Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
PIVO
- laik
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 858
- Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
- Bydliště: Brno
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
zdravím
je toho spousta, našel sem např toto....
http://pivni.info/homebrewing/103-domac ... na-to.html
http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/
http://pivni.info/homebrewing/103-domac ... na-to.html
http://www.domacimikropivovary.cz/e-obchod/
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 92
- Registrován: úte 13 bře 2007 21:44
- Bydliště: Plzeň
Prvni várka
Není to tak jednoduché, jak se na první dojem může zdát.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 493
- Registrován: čtv 15 čer 2006 5:56
- Dal: 258 poděkování
- Dostal: 213 poděkování
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 92
- Registrován: úte 13 bře 2007 21:44
- Bydliště: Plzeň
TECHNOLOGIE VÝROBY SLADU A PIVA
Na následující adresu jsem pro vás umístil knihu v PDFku - pivo.pdf má to cca 85,1 mega, takže stahování může chvíli trvat. Protože někteří nadšenci asi chtějí začít pěstováním slaďáku a chmele, s chutí do toho. Je tam úplně všechno o výrobě piva. Vyplatí se to pročíst pečlivě, budete potom vědět o čem je řeč. Pro domácí vaření je třeba pečlivě sledovat ty části, kde se hovoří o tradičních postupech. Moderní postupy jsou sice zajímavé, ale doma nerealizovatelné. Až obsah knihy strávíte, můžeme udělat opravdu stručný vejcuc několika způsobů vaření, realizovatelný v domácích podmínkách. Já osobně jsem zastánce klasiky ve způsobu i vybavení Né že by v hrnci nešlo uvařit pivo, ale lepší je prostě nějaký kotel, scezovací káď a kvasný tank. Velikost - dle potřeby, v malém mi připadají ideální KEGya dají se event. navařit na výšku. Když jsem je posledně kupoval, stály mě 600,- to je záloha co platí hospodský. Dno do scezovačky nejlépe frézované otvory, tvar je v knize, hodně na tom záleží, abyste pak nepraskli vzteky při scezování. V nouzi lze otvory vrtat, potom to chce síta dvě a jejich vzájemným pootočením dosáhnout přibližného tvaru otvorů. Velikost otvorů a jejich plochu v % z plochy dna najdete taky v knize. Co se ekonomiky týká, pokud bude někdo nakupovat slad a chmel po internetu v různých obchůdcích, bude to pálka. Ideální je najít si kontakt v nějakém malém pivovárku, kde vám slad a chmel přeprodají. Jinak sladovny, na chmel jsou v Žatci různé obchodní firmy ale chmelu je několik posledních let málo loňská sklizeň je samozřejmě pryč, je s tím docela problém. V normálních cenách se můžete dostat okolo 3,- až 4,- /l plus energie - vaření, chlazení. A pokud by to někdo chtěl moc zjednodušit jako např. v receptu od Navara kousek výš - PIVO-1.doc - tak takhle to opravdu nejde. Když už se třeba nedodrží teplotní gradient ohřevu, no budiž ale teploty a prodlevy se MUSÍ dodržet. Cukroměr neboli sacharometr zakoupíte v laboratorních potřebách. Jo a ještě něco - podle zákona lze pro osobní potřebu uvařit 200 l/rok na hlavu. Při 201 litru jste plátci spotřební daně z lihu. I do 200 litrů je však oznamovací povinnost na Celní správě. Vinaři to holt mají lepší. I když chtěl bych vidět jak někdo z nich dokáže vychlastat jejich povolené množství - myslím že když by začal 1.1. aby to stihnul, tak 10.1 už bude po něm.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 92
- Registrován: úte 13 bře 2007 21:44
- Bydliště: Plzeň
Pro inspiraci
Uprostřed obrázku kotel s míchadlem, vpravo výš zcezovačka s kopačkou
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 92
- Registrován: úte 13 bře 2007 21:44
- Bydliště: Plzeň
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: TECHNOLOGIE VÝROBY SLADU A PIVA
Pěkné pojednání, určitě přispěje k vylepšení domácích výrobků. Akorát jsem tam našel v bleděmodrém to co jsem psal. Je dobré že v knize jsou uvedeny i časy pro technologické postupy. Dříve si u toho museli zpívat aby to odhadli, takové pivní mantry Někdy se návod vejde na pohlednici, někdy je potřeba bichle.Zpc.Elservis píše:Na následující adresu jsem pro vás umístil knihu v PDFku - pivo.pdf má to cca 85,1 mega, takže stahování může chvíli trvat. Protože někteří nadšenci asi chtějí začít pěstováním slaďáku a chmele, s chutí do toho. Je tam úplně všechno o výrobě piva. Vyplatí se to pročíst pečlivě, budete potom vědět o čem je řeč. Pro domácí vaření je třeba pečlivě sledovat ty části, kde se hovoří o tradičních postupech. Moderní postupy jsou sice zajímavé, ale doma nerealizovatelné. Až obsah knihy strávíte, můžeme udělat opravdu stručný vejcuc několika způsobů vaření, realizovatelný v domácích podmínkách. Já osobně jsem zastánce klasiky ve způsobu i vybavení Né že by v hrnci nešlo uvařit pivo, ale lepší je prostě nějaký kotel, scezovací káď a kvasný tank. Velikost - dle potřeby, v malém mi připadají ideální KEGya dají se event. navařit na výšku. Když jsem je posledně kupoval, stály mě 600,- to je záloha co platí hospodský. Dno do scezovačky nejlépe frézované otvory, tvar je v knize, hodně na tom záleží, abyste pak nepraskli vzteky při scezování. V nouzi lze otvory vrtat, potom to chce síta dvě a jejich vzájemným pootočením dosáhnout přibližného tvaru otvorů. Velikost otvorů a jejich plochu v % z plochy dna najdete taky v knize. Co se ekonomiky týká, pokud bude někdo nakupovat slad a chmel po internetu v různých obchůdcích, bude to pálka. Ideální je najít si kontakt v nějakém malém pivovárku, kde vám slad a chmel přeprodají. Jinak sladovny, na chmel jsou v Žatci různé obchodní firmy ale chmelu je několik posledních let málo loňská sklizeň je samozřejmě pryč, je s tím docela problém. V normálních cenách se můžete dostat okolo 3,- až 4,- /l plus energie - vaření, chlazení. A pokud by to někdo chtěl moc zjednodušit jako např. v receptu od Navara kousek výš - PIVO-1.doc - tak takhle to opravdu nejde. Když už se třeba nedodrží teplotní gradient ohřevu, no budiž ale teploty a prodlevy se MUSÍ dodržet. Cukroměr neboli sacharometr zakoupíte v laboratorních potřebách. Jo a ještě něco - podle zákona lze pro osobní potřebu uvařit 200 l/rok na hlavu. Při 201 litru jste plátci spotřební daně z lihu. I do 200 litrů je však oznamovací povinnost na Celní správě. Vinaři to holt mají lepší. I když chtěl bych vidět jak někdo z nich dokáže vychlastat jejich povolené množství - myslím že když by začal 1.1. aby to stihnul, tak 10.1 už bude po něm.
Myslím že hrnec, troubu, teploměr, hodinky, síto, váhu atd. má každý a může to vyzkoušet. Není potřeba vařit hned 100litrů ale pohrát si.
Nejvíce se mi v knize líbily poučky z věků dávno minulých. "Kdo chce dobrého piva navařiti, musí dobrý slad k tomu mít a dobrého sladu nemůže z daremného ječmena nadělat. Hrst ječmene dá se do sklenice vody ukazují li se na svrškách zrn bublinky jako perličky, jest v zrnu dobrá síla ke klíčení.
Tudíž ječmen sladovické kvality míří do chýše mojí. Praxe ukáže, prozatím mi všechny kulinářské a chemické pokusy vycházely. Tohle je výzva.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
- rival
- Hlavní admin - živý člověk
- Příspěvky: 1360
- Registrován: stř 16 lis 2005 9:44
- Bydliště: severní čechy
- Dal: 14 poděkování
- Dostal: 227 poděkování
- Pohlaví:
- Kontaktovat uživatele:
Teplický Prubíř II
Pánové, jelikož jsem se nedávno dostal k zajímavému receptu na vaření piva, tak Vám jej zde přikládám. Níže je i citace z došlého e-mailu:
I já se stále ještě učím , .... jako Vy. .......nejsem profi sládek ! Nicméně pusťte se do toho, je to legrace, zábava a ten kdo nezkusí, neví nic ! Není to taková věda, jen musíte mít prostor kde je 2-3 ° C nad nulou pro zrání. Jak to bude
více, je vážně zle. Přeji Vám pitelnou várku.
P.S. Pivo Vám nevydrží déle než 21 dnů při teplotě v běné ledničce tj.okolo 8 °Celsia plus. Pak začne kysnout a měnit chuť. Uvědomte si že pivo je živé , nepasterované a nefiltrované. Podívejte se v poslední příloze jak Teplický prubíř II pěkně vypadá a jakou má krásnou pěnu .....
Dobré rady :
1) nikdy nevařte sám ale s přáteli či přítelem, budete se skvěle bavit a uteče to .
2) uvařit várku je práce na 10 hodin (od mletí sladu do přidání kvasnic)
3) nebojte se !!! ochutnávejte ......
4) kvasnice zásadně živé , vitální , ne nějaké experimenty s kvasnicemi sušenými !!
(budete si je muset koupit v nejbližším pivovaru a udělat si tam nějakého známého)
CzechBeerMan
I já se stále ještě učím , .... jako Vy. .......nejsem profi sládek ! Nicméně pusťte se do toho, je to legrace, zábava a ten kdo nezkusí, neví nic ! Není to taková věda, jen musíte mít prostor kde je 2-3 ° C nad nulou pro zrání. Jak to bude
více, je vážně zle. Přeji Vám pitelnou várku.
P.S. Pivo Vám nevydrží déle než 21 dnů při teplotě v běné ledničce tj.okolo 8 °Celsia plus. Pak začne kysnout a měnit chuť. Uvědomte si že pivo je živé , nepasterované a nefiltrované. Podívejte se v poslední příloze jak Teplický prubíř II pěkně vypadá a jakou má krásnou pěnu .....
Dobré rady :
1) nikdy nevařte sám ale s přáteli či přítelem, budete se skvěle bavit a uteče to .
2) uvařit várku je práce na 10 hodin (od mletí sladu do přidání kvasnic)
3) nebojte se !!! ochutnávejte ......
4) kvasnice zásadně živé , vitální , ne nějaké experimenty s kvasnicemi sušenými !!
(budete si je muset koupit v nejbližším pivovaru a udělat si tam nějakého známého)
CzechBeerMan
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
rival - živý člověk
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 92
- Registrován: úte 13 bře 2007 21:44
- Bydliště: Plzeň
Teplický Prubíř II
Tady bych se trochu podivil:
P.S. Pivo Vám nevydrží déle než 21 dnů při teplotě v běné ledničce tj.okolo 8 °Celsia plus. Pak začne kysnout a měnit chuť. Uvědomte si že pivo je živé , nepasterované a nefiltrované.
Včera jsem dopili várku z 25.10. 2008. Taky živé, nepasterované. nefiltrované - nijak nejevilo ochotu zkysnout. Ostatně, vánoční speciál vařím koncem srpna... Takže, asi tam mají cosi v nepořádku.
Tady bych si dovolil silně nesouhlasit: Všeobecné rady a instrukce :
1)udržujete při celém procesu vaření piva čistotu , nemusí být přehnaná , nikdo
po Vás nepožaduje sterilní rukavice a roušky na tvářích, ale prosím udržujte prostou a „selsky“ rozumnou čistotu. - tak to snad nééé, to nemyslej vážně, čistota se musí udržovat přímo úzkostlivě, mejt, mejt, dezinfikovat a zas mejt. Za 21 dní se to může začít pít a ne vylejvat.
P.S. Pivo Vám nevydrží déle než 21 dnů při teplotě v běné ledničce tj.okolo 8 °Celsia plus. Pak začne kysnout a měnit chuť. Uvědomte si že pivo je živé , nepasterované a nefiltrované.
Včera jsem dopili várku z 25.10. 2008. Taky živé, nepasterované. nefiltrované - nijak nejevilo ochotu zkysnout. Ostatně, vánoční speciál vařím koncem srpna... Takže, asi tam mají cosi v nepořádku.
Tady bych si dovolil silně nesouhlasit: Všeobecné rady a instrukce :
1)udržujete při celém procesu vaření piva čistotu , nemusí být přehnaná , nikdo
po Vás nepožaduje sterilní rukavice a roušky na tvářích, ale prosím udržujte prostou a „selsky“ rozumnou čistotu. - tak to snad nééé, to nemyslej vážně, čistota se musí udržovat přímo úzkostlivě, mejt, mejt, dezinfikovat a zas mejt. Za 21 dní se to může začít pít a ne vylejvat.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1477
- Registrován: čtv 18 pro 2008 20:43
- Dal: 8 poděkování
- Dostal: 8 poděkování
Mandragorové pivo.
http://www.toxicology.cz/_soubory/preze ... ragora.pps . Non
Takže najít šibenici, sehnat si tažného psa, vosk do uší a hurá do toho! Při prošvihnutí termínu pak adoptovat.
Takže najít šibenici, sehnat si tažného psa, vosk do uší a hurá do toho! Při prošvihnutí termínu pak adoptovat.
The fact that a new idea is ridiculed doesn't increase its likelihood of being eventually found to have merit. Most new ideas, even in science, fail, and are quietly swept under the rug of history - D.E.S.
- Pego
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 612
- Registrován: sob 05 dub 2008 19:46
- Dal: 29 poděkování
- Dostal: 19 poděkování
Kde se pivo pije ...
... tam se hodně močí.
Nádherná inspirace pro majitele pivních občerstveni (Jeffe?)
1L moče = 6 hodin svícení
Maker faire Africa 2012 - Lagos (střetnuti "bastličů")
4 holky představily generátor poháněný urinem
http://makerfaireafrica.com/2012/11/06/ ... generator/
zde ještě starší námět:
http://www.rsc.org/chemistryworld/news/ ... 070902.asp
Nádherná inspirace pro majitele pivních občerstveni (Jeffe?)
1L moče = 6 hodin svícení
Maker faire Africa 2012 - Lagos (střetnuti "bastličů")
4 holky představily generátor poháněný urinem
http://makerfaireafrica.com/2012/11/06/ ... generator/
zde ještě starší námět:
http://www.rsc.org/chemistryworld/news/ ... 070902.asp
-
- Nový člen
- Příspěvky: 15
- Registrován: úte 23 črc 2013 15:56
- Dostal: 1 poděkování
Re: Kde se pivo pije ...
S podobnými přístroji jsme pracovali během stáže v Ugandě při studiích...Je to náhodou velká pomoc, zvláště v odlehlých oblastech.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4090
- Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Pivo, pivovary a kvalita
K založení tohoto vlákna, které tu bezpochyby chybí je tato informace:
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/na ... position-7
... Archivní pivo ...
Přestože jsou česko-moravsko-slezké pivovarny velmi dobře zmapovány na těchto stránkách můžeme diskutovat, chválit a kritizovat výrobky těchto, také popisovat své zážitky s pivem ze světa a v neposlední řadě radit jak vlastní pivo vyrobit, popřípadě též archivovat.
Jediným moderátorem těchto stránek tímto jmenuji Jeffa
Doufám, že těmto stránkám se vyhne spamování, protože pivu se musí rozumět.
Tak přátelé - pivaři "skalní" i příležitostní ..... na zdraví martin11
p.s. prosím pošlete sem fotografii pivovaru z vašeho okolí....galerie bude na tema "Pivovar z mého pohledu"
http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/na ... position-7
... Archivní pivo ...
Přestože jsou česko-moravsko-slezké pivovarny velmi dobře zmapovány na těchto stránkách můžeme diskutovat, chválit a kritizovat výrobky těchto, také popisovat své zážitky s pivem ze světa a v neposlední řadě radit jak vlastní pivo vyrobit, popřípadě též archivovat.
Jediným moderátorem těchto stránek tímto jmenuji Jeffa
Doufám, že těmto stránkám se vyhne spamování, protože pivu se musí rozumět.
Tak přátelé - pivaři "skalní" i příležitostní ..... na zdraví martin11
p.s. prosím pošlete sem fotografii pivovaru z vašeho okolí....galerie bude na tema "Pivovar z mého pohledu"
... věřím, že se " TO " povede ......
- poota
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 5830
- Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
- Bydliště: Praha
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Re: PIVO
Mimo téma (offtopic)
Elfí,
hned v úvodním příspěvku máš chyby
Tak především přímo v této sekci už existuje úplně stejně nazvané vlákno, věnované vaření piva, takže tenhle název Ti nemůže trvale projít - přinejmenším budeš muset svoje vlákno přejmenovat. Snad pochopíš, že dvě vlákna se stejným názvem by nastolovala zmatek, proti kterému se snažíme ze všech sil bojovat.
Další "přešlap" je Tvé jmenování Jeffa moderátorem.
Jmenovat někoho moderátorem může na tomhle fóru pouze a jedině Rival, protože jenom on může udělit i moderátorská práva a tím potažmo i povinnosti.
Takže si budeš muset vymyslet nějakou jinou "funkci", kterou bys přidal jeho příspěvkům v tomto vlákně vyšší váhu.
Navrhoval bych "doyen" (čte se to doajen) http://cs.wikipedia.org/wiki/Doyen nebo "nestor" http://cs.wikipedia.org/wiki/Nestor , ale konečný výběr nechám samozřejmě na Tobě.
Spamování a flamu se nevyhneš, ale můžeš tu definovat, co v tomto vlákně nechceš a pak se spolehnout na naše "tři hlídací psy"
Zdravím - poota
hned v úvodním příspěvku máš chyby
Tak především přímo v této sekci už existuje úplně stejně nazvané vlákno, věnované vaření piva, takže tenhle název Ti nemůže trvale projít - přinejmenším budeš muset svoje vlákno přejmenovat. Snad pochopíš, že dvě vlákna se stejným názvem by nastolovala zmatek, proti kterému se snažíme ze všech sil bojovat.
Další "přešlap" je Tvé jmenování Jeffa moderátorem.
Jmenovat někoho moderátorem může na tomhle fóru pouze a jedině Rival, protože jenom on může udělit i moderátorská práva a tím potažmo i povinnosti.
Takže si budeš muset vymyslet nějakou jinou "funkci", kterou bys přidal jeho příspěvkům v tomto vlákně vyšší váhu.
Navrhoval bych "doyen" (čte se to doajen) http://cs.wikipedia.org/wiki/Doyen nebo "nestor" http://cs.wikipedia.org/wiki/Nestor , ale konečný výběr nechám samozřejmě na Tobě.
Spamování a flamu se nevyhneš, ale můžeš tu definovat, co v tomto vlákně nechceš a pak se spolehnout na naše "tři hlídací psy"
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe