lena píše:ja co jsem nekolikrat vyzkousela bylo, ze Biochemikove doporucuji treba vitamin c jist ....
Leno, přečti si tu knihu
Půl citrónu je nic. Já tady mluvím o dávkách, které by vydaly za několik kilo citrónů co se C týče. To se nedá srovnávat.
Jinak jsem to včera odzkoušel tak, že jsem dal ráno kafe, potom jsem cucal do cca 2 odpoledně 13g Lipo-C, dal si baštu vajec s chlebem a v 5 jsem už zase cucal dalších 13g Lipo - C. Vyjde to jak to míchám na 4x 3dcl sklenice na den. Do toho dvě kafe turky a kotlík či dva čaje.
- Žádné běhání se nekonalo, stolice se konala jednou, trochu měkčí, ale OK.
- Celý den jsem byl zatra unavený a do všeho se mi chtělo jak do krematoria. Bolelo mně trochu tělo, tlak za očima.
- Po té odpolední dávce poněkud věrno, ale nic o čem bych chtěl psát domů z vojny.
- poprvé od hladovky mi do spaní neškubaly nohy
- Stolice dnes ráno absolutně normál
- Nohy po ránu opět neškubavé, ale trochu ještě trnou některé prsty na obou nohou.
- Ta děsná únava ze včerejška je v prachu a nic moc nebolí. Dokonce i břuch je OK.
- semo tamo se mi ...
krouťej játra. Spíš pocit napuchnutí a splasknutí jako reakce na snad každé jídlo a fyzický pocit pohybu, o bolesti se mluvit nedá.
Apropo, po myslím prvních třech dnech jsem si všiml, že mi něco vadí vzadu na pravé straně krku a našmatal jsem tam prý mateřské znamínko o kterém sice vím, ale nějak jsem na něj pozapoměl. Tedy, to tvrdí žena, že je to znamínko. Ono tam vypučelo stejně jako pár dalších těhle lumpáren desítky let poté, co jsem byl matkou odstaven. Našel jsem taky na druhé straně krku daleko menší, opět díky podráždění, o kterém jsem vůbec nevěděl. Jsou to takový ty stařecký viselci, které by sem tam nějaký ten doktor drze prohlásil za tukové váčky. Z toho většího se převčírem uloupla jaksi zaschlá čepice, skoro půlka originálu, a to menší je teď prakticky v tahu, stěží ho našmatám. Bradavici na prstě se také nezačalo po skončení bramborové šťávy dařit a připadá mi, že spíš naopak stále chřadne.
Včera jsem se trochu porozhlédl po niacinu = B3, že vypadá jako dost důležitá záležitost. Zatracený Taliáni. Expreso kafe, a to
dekafinované, má prej přes gram (cca 1.3g) niacinu na 100g a zatím to vypadá, že káva je snad nejbohatším potravinovým zdrojem vitamínu B3. Vše ostatní na co jsem narazil co se jídel týče se pohybuje od 0.037g/100g dolů. Dnes jsem se dále porozhlédl proč.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1897406
Souhrn, ke studii, ta je samotná za tiňťulky
The coffee bean contains about 1% of trigonelline that is demethylated at temperatures approaching 200 degrees C; it is partially converted into nicotinic acid. This operation is mainly proportional to the severity of dry heat treatment; various other physico-chemical factors also influence the synthesis of niacin during the roasting. The niacin content of weakly roasted commercial coffee is about 10 mg/100 g (American coffee) and it reaches 40 mg in heavy roasted coffees, i.e. Italian coffee. Caffeine-free coffee is lower in niacin than the corresponding raw coffee. The drinking retains 85% of the niacin formed during roasting; it is totally available for the organism and can constitute a noticeable part of the daily supply in niacin.
Zrna kávy obsahují kolem 1% trigonelline, který je demetylován při teplotách kolem 200°C a je částečně přeměněn na nicotinic acid. Tato operace je v proporci k opůsobení kávy a jsou důležité i další fyzické a chemické vlivy na synézu niacinu během pražení. Obsah niacinu při mírném pražení komerčních káv je kolem 10mg/100g (Americké kafe) a dosáhne 40mg v silně upražených kávách (Italských).
Dekafinované kafe má nižší obsah niacinu než odpovídající nedekafinované. Při pití je vylouhováno kolem 85% niacinu vzniklého při pražení, je kompletně stravitený a může být podstatnou částí denního příjmu niacinu.
Po kávě Americká je
díky:
- mizernýmu upražení lehce poznatelnému podle světlé barvy a nevýrazné chuti, komerčně doháněné solí a chuťovými plastikovými neřády
- mletí na zrno velikosti plážového písku, čímž se dosahuje relativně malého výtěžku z louhování, což se dohání množstvím
- umotání kafe v těch jejich přiblblých udělátkách na kafe, ve kterých voda procházející lógrem relativně rychle chladne a neprojde kávou nikdy při cca 100°C, což se dohání množstvím
- odfiltrování většiny vonných esencí přirozeně rozpuštěných v oleji obsaženém v kávě, takže bez chuťových dohánědel se to nedá civilitovaným národům pít, což se nedá dohnat nijak
- Nízkému obsahu vitamínu B3 oproti třeba turkovi, nemluvě o kávě arabské a nemluvě o expresu. U expresa si však je nutné uvědomit taky ředění vodou, protože to má veliký vliv na obsah všeho a zatímco přepařená lžička kafe turek dá cca 2-2.5dcl kafe, stejná lžička dá něco víc než náprstek expressa, takže těch expres na 100g musí být povícero.
No a aby se to nepletlo, kafe je nejen močopudné, ale také má jako celek poznatelný vliv na vyplavování kyseliny močové ze tkání a slouží například diabetikům jako znatelná pomoc při podágře. Když se pak člověk pročte informacema Dr. Klenera a Hoffera v doporučené literatuře zprostředkované panem Tuhárským, nezbývá než vrtět hlavou nad tím, že věda ještě stále "neví" co v kávě tento jev způsobuje, protože věda ví, že to není kofejn. Tolik tedy ke škodlivosti kávy. Co se mně týče, jde o vědeckou pomluvu.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.