Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Přestavba motoru Š120 na stirling

Moderátor: JiMi

Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Proč naposled, diskuse jde už pres rok a já se taky vždy netrefím.
Míchají se tady 2 koncepty. Ten první, ke kterému jsem se vyjádril a jehož součástí je dofukovací píst integrován do mechanismu 90stupňového posuvu a ten druhý, který má pouze nejak prepojený prostor klikové skríne ke zbytku obehu. K tomu prvnímu jsem zatím nečetl protiargumenty. Ve druhém zas není moc co rešit, protože na polohách pístu nezáleží. Ventil slouží na to, aby se část tlakové pulsace usmernila a doplnila pretlak oslabený ztrátou pres kroužky. Je to alternativní rešení, které me nenapadlo. Podmínkou je však definované škrcení, nebo úzká trubička, jinak uteče do klikové skríne i část komprese. Ruční ventil bez zpetné kuličky tohle samozrejme neudelá, a pak musí být kliková skrín zapouzdrená i s generátorem, jinak tlak uteče(vyjma jiných pokusu o doplnení). Toho Weibacha kolega skládal(500W, ve zcela zapouzdrené verzi), tak dobre vím, o čem to je. Podle mne proto trubička muže vést stejne dobre do oblasti chladiče(duležitý je hlavne ventil-zpetná klapka/kulička a podstatné omezení prutoku škrcením, kvuli tem možným ztrátám pri kompresi).

chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od chiq »

Akord píše: ...). Toho Weibacha kolega skládal(500W, ve zcela zapouzdrené verzi)...
...to je to, čo treba k náhrade elektrického pohonu obehového čerpadla UK, možno trochu menší výkon... Sú k dispozícii nejaké plány, nákresy, techn. výkresy...?

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Dosť drahé riešenie. Na http://www.ecoshop.cz kamarát predáva profi BLDC(brushless) obehové čerpadlá na 12/24V, testoval som, sú dobré, cena asi 170 eur.

Thecure
Nový člen

UT - UK

Příspěvek od Thecure »

No a nebo si udelej samotiz a cerpadlo te nebolí :lol:
Pracne ziskanou el energii pak muzes pouzit na neco onacejsiho :lol:

JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Zdroj tepla

Příspěvek od JOVA »

Už jste přemýšlely čím takovýhle motor budete pohánět?
Protože já uvažuji o mobilní variantě která by měla běhat hlavně v přírodě, našel jsem možná řešení v podobě tzv. Raketových kamnech (Rocket stove). V jednoduchosti se dá říct, že plamen hoří v tepelně izolované komoře, v horní části pak probíhá i druhotné spalování kouřových plynů a výsledkem je teplota přes 1000 a prakticky žádné kouřové spaliny. Výrobně se zdají také poměrně jednoduché. Tak proč je neskusit?

Jak se taková kamna staví je ukázáno třeba na : http://www.youtube.com/watch?v=wRbr3KsE ... re=related
a jak pak fungují : http://www.youtube.com/watch?v=rtM2NYfT ... re=related
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Nápad fajn, ale to s tou 1000C teplotou je jen okleštená teorie. Co pak s tím zbylým 800 stupňovým teplem? Vždyť predstavuje vetšinu výkonu. Tim se sníží príkon pro stirling, a požaduje další výmena tepla pro jeho odber.
Proto je optimum nekde mezi 300 až 500 Celsia, podle toho, zda jde o parní stroj, nebo vzduchový(stirling), nebo jiný.

JiMi
Zasloužilý člen

Zdravím všechny v novém roce

Příspěvek od JiMi »

Omlouvám se všem, které těšilo moje občasné žvatlání, že jsem je nechal tak dlouho na suchu. Bohužel, ještě nějakou dobu to potrvá. S novou prací přišel i nový projekt s novými termíny za velmi, ale opravdu velmi slušné rupie. Sami určitě víte, že internet a klábosení zabírá strašlivou spoustu času. Takže disciplína musela zavelet, a holt jsem opravdu ustřihl veškerou komunikaci mimo téma, které mě teď živí. Není to ke zde diskutovanému (mému srdcařskému) tématu, tak se nebudu ani rozepisovat.
Jen jsem si tak narychlo pročetl historii od "posledně" a DOBRÝ.... Až mě to mrzí, že si nemůžu zatěžovat hlavu jinejma problémama a potřebuju udržet pozornost u toho, co mě teď živí... Víte jak to je, dokud nejde o prachy, jde o h...o.
Těší mě, že se o SM (a nemyslím sado-maso) začíná zajímat více podobně postižených, že se tu objevují nápady, poděkujme všichni za Akordovu trpělivost.... za mě DĚKUJI, moc.

Možná je zvýšený zájem nějak propojen s krizí, jak finanční, tak s těmi GAZA / BEZ GAZA. Kdo jen trošku přemýšlí nad svou individuální budoucností, nutně dojde k řešení nějaké soběstačnosti. Ať už to začíná nějakým jednoduchým čerpadlem, tepelným čerpadlem, solárním systémem, nutně pak dojde ke generátorům a vyšší dívčí už je pak skladování a distribuce.

Ať je to jak chce, těší mě, že nejen diskuze tu trvá, a ještě jednou, hýčkejte si Akorda. Mě se uvolní prostor na jiné aktivity až tak kolem prázdnin, ale už se na to těším, snad mi to alespoň někdo věří.
Držím vám všem palec, a odcházím (obrazně) zpět do práce.
JiMi

Přestavba motoru Š120 na stirling
Thecure
Nový člen

Příspěvek od Thecure »

Drzim palce JiMi...

jeste drobnost pr kolegu flatrona. Mam zde autentickou odpoved autora zminovaneho motorku ohledne tajuplne trubicky:

The small tube connects the power cylinder to the crank case via a one way valve, this ensures that the mean pressure of the power cylinder is always greater than that of crankcase, this helps to stop the oil from getting past the piston rings
and contaminating the regenerator.......

Takze tim bychm to mohli uzavrit :lol:

JOVA
Zasloužilý člen
Dostal: 7 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JOVA »

Ahoj JiMi
Až si budeš chtít od té rachoty odpočinou, přijď zase sem mezi nás. Pořád tu budem. :lol:

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

JiMi, ale vždyť já bych taky už mel konečne neco delat. Doufám, že v rozumném čase zhodnotíme i praktické veci.

flatron

Příspěvek od flatron »

thecure, moc diky, myslim ze ted uz to muzem opravdu uzavrit

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Thecure píše:The small tube connects the power cylinder to the crank case via a one way valve, this ensures that the mean pressure of the power cylinder is always greater than that of crankcase, this helps to stop the oil from getting past the piston rings
and contaminating the regenerator.......
Autor-neautor, to je nejaká fantasmagorie. Podle té teorie soudím, že to mohl udelat, ale to nekde okopčil a neví, nač to tam je. Nikdo jich nenutil dávat trubičku do regenerátoru, a pak zdroj oleje jde hlavne pres kroužky, no a tam se olej do regenerátoru nedostane? Pálil by se i v ohríváku. Navíc je šipka ventilu opačne, než odpovídá tomu divnému zduvodnení. Pro prípad dotlakování šipka odpovídá účelu. Dále se takové veci nemažou bežným zpusobem olejem, jako kompresory.

flatron

Příspěvek od flatron »

Jen takova vsuvka, na tenhle pristroj sem narazil nedavno, pro nase kutilske ucely celkem vyhovujici a cena neni nikterak zavratna. Mrnete na to: http://www.singolo.cz/detail.php?zbozi=2727

hapalainen
Starší člen

Příspěvek od hapalainen »

Ta cena je přímo zlodějská. Když si vezmeš dvojku PB, kterou má každej doma a seženeš malou kyslíkovou od potápěčů, koupíš tu spešl trysku a dáš do autogenní pistole, tak to máš za odpoledne sbastlený.

Hlavní je vyhrát zápas
chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování

Příspěvek od chiq »

?!?! kristepane!! to isté som kúpil pred cca 3 rokmi za 8.000,- Sk, nové, z obchodu, aj s faktúrou... To je inflácia!

Odpovědět

Zpět na „Přestavba motoru Š120 na stirling“