá - pořád asi platí zákon o zachování energie. Bude to asi jen o kvalitě použité izolace. :enaughty:

Kamil
Nový člen

Příspěvek od Kamil »

Podle mně netkaná textilie špatně předá přijaté teplo do vzduch =nízká účinnost. Kulatá trubka má výhodu v dopadajícím světle,paprsky dopadají na stejnou plochu ráno i odpoledne,potom se teplo v trubce rozvádí po cele ploše průměru trubky to má opět za následek lepšího předávaní tepla do vzduchu=max.účinnost.Trubka je tenkostěnná má pouze 0,12mm tím pádem rychlá absorbce slunečních paprsků.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Příspěvek od la »

Kamil píše:Podle mně netkaná textilie špatně předá přijaté teplo do vzduch =nízká účinnost.
Myslím si, aspoň se mi potvrdilo, že jde o to aby,byly splněny podmínky:1,kvalitní tepelná izolace bedny a odvod tepla(co je doma to se počítá). 2,absorber měl dobrou absorbční chopnost. 3,přiměřeně velkou tepelnou kapacitu.4,přiměřeně velkou tepelnou vodivost(teplosměnost) aby mohl teplo předat.

k bodu č.2 bohatě splňuje i obyčejný ocelový plech Fe 0,6mm a s jeho zadní stranou se dá si jednoduše vyhrát aby byly splněny body 3.a4.
Nejvíce a to i profíci podceňují je bod č1. Co k tomu říct:chytáme energii která se šíří převážně zářením,to znamená, že se může i vyzářit ,tak že nejkritičtější místo je průchozí průhledná stěna,jenomže jde v tom také o její plochu a zářivou plochu,tak že záhodno ji mít tu plochu co nemůže zářit o něco větší, než tu která může vyzařovat.
Ty trubky to řeší úhlem vyzařovaného záření ,takže autor buď věděl, nebo tušil ,nebo má pro podobné konstrukce cit ,nebo má kliku :D
Někde jsem četl, že když umístíme rovnoběžně dvě zářivé plochy se zářivostí a pohltivostí 1 ,jednu budeme zahřívat, tak ta druhá neohřátá se vždy na stejnou teplotu ohřeje,pokud bude mít dostatek času a tepelná izolace bude ideální.Při dostatku času na vzdálenosti nezáleží,pokud prostor mezi nimi neobsahule pohlcující (rozptylující) částice.
:bye: :good:

Odpovědět

Zpět na „Fotovoltaika a solární technika“