Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Magnetické Pístové Motory
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
nerozumíme - ale to je celkem obvyklý stav - nic nebrání o tom slušně diskutovat
máš zkušenost s přiskakováním celkem velkých magnetů k železný desce - ok, v pořádku
moje zkušenost je trochu komplikovanější: máš dva magnety (na rozměru ani hmotnosti až tak nezáleží) shodnými póly k sobě - při přitlačování musím překonat docela slušnou sílu; když stejné dva magnety přitlačuju k sobě a uprostřed je železná destička - jde to prakticky bez odporu; když je tam větší deska, přiskočí jako v tvém případě.
máš zkušenost s přiskakováním celkem velkých magnetů k železný desce - ok, v pořádku
moje zkušenost je trochu komplikovanější: máš dva magnety (na rozměru ani hmotnosti až tak nezáleží) shodnými póly k sobě - při přitlačování musím překonat docela slušnou sílu; když stejné dva magnety přitlačuju k sobě a uprostřed je železná destička - jde to prakticky bez odporu; když je tam větší deska, přiskočí jako v tvém případě.
Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
zkušenosti a realita
...naše zkušenosti...ne teoretické , ale praktické bohužel nemohou přesvědčit.gromit píše:nerozumíme - ale to je celkem obvyklý stav - nic nebrání o tom slušně diskutovat
...křídlo letadla, na výkresu také jen oplývají šipčičkami..a neznalý nechápe ...jak to, že to drží ve vzduchu....
..tento příklad není idealní...ale , bohužel naše šipčičky nikdo nechápe...
...myslím , že veškeré vysvětlování už je u konce....s magnety vím co dělám. Neoháním se zažitými schematy a nečerpám z "logiky"...slova to je přece jasný, že to nepojede, není argument. Je plýtvání časem, vysvětlovat jen jednomu člověku, co vlastně děláme. Ten člověk nic nedělá ..je oponuje. Od lisopadu co zde je ...nevzal magnet do ruky...ani jednou...K čemu by mu to bylo, že....vždyť to je jasné....jasnější než cokoli jiného....bez vložené energie se nic nepohne...natož nějaký pochybný mechanismus...kde je všechno zbytečné...
...toto vlákno jsem založil ..jako pomoc při konstrukci..několik členů pomohlo...již jsem s zmiňoval...bohužel "jakýsi " Karban jen boří...
....dostávám se s ním do střetů, on zakládá vlákno , kde mě chce veřejně tepat....diskuse ujíždí stále jiným směrem....a vše pramení z nepochopení Karbana....něklikrát jsem ho žádal....nepleť se sem s připomínkou...kafemlejnek nemůže bez energie ...
....ne ..s buldočí zarputilostí hájí svoje přesvědčení a neznalost....
...myslím , že jsem to už také psal....je mi ho líto....martin11
... věřím, že se " TO " povede ......
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Mimo téma (offtopic)
zdravím martin - koukám že se ti taky nechce do hajan - no my kantoři to máme jednoduchý, zase prázdniny - tak se místo čučení na telku nebo popíjení v bistru (minulý týden otevírali hned v sousedství jedno) můžu vykecávat na fóru
ale mě to povídání, které se zdánlivě točí pořád dokola nevadí - člověk si utřídí myšlenky a občas ho i něco napadne. Bohužel máš pravdu v tom, že některé osobní zkušenosti prostě nejdou jednoduše předat - teda nedá se jim "na druhé straně" jen tak "uvěřit" - zvlášť když je člověk lama proti takový přesile historických profíků... no nic, pokračování na SZ
P.S. a uvědom si, že to co děláš je kacířství - ještě před pár stoletími by tě svatá inkvizice s klidným svědomím a legálně upálila...
ale mě to povídání, které se zdánlivě točí pořád dokola nevadí - člověk si utřídí myšlenky a občas ho i něco napadne. Bohužel máš pravdu v tom, že některé osobní zkušenosti prostě nejdou jednoduše předat - teda nedá se jim "na druhé straně" jen tak "uvěřit" - zvlášť když je člověk lama proti takový přesile historických profíků... no nic, pokračování na SZ
P.S. a uvědom si, že to co děláš je kacířství - ještě před pár stoletími by tě svatá inkvizice s klidným svědomím a legálně upálila...
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Jsi na omylu. Podívej se na jejich konstrukci, a zmer to, čemu ríkáš lehce, zjistíš, že tomu tak není a namísto práce rešíš pouze sílu. Stejne lehce zvednu heverem auto, nebo preštípnu kleštema pevný zámek.lubouš píše:...to jsou magnety které lehce vypneš a deska odpadne.
Gromit, zkus mi vysvetlit jednu vec. Jaký by byl rozdíl, kdyby místo magnetického toroidu byl v motoru pouze obyčejný železný toroid(proč by motor nemel fungovat stejne, pouze s prítažlivou sílou). Ten vnejší magnetický toroid asi lidi mystifikuje. Krome toho jsem psal, že zatím nikdo korektne nepopsal vliv boční(otáčivé) síly na clonku i když tato stojí. Ta síla má totiž stejnou reakci pusobící na písty. Tuto podstatnou sílu(její složky) skoro všichni zatím ignorují a nezahrnují do bilance. Ta boční síla má totiž takový smer, že ruší puvodne plánovanou radiální sílu na píst v blízkosti clonky.
- gromit
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
tak tak, magnety se tak snadno nevypnou - zkratovat nebo utrhnout břemeno dostatečně dimenzovanou pákou ale není větší problém.
ahoj Akord - role magnetického toroidu je podle toho, jak to vidím já taková, že má především umožnit plynulý otáčivý pohyb clonky - což by se sice dalo jednodušeji realizovat s tím nemagnetovým/železným toroidem, ale na druhou stranu se předpokládá, že právě to "přepínání" vždy dvou pístů na protilehlé straně rotoru z odpudivého do přitažlivého "modu" a působení ostatních pístů by mohlo způsobit trvalou silovou nerovnováhu na ten středový hvězdicový mechanismus - zní to bláznivě, jak píšeš ty i Karban, nikde se tam nic nepřidává, tak se to točit nemůže, ale když to beru podle toho náčrtku, tak tam prostě ty potřebný protisíly nevidím. Souhlas, že brždění bude možná schovaný v té clonce - přeci jenom malá síla, ale na podstatně větší páce - ale počítat to teď nemám prostor - už tak se tady vykecávám hrubě nad limit... hrubá představa může být taková, že působení pístů přitahujících se "ke clonce" se vyruší s tou boční silou clonky - i pak tam ale zůstává ta druhá polovina pístů odpuzující se ve stejném čase od toroidu... což jsi už sice taky několikrát odmítnul, ale jak vidíš, stále se s tím počítá...
škoda že padlo to Brno, mohli jsme to probrat míň virtuálně...
ahoj Akord - role magnetického toroidu je podle toho, jak to vidím já taková, že má především umožnit plynulý otáčivý pohyb clonky - což by se sice dalo jednodušeji realizovat s tím nemagnetovým/železným toroidem, ale na druhou stranu se předpokládá, že právě to "přepínání" vždy dvou pístů na protilehlé straně rotoru z odpudivého do přitažlivého "modu" a působení ostatních pístů by mohlo způsobit trvalou silovou nerovnováhu na ten středový hvězdicový mechanismus - zní to bláznivě, jak píšeš ty i Karban, nikde se tam nic nepřidává, tak se to točit nemůže, ale když to beru podle toho náčrtku, tak tam prostě ty potřebný protisíly nevidím. Souhlas, že brždění bude možná schovaný v té clonce - přeci jenom malá síla, ale na podstatně větší páce - ale počítat to teď nemám prostor - už tak se tady vykecávám hrubě nad limit... hrubá představa může být taková, že působení pístů přitahujících se "ke clonce" se vyruší s tou boční silou clonky - i pak tam ale zůstává ta druhá polovina pístů odpuzující se ve stejném čase od toroidu... což jsi už sice taky několikrát odmítnul, ale jak vidíš, stále se s tím počítá...
škoda že padlo to Brno, mohli jsme to probrat míň virtuálně...
-
- Zasloužilý člen
plodná diskuse
...zdravím Akord aGromit...Akord píše:Možná by šlo udelat nejakou jednodenní náhradní samoobslužní seansi. Brno prípadne určité okolí mi není úplne neznámé, a jeden den by me asi nepretížil.gromit píše:škoda že padlo to Brno, mohli jsme to probrat míň virtuálně...
...Brno bohužel nebude...ale shoda nepříznivých okolností trochu odsunula bastlení...hlavně pak výrobu kostry toroidu a držáku Fe clony...tyto dva díly..potřebují soustruh o točném pruměru 60cm..!!!!....ne každý takový soustruh má....
...a jak jsem již několikrát zdůraznil...konec všem akademickým diskusím udělám ...až bude polotovar....toroid clona na stole....už mám připravenou metodiku měření....včetně ...vlastnoručně udělaného a jen pro toto měření uzpůsobeného...siloměru....
....pravdě podobně budu mít ...služební cestu ...do Brna...někdy během prázdnin, a pak by asi nebyl problém se potkat...na pul cesty...a budou-li výsledky zajímavé, lze o dalším postupu konstrukce zcela realně diskutovat. Všechny dohady ,které zde ...a to především z nepochopení vlastní konstrukce...pramení...budou s realným strojem na stole vyjasněny...prostě žádné cvak...a nejede to....to cvak bude zdůvodněno a měření ukáže, proč k tomu cvak došlo...zároveň na toroidu bude moci provádět další pokusy...bude dostatečně velký, dostatečně mohutný...takže....využití by mohlo být i v případě neuspěchu pístového motoru...mám na mysli třeba rotační jiskřiště v magnetickém poli...
Nevím , zda-li bude dále kolega Gromit pokračovat v učitelském vysvětlování...jak to v tom motoru vlastně má běhat...myslím, že jsem to již jak já tak Gromit vysvětlili několikrát....
....přeju všem hezké Velikonoce...martin11 p.s už přilétly první vlaštovky...!!!....
http://www.magcentrum.cz/index_ob.php?p ... gnety-maxx
dole je fotogalerie a na 4. obrázku je magnet rozebranej.
Opravdo jde odmagnetovat (skratovat) lehce.
dole je fotogalerie a na 4. obrázku je magnet rozebranej.
Opravdo jde odmagnetovat (skratovat) lehce.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Lubouš, já jsem nenapsal, že to nejde lehce. Jde o to, jak se to delá. Pokud vezmeš alternátor 10kW s magnety, tak rotorem potočíš lehce jedním prstem, ale pokud chceš oddelit rotor od statoru, musíš použít stahovák. Používají prepínač toku, ne vypínač. Všimni si dráhu konce rukojeti, ať je treba 300mm, no a vzdálenost pritažení prostrednictvím vzduchové mezery rotoru ať je 1mm s nosností magnetu 300kg. Ucítíš 1kg na rukojeti pri odpojení 300kg.
-
- Zasloužilý člen
clona z magnetů
...zdravím lubouš.....konečně , někdo o problemu přemýšlí...konstruktivně..
....clona musí být z Fe...protože má 2 významy...odděluje 2 stejně orientované magnety a přitahuje jakkoli orientovaný magnet...
...u tvého návrhu ...rotační clona z magnetu by pak pozbyl toroid význam, nehledě na to , že jsi nechal ve výkresu Gromitovy šipky...
...kdyby se takto clona vyrobila...tak by se snad také musela měnit polarita pístů....ale to je opravdu nesmysl....
...ale jsem rád , že o problemu přemýšlíš...je to rozhodně lepší než jen dezduše a bez argumentů kritisovat.....zdraví martin11
....clona musí být z Fe...protože má 2 významy...odděluje 2 stejně orientované magnety a přitahuje jakkoli orientovaný magnet...
...u tvého návrhu ...rotační clona z magnetu by pak pozbyl toroid význam, nehledě na to , že jsi nechal ve výkresu Gromitovy šipky...
...kdyby se takto clona vyrobila...tak by se snad také musela měnit polarita pístů....ale to je opravdu nesmysl....
...ale jsem rád , že o problemu přemýšlíš...je to rozhodně lepší než jen dezduše a bez argumentů kritisovat.....zdraví martin11
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Re: clona z magnetů
Zdravím ťa Martin11.martin11 píše:...zdravím lubouš.....konečně , někdo o problemu přemýšlí...konstruktivně..
lubouš to nakreslil opačne pólované. Už som nad tým rozmýšľal. Teoreticky by potom príťažná sila jednej strany clonkya odpudivá sila druhej strany clonky boli asi na stejnej úrovni a o silu magnetov na clonke väčšie a toroid by nebol potrebný.
Ak som zle uvažoval, nebi ma prosím, lebo nemám presnú predstavu o tvojej konštrukcii.
-
- Zasloužilý člen
cllona MM
...to ano...a co se stane po dalším pootočení o 180° ...???...lubouš píše:elektro tak jsem to myslel jedna pulka clonky přitahuje druhá odpuzuje a toroid tam neni.
...v případě , že se ti podaří...přepolovat písty...!ve správnou chvíli na správném místě....pak ano....martin11 u 6ti válce po 30°