Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Elektret - Baterie využívající pole země
Moderátor: rival
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Elektret
se dělá v hliníkové misce (ideální je ta, co se používá na svíčky) nastavené voskovaným papírem, která pak slouží jako jedna z elektrod. Lámat se bude vždy.
Někteří přítomní si patrně vůbec nejsou vědomi rozdílu mezi izolantem a dielektrikem! Možná jim někdo fundovaně vysvětlí, že některá dielektrika se chovají jako izolanty, ale žádný izolant nemůže být dielektrikum.
Kvalitní elektret potřebuje napětí okolo 100kV.
Elektret většinou "nastartuje" až po jisté "odpočinkové době, chce to trpělivost
Někteří přítomní si patrně vůbec nejsou vědomi rozdílu mezi izolantem a dielektrikem! Možná jim někdo fundovaně vysvětlí, že některá dielektrika se chovají jako izolanty, ale žádný izolant nemůže být dielektrikum.
Kvalitní elektret potřebuje napětí okolo 100kV.
Elektret většinou "nastartuje" až po jisté "odpočinkové době, chce to trpělivost
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
- Palo
- Zasloužilý člen
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 451 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Elektret
Chybí mi tam oxid kovu (PbO, karbit wolframu... apod.). Přišlo se na něco nového? Že by to bylo funkční i bez toho? A nahrazením (údajně nefunkčního) karnaubského vosku je možné též dosáhnout dobrých výsledků? Fórum jsem zpětně nečetl, jestli to tam je, tak mi dejte vědět, přečtu si to...Tomas píše:...z vosku elektret ve složení 45% palmovy vosk, 45% kalafuna, 10% včelý vosk...
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Všechny zmíněné příměsi mají jedno společné - jsou to KRYSTALKY obsahující nemagnetickou kovovou složku. Bismut (wolfram) je naopak výrazně diamagnetický. Zapaluje?Palo píše:Chybí mi tam oxid kovu (PbO, karbit wolframu... apod.). Přišlo se na něco nového? Že by to bylo funkční i bez toho? A nahrazením (údajně nefunkčního) karnaubského vosku je možné též dosáhnout dobrých výsledků? Fórum jsem zpětně nečetl, jestli to tam je, tak mi dejte vědět, přečtu si to...Tomas píše:...z vosku elektret ve složení 45% palmový vosk, 45% kalafuna, 10% včelí vosk...
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
- Palo
- Zasloužilý člen
- Dal: 41 poděkování
- Dostal: 451 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
V tomhle jsem úplně nechápavej... Zkusím jen plácnout do vody... Jde o mix kovového spojení nemagnetického prvku s diamagnetickým? Nebo ten diamagnetický tam vůbec nemá být?gewo píše:Všechny zmíněné příměsi mají jedno společné - jsou to KRYSTALKY obsahující nemagnetickou kovovou složku. Bismut (wolfram) je naopak výrazně diamagnetický. Zapaluje?Palo píše:Chybí mi tam oxid kovu (PbO, karbit wolframu... apod.). Přišlo se na něco nového? Že by to bylo funkční i bez toho? A nahrazením (údajně nefunkčního) karnaubského vosku je možné též dosáhnout dobrých výsledků? Fórum jsem zpětně nečetl, jestli to tam je, tak mi dejte vědět, přečtu si to...Tomas píše:...z vosku elektret ve složení 45% palmový vosk, 45% kalafuna, 10% včelí vosk...
No pokud jde o něco, co má mít něco s magnetismem, pak by tam něco diamagnetickýho být mělo, ne? Ale nějak nechápu, že to Tomas míchá jen z vosků a kalafuny...
No teoreticky diamagnetické částečky by se měly natočit dle potřeby (při "žhavení") a zbytek slouží jako nemagnetické kovové pojivo, tzn. spojuje "nachystané" diamagnetické částečky kovově...
Diamagnetický předpokládám znamená, že nemá pole, ale když je v poli jiného zdroje, tak pole má
Gewo, co si pamatuji, tak jsi povídal o vosku dobrýho leda pulírování nábytku... Změnilo se od té doby něco?
Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Diamagnetický a paramagnetický.Palo píše: Diamagnetický předpokládám znamená, že nemá pole, ale když je v poli jiného zdroje, tak pole má
Pár nepár?
P.
Chybí mi tam oxid kovu (PbO, karbit wolframu... apod.). Přišlo se na něco nového? Že by to bylo funkční i bez toho?
Karbit wolframu ani PbO jsem nedaval. Na tomto foru je ofocena stranka, je to navod ve slovenštině, kde je uveden včelý vosk a kalafuna napětí kolem 6kV. Snažím se to dělat co nejjednodušeji, neb jednoduché věci nejlepe funguji
Mě překvapuje chování, představoval jsem si, že elektret má podobné vlastnosti jako magnet. Tedy, že se budou vzájemě odpuzovat nebo přitahovat - ono nic Teprve v okamžiku, když jsem s nima pohybovat, začali se odpuzovat.
V dalším kroku zkusím zvýšit napětí 2kV asi nestačí
Karbit wolframu ani PbO jsem nedaval. Na tomto foru je ofocena stranka, je to navod ve slovenštině, kde je uveden včelý vosk a kalafuna napětí kolem 6kV. Snažím se to dělat co nejjednodušeji, neb jednoduché věci nejlepe funguji
Mě překvapuje chování, představoval jsem si, že elektret má podobné vlastnosti jako magnet. Tedy, že se budou vzájemě odpuzovat nebo přitahovat - ono nic Teprve v okamžiku, když jsem s nima pohybovat, začali se odpuzovat.
Tomas píše:Chybí mi tam oxid kovu (PbO, karbit wolframu... apod.). Přišlo se na něco nového? Že by to bylo funkční i bez toho?
Ještě mám jeden postřeh - elektrody, které polarizují elektret musí být co nejhladčí, nerovnosti na elektrodach vadí,proto používám kuprexit.
Re: Elektret ionty
Mám zajímavou zkušenost.
Před 15 lety jsem stavěl podle AR elektonický proutek, podle návodu to zjišťuje pohyb iontu ve vodě. Zařízení mi "nějak" fungovalo, ale dobře jsem mu nerozuměl a tak zustalo uklizeno.
Včera mě napadlo vyzkoušet to s vyrobeným elektretem. Fungovalo v případě, že se elektret vzdaloval nebo přibližoval měnila se výchylka na měřáku. V případě, že pohyb ustal přístroj nic neměřil.
Přístoj není nic moc, hlavně ukazuje "bordel" z mag. indukce, okolní sít atd. Tento bordel je přístrojem zachycen, ale nemá s ionty nic společného.
Myslím si, že jsem konečně pochopil jak s přístrojem zacházet, na mne funguje virgule a včera jsem si uvědomil podobnost kdy a kde mi při průchodu zonou virgule reaguje.
Tak jako u měřáku, tak i u virgule je důležitý pohyb v iontovém poli jinak se nic neměří. Jestli se v poli zastavím, virgule se vrací do původní polohy, stejně jako ručka měřáku
Před 15 lety jsem stavěl podle AR elektonický proutek, podle návodu to zjišťuje pohyb iontu ve vodě. Zařízení mi "nějak" fungovalo, ale dobře jsem mu nerozuměl a tak zustalo uklizeno.
Včera mě napadlo vyzkoušet to s vyrobeným elektretem. Fungovalo v případě, že se elektret vzdaloval nebo přibližoval měnila se výchylka na měřáku. V případě, že pohyb ustal přístroj nic neměřil.
Přístoj není nic moc, hlavně ukazuje "bordel" z mag. indukce, okolní sít atd. Tento bordel je přístrojem zachycen, ale nemá s ionty nic společného.
Myslím si, že jsem konečně pochopil jak s přístrojem zacházet, na mne funguje virgule a včera jsem si uvědomil podobnost kdy a kde mi při průchodu zonou virgule reaguje.
Tak jako u měřáku, tak i u virgule je důležitý pohyb v iontovém poli jinak se nic neměří. Jestli se v poli zastavím, virgule se vrací do původní polohy, stejně jako ručka měřáku
Re: Elektret ionty
Elektet lze udělat i z vody(led) Představme si mrak s nábojem uvnitř se utvoří polarizovaná ledová kroupa. Začne padat, prochází atmosférou, která může být různě polarizovaná. Náboje elektretu a atmosféry na sebe různě působý.
Co když pohyb ledového elektetu a jeho průlet vzduchem způsobí, že se elektret stane plazmou? např. kulový blesk???
Je to možné???
[/b]
Co když pohyb ledového elektetu a jeho průlet vzduchem způsobí, že se elektret stane plazmou? např. kulový blesk???
Je to možné???
[/b]
VN zdroj pro elektrety
Narazil jsem na problém, zdroj VN použivající VNtrafo z televizoru není dostatečně tvrdy, po připojení mi padne napění pod 2kV.
Nemá někdo učinější zapojení?
Dik Tomas
Dik Tomas
- Waldes
- Zasloužilý člen
- Dal: 262 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: VN zdroj pro elektrety
Niekde ti to preráža, inak by ti napätie nekleslo, elektret je vlastne izolant, takže pohľadaj miesto prierazu.Tomas píše:Narazil jsem na problém, zdroj VN použivající VNtrafo z televizoru není dostatečně tvrdy, po připojení mi padne napění pod 2kV.
Dik Tomas
Waldes
Nieje nič nové, len zabudnuté ...
Waldes píše:Niekde ti to preráža, inak by ti napätie nekleslo, elektret je vlastne izolant, takže pohľadaj miesto prierazu.Tomas píše:Narazil jsem na problém, zdroj VN použivající VNtrafo z televizoru není dostatečně tvrdy, po připojení mi padne napění pod 2kV.
Dik Tomas
Waldes
Když skusím jiskru na VN zdoji má velikost asi 12mm, když zdroj připojím na elektret pak je jiskra cca 2-3 mm
TEDY ->muselo padnout napětí - ještě jedna zajímavost, tak jak mi pozvolna vychládá elektret, tak pozvona mi začíná topit SU169. Na usměrnění používám starou polovodicovou komunictickou VN diodu KZY (8cm černý dlouhý valec) - jestli ta nezpůsobuje nějake omezeni
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
Vo VN zdroji chybu nehľadaj (Když skusím jiskru na VN zdoji má velikost asi 12mm). Hľadaj v zmesi na elektret. Skúsil si zmerať odpor zmesy ohmmetrom? Ak ohmmeter nič neukazuje, skús zmerať prúd do elektretu za VN diódou. Sú také tzv. izolanty, ktoré sa do určitého napätia tvária ako izolant a pri vyššom napätí začínajú biť vodivé. Ďalej sa môže stať, že VN dióda má veľkú vlastnú kapacitu a v meniči je použitá vysoká frekvencia. Potom dióda vlastou kapacitou prepňšťa striedavú zložku. Pri naťahovaní oblúku to nepoznáš. Ak skúsiš za diódu dať vyhladzovací kondenzátor (v sérii 10 x 10nF na 3000V) a napätie bude malé, vymeň diódu. Ak napätie bude dostatočne vysoké, chyba je v zmesi na elektret (je vodivá).Anonymous píše: Když skusím jiskru na VN zdoji má velikost asi 12mm, když zdroj připojím na elektret pak je jiskra cca 2-3 mm
TEDY ->muselo padnout napětí - ještě jedna zajímavost, tak jak mi pozvolna vychládá elektret, tak pozvona mi začíná topit SU169. Na usměrnění používám starou polovodicovou komunictickou VN diodu KZY (8cm černý dlouhý valec) - jestli ta nezpůsobuje nějake omezeni
Pokles napětí na VN zdroji
Předělal jsem formu na výrobu elekteretu tak, že vidím mezi elektrody, zjistil jsem mezi nima kruhový pohyb. V horké směsy vosk kalafuna jsou malé lesklé krystalky(nevím co to je) a po připojení VN na elektrody pozoruji kruhový pohyb těchto krystalu ve směsy. Vzdálenost elektrod je 11mm kruhový pohyb je uprostřed, pruměr kruhu cca 7mm. (Tyto krystalky se nikdy nepřiblíži ani jedné elektrodě) Tak jak vychládá směs tak se pozvolna usazují na již pevnou část elekteretu.
To že mi klesne napětí, je asi způsobeno pohybem iontů uvnitř elekteretu.
Podivné, vosk a kalafuna jsou přeci nevodivé. Myslím si, ze lesklé krystalky jsou z drcené kalafuny. Docela by mě zajimalo co to je.
To že mi klesne napětí, je asi způsobeno pohybem iontů uvnitř elekteretu.
Podivné, vosk a kalafuna jsou přeci nevodivé. Myslím si, ze lesklé krystalky jsou z drcené kalafuny. Docela by mě zajimalo co to je.