Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Větrná elektrárna (levně)

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Betzuv limit

Příspěvek od poota »

Akord má zřejmě v mnohém pravdu. Ovšem z toho, co píše, opravdu nevím, co vybrat konkrétně pro Trombón. Předpokládám, že pro tento speciální případ jsou již předem dané nějaké zákonitosti a příslušné vzorce, ovšem zatím ještě nespecifikované. Je samozřejmě možné aplikovat nějaké zkušenosti ze zařízení analogických, ale jejich výběr závisí jenom na odhadu míry podobnosti, takže o nějaké exaktnosti se nedá uvažovat; výsledky tedy mohou být i značně zavádějící, navíc i vzdálené od reality.
Tímto se tedy omlouvám, že i nadále prozatím zůstanu u svých možná naivních a mlhavých, ale celkem přehledných a konzistentních představ.

Při teoretickém vyvíjení čehokoli zcela nového není vůbec přínosné zarážet další vývoj pouhým prohlášením, že některá část "je blbost". To má smysl pouze jako varování před chybou při realizaci. Pro teoretické hledání dalšího směru vývoje má cenu jenom navržení nějaké lepší varianty, a to i se zdůvodněním, proč a v čem je lepší. Pak se dá hovořit i o nějaké spolupráci. Jestliže vývoj něčeho nepovažuji za perspektivní, vyjádřím případně svůj názor, ale dalšího vývoje se nezúčastňuji.

To P.:
Kreslení je samozřejmě daleko názornější a konkrétnější, a mělo by vždycky dojít i na něj. Mně osobně se zatím nejlépe osvědčilo formulovat záměry nejprve slovně, byť i po nějakých provizorních náčrtcích. Právě volnost slovních definicí je výhodou při pozdějším konkretizování rozkreslováním, protože usnadňuje nacházení alternativních možností řešení jednotlivých detailů. Ale každý podle svého, jak mu nejlépe vyhovuje.

Zdravím - poota

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

poota píše:
To P.:
Kreslení je samozřejmě daleko názornější a konkrétnější, a mělo by vždycky dojít i na něj. Mně osobně se zatím nejlépe osvědčilo formulovat záměry nejprve slovně, byť i po nějakých provizorních náčrtcích. Právě volnost slovních definicí je výhodou při pozdějším konkretizování rozkreslováním, protože usnadňuje nacházení alternativních možností řešení jednotlivých detailů. Ale každý podle svého, jak mu nejlépe vyhovuje.

Zdravím - poota
Až si nakreslíš svoji představu vrtule v řezu (dvě lopatky), tak uvidíš proč to nemůže fungovat na základě rozdílů tlaků na "spodní a horní" straně.
P.

poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

To P.:
tak jsem to zkusil nakreslit, dokonce jsem to jakoby "rozvinul" do rovné plochy, ale vše marno, kouzlo se nezdařilo. Prostě tam na tom pořád nevidím, proč by to nemohlo fungovat. Buď jsem tedy nedovtipa, nebo tam ta nemožnost schází - poota
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Poota, nechci Te chytat za slovo, ale ten rozvinutý tvar zretelne dává najevo, že tam žádná rotace nefiguruje. Lopatková mríž funguje tangenciálne prakticky stejne jako v rovine. Delá se to u turbin i naopak, kruhové rozložení lopatek se mmodeluje jako rovinná lopatková mríž.

pernik
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Větrná elektrárna Savonius/Darrieus

Příspěvek od pernik »

Zdarec všichni, abych neplevelil ostatní fora.
elektrárničku plánuju jen aby rozsvítila pár LED(asi 5) na chatě, časem bych rozšířil/upravil, aby nabíjela notebook( 65W, 19V, 3,42 A).
Potřeboval bych poradit:
1: stačí na ty LEDky jen dynamo z kola? ale mělo by
2: jaký alternátor(generátor, měnič) pro napájení ntb? dopručujete alternátor z Š 120? i nějak upravený( pro menší otáčky, jestli to jde upravit) nebo vytvořit třeba něco s neodymy?
3:mám použit usměrnění větru, aby to jelo třeba i od 1/ms?
4: jakej materiál na lopatky, plech nebo plast?
Naposledy upravil(a) pernik dne stř 17 čer 2009 18:57, celkem upraveno 1 x.

Pokus o větrnou elektrárnu Savonius/Darrieus
Tuco
Zasloužilý člen
Dostal: 10 poděkování

gelovka

Příspěvek od Tuco »

Proč nejsou gelové baterie vhodné pro podobné účely? Je to nějaká daň za jejich bezúdržbovost?

jvj56
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

Re: gelovka

Příspěvek od jvj56 »

Protože, když se to udělá jak to navrhuji, tak dochází k pulznímu vybití kondenzátoru velkým napětí. Gel to dlouho nesnese, prostě vyšší napětí mu nesvědčí.

Akord
Zasloužilý člen

Darrieus

Příspěvek od Akord »

Sežeň si cokoli, co má magnety a je to DC, nebo AC motor s nevysokýma otáčkama, nebo výkonem pár stovek W.

Oprav si název na Darrieus, ať to tolik nekričí.

pernik
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Darrieus

Příspěvek od pernik »

Moc děkuju za radu, alternátor ze šáde nevyhovuje? a na těch pár led bude stačit dynamo z kola?

pernik
Nový člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Savorius

Příspěvek od pernik »

jvj56 píše:Je to pomaloběžný rotor tak budeš pravděpodobně potřebovat převod do rychla.
Jako generátor ti doporučuji krokový motor (ten je skoro nezničitelný) jednocesně usměrněný nabíjející akumulátor (hlavně ne gelový).
Žádný směrování dělat nemusíš, to je velká výhoda.
My jsme to se švagrem dělali spíše jako hračku z 200 l kovového sudu a běželo to asi 7 let.

Honza
Děkuju za radu, o baterce zatim neuvažuju

Návštěvník

poota píše:To P.:
tak jsem to zkusil nakreslit, dokonce jsem to jakoby "rozvinul" do rovné plochy, ale vše marno, kouzlo se nezdařilo. Prostě tam na tom pořád nevidím, proč by to nemohlo fungovat. Buď jsem tedy nedovtipa, nebo tam ta nemožnost schází - poota
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

Jak to tak vypadá, měl bych tam snad ještě dokreslit jednotlivé proudnice, aby bylo vidět, jak se pěkně zahušťují tam, kde máš (+), a zřeďují tam, co je (-), a potom se můžeme dohadovat, jak by to mělo být správně ještě "zešišacené" tím, jak se lopatky rotoru postupně posouvají ve směru šipky, kterou jsem nadepsal [rotace], takže vlastně mají jiný sklon, než je nakreslený.
Na lopatkách rotoru, a to všech, je na jedné straně přetlak a na druhé straně podtlak, o kterýchžto obou se domnívám, že se budou snažit dotyčnou lopatku sunout stejným směrem. Tvůj otazník se zdá naznačovat, že se Ti na tom cosi nezdá v pořádku. Trochu mě zneklidňuje, že nechápu co, a byl bych Ti vděčen, kdybys to mohl nějak konkretizovat. Děkuji - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Poota: Nejefektivnejší by bylo, kdybys ty prudnice nakreslil hlavne v okolí vrtule, nebo toho stroje, protože práve ty určují, kolik energie se z vetra odebere. Blízký prostor kolem lopatek(mezi lopatkama) toho strojku muže být klidne využitý 100procentne, ten v otázce Betzového limitu nehraje roli.

jvj56
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

barerka

Příspěvek od jvj56 »

Vítr je energie dobrá a nevyzpytatelná.
Bez akumulace se asi neobejdeš.
Sám uvidíš, že akumulátor je potřebný.
Honza

Návštěvník

poota píše:Jak to tak vypadá, měl bych tam snad ještě dokreslit jednotlivé proudnice, aby bylo vidět, jak se pěkně zahušťují tam, kde máš (+), a zřeďují tam, co je (-), a potom se můžeme dohadovat, jak by to mělo být správně ještě "zešišacené" tím, jak se lopatky rotoru postupně posouvají ve směru šipky, kterou jsem nadepsal [rotace], takže vlastně mají jiný sklon, než je nakreslený.
Na lopatkách rotoru, a to všech, je na jedné straně přetlak a na druhé straně podtlak, o kterýchžto obou se domnívám, že se budou snažit dotyčnou lopatku sunout stejným směrem. Tvůj otazník se zdá naznačovat, že se Ti na tom cosi nezdá v pořádku. Trochu mě zneklidňuje, že nechápu co, a byl bych Ti vděčen, kdybys to mohl nějak konkretizovat. Děkuji - poota
Nenapadá tě proč je mezi + a - červená šipka?
P.

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“