![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
![Eusa Clap :eclap:](./images/smilies/eusa_clap.gif)
Zdravím - poota
No já bych použil kompas.hanka píše: Jak je rozpoznáváte vy?![]()
Díky, Hanka.
Ahoj,hanka píše: Póly magnetu jsem si před lety určila a označila podle tohoto doporučení: „Magnet zavěsíme, aby se mohl volně otáčet. Musí však být upevněn přesně uprostřed,..........
Hanko, dělala jsi to správně. Milda to má taky fajn. Kompasová střelka je ve skutečnosti označena jaksi špatně, aby ukazovala modrou na sever, ale je to zaběhnuté. Modrá strana střelky kompasu je ve skutečnosti JIH, který ukazuje SEVER.milda píše: vzal bych obyčejnej kompas, opačné póly se přitahují, takže severní pól na kompasu se bude přitahovat s jižním na Tvém magnetu a jižní na kompasu se severním na Tvém .
A je to.![]()
No jo, jenže pak to nesedí ... podle toho, jak jsem to dělala předtím, mám Sever a Jih opačně ... podle toho odborníka na magnety je jeho Sever tam, kde ukazuje můj Jih a Jih tam, kde ukazuje můj Sever (to by souhlasilo i s Mildou)..Slavek Krepelka píše: Hanko, dělala jsi to správně. Milda to má taky fajn. Kompasová střelka je ve skutečnosti označena jaksi špatně, aby ukazovala modrou na sever, ale je to zaběhnuté. Modrá strana střelky kompasu je ve skutečnosti JIH, který ukazuje SEVER. .
Jde o to, že severnímu polu magnetu směrovanému více méně proti tělu jsou přisuzovány hodně jiné vlastnosti než pólu jižnímu. Podle mne to bude mít něco společného s Reichenbachovým světlem, které má být u severního pólu modré (stejně jako zdravá aura) a u jižního oranžové (stejně jako nemocná aura), ale mohu se mýlit. Také samozřejmě nevím, podle čeho šel Reichenbach a sám to světlo nevidím. Tím, že je v tom určení magnetické polarity bordel, je tedy otázkou, který pól a který autor označuje severem a který jihem. Z toho plyne i zádrhel kterým pólem přikládat magnety, jak to na magnetu určit. Dle mého názoru se mi jeví jako zajímavé hledisko i to, že jak na jižní, tak na severní zemské polokouli žijí lidé i zvířata a nezdá se, že by jim blízkost specifického pólu nějak výtazně vadila, či prospívala. Na straně druhé vím, že magnety tělo ovlivňují dost podstatně. Jde o to jak a čím, kromě například "magnetohydrodynamiky", tedy indukce elektrických proudů v toku vodivé kapaliny. Relativně silné stejnosměrné magnetické pole elektromagnetu například zmizí bolehlav.adam.benda píše: .. k čemu rozlišení mag. pólů tady potřebujete? ....
Děkuji Ti, Slávku, za ozřejmění.Slavek Krepelka píše:Jde o to ...
Hanko, pokud má dotyčný autor v knize nějak uvedeno, který pól považuje za sever a který za jih, zda podle skutečnosti, nebo podle konvence, není to žádný problém. Možná to tu uveď. Z tvého příspěvku mi přijde, že to uvedeno má.hanka píše: ... podle toho odborníka na magnety je jeho Sever tam, kde ukazuje můj Jih a Jih tam, kde ukazuje můj Sever ...
To je ten problém, že nemá.. Takže nám patrně nezbude nic jiného, než odvozovat z řečenéhoSlavek Krepelka píše:.. pokud má dotyčný autor v knize nějak uvedeno, který pól považuje za sever a který za jih, zda podle skutečnosti, nebo podle konvence, není to žádný problém. Možná to tu uveď. Z tvého příspěvku mi přijde, že to uvedeno má..
Tak výtečně, tady je naštěstí shoda s tím, co vnímám jako nejvíce rozšířenou konvenci. Vypadá to tedy, že riziko chybného natočení magnetů, je minimální.hanka píše:... dr. Bansal hovoří o kladném pólu, ze kterého indukční čáry vystupují, jako o pólu "severním" ...
hanka píše: dr. Bansal hovoří o kladném pólu, ze kterého indukční čáry vystupují, jako o pólu "severním", zatímco my používáme označení právě opačné. Teorie i aplikace jso nicméně stejné, jediný rozdíl je v označení pólů."
Asi jsem nechápavá více než jiní ale mně se nic neobjasniloadam.benda píše:Máme štěstí, že dr. Bansal nehovoří jen o pólech, ale dokonce i o indukčních čarách. Taková drobnost a hned je všechno jasnější.
Ono to zatím jasné není, ale vědecky to vyřešit lze téměř spolehlivě, a to tak, že se člověk spolehne na již po staletí trvající dohodu, tedy konvenci (čert vzal skutečnost) a spolehne se na to, že kdokoliv, kdo něco s magnetismem zkoumal a zkoumá, se vyjadřuje v rámci této konvence. V tom případě lze k určení konvenční magnetické polarity magnetu použít kompas a považovat za jižní pól zkoumaného magnetu (běžně označený červeně) ten, ke kterému se přitahuje ta strana kompasové střelky, která ukazuje normálně sever. Druhý pól je pak konvenčním severním (běžně označený modře) pólem magnetu.zina47 píše: ... Asi jsem nechápavá více než jiní ale mně se nic neobjasnilo![]()