Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Větrná elektrárna (levně)
Moderátor: rival
Co je vhodna konstrukce? Rozbehovy kondenzator? Rozbehova faze? Behovy kondenzator? Zavit nakratko na kraji polu? Neco jineho, co nesouvisi s temito principy, ale s necim jinym?
Da se kondenzator (priblizne) spocitat tak, ze f=1/(2*pi*sqrt(L*C)), kde L je namerene na vypnutem motoru multimetrem (co v tom je nevim, mozna i mustek - uplne nevny pristroj to neni)?
Ty nerezove imbusy jsou uplne nemagneticke, nebo malo magneticke? Podle mych zkusenosti je vice typu nerezi a nektere jsou mahneticke a nektere ne, tak jestli ho mam brat, kdyz mi na tom neodymovem magnetu ten imbus bude drzet (protoze uplne nemagneticke se treba nedelaji), nebo ne?
Da se kondenzator (priblizne) spocitat tak, ze f=1/(2*pi*sqrt(L*C)), kde L je namerene na vypnutem motoru multimetrem (co v tom je nevim, mozna i mustek - uplne nevny pristroj to neni)?
Ty nerezove imbusy jsou uplne nemagneticke, nebo malo magneticke? Podle mych zkusenosti je vice typu nerezi a nektere jsou mahneticke a nektere ne, tak jestli ho mam brat, kdyz mi na tom neodymovem magnetu ten imbus bude drzet (protoze uplne nemagneticke se treba nedelaji), nebo ne?
Skús sa pozrieť po tých (nemagnetický nerez), čo sa používajú v ,,potravinách" (ani ,,N" sa nechytá) . A s tým kondenzátorom ? Kondenzátor nájdeš v každéj cievke ! Problém bude asi len v tom , že by nebolo odvecii vedieť , gde ho treba hladať (?) . Ja to viem ale to ,,hladanie" nechávam na ,,tebe ". Pepe
Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Žádný nerez imbus, který jsem dosud použil nebyl výrazneji magnetický. Na samobuzený jednofáz príliš nespoléhej, má značné ztráty. Stínený pól, nebo pomocné vinutí jsou opet ztráty. Mohl by jít nejlépe motor s 2 identickýma vinutíma s posuvem 90 stupňu, ty však bývají méne časté. Obe vinutí stejné kondy, podle záteže seriove, nebo paralelne. Pokud má motor pomocné vinutí(jako ze staré pračky) lze prípadne zkusit pouze hlavní vinutí s kondem a pomocné nechat odpojené. Merák na tom muže zblbnout, nebo je možné merit napetí na kondu, nebo motoru, menit zkusmo kapacitu od treba jednotek mikrofarad, a pokud začne napetí stoupat na hodnotu blízkou nominálu blíží se rezonance. Pokud merák nezblbne, je možno i počítat. 50Hz pro puvodní otáčky, nebo jiné Hz pro jiné otáčky. Pozor, napetí muže vyjet i na kV a prorazit. To je i nebezpečí značného vlivu rozdílné záteže, co je jeden z duvodu, proč se takové rešení nepoužívají. Generátor se nabudí až pri otáčkách odpovídající dané frekvenci. Pokud je remanence nízká, lze dodat na zkoušku malý výkon treba z jednoho, nebo pár závitu pomocného síťového trafa. Rizika velké, účinnost a stabilita nízká. Lze takto nabudit i krokový motor v provedení bez magnetu (reluktanční), ale s ohledem na používaná napetí to chce 2 elektrolyty premostené diodama, protože se fóliové s patrične vysokou kapacitou moc nevyskytují. Opet zbytečne nízká účinnost. V tomto se magnety nahradit zatím nedají. Nízká znamená mezi 20-50 procenty. Lze takhle nabudit dokonce i cívku s kmitajícím jádrem, ale ať nejmenovaný autor rezonančních motoru nerekne, že to vymyslel on, jsou na to pul století staré reference. Stejne má ve svých počtech hroší chyby.Yokotashi píše:Co je vhodna konstrukce?Ty nerezove imbusy jsou uplne nemagneticke?
pepe:
Diky, potravinarska nerez ma nenapadla.
S gyratorom si hrat nechcem ... ved by to s tym ozaj nepremavalo, kym by ten operak nemal najmenej rovnaky vykon, ako ten motor.
Akord:
O.K., zkusim sehnat nerezove.
Kondiky bych tam daval na 630V~ z filtru a tocil to jen do nominalnich otacek. Jde mi o to, ze by tim slo levne ziskat 230V~, na ucinnosti az tak nesejde (20% je fakt malo, 50% by slo akceptovat). Slo mi spis o to, jestli to vubec zkouset, nebo o tom ani neuvazovat a rovnou stavet menic.
Diky.
Diky, potravinarska nerez ma nenapadla.
S gyratorom si hrat nechcem ... ved by to s tym ozaj nepremavalo, kym by ten operak nemal najmenej rovnaky vykon, ako ten motor.
Akord:
O.K., zkusim sehnat nerezove.
Kondiky bych tam daval na 630V~ z filtru a tocil to jen do nominalnich otacek. Jde mi o to, ze by tim slo levne ziskat 230V~, na ucinnosti az tak nesejde (20% je fakt malo, 50% by slo akceptovat). Slo mi spis o to, jestli to vubec zkouset, nebo o tom ani neuvazovat a rovnou stavet menic.
Diky.
Akord: tak jsem byl v zelezarstvi ... a rekli mi, ze nic takoveho nemaji a nema to ani jejich dodavatel v nabidce.
Jak velka blbost je pridelat to mosaznou zavitovou tyci? Ze by se na ni dala maticka. Nebo, ze by se zasroubovala (zavit by byl v oceli a zaroven v nemagnetiku), urizla a zalepila, nebo zaletovala, pripadne rozklepala ... blbe je, ze by to nebylo rozebiratelne ...
Jak velka blbost je pridelat to mosaznou zavitovou tyci? Ze by se na ni dala maticka. Nebo, ze by se zasroubovala (zavit by byl v oceli a zaroven v nemagnetiku), urizla a zalepila, nebo zaletovala, pripadne rozklepala ... blbe je, ze by to nebylo rozebiratelne ...
-
- Zasloužilý člen
Já nerez imbusy kupujizcela bežne. Ti, co je nemají pouze dávají najevo, že neprodávají této skupine zákazníku, no a že je nemají dodavatelé bych pomalu považoval za dezinformaci, snad jim ty šrouby nedelá nekdo na kolene. Nerezové závitové tyče najdeš ješte mnohem časteji, než mosazné, a má je každý lepší spojovací materiál. Jsou vhodnejší, než méne pevné mosazné. Radši neustup, popátrej, nebo pogoogluj a nech si ty imbusy treba poslat UPSkou. Jeden stojí kolem 20 korun. V nouzi treba tu nerez závitovou tyč a ocelovou matici. Co se získá na oceli se ješte více stratí na míste pro klíč. Neumím si predstavit dostatečné utažení bez nejaké speciální matice.yokotashi píše:Akord: tak jsem byl v zelezarstvi ... a rekli mi, ze nic takoveho nemaji a nema to ani jejich dodavatel v nabidce. Jak velka blbost je pridelat to mosaznou zavitovou tyci? Ze by se na ni dala maticka. Nebo, ze by se zasroubovala (zavit by byl v oceli a zaroven v nemagnetiku), urizla a zalepila, nebo zaletovala, pripadne rozklepala ... blbe je, ze by to nebylo rozebiratelne ...
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Šrouby
To: yokotashi
existují, a dokonce se i poměrně běžně prodávají, alespoň v Praze, šrouby se zapuštěnou hlavou, které jsou na imbusový šestihran, případně na hvězdičku torx - poota
existují, a dokonce se i poměrně běžně prodávají, alespoň v Praze, šrouby se zapuštěnou hlavou, které jsou na imbusový šestihran, případně na hvězdičku torx - poota
-
- Zasloužilý člen
To pak je treba delat presneji, protože je na nich málo masa pro osoustružení.
Pokud by ty imbusy byly ale ocelové tak to nejak mimorádne nepoškodí, když nebudou dosedat na sebe, nebo na hrídel plochou, už 1-2 mm vzduchu je značný odpor. Lze treba vyvrtat díru o 1-2mm hloubeji i do hrídele, pokud je ta nerez problém. Pokud je ostatní v porádku, tak se presytí, vezmou treba 5 procent z magnetu a je to, pokud je nejaká rezerva. Ocel imbusy by mely mít pevnostní označení 8.8 (MPa).
Pokud by ty imbusy byly ale ocelové tak to nejak mimorádne nepoškodí, když nebudou dosedat na sebe, nebo na hrídel plochou, už 1-2 mm vzduchu je značný odpor. Lze treba vyvrtat díru o 1-2mm hloubeji i do hrídele, pokud je ta nerez problém. Pokud je ostatní v porádku, tak se presytí, vezmou treba 5 procent z magnetu a je to, pokud je nejaká rezerva. Ocel imbusy by mely mít pevnostní označení 8.8 (MPa).
Tak mi z firmy Fabory, ktera se specializuje na srouby, napsali, ze nerezove imbusy maji, ale nejsou nemagneticke.
Nesly by tam dat mosazne M8 srouby se zapustenou hlavou a zalepit je?
Pokud tam budu davat ty ocelove imbusy, tak me jeste napadlo odvrtat/osoustruzit je zespodu - odebrat tam kus materialu, aby se na konci imbusu zmensila plocha a vetsina (stred, ktery na konci nic nenese) ho byla od te hridele dal.
Pokud tam budu davat ty ocelove imbusy, tak me jeste napadlo odvrtat/osoustruzit je zespodu - odebrat tam kus materialu, aby se na konci imbusu zmensila plocha a vetsina (stred, ktery na konci nic nenese) ho byla od te hridele dal.
-
- Zasloužilý člen
Tak je kup, a uvidíš. Ti faboráci možná mají mezery v magnetismu, proč by se delalo tolik druhu nerezových šroubu, když už samotná nerez je komplikace. Na 99procent jsou málo magnetické, tedy, jak jsem psal. Zapuštenou mosaz nedávej, špatne malá pevnost, a salbé utažení. Ty ocelové jsou taky rešení, mužeš to i odvrtat, nebo o 2mm prodloužit díru, 20-25mm hrídeli to nic neudelá, je prece tím zbytkem zpevnena proti ohybu.yokotashi píše:Tak mi z firmy Fabory, ktera se specializuje na srouby, napsali, ze nerezove imbusy maji, ale nejsou nemagneticke.
Oni mi napsali, ze jsou asi schopni sehnat srouby z nejakeho materialu na lekarska zarizeni ... tak uvidim, kolik by za to chteli. Kdyztak to udelam z tech ocelovych a zvysim mezeru na maximum.
Mam 92.3 mm statoroveho 36 srazkoveho plechu, jehoz vnitrni prumer kolisa mezi 88.7 a 89.1mm. Premyslim, zda-li k rotoru s 80mm magnety udelat stejne sirkoy stator, nebo o neco sirsi ...
Mam 92.3 mm statoroveho 36 srazkoveho plechu, jehoz vnitrni prumer kolisa mezi 88.7 a 89.1mm. Premyslim, zda-li k rotoru s 80mm magnety udelat stejne sirkoy stator, nebo o neco sirsi ...
-
- Zasloužilý člen
To jsou nejací divní, nic bych od nich nebral, pokud jim není jasné, co je nerez imbus, je to standartní vec. Stator stejne široký jako rotor, pokud to jde rozdelat, nestejnost vždy zvetšuje ztráty rozptylovým polem. Nanejvýš delší rotor, a tím nekdy plýtvání magnety.Yokotashi píše:Oni mi napsali, ze jsou asi schopni sehnat srouby z nejakeho materialu na lekarska zarizeni ... Premyslim, zda-li k rotoru s 80mm magnety udelat stejne sirkoy stator, nebo o neco sirsi ...
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
-
- Zasloužilý člen
Já kupuji nerez imbusy v D.M.P. Steel v Bratislave, slušný sortiment skladem, ale mají je i jinde.
Není magnetický, jako magnetický, i ty moje jsou trochu magnetické, ale málo. Nestačí ríct, zda pritahují k magnetu, nebo ne, laik nemuze vedet, kolik je málo a kolik moc, takže informace té firmy nejspíš není tou správnou informací.
Není magnetický, jako magnetický, i ty moje jsou trochu magnetické, ale málo. Nestačí ríct, zda pritahují k magnetu, nebo ne, laik nemuze vedet, kolik je málo a kolik moc, takže informace té firmy nejspíš není tou správnou informací.