Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny
Moderátor: aNONym
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 849 poděkování
- Dostal: 211 poděkování
Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny
Nevím jestli Terra Pretu,ale tady je zajímavá diskuze se spoustou dalších linků,tak se začínám vzdělávat v tomhle směru.
http://translate.google.cz/translate?hl ... 6bih%3D909
Třeba najdu něco jak využít piliny.M.
http://translate.google.cz/translate?hl ... 6bih%3D909
Třeba najdu něco jak využít piliny.M.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Re: jak využít piliny ...
... pokud máš nevyužité piliny ze dřeva, tak potom jejich nejlepším využitím je přímé vpravení do půdy (popř. je rozházet na povrch záhonů) ... zemina se jimi vylehčí + během mnoha let se z nich následně vlivem působení půdních mikroorganismů budou postupně uvolňovat živiny ...... každopádně je to mnohem lepší možnost než je pouze bez užitku spálit a pak hnojit vzniklým popelem ... ...
... ... Anri ...
... ... Anri ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 849 poděkování
- Dostal: 211 poděkování
No právě před tím mne soused,docela úspěšný zahradkář ,varoval a taky se o tom píše,že to není příliš vhodné.Ze dvou důvodů.Prý velmi okyselí půdu (ještě jsem nenastudovala proč) a odeberou hodně dusíku z půdy při rozkládání.
Já teď část pilin průběžně používám na malý suchý záchod,tam bude asi dost dusíku dodáváno.Ten kompostuji,ale hodně jich zbývá.
M.
Já teď část pilin průběžně používám na malý suchý záchod,tam bude asi dost dusíku dodáváno.Ten kompostuji,ale hodně jich zbývá.
M.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Re: Okyselení půdy + odběr dusíku při rozkládání pilin ...
... již od nepaměti to aplikujeme každý rok a nikdy jsme s tím neměli problémy ... u nás to dokonce byla nutnost (můj otěcko do půdy z počátku zapracoval několik tatrovek kůry z jehličnanů), jelikož naše kolonie jest původně vybudována na bývalé výsypce s jílovitou zeminou (jak jsem psal např. již v http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=121522#p121522 ) ...... rovněž základem výplně "kruhu" byla hromada větví, rozmulčovaného dřeva, pilin, posečené trávy, sena i slámy, plevele, na povrch pak trocha uleželého hnoje a dosypáno hlínou, kdy tam uvnitř již po třech letech přesto žije hromada čilých žížal, a ty jak vím, kyselé prostředí vůbec nemají rády (letos v květnu jsem uprostřed kruhu během jedné noci mezi sazeničkami okurek neočekávaně potkal "žížulu" dlouhou 47 cm , přičemž kus jí byl ještě v zemi, dodatečně jsem změřil vzdálenost mezi značkami , a poté co se úlekem ze světla smrskla napůl, tak byla tlustá jako můj prst , až jsem se jí zase pro změnu lekl já ... ... taková skoro pramáti všech žížal, téměř až had, no prostě takovou "vobludu" jsem v životě ještě nepotkal ... ) ...
... pravda, každý rok po sezóně hnojíme "zeleným", kdy některé z vysetých rostlin do půdy "produkují dusík" (skrzeva symbiotické bakterie) ... a vždy po několika létech po zahradě (koncem zimy) rozhodím trochu vápna, ale vcelku nic drastického ... přitom na neúrodu si rozhodně nemohu stěžovat ... ...
... jiné je to např. u Navara, kterýžto pěstuje česnek přímo ve směsi pilin a popela , tudíž pak zákonitě musí aj intenzivně vápnit ... http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 148#p86148 ...
... tak Ti ...
... ... Anri ...
... pravda, každý rok po sezóně hnojíme "zeleným", kdy některé z vysetých rostlin do půdy "produkují dusík" (skrzeva symbiotické bakterie) ... a vždy po několika létech po zahradě (koncem zimy) rozhodím trochu vápna, ale vcelku nic drastického ... přitom na neúrodu si rozhodně nemohu stěžovat ... ...
... jiné je to např. u Navara, kterýžto pěstuje česnek přímo ve směsi pilin a popela , tudíž pak zákonitě musí aj intenzivně vápnit ... http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 148#p86148 ...
... tak Ti ...
... ... Anri ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Re: Mšice ...
... ahojte ... tož jak jsem slíbil, podávám slíbený report ... přátelé, je povzbudivou zprávou, že "lákač požíračů mšic" opravdu funguje ... ... předevčírem (ještě před příchodem deště) jsem již poněkolikáté zkontroloval slivoň a hlásím, že na celém stromu už nebyla nalezena jediná "mšicoidní savička", přestože cca 10 metrů vzdálené růže u sousedů jsou jimi úspěšně obaleny (stejně jako i některé nepostříkané stromy v okolních zahrádkách) ... na několika místech švestky jsem však nalezl několik larev "asijského slunéčka" ( Harmonia axyridis), vč. pár dospělců ... a dokonce i jednu larvu "zlatoočka" (byť jejich charakteristická vajíčka na stopkách jsem nenalezl žádná) ... ...A(&F) v http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=128867#p128867 píše:... opět se blíží sezona mšic na ovocných stromech ...... takže jsem před pár dny z "šuplíku" vylovil šest UV LEDiod ...... a spáchal jsem "lákač nočního hmyzu" ...
... popsaný princip tímto poskytuji k volnému osobnímu prospěchu všem zahrádkářům pro nevýdělečně užití ... (pokud jej však chce někdo aplikovat ve větším měřítku - průmyslově, popř. vyrábět toto zařízení za účelem výdělku, nechť se s důvěrou obrátí, určitě se dohodneme ...... přihláška byla podána ještě před sepsáním úvodního příspěvku, což jsem si mohl dovolit, jelikož první úspěšné pokusy proběhly již koncem minulého léta ... ...... výrobu "hmyzo lákače" sice plánuji také, avšak až během zimních měsíců, tudíž pro sezónu v příštím roce, neb pro letošní léto jsem plně vytížen) ...
... ... Anri ...
PeS: ... pro ověření funkce v obzvláště náročných podmínkách jsem ve dvou rozdílných lokalitách nainstaloval stejné zařízení na dva mohutné silně zamořené keře černého bezu (stále částečně kvetoucí), kteréžto těsně sousedí s dalšími stejně napadenými keři ... pokud "hmyzolákač" zvládne i toto, tak se těším na příští jaro, jak si budeme pochutnávat na kosmaticích (jenž budeme zapíjet bezinkovou lemonádou ), aniž bychom se při sběru lat zašpinili "černým mšicoidním blátem" ... ...
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Re: Mšice ...
... přikládám pár fotek "obtěžkané švestky" (cca 10 let nijak neprořízlé) + larvy a dospělce asijského slunéčka (byly pořízeny včera při "odvlkovávání" jabloně, co je hned vedle slivky, vzdálenost kmenů je cca 3,5 m, kdy větvě korun se v jednom místě dokonce dotýkají ... na jablůňce jsem našel cca 10 čile šmejdících beruščích miminek + 5 k listu přicuclých pubescentů ... ) ...A(&F) píše:na několika místech švestky jsem však nalezl několik larev "asijského slunéčka" ( Harmonia axyridis), vč. pár dospělců
... ... Anri ...
PeS: .. jen doufám, že až dozraje, tak potom nepřijede nějakej (přičmoudlej) Kryštof Nastoupil (se svejma harantama ) a tu švestku mi neočeše ... ... asi by to ještě chtělo preventivně přilákat nějakýho vobrovskýho chrobáka s pořádnejma kusadliskama ... anebo do koruny pověsit sršní hnízdo ... ...
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Re: kompost ...
... fotka posledního "puťáku", zakrytého knihařskými kartony ... ...A(&F) píše:... během jejich dočasného umístění na nich ještě pěstuji cukety nebo dýně, jejichž šlahouny odkláním bokem ...
... ... Anri ...
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Hrášek ...
... hrášek je kulatý, mrkev je sladká ... atd. ...
... a čím se ještě "liší" tyto dvě rostliny (krom společné sladkosti ) ?? ... třeba tím, že hrášek je jednoletá rostlina, kdežto mrkev je dvouletá ....... no a také tím, že u hrachu (možná) můžeme docílit "druhé úrody" ... ...
... k tomuto objevu dopomohla naprosto nevinná náhoda ... ...... nedozrálý hrášek totiž máme rádi i jako "osmahnutou přílohu", popř. na jemno nasekaný do salátů, tudíž před cca dvěma týdny jsem poprosil nejmladší dcérku, zda by nenatrhala nějaké zelené hráškové lusky ...... a jelikož je ještě mladý "telátko", tak než jsem ji stačil zabrzdit, vočesala několik roslin "zu grunt" úplně dohola, bez ohledu na velikost či zralost lusků ..... navíc přestože je jinak manuálně velmi zručná, podařilo se jí u tří "hrachořáků" ulomit křehký vrchol stonku ... ... mno, vlastně jsem se to dozvěděl díky tomu, že to na sebe "sama propálila", když se mě přišla zeptat, "jesli má ty bez jedinýho lusku otrhaný rostliny nechat na záhoně anebo je má vytrhnout, aby zbytečně nestínily těm ostatním" ... ... sice mi toto její uvažování udělalo ohromnou radost, ale při představě, jak při této činnosti decimuje i ty ostatní, úponky vzájemně propletené rostliny, jsem se raději rozhodl, ať je tam ponechá tak jak jsou ... že je pak vytrhneme všechny najednou, až to budou mít "spočítaný" ...... tyto tři rostliny však evidentně byly zcela jiného názoru .... a k převelikému překvapení v úžlabí prvého nadzemního listu rychle vyhnaly "fazochy", které (ačkoliv byly poměrně krátké) se během těch uplynulých 14 dní stačily bohatě obsypat květy ... ... tož uvidíme, zdali se na nich časem dočkáme nějakých lusků ... ale myslím, že nejspíše asi ano ... ...
... ... Anri ...
PeS: ... mno, ono se vlastně není čemu divit, jelikož tím jak sklízíme ještě zelené nedozrálé lusky, rostlinu tím připravujeme o možnost "naplnit poslání" (čili vytvořit semena a zajistit tak pokračování rodu), čemuž se samozřejmě brání pokusem nasadit nová květenství (tyto všechny informace rostlina "zjistí" díky nepřítomnosti dajakého fytohormonu, jenž jí jinak signalizuje "dozrání plodů", teprve poté začne usychat = pokud však předčasně ztratí nedozrálé plody, tak se pokusí zrychleně zopakovat rozmnožovací cyklus) ... a když k této "neexistenci nedozrálých plodů" ještě přidáme "ulomení centrálního vrcholu", rostlina potom "nemá kam ukládat stále vznikající zelenou hmotu" (laicky řečeno), tudíž začne zákonitě vytvářet odnože (podobně jako u rajčat, révy, atd.), ... přestože to jinak nemá zapotřebí ...
... mmch, podobný způsob již nějaký ten rok běžně používáme u brokolice ...... jelikož máme nejraději ty menší, max. do pěti centimetrů, neb jsou "křehčí a voňavější", tak jakmile "růžička" dosáhne určité velikosti, opatrně ji vyřízneme a rostlina pak následně vyžene další ... tímto způsobem máme zajištěn neustálý přísun této dobroty po celou sezonu (minulý rok brokolice nasazovaly až do počátku prosince) ... ... díky mírné letošní zimě nám pak na záhonech ponechané stvoly brokolic dokonce poskytly něco málo drobných růžiček i počátkem jara ... společně se zimním salátem a kadeřavou kapustou to bylo velmi příjemné zpestření jídelníčku ... ... kadeřábky z pěti rostlin jsme sklízeli po celou zimu až do konce dubna, protože neustále furt dokola obrážely, potom je však matka v "jakémsi podivném pohnutí mysli" nepochopitelně přemístila na kompost, ... stejně tak i všechny brokolice , ... škoda, když už nic jiného, mohli jsme mít vlastní semínka pro další sezónu ... podařilo se mi uchránit pouze jeden jediný celer ... ...
... a čím se ještě "liší" tyto dvě rostliny (krom společné sladkosti ) ?? ... třeba tím, že hrášek je jednoletá rostlina, kdežto mrkev je dvouletá ....... no a také tím, že u hrachu (možná) můžeme docílit "druhé úrody" ... ...
... k tomuto objevu dopomohla naprosto nevinná náhoda ... ...... nedozrálý hrášek totiž máme rádi i jako "osmahnutou přílohu", popř. na jemno nasekaný do salátů, tudíž před cca dvěma týdny jsem poprosil nejmladší dcérku, zda by nenatrhala nějaké zelené hráškové lusky ...... a jelikož je ještě mladý "telátko", tak než jsem ji stačil zabrzdit, vočesala několik roslin "zu grunt" úplně dohola, bez ohledu na velikost či zralost lusků ..... navíc přestože je jinak manuálně velmi zručná, podařilo se jí u tří "hrachořáků" ulomit křehký vrchol stonku ... ... mno, vlastně jsem se to dozvěděl díky tomu, že to na sebe "sama propálila", když se mě přišla zeptat, "jesli má ty bez jedinýho lusku otrhaný rostliny nechat na záhoně anebo je má vytrhnout, aby zbytečně nestínily těm ostatním" ... ... sice mi toto její uvažování udělalo ohromnou radost, ale při představě, jak při této činnosti decimuje i ty ostatní, úponky vzájemně propletené rostliny, jsem se raději rozhodl, ať je tam ponechá tak jak jsou ... že je pak vytrhneme všechny najednou, až to budou mít "spočítaný" ...... tyto tři rostliny však evidentně byly zcela jiného názoru .... a k převelikému překvapení v úžlabí prvého nadzemního listu rychle vyhnaly "fazochy", které (ačkoliv byly poměrně krátké) se během těch uplynulých 14 dní stačily bohatě obsypat květy ... ... tož uvidíme, zdali se na nich časem dočkáme nějakých lusků ... ale myslím, že nejspíše asi ano ... ...
... ... Anri ...
PeS: ... mno, ono se vlastně není čemu divit, jelikož tím jak sklízíme ještě zelené nedozrálé lusky, rostlinu tím připravujeme o možnost "naplnit poslání" (čili vytvořit semena a zajistit tak pokračování rodu), čemuž se samozřejmě brání pokusem nasadit nová květenství (tyto všechny informace rostlina "zjistí" díky nepřítomnosti dajakého fytohormonu, jenž jí jinak signalizuje "dozrání plodů", teprve poté začne usychat = pokud však předčasně ztratí nedozrálé plody, tak se pokusí zrychleně zopakovat rozmnožovací cyklus) ... a když k této "neexistenci nedozrálých plodů" ještě přidáme "ulomení centrálního vrcholu", rostlina potom "nemá kam ukládat stále vznikající zelenou hmotu" (laicky řečeno), tudíž začne zákonitě vytvářet odnože (podobně jako u rajčat, révy, atd.), ... přestože to jinak nemá zapotřebí ...
... mmch, podobný způsob již nějaký ten rok běžně používáme u brokolice ...... jelikož máme nejraději ty menší, max. do pěti centimetrů, neb jsou "křehčí a voňavější", tak jakmile "růžička" dosáhne určité velikosti, opatrně ji vyřízneme a rostlina pak následně vyžene další ... tímto způsobem máme zajištěn neustálý přísun této dobroty po celou sezonu (minulý rok brokolice nasazovaly až do počátku prosince) ... ... díky mírné letošní zimě nám pak na záhonech ponechané stvoly brokolic dokonce poskytly něco málo drobných růžiček i počátkem jara ... společně se zimním salátem a kadeřavou kapustou to bylo velmi příjemné zpestření jídelníčku ... ... kadeřábky z pěti rostlin jsme sklízeli po celou zimu až do konce dubna, protože neustále furt dokola obrážely, potom je však matka v "jakémsi podivném pohnutí mysli" nepochopitelně přemístila na kompost, ... stejně tak i všechny brokolice , ... škoda, když už nic jiného, mohli jsme mít vlastní semínka pro další sezónu ... podařilo se mi uchránit pouze jeden jediný celer ... ...
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Přírodní zahrada p. Vlašína ...
... motto: ... "kdo dá přírodě prostor, může pozorovat jak funguje ... spolupracujte s přírodou - ona bude spolupracovat s vámi" ... ...
... viz video ... http://www.ceskatelevize.cz/porady/1080 ... veronikou/ ...
... ... Anri ...
PeS: ... jj, přesně takový typ zahrádky bych chtěl mít ... ... ale s mojí matkou (která spíše provozuje "zahrad-ničení" ), takto podobného stavu evidentně nedocílím ...... např. včera mě opět těžce dostala, když jsem na révách v nejzazším rohu zahrady vylamoval fazochy a poté je volně nechal padat na záhonek pod nimi, kde by časem uschly a zetlely ..... máti však přišla, vylámané fazochy nepochopitelně posbírala a odnesla je na kompost ... prej "aby to tam bylo hezký" ... ... jejím vzorem dokonalosti jsou totiž čistě upravené monokulturní záhony s holým povrchem, tedy přesně tak, jak to vídává v pořadech typu "Receptář", "Rady ptáka loskutáka", atd., díky čemuž potom většinu času na zahradě stráví neustálým pletím a okopáváním ... ...... důkazem jejího přístupu je např. i to, když (se slovy: "Že to vypadá divně") předminulý rok i přes můj protest z větví stromů odstranila všechny přidělané rákosové snopky, které měly sloužit coby "domečky pro hmyz", přestože jsem jí ještě před jejich umístěním vysvětlil jejich smysl ... ... (tudíž jsem počkal, až budu na zahradě sám, a snopky jsem následně umístil do samého vrcholu korun, kde již unikly její pozornosti ... dodatečně jsem jí sice o nich řekl (že "tam jí snad vadit nebudou"), nicméně s jejich novým umístěním mám téměř stoprocentní jistotu, že zůstanou v bezpečí ... ... ale i tak mě mrzí, že díky jejich umístění ve výšce je teď nemůžu kontrolovat a pozorovat jejich osazenstvo ... ) ...
... viz video ... http://www.ceskatelevize.cz/porady/1080 ... veronikou/ ...
... ... Anri ...
PeS: ... jj, přesně takový typ zahrádky bych chtěl mít ... ... ale s mojí matkou (která spíše provozuje "zahrad-ničení" ), takto podobného stavu evidentně nedocílím ...... např. včera mě opět těžce dostala, když jsem na révách v nejzazším rohu zahrady vylamoval fazochy a poté je volně nechal padat na záhonek pod nimi, kde by časem uschly a zetlely ..... máti však přišla, vylámané fazochy nepochopitelně posbírala a odnesla je na kompost ... prej "aby to tam bylo hezký" ... ... jejím vzorem dokonalosti jsou totiž čistě upravené monokulturní záhony s holým povrchem, tedy přesně tak, jak to vídává v pořadech typu "Receptář", "Rady ptáka loskutáka", atd., díky čemuž potom většinu času na zahradě stráví neustálým pletím a okopáváním ... ...... důkazem jejího přístupu je např. i to, když (se slovy: "Že to vypadá divně") předminulý rok i přes můj protest z větví stromů odstranila všechny přidělané rákosové snopky, které měly sloužit coby "domečky pro hmyz", přestože jsem jí ještě před jejich umístěním vysvětlil jejich smysl ... ... (tudíž jsem počkal, až budu na zahradě sám, a snopky jsem následně umístil do samého vrcholu korun, kde již unikly její pozornosti ... dodatečně jsem jí sice o nich řekl (že "tam jí snad vadit nebudou"), nicméně s jejich novým umístěním mám téměř stoprocentní jistotu, že zůstanou v bezpečí ... ... ale i tak mě mrzí, že díky jejich umístění ve výšce je teď nemůžu kontrolovat a pozorovat jejich osazenstvo ... ) ...
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Na vlnách mykorhizy ... :)
... tak přesně nějak takhle vypadá mykorhiza "v údernicko-budovatelském duchu" ... ... dvěstěprocentní !!! ... ... teda vlastně 400%-tní !!!! ... ... neb probíhá pod zemí i na povrchu, zároveň s koprem i kedlubnou ...
pravý mykorhizní vztah" určitě nejedná (už jenom díky tomu ne, že čeleď Brassicaceae - brukvovité, kam spadají kedlubny, totiž jako jedna z mála údajně žádné "houboidní vazby" netvoří ) ...... nicméně, pokud rostou "houby nad zemí" (což svědčí o "zdravé půdě"), tak se povětšinou daří aj "těm houbičkám pod povrchem", kteréžto svou bohatě rozvětvenou sítí podzemních vlásků přivádějí blahodárnou vláhu s živinami (+ informace) až ke kořínkům rostlin (popř. přímo do nich) ... a to vše výměnou za "trochu cukru", kterým je zase na oplátku zásobují rostlinky ... ...
... ... Anri ...
PeS: ... ... ale kdoví, možná že si s "vyššími rostlinami / zeleninou" u nás na zahrádce pokecají i ty "kloboukatý houby" ...... občas pozdě v noci je slyším, jak si spolu potichu špitají ... ...
... jak už jsem napsal dříve, dycinky mám ohromnou radost z každé houbičky (byť třebas nejedlé), která nám vyroste na záhoně, i přestože je mi jasné, že v tomto případě se o "... ... Anri ...
PeS: ... ... ale kdoví, možná že si s "vyššími rostlinami / zeleninou" u nás na zahrádce pokecají i ty "kloboukatý houby" ...... občas pozdě v noci je slyším, jak si spolu potichu špitají ... ...
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Harmonia ...
... pokračování příspěvkU http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=129354#p129354
- citace: ... "Kromě dospělých slunéček můžeme ještě i v říjnu na stromech nalézt larvy, hledající poslední zbylé mšice" (viz odkaz uvedený výše)
- co vím (i moje přítula), tak slunečka jsou predátoři, popř. pojídači vajíček jiných druhů, zelenou hmotou se však neživí ... sice si údajně občas zpestří jídelníček nektarem nebo pylem, ale to přesto neznamená, že si pochutnávají na listoví ... ... (přičemž je možné, že "asijská" se chovají jinak, ale je to dosti nepravděpodobné) ... na netu je spousta fotek Harmonií i jejich larev, společně se slunéčky ... okusující list však nikoliv ... ...
... výše uvedené potvrzují i další dokumenty, např. http://www.b4i.cz/zaostreno-na/projekt/ ... k_PFJU.pdf , který vyvrací i to, že by si pochutnávaly na šťávě z vinných bobulí ...
... mmch, když jsem na počátku víkendu likvidoval "hrachořáky", tak jsem na jejich listech našel několik kukel v různých stadiích + tři čilé ještě nepřisáté larvy ...... jelikož mi bylo líto, že by měly skončit v ohromný hromadě hráškové natě na kompostu, utrhal jsem lístky s kuklami a vložil je i s larvami do plastikové vaničky ... tu pak ještě dal do mikroteňáku, jenž jsem zavázal na uzel ... dnešní podvečerní výsledek:
- většina kukel se již "vykulila" ... lístky s prázdnými kuklami ponechávám ve vaničce, stejně jako dospělce (sčot počtu teček udělám zítra, je tam i jedna "barevně inverzní") ...
- běhající larvy se během těch několika málo dní zakuklily, z čehož jedna se přisála přímo na mikrotenový sáček, takže v tomto stadiu zřejmě nesají (:D)... ...... = příspěvek výše opravím + omlouvám se za matení ... ...
- odpoledne jsem do vaničky přidal velmi malý kousek sladkého šťavnatého jablíčka ... kolem půlnoci jsem většinu dospělců našel právě na něm, na straně bez slupky, tedy na dužině ...
- přidávám do vaničky několik různých listů (na kterých jsem Harmonie "potkal"), po jednom kusu od každého druhu: ... švestka, jabloň, černý rybíz, růže, paprika + přidávám i meruňku, pampelišku, bramboru (tedy listy, kde jsem jsem Harmonie "nepotkal") ... všechny list jsou bez jediné vady (/žádná dírka), tedy v 1A kvalitě ... budu je kontrolovat, zda si na nich časem Harmonie pochutnají, pokud nedostanou nic jiného k jídlu ...
... tož uvidíme ... ... Anri ...
...Slavek Krepelka píše:Jinak s těma sluníčkama si snad zjisti, na čem se živí jejich larvy. Já do toho nešťoural, ale viděl jsem na jiné, stromečkové farmě, jak měl farmář děravý listy na kde čem na zahrádce a tvrdil, že to jsou ty čínský sluníčka. ..... .... No a dopěláci žerou mšice, takže mi nezbylo než usoudit, že ta paseka je od larev, než se někde zakuklí.
- citace: ... "Kromě dospělých slunéček můžeme ještě i v říjnu na stromech nalézt larvy, hledající poslední zbylé mšice" (viz odkaz uvedený výše)
- co vím (i moje přítula), tak slunečka jsou predátoři, popř. pojídači vajíček jiných druhů, zelenou hmotou se však neživí ... sice si údajně občas zpestří jídelníček nektarem nebo pylem, ale to přesto neznamená, že si pochutnávají na listoví ... ... (přičemž je možné, že "asijská" se chovají jinak, ale je to dosti nepravděpodobné) ... na netu je spousta fotek Harmonií i jejich larev, společně se slunéčky ... okusující list však nikoliv ... ...
... výše uvedené potvrzují i další dokumenty, např. http://www.b4i.cz/zaostreno-na/projekt/ ... k_PFJU.pdf , který vyvrací i to, že by si pochutnávaly na šťávě z vinných bobulí ...
... mmch, když jsem na počátku víkendu likvidoval "hrachořáky", tak jsem na jejich listech našel několik kukel v různých stadiích + tři čilé ještě nepřisáté larvy ...... jelikož mi bylo líto, že by měly skončit v ohromný hromadě hráškové natě na kompostu, utrhal jsem lístky s kuklami a vložil je i s larvami do plastikové vaničky ... tu pak ještě dal do mikroteňáku, jenž jsem zavázal na uzel ... dnešní podvečerní výsledek:
- většina kukel se již "vykulila" ... lístky s prázdnými kuklami ponechávám ve vaničce, stejně jako dospělce (sčot počtu teček udělám zítra, je tam i jedna "barevně inverzní") ...
- běhající larvy se během těch několika málo dní zakuklily, z čehož jedna se přisála přímo na mikrotenový sáček, takže v tomto stadiu zřejmě nesají (:D)... ...... = příspěvek výše opravím + omlouvám se za matení ... ...
- odpoledne jsem do vaničky přidal velmi malý kousek sladkého šťavnatého jablíčka ... kolem půlnoci jsem většinu dospělců našel právě na něm, na straně bez slupky, tedy na dužině ...
- přidávám do vaničky několik různých listů (na kterých jsem Harmonie "potkal"), po jednom kusu od každého druhu: ... švestka, jabloň, černý rybíz, růže, paprika + přidávám i meruňku, pampelišku, bramboru (tedy listy, kde jsem jsem Harmonie "nepotkal") ... všechny list jsou bez jediné vady (/žádná dírka), tedy v 1A kvalitě ... budu je kontrolovat, zda si na nich časem Harmonie pochutnají, pokud nedostanou nic jiného k jídlu ...
... tož uvidíme ... ... Anri ...
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Kromě chemicko-výživových vztahů zajišťují houby, či správněji řečeno podhoubí, vzájemnou "komunikaci" všech jimi propojených rostlin. Praktickými pokusy bylo prokázáno, že zalesňování je daleko úspěšnější, pokud se současně s mladými stromky do půdy injektují i zárodky podhoubí.A(&F) píše:Houby ... svou bohatě rozvětvenou sítí podzemních vlásků přivádějí blahodárnou vláhu s živinami (+ informace) až ke kořínkům rostlin (popř. přímo do nich)
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Re: Hrášek ... druhá vlna lusků ...
... ... ... Anri ...A(&F) ve http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=129277#p129277 píše:... u hrachu (možná) můžeme docílit "druhé úrody" ....... tož uvidíme, zdali se na nich časem dočkáme nějakých lusků ...
- A(&F)
- Zasloužilý člen
Re: Kerblík ...
... tož, osvědčil se ... jak proti slimákům, tak i jako zeleninka ... chutná jemně petrželko-feniklově, kdežto plžounům přitom nechutná ... ... jak vidno, tak kerblík uchránil i rostlinky, v jejichž těsné blízkosti byl vysazen ... ...A(&F) ve http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=128915#p128915 píše:... přitom jsem narazil na Kerblík neboli Třebuli pravou (Anthriscus cerefolium), jenž by měl intenzivně odpuzovat plže ...
... ... Anri ...
- laik
- Zasloužilý člen
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
(mu)slimáci
Přispěju do diskuze k muslimákům, já jich mám doma hromadu, ale nebojuji s nimi....
Je potřeba si uvědomit co slimáci potřebuji nejvíce? vodu, a co se v letošním roce děje když třeba u nás od jara pršelo všeho všudy asi čtyřikrát, je velké sucho.... a jediné místo kde je vlhko jsou záhony, takže to přitahuje všechny slimáky z okolí, já to řeším tak že mimo zalévání záhonů pokropím ještě kruh kolem záhonu s tím že mezi záhonem a tím politým kusem trávy je asi metr suchého uzemí, takže hodmě slimáků se zarazí na tom mokrém uzemí kolem a dál moc nelezou protože tam je zas sucho..... a ještě, konec zahrady je takové zpustlé míso plné hromad kamení,dřeva, zarostlého souší a stínu, to místo pokropím občas taky takže je to výborná schovka pro slimáky a jiná zvířata.....
Zjistil sem navíc třeba že tu mám ježky a ti něco taky spořádaj.
Takže suma sumárum, slimejši sou u nás na každém kroku, kde je trochu stínu a vlhka, ale v záhonech sem jich letos našel jen malinko, ale když odkryju jakejkoliv kus dřeva či něčeho co se válí po zahradě je tam slimejš, možná je to tím že zahradu nechávám opravdu hodně na přírodno, včetně záhonů o které se taky moc nestarám.... A další zahradní hmyz? ten se hojně povaluje pouze po listech konopí a jen relaxuje :-)
Je potřeba si uvědomit co slimáci potřebuji nejvíce? vodu, a co se v letošním roce děje když třeba u nás od jara pršelo všeho všudy asi čtyřikrát, je velké sucho.... a jediné místo kde je vlhko jsou záhony, takže to přitahuje všechny slimáky z okolí, já to řeším tak že mimo zalévání záhonů pokropím ještě kruh kolem záhonu s tím že mezi záhonem a tím politým kusem trávy je asi metr suchého uzemí, takže hodmě slimáků se zarazí na tom mokrém uzemí kolem a dál moc nelezou protože tam je zas sucho..... a ještě, konec zahrady je takové zpustlé míso plné hromad kamení,dřeva, zarostlého souší a stínu, to místo pokropím občas taky takže je to výborná schovka pro slimáky a jiná zvířata.....
Zjistil sem navíc třeba že tu mám ježky a ti něco taky spořádaj.
Takže suma sumárum, slimejši sou u nás na každém kroku, kde je trochu stínu a vlhka, ale v záhonech sem jich letos našel jen malinko, ale když odkryju jakejkoliv kus dřeva či něčeho co se válí po zahradě je tam slimejš, možná je to tím že zahradu nechávám opravdu hodně na přírodno, včetně záhonů o které se taky moc nestarám.... A další zahradní hmyz? ten se hojně povaluje pouze po listech konopí a jen relaxuje :-)
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......