Typická fatamorgána a zámena pojmu. Pokud jsem pro nekoho puntičkár, pak zámena poušte a more je asi na míste, pritom nám jsou na fóru milimetry málo. Jsem si opakuji jistý, že mráčky nejsou nic, podle čeho by se dalo usoudit chování motoru. Mráček není správný ani v 2D ani ve 3D. Silové pusobení a jeho koncentraci dostatečne vystihuje magnetická indukce merená v Teslech značena zpravidla B a magnetická intenzita v Ampérech na metr značená obvyklé H.adam.benda píše:Tvá striktnost není na místě... i jedinec s nevelkou představivostí bude s Jardovými červenými a modrými mráčky spokojen... Není potřeba si tu hrát na správná zobrazení podle fyziky... není k tomu důvod.. Věřím, že pouze puntičkářsky káráš a přitom je ti jasný, co červený a modrý mráčky znamenají... pro případ, že ne, jak už psal DrJarda, jde o "rozprostření" magnetického pole kolem magnetů...Akord píše:....
3. Suma sumárum : Nakreslené červené a modré mráčky nejsou nic, co by se dalo považovat za ekvivalent práce, nebo síly. Je doufám jasné, co mám tím na mysli.
Na tohle nepotrebuji nečí definice a vzorce, které by nemuseli platit, tohle vyplyne z jednoduchých experimentu udelaných doma, a veličiny si mužu označit jak chcu. Dokonce nemusím ani psát žádné jednotky, ale na pochopení mi stačí železné piliny a váha, mráček na papíre nebo internetu bude vypadat jinak, než mráček z pilin. Jinými slovy, pokud odstíním jednu polovinu, pak zeslábne i druhá.
I proto bych se divil, že když obrázek s indukcí vypadá určite jinak než ten s mráčky, proč by práve nakreslením mráčku a zavedením nečitelných veličin melo být jiné silové pusobení magnetu, než to získané pomocí indukce. Takže mráček nesouvisí s polem magnetu, je nakreslený podle mne jenom intuitivne a nesprávne, protože ani zhruba nevystihuje žádný meritelný princip.