Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Noviny , zprávy z tisku :

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
jarda ovčák svitavy

Příspěvek od jarda ovčák svitavy »

tbest
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od tbest »

Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Bez ubrousku

Příspěvek od Merlin »

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
tbest
Zasloužilý člen

Kdo všechno je v USA terorista

Příspěvek od tbest »

Administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy se obává občanských nepokojů. Američany nespokojené se sílícím vlivem federální vlády označila v tajné zprávě za pravicové extremisty. Varuje před jejich posilováním a možnými teroristickými útoky, do kterých se prý mohou zapojit i vracející se váleční veteráni.
Zdroj:
http://zpravy.idnes.cz/kdo-vsechno-je-v ... anicni_adb
Naposledy upravil(a) tbest dne stř 10 čer 2009 12:33, celkem upraveno 1 x.

tbest
Zasloužilý člen

Dálniční známky skončí, v autech budou čipy... !!!

Příspěvek od tbest »

Poslanci v úterý odsouhlasili zavedení takzvaných elektronických vinět. Ty mají od roku 2011 nahradit dosavadní dálniční známky. Viněty budou obsahovat čip, jehož pomocí budou auta kontrolovat mýtné brány, a budou přenositelné. Sněmovna také odhlasovala rozšíření mýtného i na vozy nad 3,5 tuny už od příštího roku. Zatím platí mýtné vozidla nad 12 tun. Platit se bude nejen podle počtu náprav, ale třeba i podle ročního období nebo denní doby.
Zdroj:
http://www.novinky.cz/ekonomika/170957- ... lanci.html

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Pravda, nebo fikce?

Příspěvek od Merlin »

Vstante, prichádzajú sudcovia Ústavného súdu.

· Otváram konanie pred Ústavným súdom Slovenskej republiky v Košiciach, v kauze: Občan Alexander Járay - verzus Slovenská republika.

· Súčasne konštatujem, že zo strany navrhovateľa, prítomný je navrhovateľ, Alexander Járay, ako svedok, pán Imrich Horváth z obce Čaňa pri Košiciach, ako aj JUDr. Ján Holécy právny zástupca navrhovateľa pred ústavným súdom.

· Ďalej konštatujem, že za stranu odporcu sú prítomný Minister školstva SR, predseda Akadémie Vied SR a riaditeľ Fyzikálneho Ústavu. Na základe uvedených faktov dochádzam k záveru, že podmienky na konanie pred ústavným súdom vo veci: Občan Alexander Járay - verzus Slovenská republika, sú splnené a tak súdne konanie pred Ústavným Súdom SR môže začať.

· Navrhovateľ podal ústavou predpísanou formou podnet na konanie vo veci porušenia ústavného práva občanov SR, v ktorom sa konštatuje, že: Na školách a univerzitách SR sa v rozpore s ústavným právom občanov SR na vzdelanie (v rozpore s ich právom na poznávanie objektívnej pravdy o javoch a zákonitostiach materiálnej prírody) šíria matematické a fyzikálne nezmysly, ktoré v prípade stanovenia veľkosti dostredivej sily, pri rovnomernom pohybe telesa po kružnici kulminujú, nakoľko objektívna realita overovaná v každodennej praxi líši sa s tou, ktorá sa vyučuje na školách a univerzitách SR až o 50%.

· Navrhovateľ žiada Ústavný súd, aby po zvážení predložených argumentov, svojim rozhodnutím zakázal vyučovať na školách a univerzitách veľkosť dostredivej sily pri rovnomernom pohybe po kružnici o hodnote F = m.v2/R, lebo je to horibilný blud a aby tento blud bol nahradený pravdivou hodnotou dostredivej sily o hodnote F = v2/2R.

· Teraz žiadam pána Alexandera JÁRAYa, aby on svojimi vlastnými slovami a argumentmi vysvetlil senátu Ústavného súdu SR predmet jeho podania.

· Fyzici pri stanovení veľkosti dostredivého zrýchlenia, presnejšie dostredivej sily, ktorá podľa nich údajne vzniká pri rovnomernom pohybe telesa po kružnici, ignorujú najdôležitejší Newtonov zákon pohybu a to zákon "akcie a reakcie". Ten hovorí, že neexistuje pojem sila, ale iba pojem silová interakcia medzi telesami, pričom na impulz sily akcie, vzniká ako reakcia vždy rovnako veľká, ale opačne orientovaná, opačne pôsobiaca sila reakcie.

· Z toho potom jednoznačne plynie záver, že tlak nameraný medzi telesami pri rovnomernom pohybe po kružnici, je svojou veľkosťou súčtom tlaku dvoch opačne orientovaných síl. Preto z tlaku medzi telesami vieme bez problémov určiť veľkosť dvoch interagujúcih síl.

· Polovica výsledného tlaku (polovica veľkosti súčtového zrýchlenia) prezentuje reálnu hodnotu jednej z interagujúcich síl pri silovej interakcii medzi telesami pohybujúcimi sa rovnomernou rýchlosťou po kružnici.

· Fyzikmi odvodená veľkosť údajne dostredivého tlaku (dostredivej sily) ignoruje existenciu sily odstredivej, ako reakčnej sily na silu dostredivú, čo je v rozpore nielen z tretím Newtonovým zákonom pohybu, ale aj s ústavným právom občanov SR na vzdelanie, na poznanie experimentom overenej pravdy.

· No a to sa musí zmeniť už aj preto, že experimentálna, každodenná prax dokazuje (hlavne pri odstredivých čerpadlách) že odstredivá sila rotujúceho čerpadla má hodnotu F = m.v2/2R.

· Ďakujem Vám pán JÁRAY za úvodné slovo a môžete si sadnúť

· Teraz sa pýtam Ministra školstva SR, aby na dané argumenty pána Alexandera JÁRAYa reagoval.

· Ja som politický nominant a moje pôsobenie v rezorte školstva je obmedzené na štyri roky, takže ja nemôžem podať k danej téme fundované argumenty na obhajobu učebných osnov vydaných ministerstvom školstva SR.

· Ja si ale nedovolím neuviesť tú skutočnosť, že pán JÁRAY, bol označený hádam štyrmi rôznymi kolektívmi súdnych znalcov z odboru psychiatrie za duševne veľmi chorého človeka, ktorý hlása vedecké bludy a tak ma zaráža, že napriek tejto skutočnosti jeho argumentmi sa zaoberá Ústavný súd SR. Viac neviem a ani nechcem k téme dodať.

· Pán minister spomenuli ste, že pán JÁRAY hlása vedecké bludy, teda viac vedeckých bludov, mohli by ste byť konkrétny a uviesť aspoň jeden vedecký blud, ktorý podľa vás pán Járay hlása.

· Nie som do jeho vedeckých bludov zasvätený, tak že neviem momentálne uviesť ani jeden.

· Pán minister podľa vás v rotujúcom, odstredivom čerpadle vzniká odstredivá sila o hodnote F = m.v2/R?

· Keďže sa to vyučuje na školách a univerzitách celého sveta, tak je to určite pravda. Predsa nie je možné, aby sa všetci učitelia matematiky a fyziky na svete mýlii, iba pán JÁRAY nie. To dáva logika.

· Pán minister, vy ste si veľkosť odstredivej sily v rotujúcom čerpadle už niekedy experimentálne overil.

· Nie, lebo ja nevidím žiadny dôvod spochybňovať výroky učiteľov fyziky.

· Pán minister už k vám nemám žiadne ďalšie otázky, ak chcete odísť tak môžete.

· Pán predseda Akadémie Vied. Ako viem pán Járay Vám osobne zaslal elaborát, ktorý sa podrobne zaoberal mylnosťou výkladu a mylnosťou matematického opisu dostredivej sily pri rovnomernom pohybe telesa po kružnici, pričom ten elaborát obsahoval aj reálny spôsob opisu dostredivej sily. Prečo ste naň nijakým spôsobom nezareagovali.

· Nechcel som sa zosmiešniť komunikáciou s duševne chorým človekom, ktorý hlása vedecké bludy a na viac, znevažuje drobnú a mravenčiu prácu vedeckého kolektívu SAV.

· Predpokladám správne, že ani vy neviete uviesť aspoň jeden vedecký blud pána Járaya.

· Správne predpokladáte, kto by sa jeho bludmi zaoberal.

· Ako môžete vedieť, že pán Járay hlása vedecké bludy, keď ani ich nepoznáte.

· Ja čítam noviny, počúvam rádio, sledujem televíziu i prostých ľudí, no a hlavne mojich vedeckých kolegov, ktorí jednoznačne konštatujú, že pán JÁRAY hlása vedecké bludy a že skutočne je duševne chorým človekom. Tieto reči mi úplne stačia na to aby som sa jarayovmi bludmi nezaoberal.

· Pán predseda Akadémie vied, vy ste si veľkosť odstredivej sily v rotujúcom čerpadle už niekedy experimentálne overil.

· Pokiaľ to bude žiadať pán JÁRAY, tak to nikdy neurobím, s duševne chorým sa SAV baviť nebude.

· To je z mojej strany všetko. Môžete si sadnúť, či odísť.

· Pán predseda Fyzikálneho Ústavu. Ak je pohyb po kružnici označený za pohyb rovnomerný, ako môže na teleso pohybujúce sa rovnomerne, rovnomernou rýchlosťou po kružnici pôsobiť zrýchlenie, ktoré ale nevyvoláva žiadne zrýchlenie. Nie je v tom nejaký filozofický rozpor. Pozná fyzika pojem nezrýchľujúceho zrýchlenia (soľ bez slanej chuti) ? A ak áno popíšte ho nám.

· Vami naznačený problém nemôžem vysvetliť ani popísať, lebo k pochopeniu danej problematiky nestačí ani viacročný pobyt na univerzite. V podstate ide o to že dostredivé zrýchlenie pôsobí na veľmi malej dráhe za veľmi malý časový interval, ktorý rieši fyzika pomocou aparátu diferenciálnej matematiky a ten nie je známi širokej laickej verejnosti.

· Ako konkrétne malý je ten časový interval a tá dráha, ktorú ste spomínali.

· Nekonečne malý.

· O akú hudnotu sa líši nekonečne malá matematická hodnota od hodnoty nulovej?

· O takú hodnotu, ktorá tvorí rozdiel medzi číslom 0 (nula) a číslom 0,0000000000000... nuly až do nekonečna, čiže nikdy iné číslo než nula.

· Pán predseda FÚ SAV, vy ste si veľkosť odstredivej sily v rotujúcom čerpadle už niekedy experimentálne overil?

· Výsledky diferenciálnej matematiky aplikované na opis veľkosti dostredivého zrýchlenia pri rovnomernom pohybe telesa po kružnici, mi nedávajú žiaden dôvod spochybňovať závery súčasnej fyziky. Preto nevidím žiadny dôvod preverovať výplody duševne chorého človeka, ktorý svoje bludy považuje za vedecké argumenty.

· Samozrejme že ani Vy nedokážete uviesť aspoň jeden jedinký vedecký blud pána Járaya a vedecky ho dokázať. (Mýlim sa ?)

· Nie, nemýlite sa, ja sa o ne nezaujímam, ja ich iba konštatujem.

· To je všetko, môžete si sadnúť.

· Pán Imrich Horváth, vy ste v praxi chcel aplikovať veľkosť odstredivej sily o hodnote F = m.v2/R na vašom experimentálnom prístroji, ktorý ste chcel využiť na výrobu elektrickej energie, ako to dopadlo.

· Dopadlo to tak, že kým rotuje kvapalina v uzavretej trubke, keď kvapalina sa nezrýchľuje, tak ten statický tlak má takú hodnotu, ako sa učí vo škole. Keď sa však trubka otvorí a na vodu začne pôsobiť skutočné dynamické odstredivé zrýchlenie, tak jej hodnota je taká, ako ju uvádza pán JÁRAY, teda o polovicu menšia než ako je to uvedené v učebniciach fyziky.

· Dovolím si poznamenať, že v učebniciach fyziky uvádzaná veľkosť odtredivého zrýchlenia je klamstvo na ktoré som doplatil aj ja.

· Mali ste aj finančnú ujmu?

· Mal, tvorí to tak 100 0000 Sk, no mal som hlavne morálnu ujmu, lebo sa mi ľudia začali smiať, že chcel som objaviť perpetuum mobile, pričom ja som chcel iba využiť poznatky súčasnej fyziky v praxi.

· Je podľa vás pán Járay duševne chorý človek hlásajúci vedecké bludy.

· Pán Járay je bláznom iba pre bláznov, lebo sa od nich zásadne líši. On nie je duševne chorým človekom hlásajúcim vedecké bludy, lebo jeho vedecké argumenty sú vždy experimentálne overiteľné a to aj v prípade veľkosti odstredivej sily. Keďže v hlásaní pravdy je sám, má to veľmi ťažké.

· To je všetko môžete si sadnúť.

· Pán JÁRAY máte k tomu čo ste počuli niečo dodať?

· Ak na teleso pohybujúce sa rovnomerne po kružnici nepôsobí žiadna sila ktorá by mu vedela udeliť zrýchlenie o veľkosti a=v2/R, potom sa takáto sila v súvislosti s rovnomerným pohybom telesa po kružnici na školách a univerzitách nesmie vyučovať. Namiesto nej sa má vyučovať v súvislosti s rovnomerným pohybom telesa po kružnici odstredivé dynamické zrýchlenie a = v2/2R, lebo taká je experimentom overená objektívna realita, lebo taká je pravda prírody.

· To je všetko čo v tejto veci môžem povedať.

· Pojednávanie končím a senát Ústavného súdu sa teraz odoberie sa na poradu, na posúdenie tu odznených argumentov a svoje rozhodnutie vynesie o hodinu.

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
Eter
Starší člen

Re: Pravda, nebo fikce?

Příspěvek od Eter »

gewo píše:...........Je podľa vás pán Járay duševne chorý človek hlásajúci vedecké bludy.
Pán Járay je bláznom iba pre bláznov, lebo sa od nich zásadne líši. On nie je duševne chorým človekom hlásajúcim vedecké bludy, lebo jeho vedecké argumenty sú vždy experimentálne overiteľné a to aj v prípade veľkosti odstredivej sily. Keďže v hlásaní pravdy je sám, má to veľmi ťažké............
Ako je to uz zname a zauzivane najjednoduchsie je vyhlasit dotycneho za blazna, co sa aj stalo.
Zaujimalo by ma ako dopadol sud.

Gewo :good:

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Dodatok

Příspěvek od Merlin »

Jak to dopadlo se asi dovíme jen s potížemi. Všechny stránky se jménem Járay v souvislosti s tímto soudním sporem jsou zablokované, kromě kalerab.sk, který to převzal. Možná přímo u US Košice, zkuste tam pohledat, měl by tam být rozsudek.

Ale tato funguje! http://www.jaray.szm.sk/

-------------------------------------------------
Existenčný princíp stredovekej matematiky.

Poslaním stredovekej matematiky bola evidencia počtu, či rozmerov materiálnych objektov pomocou zracionalizovaných, substitučných znakov, pomocou matematických čísel. V počiatočnom (paleolitickom) štádiu zrodu matematiky, každé matematické číslo bolo v skutočnosti substitučným, náhradným symbolom počtu kusov, či rozmerov jasne zadefinovaných, jasne pomenovaných materiálnych objektov. V stredovekej matematike samotné matematické číslo, bez jeho funkčnej, organickej závislosti na materiálnom objekte, ktorého počtovú hodnotu prezentovalo, nemalo žiadny zmysel. Preto Stredoveká matematika prezentovala binaritu, čiže vzájomnú, podvojnú, existenčnú spätosť matematického čísla s tým materiálnym kvantom, ktorého hodnotu, to ktoré matematické číslo prezentovalo. Stredoveká matematika plnila úlohu účtovníctva, čiže úlohu vedenia rôznych číselných údajov o materiálnych objektoch. Úlohou stredovekých účtovníkov, čiže úlohou stredovekých matematikov, bolo okrem vedenia číselnej evidencie materiálnych objektov, aj hľadanie čo najracionálnejších, čo najjednoduchších foriem zápisu, evidencie materiálnych objektov pomocou nových číselných operácii, ktoré ale museli bezpodmienečne akceptovať existenčnú spätosť týchto nových matematických operácii s tými materiálnymi kvantami, ktorých hodnotu prezentovali.

Sloboda stredovekých matematikov narábať s odmaterializovanými, substitučnými matematickými číslami, ktoré oni používali pri vedení účtovníckych evidencii materiálnych kvánt, nedovoľovala im ignorovať materiálnu podstatu týchto odmaterializovaných matematických čísel a preto stredovekí matematici nesplodili žiadne demeterializované matematické aparáty, ktoré by pojednávali o ničom a nie o konkrétnom materiálnom niečom. Základnú, existenčnú operáciu Stredovekej matematiky prezentovala racionalizačná úprava nasledujúcej rovnosti.

1. krava + 1. krava +1. krava = 3. krava

Úlohou stredovekého matematika, účtovníka bolo zjednodušiť uvedenú rovnosť, pomocou vykrátenia, pomocou odmaterializovania tejto rovnosti existenčnou kvantovou hodnotou, v tomto prípade kravou, nasledovným spôsobom:

1. krava + 1. krava +1. krava = 3. krava / krava = (1 + 1 + 1 = 3)krava

Takto substitučné, odmaterializované, numericky zracionalizované, vyjadrenie zápisu existenčných materiálnych kvánt, (kráv) potom už predstavovali iba dematerializované matematické čísla, ktoré ale boli vždy kryté materiálnymi kvantami konečnej a ďalej nedeliteľnej hodnoty. (Hodnotou celej a živej kravy.) Dá sa teda povedať, že kresťanská stredoveká matematika, bola vedou výlučne o materiálne krytých číslach a o matematických operáciách medzi takýmito materiálne krytými číslami !!!

Z hore uvedeného vyplýva, že kresťanská Stredoveká matematika nebola v žiadnom prípade „vedou o veciach ktoré nie sú“ teda vedou o ničom, ale že kresťanská Stredoveká matematika bola vždy iba vedou o konkrétnych, materiálnych veciach, teda „vedou o veciach ktoré sú.“ Dá sa teda povedať, že kresťanská Stredoveká matematika bola v súlade s reálnymi zákonmi prírody (teda aj s Božími zákonmi) a práve preto ona bola zrozumiteľná pre všetkých ľudí na svete.
-----------------------> http://www.jaray.szm.sk/bodovamat.htm

Držím mu palce :)

P.S. Argumentace soudem oslovených pánů odpovídá sloganu:
"Jezte lejna! Ty miliardy much se přece nemohou mýlit!"

pepe
Zasloužilý člen

Re: Dodatok

Příspěvek od pepe »

gewo píše:Existenčný princíp stredovekej matematiky...
Stredoveká matematika nepoznala číslo ,,0" (nula) . Vďaka tomu sa nedostala ďaléj ako len do toho ,,kravína" na rozdiel od ,,východnéj matamatiky" , ktorá sa s ,,nulov" dostala až ku hviezdám a to dokonca o niekolko ťisícročí skôr ako naša ,,nenulová" stredoveká matematika . Aj vďaka tomu bol npr. v Číne hvezdár ,,malým bohom" na rozdiel od Európy , kde bi velmi pravdepodobne v tom istóm čase ten istí hvezdár skončil upálení na hranici ako ,,kacír". Ten kto sa ,,trošku" vyzná vo východnéj matematickéj logike , nemá problém pochopíť súvislosti s tým súvisiace medzi matematikou východu a matematikou západu . Pepe

Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Nula

Příspěvek od 1220 »

Nula je pouze člověčí výmysl, usnadńující kvantifikaci čehokoliv.
Ve Velké přírodě nula o sobě existovat nemůže, protože se "nulový bod"
velmi rychle zaplňuje Chaosem, taktéž kvůlima tomu vypadá energie nulového bodu jako nonsens. Jenže i zde se jedná pouze o dojem.
Teď ale bojuji s následky přívalových dešťů atp. ...... Za dlouhých zimních večerů ( pokud nastanou ) se k tomu můžeme vrátit
:bye:
KDR

pepe
Zasloužilý člen

Nula.

Příspěvek od pepe »

Nula je príčinou i dôsledkom všetkého o čo sa príroda a to jak v živéj tak i neživéj časti svojho bitia snaží . Ak bi tomu tak nebolo , potom bi v prírode platilo +1 = -1. Súhlasím s tebou , je to debata na dlhé zimné večeri . Pepe

Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Nula

Příspěvek od poota »

I v "kravském" počítání je potřebná nula jako vyjádření situace, kdy není žádná kráva. Tedy například máme +1 krávu, která nám odchodem do kravího nebe vytvoří -1 krávu, načež nám zbydou pouze oči pro pláč, což se rovná nule, tedy =0. Dalším "vývojovým skokem" je začlenění nuly do systému, kterým je například desítková soustava. Nula jako vyjádření neexistence je obsažena i v binární soustavě, která je jenom rozvedením stavu "je-není". Nula tedy vůbec není "vymyšleností lidskou", tou je jenom pochopení jejího významu pro vybudování přehledného systému. Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
pepe
Zasloužilý člen

Příspěvek od pepe »

poota píše:I v "kravském" počítání je potřebná nula jako vyjádření situace, kdy není žádná kráva...
Je len na škodu veci , že stredoveká matematika to pochopila až v 17 storočí . Dôsledky tohto ,,sklzu" znáša každý z nás na sebe dodnes a tým dodnes mám na mysli ,,dnešok". Len pripomeniem , že ,,Americká matematika" má veškeré svoje základy prebraté z Europy . Pepe

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

poota píše:I v "kravském" počítání je potřebná nula jako vyjádření situace, kdy není žádná kráva. Tedy například máme +1 krávu, která nám odchodem do kravího nebe vytvoří -1 krávu, načež nám zbydou pouze oči pro pláč, což se rovná nule, tedy =0. Dalším "vývojovým skokem" je začlenění nuly do systému, kterým je například desítková soustava. Nula jako vyjádření neexistence je obsažena i v binární soustavě, která je jenom rozvedením stavu "je-není". Nula tedy vůbec není "vymyšleností lidskou", tou je jenom pochopení jejího významu pro vybudování přehledného systému. Zdravím - poota
Souhlasil bych v případě, kdyby šlo o něco, co je nedílnou součástí "majitele". Tím kráva není, čili poté, co přijde o krávu, nemá -1 krávu, ale žádnou krávu, což je 0 krav. Kdyby ovšem přišel o jednu vlastní nohu, na kterou "má neodmyslitelný nárok", můžeme hovořit o -1 noze.
Osobně jsem majitelem -100 000 000 kreditů, které mi chybí abych je mohl věnovat na výzkum...

Dvell
Zasloužilý člen

Nula?

Příspěvek od Dvell »

Mno pokud můžu citovat:
-"Tohle jsou přece tobinská čísla tady jedna, tady dvě, tady tři.."
-"Počkejte, a kde je nula? Proč ste neřekl nula?"
-"Protože ve fénickém numerickém systému nula není."
-"Vynalézt technologii na tak vysoké úrovni by vyžadovalo nulu, veřte mi je to věc matematiky"

Tolik z mého úhlu pohledu :)

(strávil jsem asi pul hodiny hledáním než sem ten dialog objevil:-))

S pozdravem

Dvell

"Dneska už nikdo nechodí s písničkou do boje a nezpívá když umírá, ptám se Vás čím to je? Možná že sme se konečně sami sebe zeptali, při tom šílenství, v té bolesti, proč vůbec sme kdy zpívali..."
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“