Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Pístové Motory

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

Akord píše:
gromit píše:nemáš v rukávu nějakou metodu vhodnou i do domácích podmínek?
Já jsem myslel nakreslit si to s tím kouskováním sil a délek. Jinak ten poslední obrázek je taky pekný, chtelo by tam ješte na to klíčové místo doplnit ten otazník.
tím kouskováním myslíš rozfázování nebo rozklad sil na pístu? obávám se, že nemám(e) podmínky ani na měření ani na spočítání s dostatečnou přesností a rozlišením, aby se z toho dalo usoudit na celkovou bilanci...
to s tím otazníkem nějak nechápu, ale dík za pokus o postrčení :good:

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

gromit píše: myslíš rozfázování nebo rozklad sil na pístu?
Ano, nakreslit do obrázku 3 síly, nejmenší, strední a nejvetší, 3 délky ve smeru síly, nejmenší strední a nejvetší, orientační obrázek tužkou od ruky na papíre, presné merení nebo počítání nepovažuji v této situaci za potrebné.
Ten otazník melo být místo kdy píst opouští clonku. A s tím spojena klíčová otázka, zda se tam nemine celá práce, která se získala pritažením ke clonce počas behu podél pulkruhu.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

gromit píše: myslíš rozfázování nebo rozklad sil na pístu?
Ano, nakreslit do obrázku 3 síly, nejmenší, strední a nejvetší, 3 délky ve smeru síly, nejmenší strední a nejvetší, orientační obrázek tužkou od ruky na papíre, presné merení nebo počítání nepovažuji v této situaci za potrebné.
Ten otazník melo být místo, kdy píst opouští clonku. A s tím spojena klíčová otázka, zda se tam nemine celá práce, která se získala pritažením ke clonce počas behu podél pulkruhu.

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

podle klasické teorie o konzervativním poli se ta práce mine, ale já se spíš obávám toho, že ta asymetrická clonka bude bržděná v průběhu celé otáčky - proto kolem toho chodím jak kolem horké kaše, protože si myslím, že tím orientačním posouzením se k nějakému jednoznačnému výsledku stejně nemůžu dobrat - martin slíbil poslat nějaké naměřené hodnoty, tak uvidíme...
dík

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

měření a hodnocení píst MM ???

Příspěvek od martin11 »

Akord píše:
gromit píše: Ten otazník melo být místo kdy píst opouští clonku. A s tím spojena klíčová otázka, zda se tam nemine celá práce, která se získala pritažením ke clonce počas behu podél pulkruhu.
...martin11...Akord děkuji za čas , který věnuješ všem tematum zde. Já jen maličkost k pístovému MM...
píšeš....zda se nemine účinkem celá práce, která vznikla přitahováním počas polokruhu...
...já jen tolik.....tento motor nemá nahoře a dole...začátek cyklu ani konec...prostě dokola....k problemu a otázce.....jedno otočení clony o 180° práce kterou vykoná magnet přitažením po dobu otočení clony o těch 180°je jaksi navíc.... s touto prací vůbec při provozu nepočítám...je to takový bonus motoru...nebo konstrukce navíc....důležitá práce je ve fázi odpuzování...a podle mých měření je odpuzování cca 5x větší než síla přítahu...dám příklad....síla působící na píst.. odpudivá je 100gramů...měřeno siloměrem ve střední poloze pístu...přitažlivost je cca 20gramů...2 písty pracují...odpudivá síla ...2 písty se přitahují....2 písty HU a DU jsou 0...nula....na kliku tedy působí ...2x100 gr + 2x 20 gr tj 240 gramů síla potřebná k vyjetí clony ze sevření magnetů je cca 150gr tedy mínus...zbývá 90 gr....síla která vtahuje clonku k magnetu v DU je cca 20gr....tedy+ celkem plus 110gr působí na kliku ve střední poloze...kliky vuči hřídeli.při délce kliky cca 20mm....tak....teď co s tím ...když mě přebejvá tolil energie....samozřejmě je zde tření...ložiska ....píst o stěnu válce...., ztráty v železe při pruběhu clony mezi DU a HU....stále hledám chybu v konstrukci...a to stále mluvím..."jen" o 6ti válci.......co si počnu s energií u 12ti válce....???? a čím více válců tím menší ztráty.....např v hlavním ložisku a rozvodovém kole....jsou stejné při 1 nebo 20 válcích....si tedymyslím....pocitově....
...tak....děkuji za přízeň , kterou tomuto....budoucímu vochrustidlu věnuješ....jen naokraj....s magnety co plánuju...a nejsou moc velké 20x20x10 neodym....jen clona bude 150x550 x2 mm to je 3.3 kg....
chystám versi 12 válců...duvod jsem už uvedl.....zdraaví martin11 :lol: ....karkulka šla někam radši chlastat...nemůže se na to dívat.... :oops: p.s tato informace je veřejná....má-li n¨ěkdo něco konstruktivního napište sem :idea: ....dík m11

... věřím, že se " TO " povede ......
Karban

Příspěvek od Karban »

martin11:
Chyba v počtu válců, zkus lichý počet...

martin11
Zasloužilý člen

chyba

Příspěvek od martin11 »

toto není benzinový motor...tam musí být vždy jen lichý počet....doufám , že víš proč....doporučuji studium....zde je jedno zda lichý nebo sudý....martin11 :lol:

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Gromit, to taky, ale to lze dostatečne potlačit pomalým behem, nebo plechy (ztráty podél clonky) .

martin11 píše:...důležitá práce je ve fázi odpuzování...a podle mých měření je odpuzování cca 5x větší než síla přítahu...dám příklad....síla působící na píst.. odpudivá je 100gramů...měřeno siloměrem ve střední poloze pístu...přitažlivost je cca 20gramů...2 písty pracují...odpudivá síla ...2 písty se přitahují....2 písty HU a DU jsou 0...nula....na kliku tedy působí ...2x100 gr + 2x 20 gr tj 240 gramů síla potřebná k vyjetí clony ze sevření magnetů je cca 150gr tedy mínus...zbývá 90 gr....síla která vtahuje clonku k magnetu v DU je cca 20gr....tedy+ celkem plus 110gr působí na kliku ve střední poloze...kliky vuči hřídeli.při délce kliky cca 20mm....tak....teď co s tím ...když mě přebejvá tolil energie...
Martin11, dobre, rozumím, když z práce kolem clonky nečekáš zisk. Dále rozumím, když máš odpudivou sílu ve Tvém prípade vetší, než prítažlivou. Pak ale, pokud obrázku rozumím, je obrázek špatne. Popírá zákon akce a reakce síly, presneji chybí reakce otáčivého momentu síly. Prece na vnejší toroid nepusobí žádný otáčivý moment. Síla pusobí jen mezi prstencem a sestavou clonky s pístovou hvezdicí a v podstate stále stejná, v radiálním smeru. Pokud se clonka otáčí společne s písty, tak mezi clonkou a pístovou hvezdicí taky nevznikne vzájemný otáčivý moment. (Síla se takhle neumí oprít o vzduch, nebo siločáry, reakce musí pusobit na hmotní predmet, pokud nejdeme do problému relativity a šírení em vlny ve vakuu.) Rozumím dobre?

poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Reakce

Příspěvek od poota »

Magnetické "písty" se pohybují přímočaře proti tomu magnetu, co je okolo, takže tam reakci vidím. Sice se mi zdá, že je ten magnet zbytečně složitější než samostatné "hlavy", ale proti gustu žádný dišputát - třeba ho Martin/KČ někde našel už hotový a jenom ho chce nějak využít. Jeho výpočet sil vypadá na první pohled přesvědčivě, ale obávám se, že tady nepůjde jenom o prosté "má dáti - dal" neboli "ukradli jsme - ukradli nám" - poota

Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

Re: Reakce

Příspěvek od Tuco »

poota píše:Magnetické "písty" se pohybují přímočaře proti tomu magnetu, co je okolo, takže tam reakci vidím. Sice se mi zdá, že je ten magnet zbytečně složitější než samostatné "hlavy", ale proti gustu žádný dišputát - třeba ho Martin/KČ někde našel už hotový a jenom ho chce nějak využít.
Já osobně to chápu tak, že je to proto, aby mezi magnety a statorem nevznikaly žádné síly "navíc" a clona nejezdila trhaně jako po schodech. Takhle má při svém otáčení vzhledem ke statorovému magnetu stále stejnou polohu v každém.

Nejsem si taky úplně jistej, jestli lze do naznačený silový rovnováhy počítat přitažlivou sílu pístů k rotující cloně. Podle mě není zaručený, že ta síla koná nějakou práci. Je to jako mechanismus, jehož úkolem je oddálení dvou magnetů, ale je poháněn silou, kterou se tyhle dva přitahují.
Práci by píst konal v případě, že by clona měla konstantní vzdálenost od toroidu - to by ale práce získaná vtahováním clony na píst v DU byla zanedbatelná.
poota píše: Jeho výpočet sil vypadá na první pohled přesvědčivě, ale obávám se, že tady nepůjde jenom o prosté "má dáti - dal" neboli "ukradli jsme - ukradli nám"
Nepůjde tolik o síly jako spíš o práci vykonanou/spotřebovanou pohyblivými částmi.

martin11
Zasloužilý člen

doplňující vysvětlení k píst MM

Příspěvek od martin11 »

poota píše:Magnetické "písty" se pohybují přímočaře proti tomu magnetu, co je okolo, takže tam reakci vidím. Sice se mi zdá, že je ten magnet zbytečně složitější než samostatné "hlavy", ale proti gustu žádný dišputát - třeba ho Martin/KČ někde našel už hotový a jenom ho chce nějak využít. Jeho výpočet sil vypadá na první pohled přesvědčivě, ale obávám se, že tady nepůjde jenom o prosté "má dáti - dal" neboli "ukradli jsme - ukradli nám" - poota
statorový toroid jsem bohužel nenašel...musím ho udělat...z 52 magnetů 1 ks 94kč....tak tolik bude stát jen stator....
....děkuji tímto Akord-ovi za věcné připomínky a poznámky z hlediska fyziky...jsou natolik závažné, že nevím , zda-li se do konstrukce pustit.....Myslím, že ano. jednou provždy se jednou na Světě objeví něco, co spolehlivě nebude fungovat, a pro příští generace to bude jako názorná pomůcka.....jako tedy že magnety a pístový motor...NE....
mimo magnetůto iž nebud tak cenově hrozné....
...jo ještě drobnou poznámku....po sestavení, by se zařízení mělo rozběhnout samo od sebe....bez vložení žádné cizí síly.....tak...jdu dnes spát....asi tušíte jaké máme sny.....karkulka červená a martin11 :lol:
p.s a děkuji těm , kteří věří, že se to povede....zdravím G z HK

gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gromit »

no skvěle, to je provoz...

Akord - nebojím se ani tak vířivých ztrát v té clonce - to už jsem popsal jako řešení proti přetočení :), ale mechanického brždění, protože clonka je spojená ne přímo s písty, ale s rotorem...

Poota - :!:

Tuco - :eclap: - s přitažlivou silou k clonce počítat musíš, protože clonka i písty jsou na různých osách... no neumím si představit, jak to na základě diskrétních měření spočítat, když se ty síly v průběhu otáčení průběžně mění...

zdravím Mělník m11 a přeju sladké magnetické sny...

martin11
Zasloužilý člen

prostě to postavim

Příspěvek od martin11 »

prostě to postavim...ten motor....a uvidíme....až to bude zbastlený, tak se budeme bavit o tom kdo ,kdy , kde v kterém okamžiku měl nebo neměl pravdu....je to tak zamotaný, že není jiná cesta....m11 :lol:

Marcus

Perpetum mobile

Příspěvek od Marcus »

Mimo téma (offtopic)
Ahoj někde na netu jsem našel tenhle vynález nakreslil jsem ho rychle jen tak aby byl pochopen možná není ani úplně správně ten borec to měl líp než já i po tecnické stránce ,ale měl by fungovat ten borec ho měl postavenej na zahradě a chtěl za to 10 000 dolarů že vymyslel perpetum mobile tak se na to mrkněte a přidejte sem nějaký komentář doufám že to tu ještě někde není?? Pokud najdu ten link dám ho sem.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Marcus

Perpetum mobile

Příspěvek od Marcus »

Mimo téma (offtopic)
Ahoj někde na netu jsem našel tenhle vynález nakreslil jsem ho rychle jen tak aby byl pochopen možná není ani úplně správně ten borec to měl líp než já i po tecnické stránce ,ale měl by fungovat ten borec ho měl postavenej na zahradě a chtěl za to 10 000 dolarů že vymyslel perpetum mobile tak se na to mrkněte a přidejte sem nějaký komentář doufám že to tu ještě někde není?? Pokud najdu ten link dám ho sem.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“