![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
má někdo zkušenost ze skladováním?...normální řepa vydrží ve sklepě dlouho tak tato by mohla taky ne???.....
Dříve se tuším skaldovaly třeba brambory tak že se vykopala jáma, vystlala slámou, do ní se daly brambory, slámou překryly a celé se to zahrnulo hlínou. Třeba by to šlo i na řepu. Pozor, toto jsem slyšel, nemám to ověřeno. Každopádně tma a konstantní teplota a vlhkost by tam mohla být.laik píše:Ta řepa by si myslím zasloužila i vlastní vlákno v bylinkách a jiných léčivkách....taky mě vyrostlo ze pár řep tak sem zkusil štávu v odštavnovači ,řepu na zpusob zelí ,....dobrý taky listy na zpusob špenátu a budu experimentovat dál.....příští rok zaseju o pár set řep víc![]()
má někdo zkušenost ze skladováním?...normální řepa vydrží ve sklepě dlouho tak tato by mohla taky ne???.....
Jardo,jarda ovčák svitavy píše:Vážení přátelé. Dnes jsem se dozvěděl od sibiřského ranhojiče o fenomenálních účincích mléčně kvašené červené řepy. Na východě běžná věc, u nás netuším. Nemáte někdo spolehlivý recept, nebo osobní zkušenost? Čím podpořím mléčné kvašení??Při jaké teplotě hibernuje tento proces?
... tzv. "krech" / "krechtování" ... hlízy si "vydýchají kyslík" a prostor se naplní CO2 ...NAVAR píše:Dříve se tuším skaldovaly třeba brambory tak, že se vykopala jáma, vystlala slámou, do ní se daly brambory, slámou překryly a celé se to zahrnulo hlínou.
... vynikající šťáva je z "bílýho burgánu" - cukrové řepy ... občas jí nechávám i alkoholově zakvasitlaik píše:...... taky mě vyrostlo ze pár řep tak sem zkusil štávu v odštavnovači ,řepu na zpusob zelí ,....dobrý taky listy na zpusob špenátu a budu experimentovat dál.....
Na neprosakující beton používali v Holandsku mazlavé mýdlo - asi 1/4 kg na 200 l vody. Vzhledem k tomu, že sklepy mnoha domů dělí třeba jen 2 metry od vyvýšených kanálů, po kterých plují dost velké lodě, a mají v nich perfektní sucho, nebyla to zrovna špatná metoda. Ten beton tam je 50 i více roků starý a nepropustí ani slzu.Novák píše:Mýdlobeton byl doménou starých mlynářů.V dnešní době moderních disperzních přísad a jiných svinstev bych já osobně mýdlobeton nedělal.Mohutně snížíš pevnost v tlaku a soudržnost.Pokud se do toho přeci jenom pustíš,tak mýdlo s jelenem bohatě stačí.Nastrouhat a nechat do rána rozpustit.Poměr do 0,5% bohatě stačí /roztok do vody/,ale udělej si raději nějaký vzorek.Ten beton opravdu stojí za h.......nic.
Mám odzkoušeno 1kg mazláku na 200l vody do betonu. Pevnost se sníží asi o 30%, je třeba dát víc cementu.jarda ovčák svitavy píše:Čvrt kila na 200l vody..... no, to je opravdu homeopatická dávka. To by nemuselo nikterak omezit povnost betonu.Je zvláštní, že o téhle staré metodě není nikde ani slůvka.Kamarád mi vysvětloval mechanizmus působení mýdla v betonu, ale zapoměl jsem to.