Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Moderátor: aNONym

Odpovědět
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: (mu)slimáci

Příspěvek od A(&F) »

laik píše:já to řeším tak že mimo zalévání záhonů pokropím ještě kruh kolem záhonu s tím že mezi záhonem a tím politým kusem trávy je asi metr suchého uzemí,
... ahoj Laiku ... dobrá rada, ale vhodná pouze pro zahrady větších rozměrů ... mmch, jak to řešíš, když prší a ten "oddělovací pruh" namokne ?? ... ;) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
A(&F)
Zasloužilý člen

Automatická regulace zálivky ...

Příspěvek od A(&F) »

... hezký / docela zajímavý návod na automatickou regulaci zálivky, vycházející z přírodních vlastností dřeva (změna velikosti vlivem vlhkosti) ... http://www.ireceptar.cz/zahrada/zahradn ... -ze-dreva/ ...

Obrázek
Obrázek

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
A(&F)
Zasloužilý člen

Švestkové víno ...

Příspěvek od A(&F) »

... jelikož letos se na naší jediné švestce urodilo naprosto neuvěřitelné množství kadlátek, "sladkých jak cecek" (navíc pěkně "naducaných" + takřka nečervavých = max. 3 "červíkoidní" kousky na 1 kýbl, ale většinou ani jedna, což je fakt k nevíře 8) ), kdy šveskovevej koláč nebo knedlíky nikdo z nás už pomalu nemůže "ani vidět" (+ povidel plnej špajz), tudíž v rámci rodinné porady padlo rozhodnutí, že tentokráte zkusíme založit i na švestkové vínko (maximálně tak dva tři desetilitrový demižonky, ať se těch švestek "rozumě zbavíme" ... :angel: ... když se nepovede, tak se holt prožene "kolonou" ... :ewhistle: ) ...... a při vyhledávání odpovídajícího receptu net mimo jiné "vydal" aj tuto zajímavou knihu ... http://vino.kvalitne.cz/kniha.html ... :) ...
(další tematicky podobné stránky jsou k nalezení pod tamním odkazem "Úvod")

... :pivko: ... Anri ...
Přílohy
... již částečně obraná větev ... :D ...
... již částečně obraná větev ... :D ...
... a takto vypadají, když jsou plně dozrálé ... :) ...
... a takto vypadají, když jsou plně dozrálé ... :) ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Pláničkova metoda ...

Příspěvek od A(&F) »

... parta z MythBusters (nebo-li "Bořičů mýtů") aplikovala tzv. "Pláničkovu metodu", nikoliv však na dojnice, ale na rostliny ... :D ... a výsledek?? ...... no, určitě ne nezajímavý ... :) ...

... http://play.iprima.cz/borici-mytu-ii-10-0 ... (začátky jednotlivých "mičurinských" částí jsou v 8:30, 23:50, 33:20 a 44:00 minutě záznamu)

... :bye: ... Anri ...

-----------
PeS: ... při závěrečné ochutnávce je také docela dosti zajímavá reakce od "Kery" (kdy připomínám, že Kari Elizabeth Byron-ová je zapřísáhlý vegetarián, tudíž se logicky naskýtá otázka: "že by snad s výslednou chutí bylo něco jinak"?? ... :ethink: ) ...

... a kdo se chce dozvědět výsledek rovnou (bez toho, že by musel "vytrpět" do pořadu vložené reklamní spoty), nechť si rozbalí spoiler níže ...
► Ukázat spoiler

Igi
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 12 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Zahradnické tipy triky ... a zajímavé rostliny

Příspěvek od Igi »

Zajímalo by mě, jestli mají nějaký nezanedbatelný vliv na vývoj a zdraví rostlin i prvky, které se běžně v hnojivách nevyskytují. Například jód, selen apod. Já zkoušel rajčata pěstované na balkóně přihnojit trochou lugolova roztoku(roztok jodidu draselného a jódu), rajčata pak neměla plíseň. Otázkou je jestli by i tak plíseň neměla. Stejně tak jsem k česneku vysypal pár tobolek prošlých tobolek selenu, měl jsem zasazený česnek konzumní ze supermarketu, ještě mi stačil i na podzim vyrazit ze země a přesto to přežil a měl i docela pěkné palice, otázkou zase je jestli by to bylo i bez selenu. Nevím, ale jak se by se tyto látky chovaly v půde, jestli neničí nějaké prospěšné půdní organismy. Co si o tom myslíte?

Ještě mě napadlo, co by se stalo, kdybych zalil např. rajčata vodou s přídavkem koloidního stříbra, které ničí bakterie a plísně, jetli by jim to pomohlo proti plísni a neublížilo by to prospěšným půdním bakteriím apod.

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Se + I ...

Příspěvek od A(&F) »

Igi píše:Zajímalo by mě, jestli mají nějaký nezanedbatelný vliv na vývoj a zdraví rostlin i prvky, které se běžně v hnojivách nevyskytují.
... ani jeden z Tebou jmenovaných prvků by pro vývoj vyšších rostlin neměl mít žádný extra pozitivní vliv, jelikož pro ně tyto prvky nejsou tzv. "esenciální", tedy "využitelné" ... = ke zdárnému růstu je údajně nepotřebují (což ale možná není pravda, jen jsme to zatím ještě řádně nezjistili ;) **) ..... nicméně, pokud se to s těmito prvky přežene (stejně jako se vším ostatním :ewhistle: ), jsou tyto pro flóru i v poměrně velmi nízkých koncentracích silně toxické, kdy negativně ovlivňují jejich vývoj (např. u selenu již při více jak pouhých 2 mg/kg dochází následně k růstové depresi některých druhů rostlin ... a u jódu je to dokonce ještě horší, neboť jeho "přebytek" v půdě u některých rostlin zapříčiňuje úhyn klíčků) ...

- ano, jodid draselný proti plísni na listech může být účinný ... pokud se však dostane do půdy, může mj. vyhubit i užitečné plísně a houby (stejně jako KS) ...
- jelikož ve střední a severní Evropě je v plodinách selenu vesměs nedostatek (vyčerpaná ornice, ze které se snadno vyplavuje, navíc mnohé rosliny jej nejsou schopny přijmout v dostatečném množství), tudíž především v severních státech se již cca 30 let používá přihnojování seleničitany, popř. selenany (historicky poprvé se začalo ve Finsku = výskyt kardiovaskulárních chorob tam poté klesl na polovinu!!), ale místy se s tím začíná užaj ve střední Evropě (např. v Německu), jelikož (jak všichni vědí) pro lidi a zvířata je ve využitelné organické formě selen velice důležitý (podílí se mj. na hromadě enzymatických procesů) ...
- anorganický selen z půdy dokážou nejlépe "vydolovat" brukvovité rostliny, jenž se využívají i pro tzv. "zelené hnojení", které jej i nejúspěšněji kumulují .. ;) ... + vzhledem k chemické podobnosti selenu k síře jej více přijímají i rostliny s vyššími nároky na síru ...
- z u nás dostupných hnojiv selen obsahuje třeba NPK, PK50, některá fosforečná hnojiva (např. fosforečná skla), popílek z uhlí, atd. ...

... takže pokud jsi česnek přiměřeně přihnojil "rostlinami stravitelnou sloučeninou selenu", potom byl určitě velmi zdravý, mající proti rakovinové účinky, účinný coby prevence srdečně-cévních chorob, svalové slabosti/ochablosti, zvyšující plodnost, atd. ... :) ...

PeS: ... doporučené množství selenu je 1 mg na 1 kg tělesné hmotnosti člověka ... příjem v ČR se však pohybuje mezi poloviční až třetinovou denní dop. dávkou ... (dodatečně se k dávkování ještě vrátím ... Anri)

**: ... ing. V. Koutník CSc, v jím provedeného výzkumu uvádí, že nízké dávky selenu chrání rostliny proti příjmu škodlivých prvků, As, Cd, Hg, Pb ...

A(&F)
Zasloužilý člen

Teplá sezóna ??? ...

Příspěvek od A(&F) »

... tak nějak nevím, co to vlastně zapříčilo, ale předpokládám, že to nastalo díky brzkému nástupu velmi teplého léta ... neočekávaně nám totiž začal kvést letos zasazený pórek, tedy teprve jednoletý :shock: (pozn: pórek totiž normálně kvete až druhým rokem !!) ... pokud by se jednalo pouze o jednu rostlinu, tak si řeknu, že se "asi zbláznila", ale z dvaadvaceti kousků na květ už nasadily 4 rostliny !!! ... :dknow: ...... (hnojivy to rozhodně býti nemohlo, neb žádná průmyslová na naší zahrádce nepoužíváme) ...
Pórek kvetoucí již v prvém roce ....JPG
Pórek kvetoucí již v prvém roce - detail ....JPG
... i když, jak už jsem zmínil v jiném vláknu, tak podobné "pobláznění" letos předvedli i "protimyšové", kdy nejenže na semena stačili nasadit ony teprve letošní rostliny (jednoroční), ale dokonce se již vysemenily a stačily dokonce již znovu vyklíčit :shock: :shock: ... takže na zahrádce teď máme několik desítek mladých semenáčků ... :) ...... kdyby někdo z přítomných měl zájem, nechť dá vědět ... (pozn.: "protimyš" se dá pěstovat též jako zajímavá domácí květina ... ;) ) ...
Pryšec křižmolistý - mladé letošní semenáčky ....JPG

---------------------
... mmch, minulého podzimu jsem jedno nedozrálé cibulové květenství zahrábnul do hlíny před zahrádkou, tudíž tam teď máme velmi neobvyklý vcelku dekorativní trs, kterýžto postupně "odtěžujeme" pro domácí využití ... :) ...... užaj jsem nad ním zahlédl několik okolo procházejících zahrádkářů, skloněných a zkoumajíc, cože je to vlastně zač ... :D :D ...
Trsovitá cibule ....JPG

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Chlór v životě rostlin.

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Včera jsem si trochu vzpoměl na to své rajče. http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 789#p93789
slavek krepelka píše: Komuže za toto poznání děkuji? - Mé nesmírné díky patří dnes již zesnulému keříku rajčat, který se v minulosti sám jaksi zasadil na vývěru z mého septického trativodu, do kterého jsem se předtím provalil na sekačce, než jsem se vzmohl na trativody nové. Pánové, to nebylo rajče, to byl malý strom, temně zelený, silný dost na to stát a nést své ohromné plody. ...
Dále na svůj pokus s naložením nahnilé jahody a kouda mrkve do láku z vody a kyseliny chlorovodíkové http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 10#p125610, kterýžto pokus sice nezlikvidoval kvasinky, ale zato zlikvidoval hnilobné bakterie. Dále se mi zjevila vzpomínka na Dr Beszedice z "Three Years of HCl Therapy", který vyléčil velice strádající keř hroznového vína táhnoucího se mu po baráku tím, že do rozsochy hned nad kmínkem navrtal malinkou ďurečku a cákl do ní stříkačkou 1:1500 HCl. U těch rajčat mi došlo, že jsem vlastně nějakou dobu čas od času vyčistil vanu a hajzlík hadrem na holi štědře namočeným v 35% HCl a tudíž dostal do systému dost HCl, která ho prý měla, jak jsem se dočetl v moudrých knihách později, vyřadit z provozu strilizací. K tomu očividně nedošlo, ale zato ta barvička onoho rajčete a ta síla toho keře.

S laskavým pozdravem, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
django1
Zasloužilý člen
Dal: 4 poděkování
Dostal: 60 poděkování

neznámý strom

Příspěvek od django1 »

O víkendu jsem na vycházce našel cca 3 metry vysoký strom s krásně tvarovanou kulatou korunou, listy oválné žilkované s vroubky na okraji. Na stromě jsou plody viz obrázek. Nejsem schopen najít název té rostliny. Znáte ji prosím někdo ?
Plody mají jadřinec s jedním, nebo dvěma jadérky, dužina podobná spíše jablku, než peckovinám, výrazně kořeněná vůně a vysoká cukernatost.
Přílohy
plod.jpg

Zkus se podělit o své zkušenosti namísto hlásání své pravdy. Jsem huhu
Hela
Zasloužilý člen
Dal: 191 poděkování
Dostal: 185 poděkování

Příspěvek od Hela »

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: neznámý strom

Příspěvek od A(&F) »

django1 píše:O víkendu jsem na vycházce našel cca 3 metry vysoký strom s krásně tvarovanou kulatou korunou, listy oválné žilkované s vroubky na okraji.
... vrtulníče, chtělo by to více informací, nejlépe fotografii listu (popř. několika, pokud se výrazněji liší) ...

... kdyžtak zkus program "Rostliny" od Coogni ( https://play.google.com/store/apps/deta ... lant&hl=cs ) nebo free "PlantNet Plant Identification" (https://play.google.com/store/apps/deta ... tnet&hl=cs), popř. appleoidní "LeafSnap" (http://www.applikace.cz/aplikace-1180-Leafsnap ) ... dále je tu k dispozici "FlowerChecker" (http://www.flowerchecker.com/cs ), kde první určení je zdarma, ty další pak za dvacku, ale určují to on-line odborníci, takže spolehlivost je téměř stoprocentní ...

------------------------------
PeS: ... na oškeruši to má moc tenké a rovné štopky, ale co já vím ... ;) ...

django1
Zasloužilý člen
Dal: 4 poděkování
Dostal: 60 poděkování

Příspěvek od django1 »

Děkuji za reakce.
Nasměrování přišlo z jednoho zahrádkářského diskuzního fóra. ( rozhodil jsem sítě kde se dalo )
Jedná se o okrasnou jabloň. Podle všeho odrůdu Winter Gold.
P.S. - listy jsem měl, ale rozfoukal mi je vítr a do plodů se pustilo ptactvo :)

Zkus se podělit o své zkušenosti namísto hlásání své pravdy. Jsem huhu
A(&F)
Zasloužilý člen

Big Ačokča ...

Příspěvek od A(&F) »

... jelikož díky slimejšům jsem letos musel narychlo vypěstovat další ačokčové sazenice (které tím pádem byly značně zpožděné, viz Ačokča / Zahradničení doma ), tak jsem zapokusničil a jednu z nich zcela úplně ponechal jejímu osudu a nijak ji "nerušil ve vývinu" = žádné plody z ní nesklízel, ani jediný (zajímalo mě totiž, jak se zachová, když nebude nucena vytvářet stále nové, což se děje, pokud je průběžně sklízena) ...... no, a ona se mi (krom spousty další drobotiny) odvděčila aj třemi nečekaně velkými lusky, diametrálně odlišnými od těch ostatních (přičemž tyto "přerostlé" rozhodně nepatří k těm nejstarším, neb zpočátku jsem nové "přírůstky" poctivě označoval visačkami s datem jejich vyrašení, abych je mohl porovnávat :mrgreen: ) ...... avšak dnes, vlivem mé neopatrnosti :?, se během kontroly jeden z nich odlomil ze stonku, ten "nejmenší z největších", o délce úžasných 18 cm ...... a byť přítula prohlásila, že "tahle vobluda už má těžce po sezóně, tudíž bude nejedlý", tak přesto chutnal naprosto báječně !! ... :D ... něco jako mladá šťavnatá, čerstvě utržená salátová okurka ... :) ... velmi příjemné to zpestření pozdně říjnového jídelníčku ...

... každopádně, jelikož i semena z tohoto plodu jsou nezvykle veliká, tož příští rok uvidíme, co z nich vyroste ... ;) ...

PeS: ... jeho váhu bohužel neznám, anžto zprvu jsem jej pozapomněl zvážit ... a jak jsem posléze během focení ucítil tu libou vůni, tak jsem se neudržel a bohapustě ho na posezení sežral ... :angel: ...
Přílohy
Ačokča - big 1 ....jpg

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: Pláničkova metoda ...

Příspěvek od A(&F) »

A(&F) píše:... parta z MythBusters aplikovala tzv. "Pláničkovu metodu" na rostliny ......
... a jak bývá dobrým zvykem, jejich "francouzští kolegové" z "On Nest Pas Que Des Cobayes!" to klasicky zopakovali :D ... s podobným výsledkem, byť tentokráte "vědecky dokázaným" ...

... viz Věda na vlastní kůži ... od 17:00 ... (upozornění: licence pro internetové vysílání tohoto dílu skončí 3. 11. 2014.)

resumé viz spoiler: ...
► Ukázat spoiler

milnem
Zasloužilý člen
Dal: 849 poděkování
Dostal: 211 poděkování

Příspěvek od milnem »

Ahoj zahradkáři,

momentálně řeším,co s chodníky mezi mými mírně asi 20 cm zvýšenými záhony.Záhony jsou pro radost,v kypré půdě je s ploskořezem práce lehká,ale mám problém co s chodníky.Dají mně nejvíce práce.
Varianty,které jsem našla nebo s kterými mám malou zkušenost:
-vrstva slámy.Docela dobré řešení,jen slámy nesmí být velká vrstva,jinak se to líbí myším.Sousedovi se mé řešení kvůli myším nelíbí,i když jsem měla vrstvu jen asi 5 cm.Myši nebyly,zato mírně prorůstal plevel.
-nechat je hlínu.Jenže je ušlapaná a dokonce i ploskořez má co dělat při podřezávání plevele.
-vrstva větviček.Dobře se po nich chodí,ale prorůstá plevel
-mulčovací fólie+ štěpka ?Kamarádka použila toto řešení na jahodovém záhonu a velmi se líbilo myším.Pod fólii byla prý spousta chodeb a děr.
-vrstva pilin?-ještě jsem nezkoušela,mám v plánu.Prý se však piliny dost roznášejí a jsou pak "všude",hm...

Tak nevím.Nemáte ještě nějaké jiné řešení nebo nápad?Do zahrady nemáme dojezd autem,takže i případný štěrk bych tam musela odkolečkovat a sil mně ubývá.Plevel by se však určitě taky časem uchytil,fakt nevím.Taky nechci finančně nákladné řešení .

Sousedovi jsou mé eko záhony solí v očích,obviňuje mne,že přitahují myši,není to zrovna lehká situace.A mně se tak líbí,ach jo...Hezký večer.

M.

Odpovědět

Zpět na „Bylinky a jiné léčivky“