A(&F) píše:zdroj ??? ...... pls, můžeš doložit nějaký konkrétní případ, že vlivem cucání cínových figurek došlo k nějaké otravě právě cínem ???
Nemůžu. Mám to uložené v paměti už několik desítek let a už nevím, kde jsem k té informaci přišel. Spoustu věcí si nepamatuji, ale když mě něco zaujme, zůstane to v mé kouli asi na věky. Pokud je to špatná informace, pak se omlouvám, ale už nevím, koho mám pokárat za poskytování chybných informací. Nejsem chemik, jsem trochu strojař a trochu elektrotechnik. Chemické informace předávám tak, jak jsem je nabral, nejsou moje vlastní. Ale zdroje uvádět nemohu, to už bys toho po mé staré sklerotické kedlubně chtěl moc. Vlastně pro mě je důležitá pouze informace sama, ne její zdroj. Napsal jsem, že je to můj názor
Ilem píše: Podle mě
a můžete a nemusíte s ním souhlasit. Já osobně dám určitě přednost zinku před cínem, protože vím, že zinku mám nedostatek a abych doplnil denní doporučenou dávku zinku, musel bych spolykat denně půl krabičky zinkových tablet. Nebo sníst například 5 kg brambor.(Nedostatek zinku je vidět i na mé hlavě)
Schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU ohledně zinku
Přispívá k normálnímu metabolismu kyselin a zásad
Přispívá k normálnímu metabolismu sacharidů
Přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím
Přispívá k normální syntéze DNA
Přispívá k normální plodnosti a reprodukci
Přispívá k normálnímu metabolismu makroživin
Přispívá k normálnímu metabolismu mastných kyselin
Přispívá k normálnímu metabolismu vitaminu A
Přispívá k normální syntéze bílkovin
Přispívá k udržení normálního stavu kostí
Přispívá k udržení normálního stavu vlasů
Přispívá k udržení normálního stavu nehtů
Přispívá k udržení normálního stavu pokožky
Přispívá k udržení normální hladiny testosteronu v krvi
Přispívá k udržení normálního stavu zraku
Přispívá k normální funkci imunitního systému
Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem
Podílí se na procesu dělení buněk
K cínu jsem žádné schválené zdravotní tvrzení nenašel. Což samozřejmě nemusí nic znamenat, protože ke stříbru též žádné schválené zdravotní tvrzení neexistuje.
Nevím, jaké sloučeniny zinku máš na mysli a také nevím, zda stejné sloučeniny cínu jsou lepší