Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Neríkám, že mi je Lorentzuv vztah sympatický hlavne kvuli tomu, že je potreba tahat z chlupaté deky, na co vlastne pusobí reakce té síly.
Ale takový problém, jak adame popisuješ fyzika nebo elektrotechnika nezná. Na obrázku jsi použil homogenní pole, a to závit nedelá. Pokud by delal, tak vskutku žádný silový účinek nenastane. Prípad, který popisuješ muže nastat rekneme v závitech uprostred dlouhé cívky. Magnetické siločáry však musí být uzavrené, no a za prítažlivost jsou odpovedná práve nehomogenita vzniklá složkama, které nejsou kolmé na rovinu obrázku. Další chyba obrázku je v tom, že vne cívky má indukce opačný smer, a proto se zakreslená síla ruší.
Pak je tu ješte Ampéruv zákon, který dává sílu mezi soubežnými vodiči, a s tím to taky souhlasí.

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Chyba

Příspěvek od adam.benda »

Akord píše:Neríkám, že mi je Lorentzuv vztah sympatický hlavne kvuli tomu, že je potreba tahat z chlupaté deky, na co vlastne pusobí reakce té síly.
Ale takový problém, jak adame popisuješ fyzika nebo elektrotechnika nezná. Na obrázku jsi použil homogenní pole, a to závit nedelá. Pokud by delal, tak vskutku žádný silový účinek nenastane. Prípad, který popisuješ muže nastat rekneme v závitech uprostred dlouhé cívky. Magnetické siločáry však musí být uzavrené, no a za prítažlivost jsou odpovedná práve nehomogenita vzniklá složkama, které nejsou kolmé na rovinu obrázku. Další chyba obrázku je v tom, že vne cívky má indukce opačný smer, a proto se zakreslená síla ruší.
Pak je tu ješte Ampéruv zákon, který dává sílu mezi soubežnými vodiči, a s tím to taky souhlasí.
Malá poznámka... (omlouvám se, že to z obrázku není jasné): Závit cívky se nachází v cizím magnetickém poli. Křížky neznázorňují vlastní magnetické indukce závitu, ale mag. indukce pole cizího.
Nicméně jsi mě donutil, provést celý rozbor Lorentzových sil znovu a přišel jsem na to, že v předešlém rozboru se někde musela stát chyba. Pravděpodobně už bylo hodně pozdě v noci a já si měl jít radši lehnout :-l
Pokud totiž vezmeme v potaz zakřivenost indukčních čar, skutečně správně vyjde síla přitahování nebo odpuzování. Během toho rozboru mi minule právě vyšlo, že se i tyto síly navzájem vyruší. To byla ovšem chyba.

Velice se všem omlouvám za šíření nepravdivé zprávy a Akordovi děkuju za dobrý postřeh!

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Chyby delám i já a relativne často. Mužu dodat, že jsem uvažoval oba prípady, jak pole vlastní, tak i cizí. V cizím poli na takovou smyčku nepusobí žádná výsledná posuvní (translační) síla, jenom otáčivý moment na celou smyčku, pokud to cizí pole bylo puvodne homogenní.
Ješte pripomenu, že jak Lorentzuv, tak i Faradayuv zákon, tedy vše i indukci včetne souvisících a odvozených vztahu má své interpretační obtíže, které nejsou práve jednoduché, vyhýbá se jim i Feynmann ve své fyzice a označuje je jako výjimky. Prípady, které znám však nejsou skutečnými výjimkami a spíš vyžadují pečlivou a predem nepredpokládanou analýzu. To vše potud, pokud budeme pracovat s veličinami jako síla a indukce. To jsou však z určitého pohledu veličiny jenom pomocné a fiktivní.

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Samostatnost

Příspěvek od adam.benda »

Akord píše:.. Mužu dodat, že jsem uvažoval oba prípady, jak pole vlastní, tak i cizí. V cizím poli na takovou smyčku nepusobí žádná výsledná posuvní (translační) síla, jenom otáčivý moment na celou smyčku, pokud to cizí pole bylo puvodne homogenní ..
Pro případ pole vlastního bychom vůbec nemohli uvažovat žádné síly, ne? (Pokud bychom brali například jen jednu cívku, nemůžeme počítat se silami.. Proud v závitu se projeví magnetickou indukcí a tyto veličiny jsou přímo se sebou svázány, jedna je projevem druhé.. Proto myslím, že nelze počítat žádné působící síly.. Síly lze počítat pouze v případě, že působí dva samostatné "objekty" na sebe.. třeba dvě cívky nebo dva magnety.. nebo dva přímé rovnoběžné vodiče... Ale třeba samostatný závit, to nejde..) Pletu se?

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Pokud se ty rovnobežné vodiče na jednom konci zkratují a na druhém pripojí zdroj (podstatou Ampéruv zákon), pak pokud to jen tak leží na stole a proud je dost silný a neshorí to...proste prakticky udelat to není jednoduché, ale závit se nafoukne do kruhové smyčky. Protože každá symetrická rovnobežnost včetne opačného proudu dá odpudivost, výsledkem jakéhokoliv tvaru smyčky je kruh.
Celý vodič je pak namáhán trochu na tah. Horší prípady nastávají v cívkách distribučních traf VVN pri nečekaných zkratech. Obrovské prítažlivé síly mezi sousedícími vodiči na vinutí okamžite pomužou pri vzletu trafa i ze suterénu.

Návštěvník

Re: Síly mezi magnety

Příspěvek od Návštěvník »

adam.benda píše:Možná bude někoho zajímat tento nový článek:
http://adambenda.net/index.php?id=10039

Jedná se o síly mezi magnety, event. mezi cívkami. Popis toho, jak si tady naše konvenční fyzika ani neškrtne...
No, neškrtol si niekto iný.
Informace v tomto článku vycházely z chybných poznatků, chyba byla nalezena.
Článek byl odstraněn.
:(

Elektro
Zasloužilý člen
Dal: 3 poděkování
Dostal: 3 poděkování

Re: Síly mezi magnety

Příspěvek od Elektro »

Anonymous píše:[
No, neškrtol si niekto iný.
:(
Touto vetou si u mňa úplne stratil kredit. Dokazuje Tvoju úbohú duševnú úroveň a biedny charakter. alebo chceš tvrdiť že si sa nikdy nezmýlil? Tak prečo takáto škodoradosť?
A ešte niečo. NIKDY NEČIŇ INÉMU TO, ČO NECHCEŠ ABY INÝ ČINIL TEBE.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Nejde zas o tolik. Kdo delá v oblasti, ve které kolují neúplné informace, musí být zvyklý testy provádet na sobe. Pokud se treba jednou za den neseknu, mel bych premýšlet, zda vubec neco delám. Auty prece nedelají zápas, ani nejak neubírají z kreditu. Často naopak, uznaný aut zlepšuje úroveň nejen komunikace. Diskuse by mela jít spíše informačním smerem.

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Chyba

Příspěvek od poota »

To adam.benda :good:
oceňuji přístup. V kruzích oficiální vědy jsou běžné jen ty chyby, místo jejich uznání se však tvrdošíjně a urputně obhajují.

čmelo

Hračka

Příspěvek od čmelo »

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Čtu zde o hádkách a napadání se pouze skrze odlišný názor. Zatruchlil jsem a na vylepšení nálady posílám.....

jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

To já truchlil. Kdo jiný.....

Barbucha
Zasloužilý člen
Dostal: 61 poděkování

Příspěvek od Barbucha »

Tuco píše:
Barbucha píše:.....něco podobného co chceš dělat, akorát že se to točí pořád a bez spirály.
měj se
Bohužel se to neroztočí. Když vyrobíš podle toho návodu krátkou "cestičku", tak ti ji projede váleček z magnetů jedna radost. ALE: největší síla na váleček bude na začátku a na konci dráhy, směrem k prostředku bude slábnout. Čím delší dráha, tím menší síla uprostřed. Při zakroucení dráhy do smyčky vlastně dráha začátek ani konec nemá a na venek se moc žádoucím směrem neprojevuje :( Je teda fakt, že smyčku jsem měl na modelu z lega, ale ten první poznatek se dá ověřit snadno. Řekl bych, že se stejným problémem se potýkají i t všechny možný brány.
blackjoe9 píše:..možno by sa dala použiť aj magnetická fólia...
Tak musim přiznat že tohle mě nenapadlo, zkušenosti s ní bohužel nemám.
Problém s folií je ještě další v tom, že prozatím všechny co jsem měl k dispozici, tak měli pole v nějakém rastru na sřídačku. Tj že nebyla jedna strana jedné polarity a druhá druhé. Na té samé straně se polarity po nějaké vzdálenosti střídali, což tobě je haprd. Možná že něco takového existuje, ale já jsem se stím nesšel. Koukni na net někdo tady vyrábí nagnetické folie, tak to u něj zjistit nemůže být problém.

Když tí nechodí to co myslíš a chceš něco odzkoušet, tak zkus megnetického wankla, ale tam potřebuješ něco málo elektroniky a elektromagnet. On to vymislel nějaká japonec, ale za živa ten jeho patent nemůžu najít a se jménem to je stejné.
tady je něco o mag.motorech
http://jnaudin.free.fr/html/qedynmnu.htm
http://www.icehouse.net/john1/john1.html
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

wankel

Příspěvek od gromit »

Když tí nechodí to co myslíš a chceš něco odzkoušet, tak zkus megnetického wankla, ale tam potřebuješ něco málo elektroniky a elektromagnet. On to vymislel nějaká japonec, ale za živa ten jeho patent nemůžu najít a se jménem to je stejné.
tady je něco o mag.motorech
http://jnaudin.free.fr/html/qedynmnu.htm
http://www.icehouse.net/john1/john1.html

Zdravím vespolek - tak o tom japonci jsem před časem taky slyšel - nějaký Yasunori Takahashi - ale s patentem je problém, ani Naudin o něm nepíše (?) - ale tady je pár ukázek: http://www.emref.net/wankel.htm

bohužel nemůžu sloužit vlastní zkušeností, ale s tou cívkou by to mělo chodit - jen netuším, jaká je skutečná účinnost.

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
martinq
Zasloužilý člen
Dal: 31 poděkování
Dostal: 203 poděkování

otáčky

Příspěvek od martinq »

právě že otáčky bez udání průměru rotoru, takže to musí mít vliv na jonizaci okolního prostoru, jakési naformátování náboje okolí, změny tam určitě jsou, né tak viditelné a měřitelné jako ve feromagnetiku,

ta malůvka ještěra/hada co pojídá svuj konec je opravdu magnetická smyčka ? použil ji někdo k výkladu na tyto symboly, nebo je to pouze výkřik do tmy ?

trocha studia neuškodí ...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Vím, že vím vše, aneb meditace o ničem.
Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“