Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Teplovzdušný solární panel
-
- Nový člen
- Dostal: 6 poděkování
Re: Teplovzdušný solární panel
tak konečně přišly venkovní teploty kdy se už topí tak jsem odkryl kolektor a týden jsem si hrál
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
To s11martin ...
Mimo téma (offtopic)
.. pokud je to v Tvých možnostech, napříště při focení a filmování lesklých ploch použij polarizační filtr ... při správném nastavení se ztratí odlesky a bude vidět mnohem více detailů (plexi, displej teploměru, atd.) ...... jinak ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
-
- Nový člen
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 165 poděkování
- Dostal: 131 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
s11martin,
super vídeo, len by to chcelo viac informácií.
V kôlni bolo o 10.00 hod okolo 13 °C, na akú teplotu si to vykúril po 13.00 hodine, keď bol do kôlne vháňaný vzduch o teplote okolo 70 °C ?
super vídeo, len by to chcelo viac informácií.
V kôlni bolo o 10.00 hod okolo 13 °C, na akú teplotu si to vykúril po 13.00 hodine, keď bol do kôlne vháňaný vzduch o teplote okolo 70 °C ?
Žiť, to je tá najvzácnejšia vec na svete, pretože väčšina ľudí len existuje.
Armstrong-Elixir_zivota.pdf
Partykova.pdf
Perfektné fórum pre každého kto sa chce naučiť programovať
Armstrong-Elixir_zivota.pdf
Partykova.pdf
Perfektné fórum pre každého kto sa chce naučiť programovať
-
- Nový člen
Dík snad to někomu trochu pomůže dělal jsem víc záběrů ale je to na mobil a ten nezvládne delší video mam tam i diagram ale už se tam nevešel,teplota byla 11C uvnitř a během dne pokud svítí slunce tak se v průměru ohřeje teplota o 7C slunce začne svítit v 10 a zaleze v 16 hod pak to vychladne zase do 10 dopoledne na těch 11C posílám foto jen kousku diagramu pro představu
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Měl bych dotaz na p. Kamila. Změřil jste někdy teplotu v prostoru vně hadic ( v horním zavřeném prostoru.)
. Samozřejmě také se pokouším o PANEL a vlastně zjišťuji, že jsou 2 varianty.
TZV. TROMBEHO stěna - veškerý vzduch je odsáván ( rozuměj teplý)
a 2. varianta - TZV. plechovková ( nebo hadicová.) - tady to podle mě funguje jako SOLÁR ... prostor kolem plechovek (hadic) je uzavřen a předává teplo přes plochu plechovek (HADIC) TEN SE TEDY NEODSÁVÁ a je ohříván pouze vzduch procházející vnitřkem. Byl zde příspěvek o využití tepla (slun. energie) na 1 m2 ... CO JE TEDY VÝHODNĚJŠÍ ..... zajímají mě praktické zkušenosti Vás co již panely máte né teorie a výpočty.
Také zde postrádám jakou barvou se lakují panely ( vím že černou matovkou), ale těch je.
Uvítal bych konkrétní zkušenosti ( a jistě nejen já) od VÁS hobby výrobců panelů.
Samozřejmě , že jak ten svůj panel dodělám tak podám pokud možno vyčerpávající informace pro další nadšence.
Takže slunci zdar a svítícímu OBZVLÁŠŤ.
. Samozřejmě také se pokouším o PANEL a vlastně zjišťuji, že jsou 2 varianty.
TZV. TROMBEHO stěna - veškerý vzduch je odsáván ( rozuměj teplý)
a 2. varianta - TZV. plechovková ( nebo hadicová.) - tady to podle mě funguje jako SOLÁR ... prostor kolem plechovek (hadic) je uzavřen a předává teplo přes plochu plechovek (HADIC) TEN SE TEDY NEODSÁVÁ a je ohříván pouze vzduch procházející vnitřkem. Byl zde příspěvek o využití tepla (slun. energie) na 1 m2 ... CO JE TEDY VÝHODNĚJŠÍ ..... zajímají mě praktické zkušenosti Vás co již panely máte né teorie a výpočty.
Také zde postrádám jakou barvou se lakují panely ( vím že černou matovkou), ale těch je.
Uvítal bych konkrétní zkušenosti ( a jistě nejen já) od VÁS hobby výrobců panelů.
Samozřejmě , že jak ten svůj panel dodělám tak podám pokud možno vyčerpávající informace pro další nadšence.
-
- Nový člen
- Dostal: 5 poděkování
teplota je závislá na hodně faktorech(venkovní teplota,průtok vzduchu.....)může tam být 100 st. nebo jen 25st.
- la
- Zasloužilý člen
- Dal: 763 poděkování
- Dostal: 238 poděkování
Ahoj, taky na tom, jestli se přibližujeme ke slunci nebo se vzdalujeme,po zimním slunovratu bude příkon vyšší,což teda vyhovuje, protože venkovní teploty jsou hodně dole a vlhkost nízká.Po letním slunovratu to klesá.Kamil píše:teplota je závislá na hodně faktorech(venkovní teplota,průtok vzduchu.....)může tam být 100 st. nebo jen 25st.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
RE: jestli se přibližujeme ke slunci nebo se vzdalujeme ...
... myslíš, že těch ušmudlanejch cca 5 milionu kilometrů rozdílu vzdálenosti má až takovej vliv ??? ... neb co vím, tak vzdálenost země od slunce na teplotu vliv nemá (to má na svědomí spíše v tom kterým místě momentální přiklonění ke slunci - díky neměnnému náklonu zemské osy) ... nebo jsem snad něco pochopil špatně ??? ... ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
- la
- Zasloužilý člen
No vono záleží taky kterým směrem to letí,jestli tam nebo do pryč,trochu se posune frekvence naměřil jsem tak cca 10%tepla víc o proti podzimu v ideálním úhlu,taky má vliv odraz od sněhu a takový drobnosti ,záleží na izolaci v tom období je čistej vzduch a mrzne až praští.A(&F) píše:5 milionu kilometrů rozdílu
- A(&F)
- Zasloužilý člen
... pls o upřesnění ... nevím, co si pod tím mám představit ... dík ... ...la píše:záleží taky kterým směrem to letí,jestli tam nebo do pryč,trochu se posune frekvence
dotaz na p. Kamila.
Měl jsem na mysli, pokud panel pracuje (svítí slunce) tak musí být 2 teploty : 1. na výstupu - to je jasné že podle intenzity slunce, a 2.há v uzavřeném prostoru mezi sklem a trubkami a to je to co mě zajímá. Jak kolísá tato teplota a jak je jiná proti procházejícímu vzduchu. Protože pak by asi záleželo na velikosti ( objemu) tohoto ohřívajícího prostoru. Protože tento by byl ochlazován pouze převodem tepla přes hadice (plechovky). Tím bych pochopil proč jak v Maďarsku tak v USA dávají přednost těm plechovkám a né hadicím. viz " www.cansolair.com " kde to manik dělá seriově a perfektně. On totiž podle mne ten vzduch v těch plechovkách musí pulsovat a tím se asi víc ohřívá(přijímá teplo), zatímco v hadicích jen proletí a i přes šroubovici v AL hadicích přeci jenom ten přenos není tak značný.
A co ta barva pánové ?????
Měl jsem na mysli, pokud panel pracuje (svítí slunce) tak musí být 2 teploty : 1. na výstupu - to je jasné že podle intenzity slunce, a 2.há v uzavřeném prostoru mezi sklem a trubkami a to je to co mě zajímá. Jak kolísá tato teplota a jak je jiná proti procházejícímu vzduchu. Protože pak by asi záleželo na velikosti ( objemu) tohoto ohřívajícího prostoru. Protože tento by byl ochlazován pouze převodem tepla přes hadice (plechovky). Tím bych pochopil proč jak v Maďarsku tak v USA dávají přednost těm plechovkám a né hadicím. viz " www.cansolair.com " kde to manik dělá seriově a perfektně. On totiž podle mne ten vzduch v těch plechovkách musí pulsovat a tím se asi víc ohřívá(přijímá teplo), zatímco v hadicích jen proletí a i přes šroubovici v AL hadicích přeci jenom ten přenos není tak značný.
A co ta barva pánové ?????
-
- Nový člen
- Dostal: 2 poděkování
Tip na barvu: http://www.movychem.cz/barvy/kolektorov ... bsorb-5-26
Já ji použil na hliníkový plech a drží perfektně.
Já ji použil na hliníkový plech a drží perfektně.
- la
- Zasloužilý člen
A(&F) píše: upřesnění
Samé zanedbatelné věci,jejich součet.
Jsme kousíček blíž ke slunci což je troška,+vzdalujeme se, dooplerův jev,zase troška+atmosféra je mnohem čistčí s minimální vlhkostí + obvykle leží sníh využijem odrazivost od něj,víc mrzne, když mrzne bývá slunečno + většinou tak moc nefouká vítr takže se ta bedna tak moc neochlazuje = múžem cucnout cca o 10% energie ve wathodinách v teple na rozdíl od podzimního období ,pokud máme dobrou tepelnou izolaci.
Tak jsem hledal až našel . Naprosto ideální a vyčerpávající info. o panelu a jeho funkčnosti. http://www.solarrochester.com/cansolair.asp . stačí překladač google.
Jeho obchodní úspěch je neuvěřitelný a to dělá z plechovek. Jenom ta cena je astronomická
cca 2.300 dolarů .
Jeho obchodní úspěch je neuvěřitelný a to dělá z plechovek. Jenom ta cena je astronomická
cca 2.300 dolarů .