Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Kvalitní a nekvalitní jídlo
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 70
- Registrován: pon 19 dub 2010 20:52
- Bydliště: Brno, Přerov
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
Ahoj,
to že jsou vylisovány pravděpodobně i plesnivé citróny, se dá předpokládat.
Mě spíš irituje kvalita u nás prodávaných citrónů - ale to platí o všech (nejen) citrusech. Několikrát jsem měl problém vůbec nějaké alespoň trochu použitelné citróny koupit - nezralé, jeté, ... darmo mluvit.
Říkám si, že to do těch šťáv snad lisujou ze zralých citrónů a ne z těch "limetek", co vozí k nám.
to že jsou vylisovány pravděpodobně i plesnivé citróny, se dá předpokládat.
Mě spíš irituje kvalita u nás prodávaných citrónů - ale to platí o všech (nejen) citrusech. Několikrát jsem měl problém vůbec nějaké alespoň trochu použitelné citróny koupit - nezralé, jeté, ... darmo mluvit.
Říkám si, že to do těch šťáv snad lisujou ze zralých citrónů a ne z těch "limetek", co vozí k nám.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 220
- Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
- Bydliště: Praha
- Dal: 244 poděkování
- Dostal: 57 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo-indukční vařič - hrnec-jídlo
Ahoj,
máte někdo zkušenost s indukčním vařičem - hrncem a jídlem z toho?
Jak to přesně funguje a jaké jídlo z toho vyleze?
Nějaký ten letáček jsem četla a chválu, těch co to mají, jsem slyšela.
Někteří moji známí jsou ale vedle i z el. plotýnek.
Nebude tohle ve finále nějaký omyl, jako s mikrovlnkou, s teflonem, apod, nebo je to fakt tak dobré?
Díky
máte někdo zkušenost s indukčním vařičem - hrncem a jídlem z toho?
Jak to přesně funguje a jaké jídlo z toho vyleze?
Nějaký ten letáček jsem četla a chválu, těch co to mají, jsem slyšela.
Někteří moji známí jsou ale vedle i z el. plotýnek.
Nebude tohle ve finále nějaký omyl, jako s mikrovlnkou, s teflonem, apod, nebo je to fakt tak dobré?
Díky
- Palo
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4207
- Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
- Bydliště: Brno
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 451 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo-indukční vařič - hrnec-jídlo
Povídá se, že nejlepší jídlo je připravený na dřevě, nikoliv na elektrice (nebo za pomocí elektriky)Gaia píše:Nebude tohle ve finále nějaký omyl, jako s mikrovlnkou...?
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo-indukční vařič - hrnec-jídlo
Nedělal bych si starosti. Ohřívá to vodivé nádobí přímo a do jídla se to magnetické pole prakticky nedostane. Je to hodně jiná záležitost než mikrovlnka. Nezáří to Ahoj, Slávek.Gaia píše:Ahoj, máte někdo zkušenost s indukčním vařičem
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 317
- Registrován: úte 29 kvě 2012 6:38
- Dal: 4 poděkování
- Dostal: 60 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo-indukční vařič - hrnec-jídlo
Povídá se, že nejlepší jídlo je tepelně neupravené.Palo píše: Povídá se, že nejlepší jídlo je připravený na dřevě,
Zkus se podělit o své zkušenosti namísto hlásání své pravdy. Jsem huhu
- Palo
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4207
- Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
- Bydliště: Brno
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 451 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo-indukční vařič - hrnec-jídlo
Máš recht, třeba takovej tatarák... Mňam
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
- poota
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 5830
- Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
- Bydliště: Praha
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo-indukční vařič - hrnec-jídlo
Inu, povídá se ledacos.django1 píše:Povídá se, že nejlepší jídlo je tepelně neupravené.
Ale zkusme se na to podívat z hlediska stravitelnosti a poživatelnosti.
Z tohohle hlediska je tepelně ani nijak jinak neupravené jídlo ideální.
Což je ale bohužel právě dost dvojsečné.
Ono to je nejstravitelnější nejen pro nás, ale i pro všechny ostatní včetně mikroorganizmů. Čím stravitelnější, tím rychleji to podléhá zkáze, čemuž se čelí tepelnou úpravou a nebo nějakým konzervačním způsobem - nasolování, sušení, kořenění, chlazení,zmrazování a dalšími. Čím déle pak potravina vydrží nezávadná, tím razantnější muselo být znepoživatelnění. To se dá odstranit uvedením do "původního" stavu třeba rozmražením a nebo namočením, a nebo je "nevratné" jako třeba prosolení.
U tepelně neupraveného jídla rozhoduje hlavně čas, který uplynul mezi konzumací a "zabitím" potraviny. Jídlo, na kterém si už nějaký čas pochutnávají mikroorganizmy, je možná možná stravitelnější, ale mám dojem, že může škodit srovnatelně s "trvale" nepoživatelným jídlem, i když jinak.
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 220
- Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
- Bydliště: Praha
- Dal: 244 poděkování
- Dostal: 57 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
Jo, Palo, není nad taboráček v paneláku...:-)
Jen by mě zajímalo, jaký to může vliv na kvalitu potravin, které se v tom upravují.
Třeba s teflonem (goratetexem a všemu tomu podobné)- teď se ukazuje, že to byl jeden veliký omyl.Mikrovlnka, Slávku, ani nemluvím, přesto si ji lidé stále pořizují.
A najde se toho spousta....
Jinak upřednostnuji plynový hořák, nebo klasickou plotnu..ta už je vůbec téměř nedostupná.
Jenže, vypadá to na stěhování a asi nebudu mít k dispozici plyn, tak řeším ,a jak naložit s el. vařičem, který mě tam "nějaký" čeká....
Jen by mě zajímalo, jaký to může vliv na kvalitu potravin, které se v tom upravují.
Třeba s teflonem (goratetexem a všemu tomu podobné)- teď se ukazuje, že to byl jeden veliký omyl.Mikrovlnka, Slávku, ani nemluvím, přesto si ji lidé stále pořizují.
A najde se toho spousta....
Jinak upřednostnuji plynový hořák, nebo klasickou plotnu..ta už je vůbec téměř nedostupná.
Jenže, vypadá to na stěhování a asi nebudu mít k dispozici plyn, tak řeším ,a jak naložit s el. vařičem, který mě tam "nějaký" čeká....
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
tak nevim, zase ale dle TCM (cinska tradicni medicina) ta zase doporucuje varit jidlo nekolik hodin a to pomalu. Cinane to nechavaji varit i nekolik dnu. Co se tyce polevek, ruznych jidel, i nektera uprava masa (peceni, nizkym stupnem a take 3-8 hodin), nechavam opravdu nejmene 3-4 hodiny pomalu klokotat. A muzu rici je to i chutove velmi dobre.
Takto upravene jidlo dostane silu, ktera podporuje esenci ledvin. Ledviny jsou pro nas velmi dulezite.
Jinak syrove potraviny jsou v poradku, ale take jen dle kvality surovin.
Takto upravene jidlo dostane silu, ktera podporuje esenci ledvin. Ledviny jsou pro nas velmi dulezite.
Jinak syrove potraviny jsou v poradku, ale take jen dle kvality surovin.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 317
- Registrován: úte 29 kvě 2012 6:38
- Dal: 4 poděkování
- Dostal: 60 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
Svatomartinská husa třeba se taky připravuje 12 hodin nízkou teplotou.
Určitě je to lepší, než všechno zničit ve friťáku na 170°C.
Rybu připravíš na příjemné pokousání tím, že ji poliješ horkým mlékem, v polévce pho bo jsou tenoučké plátky syrového masa, které se zjemní přelitím vývarem. To vše jsou kompromisy.
Uchování potravin je určitě lepší fermentací, nebo sušením, ale to jsou způsoby, které vyžadují péči a jsou časově náročné. Zatímco zasypání pragandou tvládne každý " debil " jak píše poota v jiném vlákně. Že si tím vyrobí chutný jed je druhá věc.
Ovoce, kořeny a hlízy vydrží podstatnou část zimy vhodně uskladněné ale taky potřebují péči.
Další paradox jsou vitariáni, kteří jedí jen ovoce spadlé ze stromu na zem a recepty mají plné avokada které troufnu si říct nikdo na zahradě ze země nesbírá.
Jednoduchý recept a jednoznačná rada neexistuje a je potřeba si prostudovat soustu oborů.
Znehodnotit se dá jídlo aniž ho ohřeješ. V dobré víře si natrouháš jablko s mrkví, ořechama. Jenže kovové struhadlo ti zreaguje s kyselinkou v jablku a rázem jíš něco jiného, než chceš.
Není podle mě větší chyby, než nacpat do sebe spoustu nekvalitních živin a následky takového počínání napravovat konzumací dalších jedů. Mnohem efektivnější je sníst jen to, co je opravdu třeba a zbavit se zlozvyku dělat si z jedení koníček.
Určitě je to lepší, než všechno zničit ve friťáku na 170°C.
Rybu připravíš na příjemné pokousání tím, že ji poliješ horkým mlékem, v polévce pho bo jsou tenoučké plátky syrového masa, které se zjemní přelitím vývarem. To vše jsou kompromisy.
Uchování potravin je určitě lepší fermentací, nebo sušením, ale to jsou způsoby, které vyžadují péči a jsou časově náročné. Zatímco zasypání pragandou tvládne každý " debil " jak píše poota v jiném vlákně. Že si tím vyrobí chutný jed je druhá věc.
Ovoce, kořeny a hlízy vydrží podstatnou část zimy vhodně uskladněné ale taky potřebují péči.
Další paradox jsou vitariáni, kteří jedí jen ovoce spadlé ze stromu na zem a recepty mají plné avokada které troufnu si říct nikdo na zahradě ze země nesbírá.
Jednoduchý recept a jednoznačná rada neexistuje a je potřeba si prostudovat soustu oborů.
Znehodnotit se dá jídlo aniž ho ohřeješ. V dobré víře si natrouháš jablko s mrkví, ořechama. Jenže kovové struhadlo ti zreaguje s kyselinkou v jablku a rázem jíš něco jiného, než chceš.
Ještě se vracím zareagovat na tuto větu trochu jinak. Nejen že to jídlo podléhá zkáze ( ačkoli ovocný cukr je slušný konzervant ) , ale i je takové jídlo dobrá potrava pro patogeny. Takže stará dobrá věta : " jíme proto abychom žili a ne žijeme proto, abychom jedli " se tímto potvrzuje.poota píše: Ono to je nejstravitelnější nejen pro nás, ale i pro všechny ostatní včetně mikroorganizmů.
Není podle mě větší chyby, než nacpat do sebe spoustu nekvalitních živin a následky takového počínání napravovat konzumací dalších jedů. Mnohem efektivnější je sníst jen to, co je opravdu třeba a zbavit se zlozvyku dělat si z jedení koníček.
Zkus se podělit o své zkušenosti namísto hlásání své pravdy. Jsem huhu
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4354
- Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
- Bydliště: Severní čechy
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
E920 ... vlasy z čínskejch kadeřnictví ...
... oslích kopyt, prasečích štětin, peří, atd. ... samý mňamky ... http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane ... opyta.html ... ...
Emulgátory: ... http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E920 ....
Emulgátory: ... http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E920 ....
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
- poota
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 5830
- Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
- Bydliště: Praha
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Re: E920 ... vlasy z čínskejch kadeřnictví ...
Dost nesmyslně tam píšou: "běžně se přidává nejen do krmiva pro dobytek ale také do pečiva pro lidi."
V nezasvěcenci by to mohlo vzbudit dojem, že snad "pečivo pro lidi" jsou něco pro ně něco jiného, než "krmivo pro dobytek".
Zdravím - poota
V nezasvěcenci by to mohlo vzbudit dojem, že snad "pečivo pro lidi" jsou něco pro ně něco jiného, než "krmivo pro dobytek".
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: E920 ... vlasy z čínskejch kadeřnictví ...
Není náhodou lidožroutství nezákoné?poota píše:Dost nesmyslně tam píšou: ....
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 462
- Registrován: stř 28 lis 2012 19:59
- Dal: 601 poděkování
- Dostal: 192 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
Před par set lety se taky málo věcí tepelně upravovalo. Lidé byli silní výkoní ale tak do 30 let pak je začali kosit viry bak. atd a když se někdo dožil padesátky tak to byl stařešina. Něco jako u šelem v přírodě. Rychle na vrcholu ale taky rychle pod kytičkami A co je asi pro nás lepšího.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo
A to jsi sebral kde? Slávek.vokoun píše: Před par set lety...
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.