Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Koloidní stříbro

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Koloidní stříbro

Příspěvek od A(&F) »

... mihu, to je naprosto v pořádku, neb všichni jsme nějak začínali ... ;) ... navíc elektřina na rozdíl od mechaniky "není vidět", tudíž vždy je "lepší být řádně dopředu připraven" ...... jen tak dál ... :good: ...

... :bye: ... Anri ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Mimo téma (offtopic)
mihu84 píše: Viem, ze som sa pytal na zakladne veci, proste ked som prvy krat cital toto vlakno, mnoho veci mi uplne uniklo. Preto som to cital viac krat.
Nejde ani tak o toto vlákno. Mě vyděsilo toto:
mihu84 píše:VObec neviem, ako to mam zapojit. Cerveny kablik som pripojil na bod cislo 1 a meria mi napatie.
Ked som dal cerveny kabel na c3 a cerveny na 1tku, tak mi to zaiskrilo. Tak som dal cerveny na bod cislo 1. Cierny som si teraz pripojil na GND v scheme.
ale kam so zltym kablom?
Z toho je jasně vidět, že se hrabeš do elektroniky a přitom vůbec nevíš, co děláš. Přitom si hraješ s životu nebezpečným napětím. To opravdu není sranda.
No, jak píše Anri, "všichni jsme nějak začínali". Doufám, že to přežiješ.
Nic ve zlém, ale dokud neumíš zapojit VA-metr bez dotazů, omezil bych se na tvém místě na napětí, která ti nemohou ublížit.

"Dum spiro spero"
Ciceron
mihu84
Stálý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 7 poděkování

Příspěvek od mihu84 »

Konecne mi dnes dorazili magneticke vcielky, tak som sa pustil do prveho testovania.

Musim skontrolovat, ci mam vsetko spravne zapojene, lebo mi nechce ukazovat prud. PWM regulator som robil podla tohto: http://www.schematics.wz.cz/schemata-PWM_regulator.html

cize zatazenie pod 50% a astabilny mod. No rovno som trafil 2,8kHz a dost to piska. Otacky boli perfektne.
Napocital som si, ze zvysim frekvenciu mimo pocutelnosti, namiesto 10nF som dal kondik 1nF. Teraz to nepocut, no otacky su aj v minime velmi rychle. Nevyhoda tej vcielky je, ze pocut ako sa obija o sklo a dost to rusi. DAlsiu vec co by som dorobil, je potenciometer na nastavenie prudu na panely boxu. Bude to lepsie, ako na dps, pretoze druhu varku som uz nemal tolko vody, tak som musel znizovat prud, a zase otvarat box... Pohodlnejsie to bude nejakym trimrom, ktoremu bude trcat napr len cervik.

Akurat ze nemam konduktomer, musim este cakat. PRvu davaku som zacal pri cca 46V, po 2 hodinach som mal 10V, kde som to ukoncil. Tyndalov efekt bol viditelny v tme. Vysledny koloid bol uplne ciry, kovovej chuti.

Druhu varku som musel znizovat prud, zacal som na 53V, po 45minutach mam 20V. NIeje to prilis rychle klesanie napatia?
Kondenzatory mam 100uF, naprazdno mi dava zdroj 230V. Elektrody mam priemer 3mm, pri prvej varke ponorene 8cm, pri druhej 5,5cm. Vzdialenost elektrod 2,3cm.
zatial robim z aqua purificata, co si lekaren sama robi. Nevedeli mi povedat jej vodivost. Ani som ju nemal cim odmerat. Mam v zalohe aj Aqua pro injection, no vyladim muchy a pojdem z nej naostro. Viem ze flasa od medu je zla, no je to len test. Zajtra kupim laboratornu kadicku.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) mihu84 dne čtv 02 dub 2015 8:26, celkem upraveno 1 x.

NAVAR
Zasloužilý člen
Dal: 37 poděkování
Dostal: 262 poděkování

Příspěvek od NAVAR »

mihu84 píše:Akurat ze nemam konduktomer, musim este cakat. PRvu davaku som zacal pri cca 46V, po 2 hodinach som mal 10V, kde som to ukoncil. Tyndalov efekt bol viditelny v tme. Vysledny koloid bol uplne ciry, kovovej chuti.
Pěkná práce. Dělějte si graf proudu, jakmile se to dostane do saturace depolarizovat, a to nejlépe ještě před saturací. Láhev od medu není tak špatná jako je kritická vodivost vody, nesmí být vyšší jak 1uS (dle vlastních zkušeností) nejlépe však 0,5uS (2Mohm).
Kádinku ale i klidně lahev použijte několikrát vypláchnutou, destilka vytrhává ionty ze skla a snižuje vodivost. Nejlepší je "letitá" stará kádinka kterou už prošlo hodně destilky. A nebo použijte plast, nejlepšé je PP.

Edit: oprava citace, doporučené čtení: http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 46#p110846 - poo.

Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
mihu84
Stálý člen

Příspěvek od mihu84 »

NAVAR píše: Dělějte si graf proudu, jakmile se to dostane do saturace depolarizovat, a to nejlépe ještě před saturací.
Tejto vete trosku nerozumiem. Ved prud je konstantny, nemam si skor zapisovat napatia?

NAVAR
Zasloužilý člen

Příspěvek od NAVAR »

mihu84 píše:
NAVAR píše: Dělějte si graf proudu, jakmile se to dostane do saturace depolarizovat, a to nejlépe ještě před saturací.
Tejto vete trosku nerozumiem. Ved prud je konstantny, nemam si skor zapisovat napatia?
Ano máte pravdu, překlepl jsem se zapisovat napětí v případě zdroje proudu. V případě zdroje napětí zapisovat proud.

To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
mihu84
Stálý člen

Příspěvek od mihu84 »

Napatie a cas som si zapisoval, no tomuto nerozumiem:
NAVAR píše:jakmile se to dostane do saturace depolarizovat, a to nejlépe ještě před saturací.
Prvu davku som zacal pri cca 46V, po 2 hodinach som mal 10V, kde som to ukoncil. Tyndalov efekt bol viditelny v tme. Vysledny koloid bol uplne ciry, kovovej chuti.
V praci som odmeral vodivost, tak ked odhadujem, ze vstupna voda mala cca 0,8uS, tak vysledny koloid ma 11ppm.

Co som si porovnaval namerane hodnoty od lajosa v dokumente mereni koloidu.xls, tak on mal podobne napatie pri 9-11ppm. "Varil" to dalej az po cca 6.9V a mal 24V :)
takze budem skusat dalej.

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Příspěvek od lajos »

No kluci jste kouzelníci hezky si hrajete.
Mihu prosím tě s tím měření vodivosti jsme už říkali že naměřit stejnou hodnotu u koloidu stříbra je zázrak, ale tvému přesvedčení jinak nic nebrání, já to beru podle konečného napětí, profíčtější bude Ilem. Když nemám tolik destilky abych měl míru tak koloid nedělám! Trimr mám na plošňáku na stojato a zvenku na krabici dirku na šroubovák ale rok jsem nato nešáh-kádinku mám furt stejnou, elektrody taky (ty 3m průměr ti závidím). Ty otáčky s těma kHz se mi moc nezdají, v mém hnusném schémátku mám málem stejnej PWM reg. jen tam mám nějakej odpor sérii s kterým můžeš příslušný motorek a mýchátko zastřelit do vyhovující oblasti min. a max. otáček-samo na min. otáček se to někdy nerozjede ale z vyšší rychlosti v pohybu mýchátka pak tu nižší už nastavýš. Když mám čerstvou destilku (0,1-0,2 mikroS) tak začínám kolem 90V, mohlo by to být i o hodně výš (180V) ale to je moc plácání destilky na mytí kádinky-drátů atd.. Časem se destilka kazí, zhoršuje a pak začínám taky níže s Volty. No nějaký můj dokument xls si neuvědomuju-to byl asi někdo jiný.
Milí Navare o zdroji napětí radši nemluv ve spojitosti s výrobou koloidu, pak si někdo bude myslet že tak nebo tak je to jedno!!!

mihu84
Stálý člen

Příspěvek od mihu84 »

lajos píše:Trimr mám na plošňáku na stojato a zvenku na krabici dirku na šroubovák ale rok jsem nato nešáh
tak to ano, ked mas nato dosah, ja bohuzial nemam, preto to napravim.
lajos píše:elektrody taky (ty 3m průměr ti závidím).
hups, chybicka sa v zhone vyskytla :lol:
lajos píše:Ty otáčky s těma kHz se mi moc nezdají, v mém hnusném schémátku mám málem stejnej PWM reg. jen tam mám nějakej odpor sérii s kterým můžeš příslušný motorek a mýchátko zastřelit do vyhovující oblasti min. a max. otáček-samo na min. otáček se to někdy nerozjede ale z vyšší rychlosti v pohybu mýchátka pak tu nižší už nastavýš.
v podstate je to rovnaky PWM regulator ako mas ty, len ine hodnoty. Ja nepouzivam motor z CD mechaniky, aj ked ho mam nachystany. No zvolil som ventilator z CPU, pretoze to bolo jednoduchsie s upevnenim magnetu a na krabicku.
To si nejak musim vyexperimentovat, aby som mal moznost nastavit uplne nizke otacky, bez toho piskania. Vecer som uz otacky trafil, no zase tam mam pocutelnu frekvenciu, tak to musim zase prerobit.
To je len docasne, skor by som neskor chcel vyuzit ten motor na taketo miesanie, ake som dal do prilohy. Jeden chalan tu z temy to takto urobil a to ma najviac oslovilo, pretoze netreba to stale prelievat, umyvat kadinku atd...
Podla mna je to najlepsie :)
P1010004.jpg
lajos píše:No nějaký můj dokument xls si neuvědomuju-to byl asi někdo jiný.
Tak neviem ci si to meral ty, pises, ze je to meranie z laborky, no daval si to tu ty :)
http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=26431#p26431

Ale dakujem, som rad, ze som zase o krok postupil a treba mi to len doladit. Skor som mal este na teba otazku, ze ako zvysit vystupny prud, mne to dava max 1.72mA.
No vcera som narazil na tento tvoj prispevok, tak to hned vyskusam.
lajos píše:Malá možná úprava mého posledního hnusného schematka ze strany 119. Výjimečně jsem potřeboval nastavit konstantní proud 5mA oproti dřívějším 1-2mA a zjistil sem že odpor+trimr v emitoru MJ13005 ani při nulové hodnotě nedá víc než 3mA, tak že se musí bázový odpor 68k(pro MJ13005) přepojit z 12V stabil. před stabilizátor na filtr usmerňovače (je tam asi 25V DC) pak jde nastavit vyšší konst. proud.
A na Ilema mam otazku, ze ako vie priblizne vypocitat, kolko je PPM, podla koncoveho napatia? Presiel som si vacsinu jeho vypoctov, a nejak som ich zosumarizoval do excelu.
Chyba mi akurat teoreticky vypocet vysledneho napatia, podla pozadovaneho ppm.
Výpočet vodivosti vody.xls
Kym mi dojde PWT konduktomer, meriam na tomto :D
rusky konduktomer.jpg

NAVAR
Zasloužilý člen

Re: Koloidní stříbro - měření

Příspěvek od NAVAR »

Měřit to stejnosměrným megmetem je zavádějící, dochází k disociaci vlivem polarizace a mění to výsledky. Konduktivitu měřit střídavě. Na elektrody konduktometru byla tuším použita platina popř platinová čerň.
Taky co mohu poradit na vzdálenosti a potažmo ploše elektrod záleží. Lépe je mít elektrody od sebe dále, zjískáme tak "pružnější" systém.
Na teplotě taky záleží.
Kluci bádejte, psal bych více, nemám moc času.
Přeji hodně úspěchů

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

mihu84 píše: A na Ilema mam otazku, ze ako vie priblizne vypocitat, kolko je PPM, podla koncoveho napatia?
Musíš si to vyzkoušet. V každém generátoru je to jiné. Změříš napětí a dáš do laborky na rozbor. Uděláš to asi 10x a pak už budeš vědět. Ale musíš mít stále stejnou teplotu. Ani 1°C rozdílu teplot není zanedbatelný.

"Dum spiro spero"
Ciceron
lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Příspěvek od lajos »

Aha xls z roku 2008-proto si to nepamatuji. Moji úpravu proudu jsi našel správně, bázový odpor na vyšší napětí anebo odpor snižovat-místo 68k, 56k anebo 47k-oni ty tranzistory na vyšší napětí MJE(Uce-400V) mají menší zesilovací činitel tak že aby mohli fungovat(regulovat) potřebují trochu víc mA do báze.

mihu84
Stálý člen

Příspěvek od mihu84 »

Ano, skusim najprv znizit odpor. Ja tam nemam ten MJE, ale TIP50, no tiez ma Uce=400V

EDIT: vyskusal som miesanie priamo vo flasi aqua injectione. Vyhnem sa tak cisteniu nadob, aj ked kadicku uz mam kupenu.
Celkom iny rozdiel vo vode, teraz som zacal na 104V. Akurat ma trapi, ze elektrody su len 2cm od seba, prud je vyssi ako predtym, kedze su viac ponorene. No pre istotu som nastavil nizsi.

Micubo
Nový člen

Příspěvek od Micubo »

Prosím ťa mihu84, kde si kúpil včielku a nádobu?

mihu84
Stálý člen

Příspěvek od mihu84 »

Ak myslis nadobu na vyssieuvedenom obrazku, tak to je original flasa od aqua pro injectione. Do nej som hodil tu vcielku a spokojne mi to miesa.
Ak myslis kadicku, ktoru som spominal, tak kupil som ju dnes v zdravotnickych potrebach. presnejsie tuto: Kadička nízka s výlevkou - 600 ml

Vcielku maju tiez u fischeww.sk, no nechcel som platit postovne. Ja si vacsinou vsetko mozne objednavam cez ebay. vcielka je odtialto: 8*20m
je dost hruba, skoda ze som si nevsimol, ze ma aj 7*25 :)

Nevadi, tato je tiez dobra, v pohode urobi aj vodne tornado. Len silnejsi magnet musim objednat, lebo cez tu krabicku to velmi nechce miesat, kedze aj dno flase je vypukle.
Kadicka by bola uplne v pohode aj pri zatvorenej krabici.

Odpovědět

Zpět na „Zdraví“