"... skládá se to ze:
3 lžíce rostliného ojeje
2 lžíce saponátu na nádobí
2 lžíce jedlé sody
a smíchat a zalít 3,5 litrem teplé vody
Jedlá soda má být nejlepší protředek na všechny druhy plísní."
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Moderátor: aNONym
... nejen v neolitu ... běžně (s rozdělením na čtvrtiny + ve 4-letém cyklu) se takto malo-hospodařilo až do vzniku "JZD/JRD", kdy po vyvlastnění polí byly rozorány meze (které přitom sloužily jako inkubátor půdních mikroorganismů) ...Vlčice píše:Nejmoudřejší v tomto ohledu byli asi lidé neolitu, kteří nechávali každý třetí rok 1/3 pozemku ležet ladem.
Není náhodou účelem natření kmenů vápnem zabránit právě tomuto jevu?Vlčice píše:Než jsem zasadila mezi kůlové jabloně levandule, byly stromky každoročně obalené mšicemi a mravenci po nich putovali nahoru a dolů. ....
Taky to má odrážet jarní sluneční paprsky, aby dřevo neprobouzely zbytečně brzo k životu.Slavek Krepelka píše:Není náhodou účelem natření kmenů vápnem zabránit právě tomuto jevu?Vlčice píše:Než jsem zasadila mezi kůlové jabloně levandule, byly stromky každoročně obalené mšicemi a mravenci po nich putovali nahoru a dolů. ....
S laskavým pozdravem, Slávek.
Slepýši, ještěrky a ropuchy jsou v zahrádkách těmi největšími poklady. Stýská se mi po časech, kdy jsem nacházela v záhonech ropuchy s nádhernýma sametově hnědýma očima a na kamenech se vyhřívaly ještěrky. Zelení samečkové se na slunci třpytili jako drahokamy a na přelomu července a srpna vylézaly z písku jejich maličká mláďata.Kov píše:Vlčice- Ono čím je něco víc vyšlechtěnější, tím je s tím větší starost. Mám s tím vlastní zkušenost u rostlin, akvarijní ryb, psů, koček, plazů. Pokud nechci stříkat chemii,musím se poohlídnou po nenáročnějších druzích,byť by neměly tak chutné plody jak šlechtěné druhy-ty ovšem za použití chemie.
Slimáci mi decimovali skalku do doby než jsem si do jezírka vysadil ropuchy a hnědé skokany(ti tak šíleně neřvou, jen vydávají takový hluboký mručivý zvuk) Slimáci jim chutnají,tak jejich počet klesl asi o 90%. Žáby se za deště rozprchnou po okolí, za sucha doskáčou za vodou. Moc se jim, líbí pod svahovými tvárnicemi,kde je chládek a vlhko. Teď se budeme stěhovat, tak si je vezmu sebou.