Akord píše:Simulátor ani není potreba, proste neveríš už napsaným argumentum, a chceš si to osahat. Nic proti vkusu Karkulky, ale ta drina. 2D simulátor tvoji situaci stejne nereší, protože mag. pole zvlášte toroidu se neuzavírá ve 2D rovine. Ne každý simulátor umí počítat i síly, takže by jsi potreboval drahý soft, no a ten je tak složitý, že by si tomu opet neveril. S 3D jsem nedelal ani já. Argument o tom, že toroid se otáčivého momentu nijak nezúčastní, protože je rotačne úplne symetrický je velmi silný, a samotná radiální síla je nanic. Pokud chceš získat otáčivou sílu pusobící vuči jakýmkoli zpusobem, tak aspoň malá část síly musí pusobit mimo osu, ne presne radiálne. Zrejme nevidíš souvislost, že ten prstenec nepripustí ani náznak otáčivé síly. Ty ji však predpokládáš, protože jsi si nenakreslil reakci síly pusobící na píst. Bereš do úvahy pouze akci pístu a reakci zbytku, jako clona a podobne. Jenže reakce pusobí i na prstenec. Ten je ale symetrický, a proto se ta otáčivá reakce se nemá o co oprít. Výsledkem je, že nemá jak pusobit ani akce týkající se prstence(ne clony). Predstav si situaci, kdy písty celé pole prstence strhnou se sebou, pole bude proste cestovat s písty, a tím se stane prstenec zbytečný. Jako celek umí prstenec pusobit pouze radiálne, protože je symetrický. Promysli to porádne, jde to i bez simulace. Na hotovém výrobku je to však videt lépe, taky se na nej lépe dívá.
...již po několikáté...ano ano ano...toroid jsme si již dávno vysvětili, clonu a vířivé proudy také....písty jsou jasné...zde jsme začali mluvit o simulaci v počítači....já jsem nejen v tomto oboru uplně mimo....a výrobu vlastního motoru už nebudu zastavovat....uvidíme co vyleze....bude to poučné pro mne, pro tebe....a pro všechny....jako perendev....jen budu mít dukaz...na stole...že to opravdu nefunguje.....Akord dík...zdraví martin11
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
... věřím, že se " TO " povede ......