Ja som nikdy nepochyboval o tvojich vedomostiach a schopnostiach. Tiež som prvé trafo síce len prevíjal ale ešte ako puberťak niekedy v roku 1971-72 na svoj prvý tranzistorový prijímač lebo jediné "komerčné trafo" ktoré v tom období bolo dostať kúpiť bolo zvonkové, nuž musel som previnúť trafo z autodráhy. Od vtedy som spravil množstvo rôznych a všetky sú funkčné do dnes deň ale správne nadstavený MEG sa nechová ako trafo.Akord píše:Trafo udělám takové, jaké chci, a dělá většinou to, co chci. Zvyknou mi za to i zaplatit a poděkovat. Ne na pívo, ale na fakturu. Bylo by také docela blbé dělat generátory za peníze a neumet udělat trafo. Nebo dělat prášková jádra, a pak nevědět, co s tím. Pulzní trafka mám ve sbírce taky.
Ako som sa vyjadril už skôr, ku žiadnemu porušeniu nedochádza!!!Akord píše:Takže k věci. Vůbec jsem nepsal o dimenzování, nebo přesycení. Psal jsem o prostém blbém součtu magnetických toku B*S. Součet všech toku v každém uzlu je nula, to je magnetická analogie 1. Kirchhoffova zákona. Někdy se to nazývá jako zákon kontinuity magnetického toku a podobně.
Prečo si myslíš, že tieto zákonitosti neberieme v úvahu ? Práve naopak! To že o tom nehovoríme, neznamená že o tom nevieme, aspoň v mojom prípade to znamená, že to beriem ako úplnú samozrejmosť. Joulové stratové teplo U*I ešte aj spolu s inými stratami je zarátané v tých dvoch až piatich % celkových strát v obvode transformátora ale keďže je to len pár percent v úvahách to môžeme zatiaľ zanedbať lebo podstatný je ako správne píšeš magnetizačný prúd. Dokonca ťa doplním, po ustálení je prúd nižší a napríklad pri relé sa mu hovorí prídržný, a je vždy nižší ako prepínací.Akord píše:No a pak se tuším nikdo nezatěžuje s energií indukčnosti, tuto energii je nutné dodat, aby se změnil magnetický tok v jádru. Nikoho zdá se netrápí, že na toto je třeba dodat právě takový výkon, který se získá přesměrováním indukce magnetu do vedlejší větve. "Každý" by chtěl jenom změnu B v "zatěžovací" větvi, ale nechce ho zajímat, že do té cívky potřebuje kromě elektrického příkonu U*I na teplo dodat také výkon odpovídající E=(L*I^2)/2. Toto je ten výkon, co se přelije pres magnetizaci jádra do zátěže a ne ten U*I stejnosměrný proud, co se změní jen na teplo. To by bylo docela zajímavé DC trafo )) nebo trafo s dotací DC, trafo zužitkující část DC složky, to tu ještě nebylo, i kdyby zrovna nešlo o perpetum... )
DC proud se po jeho ustálení už na magnetizaci jádra nepodílí, stejně jako na přenosu energie pres jádro, pouze udržuje dosažený stav. Energie v jádru je po dosažení proudu v indukčnosti naakumulována, a další se neakumuluje. Po vyzkratování cívky se v případě supravodiče proud udržuje, a nespotřebovává se výkon na odporu jejího drátu.
Pri trafách to platí ... a v prípade presýtenia ide každé ďalšie zvyšovanie prúdu len do navýšenia strát. Nuž ale napadla ma taká veľmi kacírska myšlienka, takto by sme sa navzájom prekárali asi ešte veľmi dlho kým by sme sa na niečom zhodli a nepredpokladám, že by si ty prišiel na zraz aj keby sa tomu predpokladám potešila väčšina účastníkov, a naznačil si, že ani ten tvoj priateľ asi nebude mať chuť prezentovať ten svoj MEG, ale mohli by sme sa niekedy dohodnúť, ty by si ho zapožičal a u teba by sme sa mohli zísť, trebárs aj viacerí, mi dvaja by sme si „vymenili“ názory a potom sa spoločnými silami buď presvedčili, že má pravdu jeden alebo druhý. Čo ty na to, zdá sa ti to seriózna ponuka ? Podrobnosti by sme samozrejme dohodli cez sz.Na bilanci nic nemení ani to, zda je cívka pólována ve smeru zvyšování, nebo znižování puvodního toku, včetne prípadného presycení.
Waldes.