Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Proč magnetické motory nefungují

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Magnetické Youtubiště ...

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Aquarius1 píše: Skoušel jsem ale bez výsledku
Hmm, už jsem si řekl včera sousedovi co dělá kompy, ať mi uleje nějaké staré HD a větrák. Tož to taky zkusím. Možná je ten klučina čaroděj. Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

pánové, nechci vás zrazovat, ale už jsme to tady probírali, tenhle větrák s magnety....můj závěr byl....ukrytý zdroj energie, tj baterie....a ty magnety jsou jen jako....pod jedním je mag.spínač obvodu ...všimněte si, že to přestane vždy, když se odebere jen jeden konkrétní...tam je spinač....manipulátor s tím mele v ruce, aby zamaskoval tento spínač...popřípadě mohou být spínače 2 v serii, aby to bylo zajímavější a vypli to .../ nebo4 pod každým magnetem.....
.....tak si ten video prohlídněte detailně...a nenechte zmást, že někdo ucvakne drátek :baby: zdraví m11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

martin11 píše: ..můj závěr byl....
No, já si to velice dobře pamatuju a skutečně jsi tady svoje závěry psal. To mohu potvrdit a konec konců to tu je zdokumentované. Co ale není zdokumentované je to, že dotyčný se dopustil nějakého ojebávání druhých. To je pouze tvůj názor a například mne osobně, jakožto nepodložený, nezajímá a nevidím jedinný důvod pro to, abys ho tu opakoval. Nejsme na lekci katechismu, na tu si dojdu, pokud po ní zatoužím, do nedělní školy. Možná, že je dotyčný skutečně vyšinutý a dal si práci nějak zabudovat do ráměčku motorku nějakou baterku. Není to nemožné, ale definitivně by to bylo zatraceně náročné. Jenže to je možná a možná to tak není. Takže si osobně na ty HD počkám stejně jako na fen a uvidím, jestli to roztočím, nebo neroztočím já, ale taky se nejdřív podívám, jestli má fen stejný střeva a to kdo ví, jsetli budou alespoň jakž takž stejný ty magnety atd. To ani nemluvím o tom, že spousta lidí dokáže zajímavý věci ne proto, že jdou, nebo nejdou, ale proto, že oni sami ještě nevědí, že nejdou. On skutečně může čarovat. Nebyl by sám, Zkus si najít třeba něco na jméno Pavlita. Ahoj, Slávek.

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

Slavek Krepelka píše: Co ale není zdokumentované je to, že dotyčný se dopustil nějakého ojebávání druhých.
Což se taky nedopustil. Už v pátek jsem v jutubišti psal, že :
Autor videa - Danyk, má tohle video v rubrice videa zábavná
http://danyk.wz.cz Moje videa na Youtube - Zábavná (inženýrský humor a nesouvisející)
http://www.youtube.com/Deirones

Sám píše, že jde o humor, tedy žádné ojebávání. Můžeš mu napsat, kontak má na stránkách. A že je to jeho dílo jde poznat i podle neopakovatelného přízvuku :)
Kontakt volně přístupný kopíruju z jeho stránek formou obrázku:
Obrázek

Někteří lidé mají pocit, že vědí lépe než já co a kam jsem chtěl napsat. Budiž blahoslaveni.
FandaTDI
Nový člen

Re: Proč magnetické motory nefungují

Příspěvek od FandaTDI »

nechci rejpat, ale nebylo by efektivnější využít feromagnetickej materiál spíš k zesílení než ke stínění mag.pole?( popř. oboje, ale jen stínění mi přijde neefektivní) Magnety mě už dlouho fascinujou, mam doma různý neodymy (i z HDD) , ale přiznam se, že zatim jsem krom pár "provizorních" pokusů moc nezkoušel, ale zatim mi jako nejvhodnější uspořádání (k samotnýmu roztočení zatim bez většího ohledu na event. sběrný cívky) přijde "radiovej stromeček" :) (aneb spíš než se ° počítat s násobky pí/radiánů a snažit se o "do kruhu stočenou schodovou strukturu" magnetů, díky níž by se nemusely póly "střídat", ale jen co nejplynuleji "zesilovat a zeslabovat" jeden pól na rotoru a druhej na statoru tak, aby se nemohly dostat do rovnováhy - teoreticky by se správnym "poskládáním" těch magnetů/polí mělo dát dosáhnout permanentní síly po celym obvodu - jednodušší se mi jeví "odpudivá", tj. stator a rotor stejnejma pólama k sobě) ... zatim asi největší dilema je pro mě efektivita pole pevně uchycenejch magnetů vs. "kmitajících" (/naklápěnejch, ne úplně nepodobně jako např. naklápěcí lopatky u turb, ač spíš nezávisle, tj. ne všech najednou) ... co na to praktici?
PS: imho jedna z věcí, se kterou by se mělo počítat (možná doslova, i když to konvenční matematikou neni asi "nejjednodušeji uchopený"), je torus (a ne jen nějakej severní a jižní pól) ...

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

nevím co je ...torus.... :oops: prosím osvětlit...
Jinak tvoje myšlenky jsou správné a to co jsi výše popsal již několik roků zkouším v tom Pístovém MM. Stínění jsem také zavrhl, ale z jiného důvodu, i když nyní se k němu "trochu" vracím, ale z jiného důvodu..../ vyhlazení pole mezi jednotlivými magnety./ Jinak ti samozřejmě nezbyde nic jiného, nežli místo vlastních teorií a rad / které samozřejmě vítáme/ si to sám zkusit sestrojit a posléze poreferovat, že tedy takhle jsem to zkusil a seká se to tady a tady....k tomu je vždy dobré něco namalovat nebo vyfotit. koho to zajímá tak si to přebere. jestli můžeš, namaliüj to "schodovit" jak popisuješ, abychom si to lépe ujasnili. :idea: Takže :hip: :bye: a "něco " nakresli a pošli, ať je o čem diskutovat. :good: martin11 :D

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

martin11 píše:nevím co je ...torus.... :oops: prosím osvětlit...
http://mathworld.wolfram.com/images/eps ... ri_701.gif
:) Ahoj, Slávek. :pivko:

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

...už vím co je to torus :bhead: :jump: ...toroid.....také to mohl napsat lidštěji a né latinsky..slávku dík :good:

FandaTDI
Nový člen

Příspěvek od FandaTDI »

no nechci tady (hlavně v tomhle tématu) rozjíždět nějaký "sci-fi", ale moje ambice jdou trošku dál než "roztočit větráček od PC" (ač tim bych alespoň "pro ilustraci" asi měl začít, ale zatim si doplňuju, ověřuju a dávam do souvislostí "konvenční" znalosti fyz. zákonů) ...
martin11 (Slávek) - člověk se pořád učí ;) (základ ten torus asi bude mít v latině, ale dle wiki to neni to samý co toroid a pokud je ten výklad správnej, pak je toroid to slovo, co jsem měl použít s ohledem na výchylky od pravidelnosti či zohlednění "toroidů toroidu/-ů" :mrgreen: - ač torus asi bude "ideální případ" ... znáte třeba Thrive? Možná je to angličtinou, ale autor tam mluví o torech ...) - a když už jsem u tý angličtiny, těma "schodama" jsem myslel takovej "zakroucenej a vzájemně otočenej rail" (viz. náčrt - teoreticky by se takhle mohl rotor točit po směru hod.ruč.)
Aby bylo trochu zřejmější, o čem mluvim, začal jsem s tim náčrtkem, původně jsem na to šel od statoru "Euklidovsky", ale když jsem zvážil různý možnosti a eventuality, raději jsem to jen "ilustrativně dočmáral" ...
K náčrtu - základem "nerovnováhy sil" tohohle uspořádání bych asi předpokládal rozdíl jednoho magnetu mezi rotorem a statorem (na obrázku 11 a 12 magnetů, ale praktičtější by asi jak z hlediska přesnějšího vyvážení rotoru, tak z hlediska event. sběrnejch cívek, ap. spíš 12 a 13 magnetů). Pro eliminaci tření bych to celý něčim zalil (to tečkovaný - př. epoxid, do kterýho by se daly vhodně vměstnat i různý ty feromagnetický materiály pro dosažení kýžených tvarů mag.polí, ať už "hybnejch" nebo "indukčních"). Použití "odpudivý" síly by mohlo dobře eliminovat odstředivou sílu, takže při použití vhodnýho ložiska ("žádnýho"? ;) - tady bych mohl odbočit k mag.levitaci, teplotním závislostem, ... ) a (aspoň skoro) vakua (event. s vhodnym odvodem tepla ...) mezi rotorem a statorem by se dalo dosahovat asi "slušnejch toček", pak ještě dořešit ty "drobnosti" :) kolem vf techniky (díky níž by byly menší materiálový nároku - asi hlavně na Cu) a ... zkuste nad tim podumat a říct svůj názor (názory praktiků se samozřejmě ceněj víc) - tady je ten "náčmar" :
mmotor_nacrt.jpg
ad pístovej motor - no člověk "od přírody" :) asi víc tíhne k "variabilitě mechanickýho pohybu" (prostě k tomu, že "je vidět, že se něco děje/hejbe), může to napomoct i představivosti a využití mech. sil (kinetický energie) v různejch fázích k regulaci toho či onoho, ale imho se takhle "energeticky ztrátovou" koncepcí "odsuzuje" k nutnosti vyšší účinnosti, aby to vůbec "něco dělalo" a zároveň "omezuje" mechanickejma vlastnostma nejslabších článků celý, možná zbytečně složitý, koncepce ...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

maroš
Starší člen
Dostal: 3 poděkování

Příspěvek od maroš »

Máš zaujímavý koncept, škoda že si to nenačrtol presnejšie ale mne to vychádza na kmitanie rotora. Ak máš magnety tak skús urobiť nejaký jednoduchý prototyp.

FandaTDI
Nový člen

Příspěvek od FandaTDI »

v čem nebo podle čeho ti to vychází? Ještě jsem se nedostal k tomu, abych si to vyzkoušel (možná i tak nějak "proměřil") a pořádně nad tim zapřemejšlel, chce to pořádně podumat jak nad tim počtem (možná by bylo lepší na statoru o jeden magnet míň, aj. ), ale kmitání jsem se s "časově nenáročnejma pokusama ála větrák" nemohl zbavit právě při střídání pólů (magnetů mam docela dost malejch neodymovejch - 20 "tablet"/1cm průměr, pár s dírou a 30 o něco menších "cihliček", pár válečků a krychliček, z hdd... ta "polarizace" neni vždycky vyhovující, ale maj docela sílu, takže i s tim by se mělo dát pracovat ... a abych nezapomněl, tak ještě neocube ;) ... ) ... tenhle koncept by se měl na všech magnetech pořád odpuzovat (byť střídavě až k minimální intenzitě) a ta největší/nejmenší síla by měla obíhat, možná i rychleji než jsou otáčky nebo třeba proti směru - právě podle počtů magnetů/rychlosti otáčení - což mě přivádí na myšlenku, že "bipolarita" (nebo promakanější uspořádání) by mohla(-o) pomoct k vyváženosti, která by právě ve vyšších točkách mohla bejt při tomhle ""roztáčení jednim prstem"" kritická - nemyslel jsi to kmitání právě takhle? To "vyvážení" je vlastně docela oříšek ... ještě nad tim zapřemejšlim, něco si vyzkoušim, jen bych tomu rád "přišel na kloub" ještě před realizací něčeho "sofistikovanějšího" ... plánků na více či méně funkční zařízení je plnej net (i když jak se to vezme, že ;) ) a realizace něčeho "k světu" bejvá časově i finančně náročnější než teoretizování ;)

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

Zdravím, čtu a dovolím si špitnout, že to co jsi namaloval výše je "PERENDEV", byl kolem toho svého času dost velké rušno...i zde na Foru. Toto uspořádání nefunguje neotočí se to, ani o rozdíl dráhy 2 magnetů na obvodu. pokud jsi někde viděl nějaké video a věříš mu, tak si to zkus sestrojit, ale asi budeš výsledkem zklamán.
Jinak Tvoje teorie jsou zajímavé, vize odvážné, a s výrazem " chtělo by to "promyslet" s tebou absolutně souhlasím.
Jen na okraj dále podotknu, že mag. pole neodkloníš tak lehce jak si představuješ, jakýkoliv "kolotoč" tj. uspořádání magnetů proti sobě do kruhu je nerealisovatelný / tedy funkčně/ stále a vždy to bude "jen" modifikovaná V-gate a obrovský úspěch by bylo "jen" jakoukoliv soustavu magnetů uvést do nekonečného pohybu, jakési magnetické "perpetuum"...
Magnet a jeho mag pole je poměrně dobře prozkoumaná záležitost a zmiňuji to proto, že pro různá " mag. samohejbátka" je dobré začít s normálními ferity a pokud se získají nějaké zkušenosti přejít na silnější neodymy, to mám z vlastní zkušenosti. Dále nemá cenu, pokud něco zrealisuješ do soustavy přidávat další a další magnety...jen se to stává stále více smotovatější :idea:
děkujeme za náčrtek, ale tudy cesta nevede :idea: zdraví martin11 :D

FandaTDI
Nový člen

Příspěvek od FandaTDI »

takovou reakci ("tudy cesta nevede") bych od praktika (byť dle vlastních slov amatéra) nečekal ... ač chápu, že ten pístovej motor může bejt zdrojem šedin ... na jednu stranu je to i "stimul" (řekni blbci, že něco nejde a on to udělá :) ), na druhou stranu to jde trošku proti smyslu celýho fóra (pokud teda neni smyslem "kdo si hraje, nezlobí" :) ... )

Perendev je sice podobnej (poměrně dobře - asi tak jako je prozkoumaný mag. pole/Lorentzova síla, tj. možná tak trochu vektorově, jinak moc ne... což mi připomíná - nebo jsem zaspal a už je na světě i např. "Schrödingerův magnet" nebo jiná "neinvazivní metoda" určení tvaru/hustoty (nehomogenního) pole? ;) ), uspořádání a počty jsou u pův.plánu/nákresů na statoru "v sekcích" a poměry jsou jiný - i když moc podrobně jsem ten patent nestudoval ... pod označením Perendev jsem našel jako první video na yt tohle: (což má něco do sebe, ale zas je to zbytečně moc "hejblat") a replika třeba od Callowaye je taky jinak uspořádaná a "neomezuje" se jen na odpuzování (to mi přijde víc jako "kmitátor", nemluvíme-li o "silově" statický nevyváženosti, než ten muj návrh) ... každopádně už se pracuje na zpřesnění (ve více než dvou rozměrech), ale o tom se dozvíte možná když to bude fungovat, dávat sem něco ve formě úvah zjevně nemá cenu ... ;)
Ještě se budu muset pořádně podívat, co je to vlastně ta V-Gate a jestli i tam se dá něčim inspirovat, ale jestli to správně chápu, tak je to "jen kus šroubovnice" schopnej samostatě max. necelý jedný otáčky (nevim, co to má společnýho s kolotočem, možná spíš s tobogánem nebo spíš jeho kouskem :) ), tudíž úplně nezajímavý ... Pokud bych chtěl něco jako "aspoň roztočit nějakej kolotoč", pak asi nejjednodušší je ten rail (pro ilustraci - ) otočim dokola (dno/podklad jako vnější stranu statoru, v drážce necham obíhat rotor) a tradááá ... a přece se točí ;) (což je v podstatě taky jedna z eventualit, jak docílit vyvážení sil, pokud "poháněný" části rotoru budou v protilehlejch párech) ...

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Jako inspiraci Ti přidám trochu "teorie z praxe".
Leckterá konstrukce, která v "solidním" mechanickém provedení nefunguje, funguje v provedení "ledabyle sbastleném", které se vyznačuje třeba nedostatečnou tuhostí prvků a zbytečnými vůlemi v jejich uložení.
K tomuto poznatku dospělo několik jedinců, kterým se podařilo rozhýbat otřesný bastl. Pochopitelně se rozhodli úspěšnou konstrukci udělat pořádně - a ejhle, už to nefungovalo.
Tím nechci říct, že překážkou funkčnosti je pečlivost provedení, ale že u magnetického pole skládaného z jednotlivých magnetů dochází nutně k jakési "schodovitosti", která způsobuje periodicky se vyskytující "přebytek", vždycky vystřídaný "nedostatkem", což může způsobovat nefunkčnost zařízení. Pružné uložení může případně část "přebytku" naakumulovat, aby jím mohlo ve vhodnou chvíli doplnit "nedostatek", čímž se ta "schodovitost" částečně vyrovnává.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

...doplním Poota....protože zná muj pístový motor.....rozviklanej bastl...pružnej....ve vláknu mag. pístové motory jsem uvažoval o pružných ojnicích....tím jsem upřesnil poota příspěvek...

k fanda TDI...co s tebou hochu, nevím nevím...jestli se s tebou vůbec pouštět do diskuze. píšu co vím, a když vím, tak jsem o tom přesvědčen, protože jsem si to s těmi magnety zkusil....jestli ode mne očekáváš např. schválení Perendeva, nebo toho co jsi namaloval, nebo toho co navrhuješ, - chvílema to neumím bez náčrtku pochopit....tak, to nečekej....jinak si dělej co chceš.....můj názor je, že mag. motor je nesmysl, vede k šedinám :help: a dále mě ber z pohledu, že ten MM dělám proto, abych zjistil, proč to nefunguje. Jistě jsi dost dobře . podle psaní a termínů fundovaný, tak, po základní dávce teorie od tebe - začni bastlit.....nerad tady slyším.....co kdyby se to udělalo tak a tak....prostě to udělej a poreferuj....tady na Foru je poměrně dost lidí, co "jen" teoretizujou a nic konkrétního. Samozřejmě jsou vyjímky, ale ti si to mohou dovolit a to nejen z titulu svého vzdělání ale hlavně proto, že se osobně známe a víme, že to teoretizování není "jen tak" a dovedou na daný problém fundovaně poradit :idea:
dále cituješ různé typy magnetů....nákresy, výkresy, videa atd....myslím, že jsem již téměř vše viděl....a jsem hluboce přesvědčen, že to NEPRACUJE. Z tohoto vyplývá jediné poučení...nikde nic nekopíruj ....to nevede k úspěchu, protože to nefunguje!!!!!!!!...jestli mě nevěříš, tak si cokoliv sestroj....plánků jsou desítky...k cíli vede jen jedna cesty....vlastní nápad :baby: ....jestli nějaký máš, sestroj, nebo se poraď, co máš na mysli....rádi to rozebereme po magnetické stránce. jestli se bojíš zcizení nápadu, tak sestroj a vyfoť...až to bude fungovat...zcela upřímně bych se toho rád dožil. a rada na závěr....při práci s neodymy pracuj s ochranými brýlemi. Oči máš jen jedny. zdraví martin11 :D

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“