ad1. Kam se podělo teplo kondenzace? Zdá se Ti, že v bouřce je málo uvolněné energie, respektive tepla? Každý kumulonimbus je obrovská mašina na teplo. Na to, že bouřková mračna dosahují výšek až 20 kilometrů, prorazí dokonce i zádržnou vrstvu (nejvyšší naměřená výška 27km), je ta voda teplá až až. Většina vody je tam totiž v tuhém stavu, taje až cestou dolů.Slavek Krepelka píše: - Kam se podělo teplo kondenzace, a že ho je, nebo by mělo být a jak to, že ta voda není teplá a že se celkově ochladí?
- Jak to, že ten studený vítr je namalovaný tak, že vjede pod mrak? Copak ten mrak je zeď a neplyne s větrem?
- Jak to, že když pod mrak vletí studený vzduch, že si mrak nehačne na zem, když mraky prý drží na nebi stoupající teplé vzdušné proudy konvekce?
ad2. Tady jsem to napsal špatně. Downburst by měl být v zadní části bouřky. On je cumulonimbus takový vysavač, vepředu nasává teplo, vzadu z něj teče chlad. Ve skutečnosti se ten chladný vzduch chová jako voda, když ji vyleješ z kýble na zem. Čím je ten proud silnější a dopředný pohyb pomalejší, tím výrazněji se šíří do všech stran, ne jen dozadu. Ale jinak sis tou otázkou, jestli je ten mrak zeď a neplyne s větrem i odpověděl. Ano, je jako zeď a směr jeho pohybu je do značné míry autonomní, na větru nezávislý. Spíš tam budou hrát roli zdroje tepla v okolí a z toho, co jsem kdy pozoroval, tak i voda na a pod zemí.
ad3. Jak už jsem psal. Každá bouřka je mašina na teplo. Je celkem naivní očekávat, že by si oblak lehl na zem, i kdyby pod něj nakrásně ten studený vzduch vletěl, když je rychlost výstupných proudů v přední části až 250km/h. To by Ti možná mohl povyprávět některý plachtař, který se tam dostal a přežil. Jsou i takoví šťastlivci. Tam nepotřebuješ ani padák, rychlost větru Tě dokáže udržet ve vzduchu sama o sobě.
Přikládám nějaké čtení, možná to nebude právě to, co jste brali ve škole, ale snad tam najdeš něco zajímavého. Tím nechci shazovat Schaubergera nebo možné souvislosti, jen si myslím, že je to dobrý základ.
http://www.pgweb.cz/zpravodajstvi/clane ... on[roll]=1 Tady jeden případ za všechny. A to měly stoupáky jen 20m/s.