Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Dobré srdce Krnova - QR platba na účet města Krnova - Pomoc postiženým při povodních. Více zde...

Koloidní stříbro

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
Jano

Ukvapené závery

Příspěvek od Jano »

Dušanko, je vidieť, že ste s CS ešte nerobili, inak by ste neboli taký múdry. 1. Zvýšenie prúdu o 13 % je nepodstatné. 2. Viazať ukončenie procesu na napätie nie je správne, lebo vodivosť ovplyvňujú v podstatnej miere nečistoty vo vode. Potrebujeme, aby čiastočky Ag sa rovnomerne dostali do vody, teda množstvo Ag vo vode je priamo úmerné dĺžke procesu. 3. Deionizovaná voda je nevhodná, verte p. Habanovi. 4. Netreba sa báť "vysokého" napätia pri výrobe . Do 1000V je podle normy nízke napätie. Pri použití oddelovacieho trafa nie sú žiadne problémy. 5. Najväčším problémom zostáva zistiť tie nešťastné "ppm". Veľa šťastia pri výrobe CS Vám želá Jano


dusan

Příspěvek od dusan »

Ahoj Janko, od môjho príspevku ubehol nejaký čas a urobil som prvé KS. Takže nasledujúca odpoveď už zohľadňuje aj túto skúsenosť.

Ak stanovíš nominálnu hodnotu prúdu na 0.155mA, teda na 3 desatinné miesta a 5x prízvukuješ dôležitosť tejto hodnoty, asi ťažko obstojí následný argument o nepodstatnom navýšení zo 4,4 na 5 mA. Hlavne ak pootočením trimra za 1 sekundu vieme nastaviť hodnotu presne.
Výsledná vodivosť KS je daná jednoznačne striebrom a nie nečistotami. Bez koloidných čiastočiek striebra by bola vodivosť výsledného produktu mizivá, nečistoty prispievajú na výslednú vodivosť len nepatrne. Samozrejme pri použití kvalitnej vstupnej H2O. Ak vieme zabezpečiť opakovateľnosť vstupných podmienok (rovnaká voda, elektródy, ich vzdialenosť, ponor, miešanie, ...), vieme nakresliť závislosť TDS od napätia.
Tvrdíš, že deionizovaná voda je nevhodná ... neviem, či to berieš ako axióm, ale ak nie a máš argumenty, sem s nimi. Ja som vyššie napísal svoj názor a stále čakám na jeho potvrdenie alebo vyvrátenie. Argument „ver !“ u mňa neobstojí. Pýtal som sa známeho v lekárni, pýtal som sa na SAVke. Nechápali, prečo chcem nasilu destilovať. Takže vecné argumenty sú ... ?
Myslím, že každý trošku znalý sa napätia 1000V nebojí, takže to nie je o strachu. Ale keď si to načal, 1000V ťa môže spoľahlivo zabiť. Stačí na to aj podstatne menej, než 1000V. A nič na tom nezmení použitie oddeľovacieho trafa. Všetko to je len a len o vnútornom odpore použitého zdroja. Samozrejme že zdroj 1000V robený napr. násobičom z trafka od Nokie bude tak na srandu králikov a pobavenie detí ... jeho vnútorný odpor je obrovský a možný odoberateľný prúd bezpečný. Ochrana oddelením ťa chráni pred dotykom neživých častí a nie pred vŕtaním sa v zaradení. Nehovoriac o tom, že napätie elektricky oddeleného obvodu nesmie byť vyššie ako 500 V.
Ostáva tu otázka nutnosti vysokého napätia kvôli naštartovaniu procesu pri veľmi nízkej počiatočnej vodivosti H2O. Ja som použil relatívne tvrdý zdroj s Umax = cca 140 V a H2O Aqua pro injectione imuna. Proces naštartoval v pohode. Ale podotýkam, nie je problém na začiatku priliať nejaké % už hotového KS a tým sa na charakteristike posunúť v čase do bodu, kedy stačí napätie o hodne nižšie, než 1000V. V tom prípade je možné použiť H2O hoci aj po 3 destiláciách.

Ako generátor som si navrhol (z toho, čo bolo v šuplíku) a postavil dostatočne tvrdý regulovateľný prúdový zdroj s výstupným Umax cca 140V, pričom sa po cca 20 sekundách mení výstupná polarita napätia. Obvod je navrhnutý tak, že napätie viem relatívne bezbolestne zvýšiť, zatiaľ sa to vzhľadom na vyššie napísané javí ako zbytočné (ale uvidím, ako to ovplyvní kvalitnejšie miešanie). Použitá H2O je Aqua pro injectione imuna za cca 27Sk / 500ml. Miešal som ručne! Dodatočne som si teraz zabezpečil magnetickú miešačku, nakoľko táto mnou podcenená drobnosť sa nakoniec ukázala ako strategicky dôležitá. Vznikajúci koloid okamžite výrazne zvyšuje vodivosť medzi elektródami, čo verím, že môže spôsobovať zhlukovanie častíc. Takže poriadne a neustále miešať!
Rovnako mi už na stole leží merač vodivosti, nech viem niečo viac o použitej H2O. Ešte ma lákal merač TDS odporúčaný na zahraničných stránkach (v prepočte pár sto Sk), ale odradila ma presnosť merania uvádzaná na celý rozsah prístroja, čím sa pre naše malé hodnoty 5-10 ppm javí ako nepoužiteľný. Pre ďalšiu várku KS budem mať už všetky merania od vstupnej vodivosti H2O, cez charakteristiku závislosti svorkového U od TDS ... výsledné KS pôjde pod el. mikroskop a na odmeranie TDS.


ojozo
Stálý člen
Příspěvky: 54
Registrován: čtv 04 kvě 2006 12:25
Bydliště: SR

Příspěvek od ojozo »

Dusan: hod schemu tvojho prudoveho zdroja do placu, nech sa inspirujem a konecne cosi urobim. K tomu meraniu vodivosti, v starsich prispevkoch tu bol dokument o tom pojednavajuci. Bolo tam spominane, ze pri prechode jednosmerneho prudu elektrolytom vznika nejake parazitne napatie, ktore ovplyvnuje presnost merania preto vodivost sa meria striedavym prudom.

Este jedna otazka ohladne miesania. Spominal si magneticke miesadlo. Neovplyvnuje otacajuce mag. pole proces pripravy KS?
Uz mam kupenu magneticku tycinku (magnet zaliaty v teflone :typ 103641 z http://www.laboratorni-potreby.cz/magmi ... ka-hladka/). Dufam ze teflon nevadi roztoku KS.


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2448
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

magnet

Příspěvek od lajos »

Pokud vím štříbro je nemagnetické a tímpádem magnetické mýchání by neměl mít vlyv.


Jano

Pre Dušana

Příspěvek od Jano »

1.Ospravedlňujem sa za ironický tón príspevku.
2.Medzičasom som zistil, že deionizovaná je synonymum pre destilovaná, resp. že destilovaná voda je deionizovaná .
3.Doteraz som sa domnieval, že Aqua pro injectione z Imuny, ktorú tiež používam, je destilovaná.
4.Polaritu výstupného napätia nemením po 20s, ale po 10ms, teda používam striedavý prúd 50 Hz. Podstatne sa tým zjednoduší zapojenie.
5.Potrebu miešania roztoku som odstránil použitím multielektrod (namiesto dvoch masívnych elektrod použiť napr. 2x 4 Ag drôty fí 2 mm, zapojené striedavo do kruhu. Roztok je podstatne homogennejší (po zamiešaní sa vodivosť takmer nemení)
6.Vnútorný odpor zdroja nemusí byť malý, skôr pre bezpečnosť naopak. Po pripojení zdroja s velkým vnútorným odporom napätie klesá rýchlo, neskôr už pomaly, preto za rozhodujúce nepovažujem úroveň napätia, ale hodnotu náboja Q = I . t
7.Výsledná vodivosť závisí od striebra aj od nečistôt (sú to vlastne dva paralelné odpory) a teda dve várky CS môžu mať pri rovnakej hodnote ppm rôznu hodnotu odporu. Nečistoty ovplyvňují kvalitu CS ( exrémne čisté CS, vyrábané profesionálne napätím 15 kV majú zaručenú kvalitu 1 rok), nami vyrábané CS je určené pre okamžitú spotrebu.


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2448
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

jano

Příspěvek od lajos »

Obávám se že destilka a deion voda nejsou totéž.


dusan

Příspěvek od dusan »

ojozo píše:Dusan: hod schemu tvojho prudoveho zdroja do placu, nech sa inspirujem a konecne cosi urobim. K tomu meraniu vodivosti, v starsich prispevkoch tu bol dokument o tom pojednavajuci. Bolo tam spominane, ze pri prechode jednosmerneho prudu elektrolytom vznika nejake parazitne napatie, ktore ovplyvnuje presnost merania preto vodivost sa meria striedavym prudom.
Áno, vodivosť kvapaliny sa meria striedavým prúdom. Netreba si to ale mýliť s vodivosťou, ktorú sa tu občas spomína pri samotnej výrobe KS – prúd elektródami / napätie na elektródach.
Schému ti môžem dať, ale ... keďže sa nejedná o sériovú výrobu generátorov, každý z nás si ho urobí poväčšine zo šuplíkových zásob. Pritom základom je trafo a poprípade nejaké relé. Im dopasuješ nejaký zvyšok. Ak by som všetko kupoval, resp. navíjal trafo nové, bola by schéma iná. Celé to je ale strašne jednoduché. Ale kľudne ti pošlem na inšpiráciu schému poprípade poradím vzhľadom na obsah „tvojho šuplíka“.


Návštěvník

Re: jano

Příspěvek od Návštěvník »

lajos píše:Obávám se že destilka a deion voda nejsou totéž.
Informácia z Imuny Šarišské Michaľany

Aqua pro injectione sa vyrába z demineralizovanej vody a následnou destiláciou v 6- kolónovom destilačnom zariadení.

Niektoré parametre AQ:

Vodivosť max 5 uS/cm
Celkový organický uhlík max 0,5 ppm (mg/l)
Dusičnany max 0,5 ppm
Ťažké kovy max. 0,1 ppm
Chloridy max. 0,5 ppm
Amónium max. 0,2 ppm


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2448
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Zdroj proudu

Příspěvek od lajos »

Jsem konečně sestavil zdroj proudu a časovač na výrobu koloidu, nic jsem nekupoval, šuplíkové díly.
Schemátko je ruční, si překreslete hezčí.
Vodu jsem použil AQUA PRO INIECTIONE od firmi Ardeapharma-v lékárně 20,- za 0,5l .
Mně vycházel proud na 1mA podle mé sestavy a po připojení na 3dcl vody se rovnou držel potřebný proud. Tak že 130V z násobiče stačí.
Tranzistory by jste mohli použít jakékoliv na příslušné závěrné napětí a menšího výkonu, chladit není třeba. Diody jsou jakékoliv usměrňovací.
Zkusím pak ještě vyfotit koloid až bude hotov a jestli to dám do vyditelné formy. Plošňák nemám nakreslený-jsem to bastlil a je to děs ale funguje.
Pak to sem dám jako odstrašující příklad ať se pobavíte.
Do profilu se mi fotky nevejdou tak to dávám sem, nechce se mi znovu fotit
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) lajos dne ned 18 lis 2007 16:32, celkem upraveno 1 x.


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2448
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

výsledek

Příspěvek od lajos »

Ty fotky o paprsku samozřejmě se nedají ekvivalentně hodnotit (vlyv dopadajícího osvětlení), mám to vyfocené i ve tmě ale ty se také blbě posuzujou. Odhaduji že co se týče rozměrů(Ag) a koncentrace bych na tom mohl být podobně jako habana (já vím že je to velká opovážlivost).
Elektrody zůstávají čisté (lesklé zas ne), stejně je čistím novou houbičkou na nádobí, je to hned a vypadá to účinně, žádné kaly ve vodě se neobjevují, ani žlutavé nebo hnědé závoje!
Tu vodu na injekce beru jako kompromis, v lékárně jsem se díval do jejich moudré knihy, kde každé hovno popisujou ale zrovna u injekční vody vodivost neuvádějí, měli tam ještě jiný druh destilky ale bylo tam udáváno 800 mikrosíemens, což bude asi velmi špinavá voda.
Co ještě dodat, nechávám to makat přes 1,5 hodiny, snad tu koncentraci budu mít kolem a kolem.
Možná časem to předělám na hezký plošňáček+krabička s miliampérmetrem (měli MP40 za 150,- to nedám) a ještě nějaký výmysl a vylepšení?
Tráfko je z GM trochu starší 1,6VA a podobné tam nyní stojí kolem 60,-
Tak že až dnes se můžu klonit k připomínkám a důrazným radám habany, i když ani před tím jsem nevstupoval do sporu gewo-habana.
Možná kdybych měl tu zázračnou vodu s 1 mikrosiemens, tak by těch 130V na začátku nestačilo na plný elektrolizační proud, myslím že za nějakou chvíli by se dorovnal. S přáním plného zdravý...


marcon
Nový člen
Příspěvky: 2
Registrován: pon 19 lis 2007 7:10

Re: Ag generator

Příspěvek od marcon »

Jarin píše:Tak jsem si prošel před časem vaši diskuzi o kol. stříbru a rozhodl se postavit generátor. Protože jsem neměl všechny součástky dle schématu zde uveřejněného a jezdit pro ně sto km kvůli dvaceti korunám se mi nechtělo, tak jsem ze šuplíku vyklopil zbytky z bastlení před lety a rozhodl se něco sestavit z toho co mám. Schéma přikládám.
Přístroj má nastavitelný zdroj konstantního proudu (dle plochy elektrod),
nastavitelnou koncentraci koloidu kterou po dosažení oznámí zvuk. signálem a automaticky mění polaritu na elektrodách po dvaceti sekundách.
Pokud by měl někdo zájem dodám i nákres desky ploš. spojů.
Tak zatím koloidu zdar.

Ale no moholo si uviest hodnoty vsetkych suciastkoch a to tam chyba. Napriklad T1 az T4.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


lajos
Zasloužilý člen
Příspěvky: 2448
Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
Bydliště: Liberec
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Jarin

Příspěvek od lajos »

No vidíš to, vypadá to tak že jsem okopčil tvé zapojení, určitě jsem ho i zaregistroval, jenže když jsem se pustil do stavby jako hluchý, slepí (možná i blbí), tak jsem to zpytlikoval se stejným jádrem.
Snad jednodušší a spolehlivější zdroj proudu není (ani integrovaný) a můžete u něho zvyšovat napájecí napětí jen vyšším Uce jednoho tranzistoru.


marcon
Nový člen
Příspěvky: 2
Registrován: pon 19 lis 2007 7:10

Příspěvek od marcon »

Mohol by niekto poslat nejaky plan na vyrobu generatoru Coloid Silver
schema zapojenia, DPS plosak , zoznam suciastok atd.? "magac@post.sk"

Vsetky suciastky by som si zakupil.

Elektrody mam 10cm , 2mm ,Ag 99.99%

Malo by to byt nieco aby sa dalo prepinat medzi 5 , 10 ppm pripadne aj viac.
Bolo by dobre ak by sa striedala polarita medzi elektrodami. Aby sa rovnomerne opotrebovavali.
Po skonecni vyroby by mi to malo hlasit /piezo/ piskanim pripadne rozsvietenim diody.

Vdaka.


Jarin

lajos

Příspěvek od Jarin »

Ale jaképak okopčení. Zapojení zdroje proudu je staré snad jak tranzistory sami, a v zapojení 555 a OZ se taky nic nového vymyslet ani nedá. Člověk si jen přepočítá hodnoty součástek dle své potřeby a sestaví vše v jeden celek k účelu svému.
Ale s tím násobičem to je dobrej nápad. Zajímalo by mě jak dlouho ti trvá výroba koloidu. Mě 4 až 6 h.


Jarin

marcon

Příspěvek od Jarin »

Tranzistory libovolné NPN, diody libovolné usměrňovací. Ale asi s elektronikou neděláš takže radím abys přenechal stavbu třeba kamarádovi. Budeš potřebovat na nastavení multimetr.


Odpovědět

Zpět na „Zdraví“