Batles píše: Tak jsem udělal pokus s běžnou dávkou CDS (1dl-80ppm) a špetkou vit. cé. Opět stejný výsledek jako s MMS1....
Mno, Faktem je, že askorbová chloritan vyreaguje jako každá jiná kyselina. Dotud všechno dobré. nemám ty detekční papíry na ClO2, takže to nemůžu spáchat, ale jako další ybch se podíval i další dva indikátory, ClO2 v roztoku. Jednak na barvu a jednak na čich. Pokud je z roztoku ClO2 pořád ještě cítit, i po přidání askorbové. ClOě tam je papírky nepapírky. zelenkavá barva už naprosto definitivní být nemusí, ale pokud nezmizí, je snad indikací ClO2 taky. Otázkou je, jestli se ClO2 na Askorbovou sice nevyváže, jako se na ni vyváže sodík, ale později se od ní v těle zase neuškubne, jako se uškubne od askorbátu sodného.
Co se týče aktivování kyselinami, jsou považované za redukční jedna vedle druhé a podle tohodle všeobecného rozdělení by teoreticky měl jakýkoliv přebytek kyseliny, včetně citrónové a HCl v chloritanu, nebo v CDS ničit ClO2. To se očividně neděje, takže ta všeobecnost je nepoužitelná a jde o něco jiného. Ještě mně napadá, že pokud by askorbová ClO2 rozpadala, měl by z láku možná lízt nějaký další plyn, nejspíše kyslík, možná chlór, ale na to jsem chemicky krátký. V každém případě nejsem přesvědčen, že askorbová, byvše podstatně méně agresivní kyselina než HCl, deoxiduje ClO2, i když to nemohu vyloučit.
Hmm. s tím dalším přípaným odplyněním a pachem i barvou to konec konců zkusit mohu hned. .... Spácháno. Barva zmizela a pach taky, skoro okamžitě. Na chuť je to jen mírňounce kyselý, po chlordioxidu ani náznak, po chlóru nebo chlorovodíku ani stopa, aspoň na čuch a chuť. Taky se nekonaj žádný viditelný bublinky. Je tu krucinál nějaký chemik, který by do toho viděl? Možná máme v ruce něco užitečnýho a akorát se na to blbě koukáme.
Hmm, vleťa do Wiky, C oxiduje docela dobře, ale na príma mňamky, které jsou tělu potřebné jak sůl. Ty mňamky minimálně dva oxidy askorbové ve skutečnosti v těle slouží jako zásobárna vitamínu C. Jenže, kam jde ten zatracený chlór?
V podstatě mířím k tomu, že míchání ClO2 a askorbovbé není sice asi zrovna príma na užívání chlordioxidu a aktivaci chloritanu, nicméně může být vynikající metodou, jak do těla dostat hodně vitC.
S laskavým pozdravem, Slávek.
.......... O hodinu později,
taky že je. Je na to info. Askorbová se primárně mění s chloritanem na dehydroaskorbic kyselinu, která oproti askorbové proleze za pomoci glukózy jako vozejku i mozkovou bariéru a která je v buňkách vratná na kyselinu askorbovou. Je to přirozený tělesný cyklus. Až to víc naštuduju, dám to do vitC vlákna. Zatím mi z toho leze, že se sice chlordioxid s C sepere, ale není to až tak moc na škodu.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.