adam.benda píše:Pokud s naprostou vážností mluvil v tom smyslu, že by se teď někdy (i třeba v horizontu 100 let) otočily magnetické póly Země, celkově bych si dal pozor na to, co ten člověk tvrdí...
Myslím, že to myslel vážně.. nejprve jsem se nahlas podivila, že severní pól magnetů má označen opačně, než ukazuje kompas. Odpověděl, že póly má určeny správně. Já na to, že nejenom kompas ukazuje póly opačně, ale že i magnety samotné se otáčejí k severu jihem když visí na provázku a podle něho by se k severu otáčely severem.Trochu se zarazil a pak mi odpověděl, že se zřejmě otočily magnetické póly Země, jak se o tom před časem (jeden až dva roky zpátky) psalo v tisku (totéž mi říkal i posledně).. Řekl to vážně a já si přitom vzpomněla na Slávkův příběh s kompasem z auta, usmála jsem se a nechala ho přitom, přít se s ním nemělo smysl..
Ano, póly určuji tak, jak píšeš, Adame. Pro jistotu póly ještě kontroluji zavěšením malých magnetů na tenký provázek, jestli se opravdu jejich jih otáčí k severu. Mám tak dvojí kontrolu.
Domnívám se, že prodejce opisuje nápis z přístroje tak, jak ho vidí napsán, bez toho, aby se zamyslel nad tím, co ukazuje. Viděla jsem to při mé první návštěvě, když mi tvrdil, že moje magnety jsou označeny špatně. Já se s ním přela a on mi pak ukázal napsaný nápis na přístroji. Teď už vím, že jestli měl zapnutý kompas, asi si neuvědomil, že sever ukazuje jižní pól.. Tehdy mě tak popletl, že jsem se zeptala tady na fóru, jak určujete póly magnetů vy
.
Po zkušenostech s ním si myslím, že o magnetech (konkrétně o magnetických pólech) toho bohužel moc neví a místo rozumu používá přístroj. Jeho vlastní úvahy za moc nestojí, co mu přístroj neukáže, to neví. Ale i když jsem si jistá, že dělám všechno dobře, ten rozdíl v pólech mě přece jenom trochu znervózňuje a hlavou mi občas probleskne myšlenka "co když se ten člověk nemýlí…"
Hanka.