Tak jsem vyzkoušela recept Slávka na rajčatový koktejl a musim říct, že je to hroznej hnus
Na oplátku posílám recept přímo od Linuse Paulinga (vynálezce a propagátor vysokých dávek vit C), který se dožil 94let.
V roce 1986, na otázku reportéra - jak může ve svém stáří stačit dennodennímu pracovnímu nasazení v ústavě, který nese jeho jméno uvedl svůj recept pro dobrý zdravotní stav: 100 gramů (!) kyseliny l-askorbové, 48 gramů jedlé sody, 200 mililitrů jeřabinkového sirupu a 600 mililitrů destilované vody do lahve z tmavého skla a do ledničky. Denně brát 4 lžíce. Životnost směsi je ohraničena 4. týdny.
Zdraví,
Veronika
PS:Ještě poznámka o jeřabinách...našla jsem zde
http://bylinky.webnode.cz/products/aronie-a-jerabiny/ informaci, že kromě toho, že mají šíleně vit C tak HLAVNĚ že "účinek vitamínu C je v jeřabinách podpořen přítomností bioflavonoidů a provitamínu
A a tento komplex je nejspíš příčinou, proč izraelští vědci v roce 2000 vyhodnotili šťavů
z jeřabin jako nejúčinnější ovocnou šťávu na podporu imunity (menší účinek mají plody
borůvky, ostružiníku,
rajčete a maliníku, šípky růží, barvivo červeného vína a bílá kůra
citronů a pomerančů, stejný nebo vyšší účinek má plod čínské rostliny goji"
Takže je otázka, jetli to neni lepší než rajčata...
Sirup lze udělat doma, nebo koupit např. zde
http://www.aroniaoriginal.cz/aronia/esh ... ion-new/12