Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Kvalitní a nekvalitní jídlo

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět

Vznikne pálení žáhy požitím nekvalitní potraviny?

Ano
34
38%
Nemusí
36
40%
Spíše ne
3
3%
Ne, je to nesmysl
5
6%
To opravdu netuším
5
6%
Mám jiný názor
6
7%
 
Celkem hlasů: 89

Drta.tom
Stálý člen
Příspěvky: 70
Registrován: pon 19 dub 2010 20:52
Bydliště: Brno, Přerov
Dal: 8 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od Drta.tom »

Ahoj,
to že jsou vylisovány pravděpodobně i plesnivé citróny, se dá předpokládat.

Mě spíš irituje kvalita u nás prodávaných citrónů - ale to platí o všech (nejen) citrusech. Několikrát jsem měl problém vůbec nějaké alespoň trochu použitelné citróny koupit - nezralé, jeté, ... darmo mluvit.

Říkám si, že to do těch šťáv snad lisujou ze zralých citrónů a ne z těch "limetek", co vozí k nám.


Gaia
Zasloužilý člen
Příspěvky: 220
Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
Bydliště: Praha
Dal: 244 poděkování
Dostal: 57 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo-indukční vařič - hrnec-jídlo

Příspěvek od Gaia »

Ahoj,
máte někdo zkušenost s indukčním vařičem - hrncem a jídlem z toho?
Jak to přesně funguje a jaké jídlo z toho vyleze?
Nějaký ten letáček jsem četla a chválu, těch co to mají, jsem slyšela.
Někteří moji známí jsou ale vedle i z el. plotýnek.
Nebude tohle ve finále nějaký omyl, jako s mikrovlnkou, s teflonem, apod, nebo je to fakt tak dobré?
Díky


Uživatelský avatar
Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4207
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo-indukční vařič - hrnec-jídlo

Příspěvek od Palo »

Gaia píše:Nebude tohle ve finále nějaký omyl, jako s mikrovlnkou...?
Povídá se, že nejlepší jídlo je připravený na dřevě, nikoliv na elektrice (nebo za pomocí elektriky) ;)


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo-indukční vařič - hrnec-jídlo

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Gaia píše:Ahoj, máte někdo zkušenost s indukčním vařičem
Nedělal bych si starosti. Ohřívá to vodivé nádobí přímo a do jídla se to magnetické pole prakticky nedostane. Je to hodně jiná záležitost než mikrovlnka. Nezáří to :D Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
django1
Zasloužilý člen
Příspěvky: 317
Registrován: úte 29 kvě 2012 6:38
Dal: 4 poděkování
Dostal: 60 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo-indukční vařič - hrnec-jídlo

Příspěvek od django1 »

Palo píše: Povídá se, že nejlepší jídlo je připravený na dřevě,
Povídá se, že nejlepší jídlo je tepelně neupravené.


Zkus se podělit o své zkušenosti namísto hlásání své pravdy. Jsem huhu
Uživatelský avatar
Palo
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4207
Registrován: úte 08 srp 2006 18:01
Bydliště: Brno
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo-indukční vařič - hrnec-jídlo

Příspěvek od Palo »

Máš recht, třeba takovej tatarák... Mňam :)


Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo-indukční vařič - hrnec-jídlo

Příspěvek od poota »

django1 píše:Povídá se, že nejlepší jídlo je tepelně neupravené.
Inu, povídá se ledacos.

Ale zkusme se na to podívat z hlediska stravitelnosti a poživatelnosti.
Z tohohle hlediska je tepelně ani nijak jinak neupravené jídlo ideální.
Což je ale bohužel právě dost dvojsečné.
Ono to je nejstravitelnější nejen pro nás, ale i pro všechny ostatní včetně mikroorganizmů. Čím stravitelnější, tím rychleji to podléhá zkáze, čemuž se čelí tepelnou úpravou a nebo nějakým konzervačním způsobem - nasolování, sušení, kořenění, chlazení,zmrazování a dalšími. Čím déle pak potravina vydrží nezávadná, tím razantnější muselo být znepoživatelnění. To se dá odstranit uvedením do "původního" stavu třeba rozmražením a nebo namočením, a nebo je "nevratné" jako třeba prosolení.
U tepelně neupraveného jídla rozhoduje hlavně čas, který uplynul mezi konzumací a "zabitím" potraviny. Jídlo, na kterém si už nějaký čas pochutnávají mikroorganizmy, je možná možná stravitelnější, ale mám dojem, že může škodit srovnatelně s "trvale" nepoživatelným jídlem, i když jinak.

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Gaia
Zasloužilý člen
Příspěvky: 220
Registrován: pát 28 říj 2011 7:21
Bydliště: Praha
Dal: 244 poděkování
Dostal: 57 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od Gaia »

Jo, Palo, není nad taboráček v paneláku...:-)
Jen by mě zajímalo, jaký to může vliv na kvalitu potravin, které se v tom upravují.
Třeba s teflonem (goratetexem a všemu tomu podobné)- teď se ukazuje, že to byl jeden veliký omyl.Mikrovlnka, Slávku, ani nemluvím, přesto si ji lidé stále pořizují.
A najde se toho spousta....
Jinak upřednostnuji plynový hořák, nebo klasickou plotnu..ta už je vůbec téměř nedostupná.
Jenže, vypadá to na stěhování a asi nebudu mít k dispozici plyn, tak řeším ,a jak naložit s el. vařičem, který mě tam "nějaký" čeká....


lena

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od lena »

tak nevim, zase ale dle TCM (cinska tradicni medicina) ta zase doporucuje varit jidlo nekolik hodin a to pomalu. Cinane to nechavaji varit i nekolik dnu. Co se tyce polevek, ruznych jidel, i nektera uprava masa (peceni, nizkym stupnem a take 3-8 hodin), nechavam opravdu nejmene 3-4 hodiny pomalu klokotat. A muzu rici je to i chutove velmi dobre.

Takto upravene jidlo dostane silu, ktera podporuje esenci ledvin. Ledviny jsou pro nas velmi dulezite.

Jinak syrove potraviny jsou v poradku, ale take jen dle kvality surovin.


django1
Zasloužilý člen
Příspěvky: 317
Registrován: úte 29 kvě 2012 6:38
Dal: 4 poděkování
Dostal: 60 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od django1 »

Svatomartinská husa třeba se taky připravuje 12 hodin nízkou teplotou.
Určitě je to lepší, než všechno zničit ve friťáku na 170°C.
Rybu připravíš na příjemné pokousání tím, že ji poliješ horkým mlékem, v polévce pho bo jsou tenoučké plátky syrového masa, které se zjemní přelitím vývarem. To vše jsou kompromisy.
Uchování potravin je určitě lepší fermentací, nebo sušením, ale to jsou způsoby, které vyžadují péči a jsou časově náročné. Zatímco zasypání pragandou tvládne každý " debil " jak píše poota v jiném vlákně. Že si tím vyrobí chutný jed je druhá věc.
Ovoce, kořeny a hlízy vydrží podstatnou část zimy vhodně uskladněné ale taky potřebují péči.
Další paradox jsou vitariáni, kteří jedí jen ovoce spadlé ze stromu na zem a recepty mají plné avokada které troufnu si říct nikdo na zahradě ze země nesbírá.
Jednoduchý recept a jednoznačná rada neexistuje a je potřeba si prostudovat soustu oborů.
Znehodnotit se dá jídlo aniž ho ohřeješ. V dobré víře si natrouháš jablko s mrkví, ořechama. Jenže kovové struhadlo ti zreaguje s kyselinkou v jablku a rázem jíš něco jiného, než chceš. :)
poota píše: Ono to je nejstravitelnější nejen pro nás, ale i pro všechny ostatní včetně mikroorganizmů.
Ještě se vracím zareagovat na tuto větu trochu jinak. Nejen že to jídlo podléhá zkáze ( ačkoli ovocný cukr je slušný konzervant ) , ale i je takové jídlo dobrá potrava pro patogeny. Takže stará dobrá věta : " jíme proto abychom žili a ne žijeme proto, abychom jedli " se tímto potvrzuje.
Není podle mě větší chyby, než nacpat do sebe spoustu nekvalitních živin a následky takového počínání napravovat konzumací dalších jedů. Mnohem efektivnější je sníst jen to, co je opravdu třeba a zbavit se zlozvyku dělat si z jedení koníček.


Zkus se podělit o své zkušenosti namísto hlásání své pravdy. Jsem huhu
Uživatelský avatar
A(&F)
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4354
Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
Bydliště: Severní čechy
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

E920 ... vlasy z čínskejch kadeřnictví ...

Příspěvek od A(&F) »

... oslích kopyt, prasečích štětin, peří, atd. ... samý mňamky ... http://tn.nova.cz/zpravy/na-vasi-strane ... opyta.html ... :P ...

Emulgátory: ... http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E920 ....


Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Uživatelský avatar
poota
Zasloužilý člen
Příspěvky: 5830
Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
Bydliště: Praha
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: E920 ... vlasy z čínskejch kadeřnictví ...

Příspěvek od poota »

Dost nesmyslně tam píšou: "běžně se přidává nejen do krmiva pro dobytek ale také do pečiva pro lidi."
V nezasvěcenci by to mohlo vzbudit dojem, že snad "pečivo pro lidi" jsou něco pro ně něco jiného, než "krmivo pro dobytek".

Zdravím - poota


Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: E920 ... vlasy z čínskejch kadeřnictví ...

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše:Dost nesmyslně tam píšou: ....
Není náhodou lidožroutství nezákoné?


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
vokoun
Zasloužilý člen
Příspěvky: 462
Registrován: stř 28 lis 2012 19:59
Dal: 601 poděkování
Dostal: 192 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od vokoun »

:D Před par set lety se taky málo věcí tepelně upravovalo. Lidé byli silní výkoní ale tak do 30 let pak je začali kosit viry bak. atd a když se někdo dožil padesátky tak to byl stařešina. Něco jako u šelem v přírodě. Rychle na vrcholu ale taky rychle pod kytičkami :( A co je asi pro nás lepšího. :jump: :bye:


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Kvalitní a nekvalitní jídlo

Příspěvek od Slavek Krepelka »

vokoun píše::D Před par set lety...
A to jsi sebral kde? Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“