Super tema, mam otazku, otazky..
Pouzivam destialtor (alebo asi skor demineralizator) z ebay. Ten klasicky jednoduchy za cca 100eur/2700czk.
Moja pointa je - ako vodu skladovat?
Co zatial viem - "destilka" je voda "hladova" cize na seba viaze hocico, napr aj CO2. Tomu asi nezabranim, jedine ak destilator upravim aby mal obmedzeny prisun vzduchu, ale ine som chcel.
1. udajne, hladova destilka zerie PET flase, ale niektore zdroje uvadzaju, ze staci ju 5x vymenit po 24 hod a PET uz dalej nebudu vyzierat.
2. udajne, iny zdroj hovori, ze SKLO zeru donekonecna, otazne je, ci sa to da vycistit podobnym krokom ako v bode 1. pri PETke.
(ochutnal som vodu zo skla, kdezto tam uz raz na 1-2dni destilka bola a chutilo to tak, no nebudem exaktny, ale koloidne. ako koloidne striebro napr, neviem, mozno je to blud a klame ma zrak)
Cize. Mozno by bolo idealnejsie ju skladovat ani nie v PET - kedze je to siroky sortiment a kazda sa moze chovat inak z rozneho dovodu, ale napr zdravalahev.cz a podobne - lenze, maju nicom sortiment, 1L mi nepomoze, potrebujem idealne 5L, aby bolo skladovanie na 2-3 dni dopredu rozumne.
Rozhodol som sa pre dlhodobe pitie tejto vody (demi/desti), a uvidim co to urobi.. kedze poznam ludi co ju piju 20-30rokov, nebojim sa jej, len chcem vyspekulovat, aby som s tym nemanipulval zle/nevhodne. Raz uz som na nej bol tak rok, ale to je kratko.. Mozno aj tych 20-30rokov nic nepovie, kedze teoreticky moze zanasat niecim z PET a potom konec..
Existuje nejaky test, ako overim, ze voda ktora bola "destilovana" nenabrala odpad z flase ? Ten merac vodivosti napr, alebo neviem, mikroskop ? Ale zas, aby to bolo mozne overit u bezneho smrtelnika, a aby pristroj nestal tisice.. Ale aj toto mi pride nemozne chciet , vela muziky za malo penazi
Inak, ohladom ceny destilacie vody, je to zadarmo v zimnom obdobi, pretoze destilator spotrebuje energiu, ale voda ju neabsorbuje, cize energia sa nemoze nikdy stratit, len meni svoju formu, a ked meni formu na teplo, tak to vykyruje izbu. Samozrejme, odporca povie, ze v lete to kuri a je to neziaduce - ale ked to vykuruje v zime, co je 6 mesaicov podla lokality, tak v lete to stoji bezne 1kw/L+- ale na konci to bude priemer, cize nakaldy ktore sa uvadzaju su v realite polovicne
Tak isto ako kuri PC/TV, tak aj destialtor. To na margo tych hadok, ze destilovanie je zbytocne drahe - v zime je zadarmo.
Dovod pre "destilku" je u mna jednoduchy. Nie je dokazane, ze mineraly z vody su pre telo vyuzitelne, a je ich tam extremne malo (1L mineralky = 10% Ca denne), cize nebudem postradat tak slaby zdroj. A ze mi destilka vytiaha z tela mineral? A nech - zoberie AJ bordel, kedze viaze VSETKO na seba. Inak, pre rypalov - asi tazko moze byt upravena voda horsia, ako jej zdroj. To je uplne proti logike. Voda z pranemov? Mozno je lepsia, ale taktiez moze byt znecistena - smog.
Inak, teoreticka otazka, pokial je voda, ktora sa zraza v atmosfere extremne a absolutne hladova, a teda zerava, toxicka - preco nas mlha nezabije ?
ALE ano, mozno pit vodu z afriky, znecisteny zdroj, mozno preto maju tak dlhe koncatiny...