Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Dobré srdce Krnova - QR platba na účet města Krnova - Pomoc postiženým při povodních. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
koumak
Stálý člen
Příspěvky: 41
Registrován: čtv 14 úno 2008 22:04
Bydliště: dielna

Re:Vizualizace

Příspěvek od koumak »

Nemohol by ste prosim poskytnut nejake dobre linky na studium "severnich a jiznich magnetaku" ? Neovladam moc anglictinu ani nemcinu a ked nieco vygooglim zistim za hodinu ze citam blbost.


Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Odpoutávání se od dosavadní fyziky

Příspěvek od adam.benda »

gewo píše:Chtěl bych jen upozornit, že veškeré počítačové vizualizace, které používáme (a patří sem i osciloskopy a jiné zobrazovací přístroje) nevycházejí z reality, ale ze zavedené představy zabudované do algoritmů počítačového programu, resp. měřícího přístroje.
Ukazují tedy to, co chceme vidět, ale asi těžko to, co se skutečně děje.

...

To, co znázorňují železné piliny je klamný obraz, protože ukazují jen samy sebe a to, jak se ovlivňují navzájem. Každá z nich se totiž v prostředí působení magnetu sama změní na miniaturní bipolární magnet.

....
Ano, celá fyzika je vymyšlená a popsaná lidmi, nikoliv samotnou přírodou, takže skutečně "skutečnou" realitu nevidíme. Jenže nám nic jiného nezbývá, než držet se toho, co jakoby "funguje" a co je jakoby "ověřeno".. Nemáme jinou možnost.. Když se budeme snažit "myslet" a odpoutávat se od těhle "znalostí", budou to momentálně ještě větší spekulace, než dosavadní zavedená fyzikální pravidla. Spekulace, které sic budou vonět po "chápání jádra věci" a po odpoutání se od zavedených představ, ale bude to jen vůně... ..smyslyvzbouzející perfém na totálně nevyzpytetelné a vypočítavé ženě..

Železné piliny se navzájem skutečně ovlivňují, ale jejich magnetizace probíhá přesně podle siločar magnetu. Vliv na sebe mají piliny takový, že se pouze přitáhnou k sobě, jsou-li dost blízko sebe. Ano, opět zaslepený pohled, který se snaží vidět něco, co tu není (siločáry), ale nějaké jiné představy tu bohužel nejsou ještě víc.
Musíš si gewo uvědomit taky to, že naše práce se pohybuje na úrovni, kde zavedená fyzikální pravidla kolem magnetizmu zkrátka fungují. Tedy funguje zobrazovač martina11, tedy funguje můj simulátor. Na této úrovni nám to stačí. "Vyšší" úrovně už jsou jen polemizování. Je mi to líto, ale jinak to zatím brát nemohu.
Naposledy upravil(a) adam.benda dne úte 25 bře 2008 23:44, celkem upraveno 1 x.


martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

také si musím zauvažovat

Příspěvek od martin11 »

...nejdříve JiMi...magnety se krásně ODPUZUJÍ...také...vše co se teď výše řeklo je pravda...a zcela upřímě jak řekl JiMi...je fakt jedno jestli čárymáry jsou či ne..a co to vlastně je...prostě to je...a má to nějakou sílua my se ji snažíme spoutat a využít...dnes dopoledne jsem vedl krásnou a poučnou...pro mne..diskusi s jedním z nás....dozvěděl jsem se fakt hodně nového....ale....padla i otázka ...z mé strany....asi takto...
statická elektřina vytváří magnetismus....muj zobrazovač..a nic jiného není...ji nezaznamená....a magnet si s tímto elektrostatikým magnetismem vubec nerozumí...nějak jsem se nedobádal aby se navzájem ovlivňovaly...dotaz...jsou 2 druhy magnetismu ???
..tak....odpovězre někdo...JiMi...adamb...sano....akord...nevim jaký význam můj dotaz má...ale je to tak. nějaká odpověď být musí....dík dobrou noc a zdarec zítra....Martin11 :lol:


... věřím, že se " TO " povede ......
Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Podstata magnetizmu

Příspěvek od adam.benda »

martin11 píše:.... statická elektřina vytváří magnetismus....muj zobrazovač..a nic jiného není...ji nezaznamená....a magnet si s tímto elektrostatikým magnetismem vubec nerozumí...nějak jsem se nedobádal aby se navzájem ovlivňovaly...dotaz...jsou 2 druhy magnetismu ??? ....
Netvoří mi žádné potěšení, hrát si na správné pojmy, ale aby nedocházelo k nedorozumněním, pár věcí bych v tom upřesnil..:
Magnetické pole vzniká kolem pohybujícího se elektrického náboje.. tedy třeba kolem elektronu, který se pohybuje třeba v drátu elektrického vedení nebo na orbitách atomů. Nemusí jít jen o elektron. Kdyby šlo nějak uvést do pohybu třeba tu nabitou kouli Van de Graafova generátoru, taky by se kolem něj tvořilo magnetické pole.. Takže vzniká pole. Pole je cosi, co dokáže "nadálku" působit na objekty, které se v něm nacházejí. Všechna pole, které známe, jakoby působí na objekty silou (působí na objekt silou ve směru siločáry).
Magnet si s těmito elektrickými náboji rozumí, vždyť magnet je magnetem jen díky neustále rotujícím elektronům kolem jader (a samozeřejmě hlavně díky tomu, že jsou všechny tyhle rotace v materiálu jakoby shodně nasměrované).
Magnetizmus a náboje se navzájem neovlivňují, právě pohyb náboje přímo magnetické pole vytváří.
Naposledy upravil(a) adam.benda dne stř 26 bře 2008 7:28, celkem upraveno 1 x.


JiMi
Zasloužilý člen
Příspěvky: 436
Registrován: stř 05 pro 2007 16:17
Bydliště: ta jižní morava

Re:Vizualizace

Příspěvek od JiMi »

koumak píše:Nemohol by ste prosim poskytnut nejake dobre linky na studium "severnich a jiznich magnetaku" ? Neovladam moc anglictinu ani nemcinu a ked nieco vygooglim zistim za hodinu ze citam blbost.
Zdravím koumáka,
nechci odrazovat od zkoumání, ale stránky se severními a jižními magneťáky jsem už louskal a zapotil jsem se teda dost. Jestliže ti "normální" magnetismus připadne nudný, tak toto je tedy vyšší liga.
Něco na způsob přechodu z rastrové na vektorovou grafiku. Výsledný obrázek může být stejný, ale ten zápis a míra abstrakce.....

Viděl jsi někdy v dávných dobách obrázky nahých ženščin tisknutých na traktorovým papíře znakovýma tiskárnama ? (dávná doba, za totáče, těžkýho) ? Přestože byli na papíru natištěný písmena, tečky, lomítka a jiné blobosti, stačí poodstoupit a vyloupne se baba s velkými cecky. To je normální magnetismus a popis vlastností pole pomocí siločar, prostě obecně zaužívaná představa, obecně přijímaná, tak ti to tvoje poznání dovolí přijmout teď nejjednodušeji. Anebo řeči. Matka na tebe taky mluvila řečí, o které teď nemusíš přemýšlet. Chceš něco říct, tak to plácneš a je to.

Ale vytiskni si hexa výpis nějakýho vektorovýho obrázku (třeba úplně stejné baby) a můžeš odstupovat jak chceš daleko, bude to furt rozsypanej čaj. Anebo zkus svou myšlenku sdělit mongolskému inženýrovi. Dřív se posereš z jačího másla, než si budete cokoliv sdělovat o magnetech.

A tak je to se vším. Severní a jižní magneťáci. Ta teorie se plácá v nějakých magnetických spinech (smyslech rotace??) a v určitých momentech umožňuje jakoby hromadit nebo seskupovat ten magentický moment. Pro sebe jsem to nechal v šuplíku teorií. Něco na způsob kvarků a dalších částic, které nikdy neuvidíš a přesto jsou voňavé, barevné, točivé....

Jak říkali v jednom českém filmu. Neber úplatky, neber úplatky, nebo se z toho zblázníš. Důležitý je jen ten magnet a jeho projevy v prostoru. Jak to kdo zobrazuje, jak se tomu říká, úplně šumabuřt..... Chyť dva magnety do ruk a přibližuj. To pole fyzicky (budeš vynakládat sílu) ucítíš. Jak bys ty namaloval nebo popsal to co při tom cítíš ? Další teorie ? Zobrazovací pravidlo ? Nač ? Ten magnet je pořád stejný.

Tak, to jen trochu krve do žil. Jinak je s magnetama sranda a zajímavý efekt: Lidi (celkem všeobecně napříč celou společností) si rádi hrají s magnetickými blbinkami, kameny, náramky... a nepotřebují k tomu žádnou teorii. Stejně tak gravitace. Každej umí házet po balistické křivce, ale zkus to dát komukoliv spočítat. Je to jen teorie. Proto, abys hodil kamenem teorie není špatná, ale každý děcko s praxí hodí dál.

Toliko k ranní kávě.
JiMi


Přestavba motoru Š120 na stirling
Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Země Magneťáků

Příspěvek od adam.benda »

JiMi píše:... stránky se severními a jižními magneťáky jsem už louskal a zapotil jsem se teda dost. ...
JiMi, nevyhrabal bys ty stránky někde? Podíval bych se tomu trošku na zoubek...
(Souhlasím s tebou, že v týhle naší činnosti je to jakoby téměř jedno, jaká je ta podstata, ale na druhou stranu: Sám za sebe musím říct, že teorie a fyzikální metody, byť původně vypadající sebestrašidelněji, se mi v práci s magnetizmem většinou hodily, spousta věcí se dala vyřešit, atd..)


JiMi
Zasloužilý člen
Příspěvky: 436
Registrován: stř 05 pro 2007 16:17
Bydliště: ta jižní morava

Re: Země Magneťáků

Příspěvek od JiMi »

adam.benda píše:JiMi, nevyhrabal bys ty stránky někde?
Člověče zkoušel jsem to a ani ťuk. Nejspíš se poptej u Gewa, jestli vůbec mluvíme o tom stejným. Byla to jakási teorie o tom, že jednotlivé molekuly jsou jakési magnetické rotující dipóly, a tím jak rotují (levá, pravá) vytváří severní výtok a jižní vtok, bylo to pro mě dost nepřehledný a bylo to už hodně dávno. A tak moc mě to zaujalo, že jsem si nenechal ani záložku. Takže se omlouvám, opravdu je to z mé strany jen vzpomínka. Ani klíčové slovo mi v hlavě neuvízlo.
JiMi


Přestavba motoru Š120 na stirling
Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Klasika

Příspěvek od adam.benda »

JiMi píše:... Byla to jakási teorie o tom, že jednotlivé molekuly jsou jakési magnetické rotující dipóly, a tím jak rotují (levá, pravá) vytváří severní výtok a jižní vtok, bylo to pro mě dost nepřehledný a bylo to už hodně dávno. ...

To je klasická fyzikální teorie vzniku a existence magnetického pole.. Severní a jižní Magneťáci v pojetí gewa tedy ještě počkají.. :D


JiMi
Zasloužilý člen
Příspěvky: 436
Registrován: stř 05 pro 2007 16:17
Bydliště: ta jižní morava

Re: Klasika

Příspěvek od JiMi »

adam.benda píše:
JiMi píše:... Byla to jakási teorie o tom, že jednotlivé molekuly jsou jakési magnetické rotující dipóly, a tím jak rotují (levá, pravá) vytváří severní výtok a jižní vtok, bylo to pro mě dost nepřehledný a bylo to už hodně dávno. ...

To je klasická fyzikální teorie vzniku a existence magnetického pole.. Severní a jižní Magneťáci v pojetí gewa tedy ještě počkají.. :D
Taky si myslím, že by se to mělo hodit k ledu. Z tvé reakce navíc cítím, že jsem tak svázán siločárami, že ani neumím popsat to, co jsem četl, pokud jsi zareagoval slovy To je klasická fyzikální teorie .
Pravě že tam z klasiky (souhlasné natočení magnetických dipólů) nebylo vůbec nic. Nebo alespoň já jsem to tak nechápal. Uzavřel jsem to čtení právě myšlenkou, že ať je to jak je to, ten magnet přede mnou na stole je furt stejný a bude i po té, co budu mít nějaký doktorát na magnetizmus.
Otevřeně říkám, že tu teorii nedokážu ani reprodukovat, natož o ní vést nějakou hlubší diskuzi. Omlouvám se za mírně zavádějící příspěvky.
JiMi


Přestavba motoru Š120 na stirling
kippDynamite

Příspěvek od kippDynamite »

Tak nevím, o tom, že existuje pojem "free energy" vím asi tak 2 tejdny, a teď se o to zajímám, ale nevim nevim, vsechno je hrozne nejasny... prvni jsem videl tohle, to me opravdu nadchlo:


ale na stránkách toho člověka sem našel, že se někdo rozvádi nebo co, bla, bla, kecy, kecy, a na motor nemá čas. Hmm, divný. Kde je to je "this is your future... for the mankind" ??

a pak je tu perendev....
http://www.perendev-power.com/autopack.htm
na to že už to maj mít pár let hotový pořád žádný pořádný video? 100kW motor kterej jezdí zadarmo je prostě super, ale kde je? Ale na stránkách maj další "zázračný" výrobky. Jsou podvodníci? To už by museli jít sedět kdyby ukradli tolik peněz (jejich výrobky nejsou zrovna levný), leda že by to ještě nikomu neprodali, a na co sou pak takový podvodníci? :-)

Další lidi to prostě zkoušej, ale jediný dvě který vypadají věrohodně sem našel tyhle....





jenže, i kdyby to byl podvrh, tak to stejně z videa poznat nejde, tak nevím, asi si opravdu postavím svůj motor, ale když už to tady zkouší tolik lidí, přece nebudu chytřejší :-)

No sem zkrátka zmatenej, a asi se zase vrátim do drsný reality :-)


Uživatelský avatar
laik
Zasloužilý člen
Příspěvky: 858
Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
Bydliště: Brno
Dal: 36 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

dotaz

Příspěvek od laik »

Zdravím.Chtěl bych se zeptat..zjištoval sem něco o magnetické úpravě vody ,na změkčení..má z tím někdo zkušenosti?..jen se ptám proto že sou tam použity neodym magnety a tady sou určitě odborníci přes ně..jen se ptám proto že kdyby to fakt fungovalo tak si koupím samostatně magnety a ušetřím hooodně stovek..dík


Uživatelský avatar
Pego
Zasloužilý člen
Příspěvky: 612
Registrován: sob 05 dub 2008 19:46
Dal: 29 poděkování
Dostal: 19 poděkování

Re: dotaz

Příspěvek od Pego »

laik píše:Zdravím.Chtěl bych se zeptat..zjištoval sem něco o magnetické úpravě vody ,na změkčení..má z tím někdo zkušenosti?..jen se ptám proto že sou tam použity neodym magnety a tady sou určitě odborníci přes ně..jen se ptám proto že kdyby to fakt fungovalo tak si koupím samostatně magnety a ušetřím hooodně stovek..dík
Kdyz ti to nebude fungovat (nebo ne dostatecne) magnety vyuzijes i jinak.
Ja mam leta sadu o sile kolem 15000 gauss na vstupu do pracky a MEGA verzi na vstupu do zabudovane mycky (tam se mi lozit nechce). Vzhledem na to ze mame vlastni studnu a sice "kojeneckou" ale tvrdsi vodu, tryskovy system napousteni vody v pracce se zanasel az to pak prakticky neplakalo. Vodkdy sou tam ty magnety je to ciste. (trvalo ale asi 14 dnu nez se to uvilnilo)

Este k tomu zmekcovani vody - to je dle mne blbost. A hlavne na vstupu do baraku, kde pak voda stoji a stoji v potrubi. Podle mne je treba upravit tesne pred mistem (a taky casem) spotreby. Tak mi to fachci bez pro leta.

Podle mne magnety jenom meni schopnost rozpustenych latek ve vode se ukladat (krystalizovat). A tahle zmena nevydrzi vecne...

Jo, este sem prask naky magnety na termohlavici v koupelce - vona kdyz se zanesla, neuregulovala teplotu. Je asi rok v pohode. A taky jednu sadu HDD magnetu sem jenom pro jistotu prastil na radiator v koupelce - ten pak pusobi na cely okruh topeni.

Vsechny sady sou v pritazlivem usporadani kolem !!!NEMAGNETICKY!!! trubky (plast/nerez/guma). Na zeleze se ti pole rozleze a nepusobi pres vodu - to sou pak ty negativni skusenosti...

Tak sem nak ukecanej, doufam ze to pomuze... At se dari!
Pego ;)


martin11
Zasloužilý člen
Příspěvky: 4090
Registrován: čtv 17 led 2008 16:08
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

mag uprava vody

Příspěvek od martin11 »

...20ti letá zkušenost s magnety - uprava vody...máme extra tvrdou vodu...studna vykopaná v opuce...polabí....v konvice se zanáší lehce...bojler to samé....zkoušel jsem magnety zduplikovat nepřišlo zlepšení...na změkčení vody jen katex.filtr...zařadit do systemu jen na praní a mytí....k jídlu tvrdá voda "snad" nevadí...Wc je jedno i když usazeniny nejsou vábné ale cena upravené vody převáží estetiku..ustřední topení nemám....teď zalévám zahrádku...dešťovkou přes magnety pokusný vzorek ....rajčata, část trávníku..část kytek v okně..osobně teď cpu magnety z HDD kam to jde a zkoumám...nic tím nezkazím :oops: ...nyní dotaz....zkoušel někdo magnet a pyramida..???...martin11 :lol: ....ještě k Ia...clonka z niklu...či jakého materialu....myslím, že bez clonky mu to tam nezajíždělo...ta clonka jen pomohla válečku překonat mrtvý bod vjezdu bránou....takže...jen mlžení....bez clonky nejede....clonka...jakákoliv mag.material jede!!!


... věřím, že se " TO " povede ......
janeluke
Nový člen
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 05 črc 2007 19:42

vzkaz

Příspěvek od janeluke »

z magnety se da delat spoustu veci idealni by bylo zalozit nadceny kolektiv ktery by pracoval v urcitych zasadach a uz jednou provzdy konecne prolomil mafianske velmoci ropneho prumyslu a dalsi k nemu spadajici


Uživatelský avatar
adam.benda
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1726
Registrován: čtv 15 bře 2007 12:03
Bydliště: Praha
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Síly mezi magnety

Příspěvek od adam.benda »

Možná bude někoho zajímat tento nový článek:
http://adambenda.net/index.php?id=10039

Jedná se o síly mezi magnety, event. mezi cívkami. Popis toho, jak si tady naše konvenční fyzika ani neškrtne...


Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“