Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Dobré srdce Krnova - QR platba na účet města Krnova - Pomoc postiženým při povodních. Více zde...

Elektret - Baterie využívající pole země

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Po delší době...

Příspěvek od adam.benda »

Přátelé, omlouvám se, že jsem byl chvíli outsider.. ..měl jsem nějaké strasti normálního běžného života.. Závidím anonymovi nibiru, že ten evidentně nic takového nezná... nemá žádné potíže, má dostatek času na všechno..., atd. ..doufám, že své super-schopnosti skutečně plněhodnotně využije, místo toho kdákání tady. :good:

Již velice brzy odzkouším první "baterie"... Nechám se napřed inspirovat dokumentem, který nám sem zaslal tbest.. tam je dielektrikem karnauba bez jakýchkoli těžkých kovů, četl-li jsem translátorový překlad správně.
V tuto chvíli mám vlastně všechno připraveno.. ..brzo budou výsledky.

Ještě malá poznámka: ACE trade má levnější vosk, než GRAC.. Pokud si to pamatuju správně, 210 Kč/kg lepší kvalita (z mladších listů palmy), 190 Kč/kg horší kvalita (ze starších listů).


chiq
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1546
Registrován: čtv 01 lis 2007 8:41
Bydliště: Trnavský kraj
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

ELEKTRET

Příspěvek od chiq »

Ako urobiť elektret (júl 1968)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Další pokus zmařen mojí vlastní neschopností :)

Příspěvek od adam.benda »

Zajímavé, co všechno se dá o elektretu najít... Díky, musím se k tomu nějak dostat...

Dneska jsem se zkoušel inspirovat dokumentem, který nám sem kdysi zaslal tbest... zkrátka elekret bez příměsí oxidů těžkých kovů... Dal jsem se do toho, použil jsem karnaubský vosk a bohužel protože jsem nemehlo, odchlíply se mi elektrody od vosku při tuhnutí. :) Takže dnes nic.
Kdo by chtěl vidět pár fotek třeba, mám něco málo dole na týhle stránce:
http://adambenda.net/index.php?id=10012


Martin z KE
Stálý člen
Příspěvky: 51
Registrován: pát 18 led 2008 21:31

Příspěvek od Martin z KE »

No tak som si cely tento pramen precital a ak pride cas skusim to tiez ale len velmi stroha- oxid z akumulatora alebo ziskany priamov oxydaciou so vzduchom a vosk pouzijem taky tan pecatny ani neviem s kade to mam ale mam a vyzera ze je dost dobry. Zdroj mam z autocievky tam by malo byt okolo 12 - 15 kV - noc moc lae na druhej strane nevytvorim nejak vysoiky ten valec. Celu roztavenu zmes nalejem pravdepodovne do krabicky od zradla pre akvariove ryby a elektrody dam alobal. To je vsetko. AK to budem robit tak urcite takto.

A inak ako si na tom skener ?? Postupil si ?


skener
Stálý člen
Příspěvky: 50
Registrován: ned 16 zář 2007 12:02

Příspěvek od skener »

Ospravedlnujem sa este raz hromadne ze momentalne neprispievam ale boli sviatky a teraz mam problemi momentalne v skole ked je skuskove ale to sa coskoro konci a pustim sa smelo do toho dalej.


Aktualne ale to som uz pisal mam karbid wolfram v prašku aj kopec vosku.

Momentaláne riesim zdroj ten monitor mi pride strasne slabý tých 40kv co tu mam.

Ja nie som elektrotechnik a dal som precitat ten kusok toho patentu jednemu co prednasa elektrotechniku na vyške v Trenčine a rovnako jednemu co sa venuje fizike na Zilinskej univerzite. Ich nazory na to boli na moje prekvapenie odlisne... ale to inokedy

Ale naucil som sa zopar veci a sice aj ked to niekomu pride akoze to vie kazde male decko. Ja som to nevdel ze zdroje sa delia na makke a trvde a makky zdroj sa neda zatazit a za makky zdroj mozeme povazovat aj ten monitor. Ale kedze trvdy zdroj by bol problem tak nad tým sa nebudem zamyslat a podla eletrotechnika s Trencina na polarizaciu by mal stacit aj makky zdroj.

Dalsia vec ze existuje nejake cislo hodnota lebo velicina alebo nieco uz si to nepamatam, take co vlastne vyjadruej kolko voltov je potrebnych na milimetre hrubky materialu pri polarizacii.

On spominal ze ked on robil nejake pokusi s niecim uplne iným tak ze tam sa pohybovali tei hodnoty nejakých 1000 - 3000 voltov na milimeter.

Ked uvazujem nad týmto tak to aj pri 30kv to moze byt teoreticky potencial spolarizovat len nejaký kusok co bude velký asi ako hracia kocka na človeče či poker :)

TOTO VSETKO ESTE BUDEM RIESIT HNED AKO SA MI 10teho februara SKONCI SKUSKOVE.

Uz len toto ze tu padol zaujimavý návrh a sice neveim ci si pamatáte ale kedisis na skole ja si to pamatám zo strednej nam ukazovali taký pristroj tam sa kriutilo takou klukov a malo to take dve gulicky na koncoch a uz nveim ak oto funfovalo ale proste potom preskakovali medzi tými gulickami také akoze blesky. Taký haluzny pokus.

No ale zaujimavost je v tom ze to spomenul ten elektrotechnik a vravel ze to dokazalo preskocit fakt odhadom 7 cm a ze ked si vezeme odpor vzduchu tak ze to teoreticky mohlo davat az 150kv ale ze to je ozaj len lvelmi zhruba orientacne a nevie ze ci by sa to dalo vyuzit na tieto uceli.

V KAZDOM PRIPADE SA O TEJTO MASINE BUDEM INFORMOVAT A AK TO BUDE REALNE TAK JU POUZIJEM

keby sme teoreticky mali 150kv a chcelo by to hned 3000v na milimeter tak to je velmi zhruba 50mm to je 5 cm a to je uz zaujimavejsie to by ta baterka mohly byt uz len tak fakt len orientacne a hipoteticky velká asi ako 4,5voltova placata baterka. :)


Martin z KE
Stálý člen
Příspěvky: 51
Registrován: pát 18 led 2008 21:31

Příspěvek od Martin z KE »

No ja mam doma spraveny zdroj VN z autocievky na zapalovanie iskry dava do tych 4 az 4,5 cm. Myslim ale ze aj to je malo. Osobne som uazoval o kaskadovom nasobici napatia, ale je to hlupost lebo na vystupe je striedave napatie a s tym nic nespolarizujes.

Inak ta hodnota co si spominal je myslim permitivita.(nesom si isty nesom z oboru:-))
Ono v podstate podla mojho nazoru netreba tvrdy zdroj ale skor co najvyzsie napatie. A co spomynas ten pristroj na iskry zo skoly tak to bude asi nieco na sposob van de grafovho generatora. Myslim ze by sa to dalo pouzit ak by tie iskry skakali dostatocne rychlo, coz asi nebudu.A okrem toho prud je veeelmi maly, tak neviem.

Inak trafo z monitora nie je nahodou striedave?

A este som rozmyslal nejakym sposobom usmernit povedzme 200 kV AC z kaskadoveho nasobica.. To je ale asi skoro nemozne v domacich podmienkach.
Alebo nieco na sposob paralizera. Tam je myslim tez DC a az do 500 kV, hacik je ale v specialnych cievkach ktore asi nezozenieme len tak, a ak hej tak za pekne supky.
Kazdopadne mi to vijde tak, ze treba nejakym sposobom ziskat vvn jednosmerne.

Ja to pravdepodobne skusim ked pripravim oxid olova a zalejem to do pecatneho vosku(iny nemam ). Odisiel mi ale budic na autocievku takze aj tam to viazne.
Tak ostava nam len duma ako vyrobit povedzme 200 kV DC.


morse59
Starší člen
Příspěvky: 157
Registrován: čtv 22 úno 2007 19:32
Bydliště: hradec králové
Dostal: 5 poděkování

Pro Martina z KE

Příspěvek od morse59 »

Ahoj. Teda Martine ty seš ale dárek. Neber si to ve zlém,ale bylo by dobře,kdyby ses nejdřív začal zaobírat něčím co se dá bez nebezpečí ůrazu postavit doma na stole. Je to dobré i proto,že zjistíš základní funkce a označení součástek. S tím zjistíš i jak je to s tím ac a dc. Nikdo vyučenej z nebe nespadl a kdo chce něco umět, te na sobě musí makat.
To tvoje hraní si s vn v lepším případě skončí jen neůspěchem,ale může taky skončit moc špatně. Ahoj Morse59


Martin z KEz

Příspěvek od Martin z KEz »

Co som naisal zle? Mi povvedz aby som sa poucil a ne len p****.


martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

včera mě odešel monitor

Příspěvek od martin11 »

na toto tema jsem nechtěl diskutovat...nic o tom nevim...i když to chci ...jako všechno zkusit...ale potajnu...komp mě nehavaroval...jen monitor :cry: ...tak budu mit Vn...nevim již komu jsem to psal soukromě.aby ta baterie byla "jen " max 5mm tlustá a vosk vyplňoval jen prostor mezi tim wolframem...tj opravdu hustou kaši z toho udělat...take jsem se dotazoval jestli tam muže bat něco jineho než ruzné oxidy...třeba antikorové piliny :oops: ...nakonec se zde dočtu že tam nemusí být nic...ale zpět ke konstrukci...navrhl jsem při lití vosku ...spodní elektroda jje jasná horní zafixovat v licí nádobě na danou vzdálenost nechat v ní otvor pro lití a nalít tak aby byla elektroda ponořená...tj třeba 3 mm nad...nebo nalít a elektrodu ponořit 3mm pod hladinu do předem připravené pozice.pod hladinu proto že se vosk dost při chladnutí smršťuje!!!!!..mam ale pocit že všechno zchladne moc rychle...ty kilovolty tam netopěj :oops: tak to celé dát nad malý kahánek a taveninu vystavit působení kilovoltu delší dobu aby si měla čas uvědomit co se od ní chce a zorientovala svoje kuly---molekuly...dle pusobení vznikleho mag pole....ale pak...je otázka...jestli by nešly dát nahoru a dolu dva magnety...neodymy....maj sílu jak bejk...mezi ně kroužek z dielektrika...nalít vosk udržovat 2 dny...nebo tyden????v tekutem stavu jestli ty molekuly také nepochopí kde jsou...v mag poli...a neudělají totéž.... :oops: nepřijímám za tyto myšlenky žádné výhrady...jsem fotograf o fyzice znam jen optiku z chemie jen TSS.tak to berte jako brainstorming :lol: byl bych rád kdyby to někdo zkusil a napsal co mu vzniklo...hlavně s těmi magnety...zdraví všechny Martin11 :lol:


... věřím, že se " TO " povede ......
Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: včera mě odešel monitor

Příspěvek od adam.benda »

martin11 píše:...je otázka...jestli by nešly dát nahoru a dolu dva magnety...neodymy....maj sílu jak bejk...mezi ně kroužek z dielektrika...nalít vosk udržovat 2 dny...nebo tyden????v tekutem stavu jestli ty molekuly také nepochopí kde jsou...v mag poli...a neudělají totéž.... :oops: nepřijímám za tyto myšlenky žádné výhrady...jsem fotograf o fyzice znam jen optiku z chemie jen TSS.tak to berte jako brainstorming :lol: byl bych rád kdyby to někdo zkusil a napsal co mu vzniklo...hlavně s těmi magnety...zdraví všechny Martin11 :lol:
Brainstorming vždy vítám, dnes bohužel musím zklamat.. Molekuly vosku, i případně molekuly oxidů těžkých kovů se nám na magnetický pole vyprdnou.. chce to vyloženě pole elektrické..

Zahlédl jsem tu ještě nějaké zmínky kolem VN automobilových cívek.. ..ty dodávají vysoké napětí pulzně , což se mi nejeví jako úplně nejlepší způsob pro polarizaci naší voltaický jednotky.. ...neříkám, že by to nešlo..., ale.....

Možnosti, jak a kde sehnat vysoké napětí jsem tu někdy na vláknu už psal... Monitor PC kolem 15 kV, stejně jako nebarevný televizor. Barevný televizor dává 30 kV, moderní telky s velkou úhlopříčkou až 46 kV ... Ale pro nezkušené se přidávám k morse59, opravdu bacha na to!!! Sám jsem párkrát SKORO udělal osudovou chybu a to jsem věděl všechno možný o tom a měl všechny možný zkušenosti... i tak je to o hubu..


Martin z KE
Stálý člen
Příspěvky: 51
Registrován: pát 18 led 2008 21:31

Příspěvek od Martin z KE »

Ok samozrejme treba davat pozor to suhlasim. Robit z vn neni len tak.
No ale aj mna napadlo ze pustat tam vn bulzne nie je najlepsie. Avsak nemam staru TV ani nic tak to skusim dat na najvyzsiu frekvenciu(budic som vyrobil s regulatorom frekvencie) aka este ako tak pojde a skusit.
Akurat ze sa rapidne znizuje napatie pri vysokych frekvenciach tak budem musiet najst zlaty stred.
No najprv potrebujem oxid olova Niekde to tu je rozoberane tak kuknem na to. olovo nejake mam.


martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

elekret

Příspěvek od martin11 »

...no ja nevim co na co působí...ale magnetická uprava vody???a prej???? se nesráží uhličitany...to samý na hadičkách u benzinu a nafty do aut...prej ??? to orientuje molekuly uhlovodíků...a tak...říkám co jsem slyšel...jedna paní povídala :oops: ...ja si koupim vosk a teď budu objednávat magnety na točítko...a zkusim si to...a jestli mě to bude fungovat tak vam to neprozradim...a budu lakomej...těma kilovoltama se přeci nenecham zabít...když tomu nerozumim :cry: je tedy fakt že vosk neni voda a benzin :lol:


... věřím, že se " TO " povede ......
Martin z KE
Stálý člen
Příspěvky: 51
Registrován: pát 18 led 2008 21:31

Příspěvek od Martin z KE »

No ja prave preto aby som sa nezabil pouzivam pomerne slabu zapalovaciu cievku z autak. Do ne ked nepuistas velmi silny prud tak nie je smrtelne nebezpecna. A urcite to do nej netankujem desiatimi ampermi :-) Ked v tom ziskam aku taku zrucnost a respekt pred tym tak tam pustim aj viac ale teraz nee :-)


skener
Stálý člen
Příspěvky: 50
Registrován: ned 16 zář 2007 12:02

Příspěvek od skener »

Takze dneska som si nasiel konecne čas ns tieto veci a nieco som googlil a nieco som nasiel tak sa mozete na to pozreit to je ta hračka zo strednej.

vola sa to po slovensky:

Wimshurstova indukčná elektrina

strasne mi to pripomina testatiku

ale stoji to 3400 takze si to radsej poziciam zo skoly.

tu je obrazok:

Kód: Vybrat vše

http://www.skola.sk/katalog/PDF/fyzika2.pdf


A nasiel som nieco aj po nemecky ak niekto vie ale aj tam je aj obrázok

Kód: Vybrat vše

http://www.ntl.at/versuchsdaten/304/304.pdf
a keby ste isli len na tu stranku a dali tam vyhladat machine
tak posledné dva odkazy su na tu masinu!!!



a potom klikli nalvo na e-buy (ten obchod) tak sa dostane nakoniec k niecomu takemuto

Kód: Vybrat vše

http://search.ebay.at/search/search.dll?from=R40&_trksid=m37&satitle=Wimshurst+machine+

a tam to tiez nejaký nemecký model ktorý predavaju ale zaujimavý je tam jeden co stoji len nejkých 17 eur a je rozobratý v krabici to uz by som nad nim uvazoval a este je tam zaujimave to youtube video on tam pridal k tej masine motorcek aby nou krutil ale nemyslim si ze ten motorcek pohana tým pristorojom ako perpetum mobile :D ci ano :( ale isto nie.

Ale to mi nejde do hlavy lebo niekde som cital ze to pouzivaju ako zdroj vysokeho napatia normálne tak to musi davat stali tok ja si nepametám ze by to len preskakovalo raz za čas ci hej ? ak je ot tak tak potom neviem ci to bude ideálne.

PS: Ako idete zariadit aby to bolo normálne rozlozene rovnomerne ta hmota a nie ze ten karbid sa usadi tom vosku ?
[/code]


morse59
Starší člen
Příspěvky: 157
Registrován: čtv 22 úno 2007 19:32
Bydliště: hradec králové
Dostal: 5 poděkování

Příspěvek od morse59 »

Ahoj. Posílám něco k Wimshurstově elektrice.
Je to z učebnice: FYSIKA pro ústavy ke vzdělání učitelů a učitelek.Sepsal Josef Novák v roce 1912!
Tento přístroj se dá jednoduše vyrobit ze starých cédéček,silného alobalu,dřeva nebo plexi a pod.
Funguje dobře a ve spojení s dobrým kondíkem nebo Leydenskou lahví dokonce velmi dobře. Teda kope to jak kráva.
Naši předci vůbec nebyli žádní blbci a všímali si věcí,které dnešní člověk nevnímá. Když srovnám tuto učebnici s její praktickou částí a učebnicí pro dnešní střední školy, tak se snad i trochu stydínm.
Kdo to bude vyrábět, tak si pomůže k perfektní hračce a má nadlouho o zábavu postaráno. Ať to každému maká. Ahoj
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.


Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“