adam.benda píše:..... ideální by samozřejmě bylo žít v úplně jiném prostředí, než ve smradlavé Praze a..... Takže se snažím dopovat tělo co nejvíc užitečnýma látkama, aby se co nejlíp se vším tím sajrajtem umělo vypořádat.
Jinak dík za tipy kolem kustovnice a šípku - zřejmě pěstuješ kustovnici venku (potřebuje cyklus a v místnosti s celoroční pokojovou teplotou by se jí asi nedařilo, co?).
Kustovnici jsem ti popsal v mailu. Ta co je na poslané fotce sice trochu plodí, ale chtělo by ji to opravdu ještě víc zredukovat. Nechat jen jeden hlavní tažeň, ale chápu, že je to o nervy, snad na mě příští rok dají.
)
K těm šípkům, psal jsem, že máme čas na podzim a nechám to na veřejnou diskuzi. Tedy :
Vaření čehokoli ničí většinu léčivých a prospěšných látek. Vynechám jejich soupis - možno dohledat. Pokud chceme zachovat vše dobré, je potřeba žvýkat sušené plody - což jde u kustovnice, šípky tak chutné nejsou.
Naopak pro svůj příhodný obsah kyselinky se hodí na fermentaci.
Jsou dva způsoby výroby šípkového vína. První používá povařené plody. Nápoj chutný, ale skoro mrtvý.
Já sbírám plody po přemrznutí. Na 15 litrů tak 7 kg plodů. Dosladím na 21% cukernatosti. Kdo si nechce koupit cukroměr, najde si na netu poměr na dezertní víno. Kilo cukru je 0,6l objemově. Orientačně 6kg šípků 9 litrů vody z toho 2,5 - 3,5 kg cukru. Někdo přidává kyselinu mléčnou, podle mě zbytečně. Šípky mají kyselinky dost. Víc jak 22% cukernatost nemá význam - 1% cukru = 0,7% alkoholu a při 14% kvasinky hynou. ( krom portských kvasinek, pivní i dříve )
Do nové bečky, nebo balonu (demižonu ) přidej vinné kvasinky a živnou sůl ( drogerie teta ). Já před kvašením ještě v nádobě zapálím sirný knot, ale jinak nesířím, nedělám archivní bolehlav. Neplň víc jak 3/4 obsahu, jinak by ti mohla pěna prolézt bublátkem na koberec, případně vyrazit zátku.
Nádobu opatři bublátkem, aby se do ní nedostával kyslík a nech bublat. Bublátko stačí třeba z festo spojky a hadičky do sklenice s vodou jako to má Sao na TR.
Sudy nepoužívej barvené. Modré, zelené, oranžové obsahují těžké kovy a ty se ti uvolní do nápoje. Nech v pokojové teplotě.
Když skončí prudké kvašení ( bublinky jdou pomalu), stoč všechno krom posledních 3-5 cm u dna ( jsou tam sedlé kvasnice ) do čisté nádoby - tentokrát už doplna abys zamezil přístupu vzduchu a nech ještě dokvasit. Kolem vánoc budeš mít na jaro hotovou vitamínovou bombu. Hlava z toho nebolí, přesto je podle mě rozumná míra dvoudecka na večer. Pokud si při stáčení odleješ do lahve od sektu, zašpuntuješ a zadrátuješ, budeš mít šumivé šípkové. ( lahev dvě se hodí
) Dobré je z tech druhých nádob po dokvašení stočit načisto do lahví. Ale když nepoužiješ cukroměr, lihoměr, nebo zkušenost, těžko se to pozná. Je možné postupně odpíjet. Kal u dna vynechat - mívá dobrý vliv na rychlost v běhu.
Není to žádná věda, ale podle mě jediný způsob jak zakonzervovat vše dobré. Sice se trochu intoxikuješ alkoholem, ale dvoudecka je prý zdravá
S dotazy se klidně obrať, pokud nezareaguju tady, tak po mailu.
Uvítám diskuzi a zkušenosti ostatních na toto téma.
Na fotce je 50l kanystr, který používám já. ( aktuálně při focení v něm bylo pivo )