![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
keby sa každý magnet obalil aspoň 1 mm vrstvou toho kovu tak by musel logicky prekonávať až 2mm a podľa mňa by tam bola minimálna sila mag. poľa ktorá by TEORETICKY nemala mať už taký vplyv...
Nuž mam jednu otázku ... čo je to za kov ?:D
Když na vizmut působíš magnetem, vytvoří se v něm mag. pole se stejnou polaritou, tzn. vizmut odpuzuje magnet, bez ohledu na to, kterým pólem ho ovlivňuješ. Tato vlastnost se využívá k stavbě různých levitujících setrvačníků a podobných hraček. Nahrazení některých magnetů v rotoru nebo statoru vizmutem tedy může mít zajímavé důsledky.Akord píše:Chyby podobného druhu často nedelám. Já nepsal o zpusobu, jakým diamagnetickágewo píše:Omyl. Vizmut reverzuje mag. pole.Akord píše: Uhlík, Bizmut ale iba veľmi málo.
látka existující pole zeslabuje. Já jsem bežne odpovedel na otázku, a ty mluvíš o omylu, bez dalšího upresnení. Mohl bych se ptát, co je u tebe reverzace magnetického pole, není to zavedený termín v magnetismu, pokud mi sahá pameť.
gewo píše:Dik za vyčerpávající odpověd. Je škoda že takový material neexistuje (zatím). Myslím si ale kdyby existoval, zase by neexistovalo toto forum. což by byla škoda. Protože problémy by byly už vyrešeny.Akord píše:Když na vizmut působíš magnetem, vytvoří se v něm mag. pole se stejnou polaritou, tzn. vizmut odpuzuje magnet, bez ohledu na to, kterým pólem ho ovlivňuješ. Tato vlastnost se využívá k stavbě různých levitujících setrvačníků a podobných hraček. Nahrazení některých magnetů v rotoru nebo statoru vizmutem tedy může mít zajímavé důsledky.gewo píše:
Omyl. Vizmut reverzuje mag. pole.
Magnetická pole magnetů NELZE přerušit, omezit ani utlumit, jen "ohnout", případně vést magnetovodičem, který je toto pole schopen "vstřebat" tak, že se nepřesytí a pole z něj neleze ven. To je princip magnetického odstínění. Jinými slovy, pole můžeš tvarovat, ale permanentní magnet nevypneš!
Souhlasim a je to zdarny priklad magnetu v HDD a toho plechu co je tam. Nejen ze plech je nosic magnetu na kterem jsou prilepeny, ale slouzi i jako odstineni magnet. pole z nezadoucich prostor hdd. Ten plech pouze usmernuje mag. pole. kam je potreba nasleduje el.mag. civka ktera posouva hlavicky.gewo píše: Magnetická pole magnetů NELZE přerušit, omezit ani utlumit, jen "ohnout", případně vést magnetovodičem, který je toto pole schopen "vstřebat" tak, že se nepřesytí a pole z něj neleze ven. To je princip magnetického odstínění. Jinými slovy, pole můžeš tvarovat, ale permanentní magnet nevypneš!
Uhlík? Opravdu? Jak silně to mag. pole ovlivní?Akord píše:Uhlík, Bizmut ale iba veľmi málo.lud píše:existuje nějaký materiál který dokáže přerušit, omezit nebo utlumit magnetické pole
Naskládal jsem několik tuh do verzatilek natěsno vedle sebe, aby mi udělali takovou "stěnu". Nemám na to přístroje, ale subjektivně mi nepřišlo, že by uhlík ve formě tuhy nějak zformoval siločáry... magnety se chovaly, jakoby tam ta bariéra z tuh vůbec nebyla..Welgor píše:A ovlivní to nějak siločáry za uhlím?