Opravdu se omlouvám se jestli jsem vás vytočil, až odpoledne jsem si při programování uvědomil, že na mě ty velikonoční povinnosti (na malé vesnici by vás jinak pomluvili) měly dopad i druhý den. Jsem takový typ na kterém není nic vidět, všechny změny jsou velmi pozvolné.
Zkoušel jsem tenkrát různá učebnicová zapojení ttl a cmosů, jelikož to bylo neúspěšné, tak jsem to ani neukládal. Vycházel jsem z examplů jako
https://www.circuitlab.com/circuit/4247 ... nand-gate/ a z toho jsem usoudil, že prostě ty dnešní obvody běžící na vysokých frekvencích jsou značně komplikovanější (což ony jsou) a že z běžných součástek dostupných v GME prostě nic podobného nesestavím. Zkoušel jsem kolem toho dat různé rezistory, vyměnit tranzistory za darlingtony, ale bezúspěšně. Jelikož jsem měl fungující řešení, tak jsem ani dál nezkoumal, šel jsem dál cestou hotových součástek.
Tenkrát jsem dokonce zkoušel nějaký 74xx obvod s otevřeným kolektorem, takže jsem měl výstup přesně v úrovních které jsem chtěl, ale při připojení člověka do obvodu to fungovalo hůře jak ten h-most. Asi ten obvod prostě nebyl dostatečně proudově dimenzovaný. Díky této diskuzi mě možná napadlo jak tento problém částečně řešit.
Ten h-most jsem hned v začátcích použil z jiných důvodů, tenkrát jsem předpokládal že zapper bude používat střídavý průběh (aby nedocházelo k poškození tkáně "polarizací"), když jsem se dočetl že zapper generuje pouze stejnosměrnou hranu, tak jsem byl trochu překvapený. Ale stavěl jsem tenkrát zapper do 20kHz, takže mi to naprosto dokonale stačilo. Později jsem našel h-mosty které by asi zvládly i ten 1MHz, ale vyžadovaly by 12V zdroj. No a cena těch součástek byla taky poměrně vysoko.
Nyní jsem našel jedno schéma, které zvládá vysoké frekvence a zkusil jsem ho upravit
https://www.circuitlab.com/circuit/nme9d2/invertor/ , asi byla chyba že jsem používal ty jejich výchozí tranzistory, ten člověk si tam nadefinoval vlastní. No ale i tak když mám tenhle pěkný základní obvod tak nefunguje při zvýšení napětí. A navíc si myslím, že ho odpálí statickou elektřinou první, kdo se k tomu přiblíží ve svetru. A jakmile to vše nějakým zázrakem zvládnu ošetřit, tak už bude střída daleko od 50%.
Ono s tou mou znalostí a neznalostí je to komplikovanější, vše na co jste odkázali většinou znám, ale mít vědomosti a mít schopnost ty vědomosti kreativně použít k vytvoření něčeho nového jsou velice odlišné úrovně. Ta první vyžaduje přečíst si knížku, ta druhá celé dny zkoušení, trénování a často i velice specifický druh myšlení vyžadující výchovu od mládí a možná i nějaké ty genetické predispozice (jako čínština, ta prý taky vyžaduje určitý gen ovlivňující sluch, ten se vyvinul za stovky let v asii, zatímco my evropani jsem se spíše naučili trávit laktózu
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
). U analogových obvodů jsem již před lety vzdal pokusy přesunout se na tu druhou. Proto radši koupím hotový obvod a zapojím ho dle datasheetu, či schématu nalezeného na internetu a má přidaná hodnota se děje v procesorech a po sběrnicích. Je asi jedno jaké rady mi tu napíšete a na jaké skripta odkážete, dokud mi neukážete schéma, tak s tím moc nezmůžu.