jarda ovčák svitavy píše:Díky za odpověd, dnes zase potřebuju vědět..... Byl u mne skot, ne tedy dobytek, ale farmář ze skotska
. Moje paní naštěstí vládne jejich řečí, ale..... Vyjevil mi, že u nich upravují jablečný mošt jakousi vratnou, nebo reverzní osmotickou reakcí pomocí elektrického proudu. Umožní jim to vytvářet sirupy, vína a mošty siné chuti a vůně. Tu čistou vodu, co jim prý zbude pijou, používají i prodávají... Víte o tom někdo něco? takovej stroječek, co umí z moštu ukrást čistou vodu by se mi tuze hodil, páč mám plány do budoucna......
Pak pro nástrojaře neb strojaře.. vyvíjím nízkoenergetický štěpkovač a potřebuju vědět, jakou ocel používají na nože hoblovek. Tedy ne se slinutými karbidy. Ešli to je hss, tak mi to je jasný, bude to 19855 nebo 19858, tedy p radeco. Co takhle použít skrze nedostupné vakuové kalení nebo ochr atm.. 19312 nebo 19436, tedy stabilku nebo dvatisíce dvojku???Potřeboval bych poradit, jakou ocel použít pro houževnaté jádro a povrch kolem 58 hrc.
Mám z těch devatenáctek hrůzu, budou tam rázy........zasejc to nepůjde moc brousit. Sice tupé ostří nic moc nepokazí, ale bude to žrat víc energie.....
Pro elektrikáře. Na napojení hydrogenerátoru potřebuju 800m kabelu. Vodní kolo vyrobí 8 kw. Jakej drát budu potřebovat, aby mne přežil???
Ahojky,
máš dobrý nápady, někdy v létě bych tě rád navštívil, kdybys nebyl proti
Já měl udělaný štěpkovač systém Rojek ale na elektromotor se šnekovým převodem. Samo si to vtahovalo a např. vánoční stromek to naporcovalo na špalíky za 6-10 sec. Bralo to do průměru 6 cm nebo střešní lať 60/40 mm. Příkon 3 kW! Ale vyhořel nám komín, syn nechtěl u něj v bytě sekat tak šel štěpkovač z domu a topíme plynem.(dobře zaizolovaný barák, dva byty za spotřebu jednoho).
Tam sem měl udělaný nože z péroviny- tedy materiál z listových pružin vagonů a náklaďáků, ve sběrně se to občas objeví.
Nařezal sem to flexou a tvar vybrousil na cirkuli s řezným kotoučem na ocel. Dokonce se do toho dala vyvrtat díra na uchycení 12 mm, ale byla to fuška-grr Pomalé otáčky a chladit. Byť původem strojař tak si už materiál nepamatuju
Tož vydržať H.