libcosenior píše:skeraser píše:...vegan som už pomaly pol roka...Mimo téma (offtopic)Viem si zhruba predstaviť ako môže vyzerať týždenný jedálniček vegetariána, ale absolútne nemám šajn, ako môže vyzerať u vegána.
Môžeš uviesť nejaký konkrétny príklad čo ješ od pondelka do nedele? - aj množstvá, ak je to možné
Hlavne mi ide o to, aby to zloženie obsahovalo cukrym tuky a bielkoviny.
Napíšem ti jeden den s niakymi obmenami a približným časom, množstvá neviem, jem kolko mi chutí a ako to cítim.:
Časy sú len približné ale asi takýto odstup dodržiavam aby som vždy dalsie jedlo jedol na prázdny žalúdok.
7.00 - zelený jačmen (nápoj) - každý den
7.30 - 8.30 1liter ovocnej šťavy ( akejkolvek, čo ma napadne to tam vylisujem ale najčastejšie jablka + niečo, vypijem asi na 3 krát ) - každý den
9.00 - spirulina + chlorella asi 4g - každý den
9.30 - niake ovocie ( 2 banany na energiu + hocijake ovocie k tomu podla chuti )
11.00 -ovocie akekolvek + orechy, rozomlete lanove semeno ( čerstvé), semiačka tekvicove slnecnicove atd. vsetkeho dokopy asi 40-50g teda myslim olejovin, ovocia kolko chces ale radsej take čo napomáha traveniu tych semien
12.45 - spirulina + chlorella asi 4g - každý den
13.00-13.30 - polievka zeleninova s lyžicou oleja ( do polievky davam krupy, pohanku, atd. na zahustenie )
- 100g naturalna ryža s bylinkami + udusena alebo surova zelenina
alebo namiesto ryže pohanka, pšeno, krupy, alebo mix viacerych surovin, podla toho ako sa mi chce.
16.00 - zelený jačmen ( nápoj ) - každý den
16.30 -17.30 asi 0.75l vylisovanej zeleninovej šťavy ( mrkva, cvikla, kapusta, zeler atd. niekedy do toho fuknem aj jablko aby to bolo chutnejšie, nikdy nekombinujem viac ako 3 druhy ) vždy pijem 2,5dcl čo pol hodina - každý den
18.00 - zeleninový šalát, hlavne vela zeleneho ( spenat, hlavkovy salat, polny šalát, púpavove listy ) do toho huby trochu osmahnute na cibulke a polievkovú lyžicu čerstvo vylisoveného lanového oleja
variácii je vela, ale moj základ je v tom že do obeda iba ovocie + niake orechoviny, varim si napr. aj ovesnú kašu s medom,
ovocim a orechmi do obeda ked som hladny a nechcem hltat ovocie. Obed poriadny. A po obede zelenina. Davam si aj raz za den alebo ako sa mi chce lyžicu lanového oleja len tak.
V strave čo som uviedol je dostatok všetkého ( cukru, tuku, bielkovin) a hlavne ked to človek preženie s orechovinami, ide vaha dosť rýchlo hore
Dlho mi trvalo nájsť systém ktorý by mi vyhovoval, ale teraz je to už v pohode. Hlavne cez víkendy alebo dovolenky skúšam aj rôžne recepty aby to nebolo také jednotvárne.