Ahojte,
tak jsem to od rana studoval a narazil jsem na drobna uskali v koncepci aneb jak to cele uchopit.
Trombeho stena ma dle meho problem v zime i v lete - min. trojsklo diky absenci izolace na stene, nutnost teplotne kapacitni steny, tedy odpada drevostavba.
Dalsi vec je te, ze tento system je uzavreny, tedy nedochazi k vetrani, ale pouze ohrevu. Alespon ten zakladni co jsem videl - projekt u Plzne.
Ohrev plus vetrani:
Napadlo me, zda by to neslo vyresit klapkou. Tedy vetram, znamena to spodni vstup ve stene se zavre, overe se spodni vstup do systemu solaru zvnejsi.
Nevetram, ale ohrivam - uzavru vnejsi spodni vstup a namisto toho otevru vstup spodni do objektu. Tohle by slo vyuzit pri rannim rozjezdu a vecernim dojezdu systemu. ?
Chlazeni:
V lete nevim jesli ona inzerovana funkce chlazeni by fungovala - otevrit na severni strane domu "otvor" a pote otevrit nahore na solaru vystup a podtlakem tahat chladny vzduch ze severni strany domu, nebo zakryte strany nebo odjinud. Ale vysledek mi jde proti koncepci akumulace do steny-u Trombeho, tedy stena bude salat, zaroven budu "chladit" podtlakem stoupanim horkeho vzduchu ven ze systemu.. Tady mi to trochu s Trombeho stenou nejak nehraje..
Co vy na to?
Dale me tam zarazi kapacitni funkce steny - opet pouze u Trombeho steny. Pokud mam energeticky pasivni dum s timhle kouskem stenoveho "topeni" tak ikdyz otevru horni vystup ven, uzavru vsechny klapky do objektu, stale mi prece bude salat stena samotna a tu nezavru. Tedy dojde k prehrivani prostor v objektu v lete.
A dale potrebuji trojsklo, tesne uzavery pro zimu a nulove slunce.
Narozdil od reseni se kterymi si tady vsichni hraji. Tedy od objektu je system ohrevu izolovan. Pokud jej vybavim klapkou na prepinani cirkulace a vnitrniho okruhu, dostanu vlastne take "Trombeho" stenu bez kapacitni funkce.
Tedy trochu system rekuperace bez vymeniku.
A dotaz tedy je:
- je lepsi zvolit system kapacitni - Trombeho stenu, upravenou o rizeni a regulaci a pripadne vnejsi vstup pro vetrani
nebo udelat solarni ohrev vzduchovy kde kapacita bude vlastne vse co je v objektu umisteno?
----------------
Konkretne se bavim o mem projektu, kdy budeme stavet dum kryty zemi a jeho vlastnost kapacitni-zemina je pravdepodobne nejlepsi ze vsech a stala teplota v objektu je 15 stupnu. Podminkou je prosklena skoro cela jizni stena, ale opet s ohledem na prehrivani objektu s markyzou nebo vinnou revou atd, aby prime slunce dum neprehralo-vice architekt. Ale okno neni cerny podklad, tedy neni to samospasitelne. Solarni vzduchovy system lze regulovat - perfetni reseni.
Po procteni vsech moznych clanku pomalu prichazim k nazoru, ze vhodnym vyberem systemu - solar resp. Trombeho stena bych mohl dosahnout eliminace klasickych podlahovek, primotopu, salavych topeni atd. a vse resit elegantne krbem, ktery se zapali na 10dni v roce.. Samozrejme koupelna asi nepujde, ale zbytek..
Napadlo me umistit solar nad objekt - a tady jsem narazil prave na Trombeho pojeti s kapacitou steny. Kdezto se solarem vzduch muzu tlacit dolu do objektu a je to..
diky za nazory na jakykoliv z dotazu
Roman