Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Pro neználky(potřebuji vědět.....)

Společenské dění u nás i ve světě.
Zamčeno
spaceball
Zasloužilý člen

Re: knoflíky

Příspěvek od spaceball »

Gabča píše: Když už jsme u té teorie, víte co je fyzikální podstata toho, že nám dobře k sobě zní tónika, dominanta a subdominanta?
Hezký den
Jestli to nebude v těch zv. frekvencích - dalo by se asi najít na netu jak se to má s harmonickými funkcemi tvořené
tónikou a dominantou. Jestli je vzdálenost mezi tónikou a subdominantou (čistá kvarta) a dominantou (čistá kvinta) o jistý
frekvenční násobek a důkazem je pak souzvuk (třeba pěkný S-kvintakord FAC), asi to tak nějak bude. Není však
pravidlem, že co se líbí nám, musí se líbit i jinde (diatonická stupnice). Indové, Japonci a jiní jsou naladěni trochu jinak -
rovněž by šlo na netu dohledat, kolik používají notiček v osnově (vypadlo mi to z hlavy :oops: ) V žánrech se už lišíme
tuplem - někdo nerad lidové národní (chápu, je to turecký import), někdo zas není na klasiku, jiný nesnáší pop...

p.s.
Aby některé intervaly ladily, je někdy nutné velmi jemně rozladit jiné - je to i kvůli nástrojům s pevným laděním... Toto
temperované ladění je více o citu než přesných frekvencí a je to typické pro evropskou hudbu.

Spaceball Obrázek
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Gabča »

spaceball píše:
Gabča píše: Když už jsme u té teorie, víte co je fyzikální podstata toho, že nám dobře k sobě zní tónika, dominanta a subdominanta?
Hezký den
Jestli to nebude v těch zv. frekvencích - dalo by se asi najít na netu jak se to má s harmonickými funkcemi tvořené
tónikou a dominantou. Jestli je vzdálenost mezi tónikou a subdominantou (čistá kvarta) a dominantou (čistá kvinta) o jistý
frekvenční násobek a důkazem je pak souzvuk (třeba pěkný S-kvintakord FAC), asi to tak nějak bude. Není však
pravidlem, že co se líbí nám, musí se líbit i jinde (diatonická stupnice). Indové, Japonci a jiní jsou naladěni trochu jinak -
rovněž by šlo na netu dohledat, kolik používají notiček v osnově (vypadlo mi to z hlavy :oops: ) V žánrech se už lišíme
tuplem - někdo nerad lidové národní (chápu, je to turecký import), někdo zas není na klasiku, jiný nesnáší pop...

p.s.
Aby některé intervaly ladily, je někdy nutné velmi jemně rozladit jiné - je to i kvůli nástrojům s pevným laděním... Toto
temperované ladění je více o citu než přesných frekvencí a je to typické pro evropskou hudbu.
Ano ano,
je to dáno příbuznou frekvencí, tj .... když zkrátíš strunu o polovinu, dostaneš oktávu, když o třetinu, zní dominanta (to je ta čistá kvinta), a když o čtvrtinu, tj. zní tři čtvrtiny, tak je to subdominanta - čistá kvarta. :D - nebo obráceně? ... asi.

Tím je pak dána i naše celá stupnice, která ladí v těcho tříakordech ... a to nejsou přesné intervaly. :cry:

Turecký import? :ethink:

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

...pověřuji Gabču...

Příspěvek od martin11 »

....milá Gabčo...tímto Tě pověřuji...založ vlákno...VĚDY HUDEBNÍ....anžto jsi jediná od fochu....my to víme.... :idea: a přesuň tam vše , co zde zaznělo o hudbě...a nástrojích atd....na tomto vláknu bude panovat mír , klid a láska, která vítězí nad ....gravitací , magnetismem, VE a karbanismem...zdraví a děkuje martin11 :lol: p.s. sem bude patřit i "hlas vesmíru" :idea:

... věřím, že se " TO " povede ......
Gabča
Zasloužilý člen

Re: ...pověřuji Gabču...

Příspěvek od Gabča »

martin11 píše:....milá Gabčo...tímto Tě pověřuji...založ vlákno...VĚDY HUDEBNÍ....anžto jsi jediná od fochu....my to víme.... :idea: a přesuň tam vše , co zde zaznělo o hudbě...a nástrojích atd....na tomto vláknu bude panovat mír , klid a láska, která vítězí nad ....gravitací , magnetismem, VE a karbanismem...zdraví a děkuje martin11 :lol: p.s. sem bude patřit i "hlas vesmíru" :idea:
To jsem člověče chtěla už dávno .. vlákno Hudební teorie. Prosím Rivala o zmíněný přesun někam, kam uzná že by to dělalo nejmenší "binec" :D

Jako úvod - prosím ochutnejte toto, a hlavně ... dirigentovi se nesmějte, je skvělej :D
http://www.youtube.com/watch?v=ejOaUn0Ub5o

spaceball
Zasloužilý člen

re

Příspěvek od spaceball »

Video je super :P
Turci nás neobohatili nejen o bicí či dechové, ale trochu jejich "tóniky" se promítlo do lidovek - myslím se to bere
v hudební přípravce nebo v prvním cyklu, nebo v druhém, nebo na konzervě, už nevím...

Spaceball Obrázek

Re: re

Příspěvek od Gabča »

Hm, nějaký vliv na lidovou píseň je tu z Německa... ale to spíš novější. Valaši jsou zase z Rumunska.. to by mohlo být blízko.

K teorii ... Rychlokurs čtení not pro zájemce... snadno a rychle... :D
[youtube][/youtube]

spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

Gabča píše:Hm, nějaký vliv na lidovou píseň je tu z Německa... ale to spíš novější. Valaši jsou zase z Rumunska.. to by mohlo být blízko.
hm..Německo bylo převážně takto "inspirováno" - píšťaly, bubny....

Spaceball Obrázek

Příspěvek od martin11 »

Gabča píše:Hm, nějaký vliv na lidovou píseň je tu z Německa... ale to spíš novější. Valaši jsou zase z Rumunska.. to by mohlo být blízko.

K teorii ... Rychlokurs čtení not pro zájemce... snadno a rychle... :D
[youtube][/youtube]

...já jsem zase slyšela, že Moraváci jsou líný Slováci, kteří nedošli do Čech....ale info je neověřené.....karkulka červená :oops:

spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

martin11 píše:
...já jsem zase slyšela, že Moraváci jsou líný Slováci, kteří nedošli do Čech....ale info je neověřené.....karkulka červená :oops:
To je možné, ale vzhledem k tomu, že Moraváky mám rád, budu toto info brát jako velice neověřené narozdíl od
seriózního výzkumu - že trumpeta do německých a potažmo českých zemí přišla z Říma a Turecka :P :P :P

Spaceball Obrázek

Příspěvek od martin11 »

spaceball píše:
martin11 píše:
To je možné, ale vzhledem k tomu, že Moraváky mám rád, budu toto info brát jako velice neověřené narozdíl od
seriózního výzkumu - že trumpeta do německých a potažmo českých zemí přišla z Říma a Turecka :P :P :P
...já mám také rád Moraváky, a Slováky a poláky a všechny lidi, co se chovaj slušně. mám i několik opravdu slušných cikánů....a mám je upřímně rád....prostě není člověk jako člověk....
....a když už píšu......má někdo info.....kde sehnat PILU....prostě kus...pás plechu ve tvaru pily...na kterou se hraje smyčcem....v polsku je o tom i festival....v čechách toho moc.../nic/...není.....zdraví martin11 :lol:

spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

martin11 píše:
...já mám také rád Moraváky, a Slováky a poláky a všechny lidi, co se chovaj slušně. mám i několik opravdu slušných cikánů....a mám je upřímně rád....prostě není člověk jako člověk....
....a když už píšu......má někdo info.....kde sehnat PILU....prostě kus...pás plechu ve tvaru pily...na kterou se hraje smyčcem....v polsku je o tom i festival....v čechách toho moc.../nic/...není.....zdraví martin11 :lol:
Tak když je máš rád, nepiš pochybné info o Moravácích :P :P :P
"Havajská" pila by se mohla dát koupit v Technomatu - Prodej nářadí a nástrojů.

Spaceball Obrázek
Dal: 258 poděkování
Dostal: 213 poděkování

Příspěvek od cimirek »

martin11 píše:
spaceball píše:
martin11 píše:
Ono to není jen o kusu plechu a je to docela věda (ostatně jako většina věcí, které se berou vážně).
Jednou jsem se bavil s človíčkem, který se touto činností baví a ono není pila jako pila a on si nechal tu správnou super extra importovat z Kanady.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

pro Martina 11

Příspěvek od la »

Jednu pilu ti dovezu ,když tak můžeš pílit dřevo(je nabroušená) ,bude chtít ale možná restaurovat hold se s ní pracovalo,už sem ji zabalil. :D 8) za :pivko:
Pak by se dalo uvažovat ustřižení vhodného kusu a tvaru a hlavně tloušťky plechu ,např s materiálu HARDOX 450 http://www.ssab.com/ taky to zvoní ,zpracovává to http://gama-ocel.takeit.idnes.cz/hardox ... 7539?67985
a třeba http://www.blatenske-strojirny.mako.cz/prechod.html .

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Gabča píše:No a mě nepozvou...
To jsem si nevzpomel docela naschvál, a samozrejme byl zvedavý, kolik potrvá, než to objevíš.
Jak vzniká temperované ladení a Pythagorejské komma - budu zkoušet čisté nerozladené kvinty, tedy frekvenční násobky predchozího tónu krát 3/2 po kvintovém kruhu treba C,G,D,A...až se dostanu znova na horní témer C o 7oktáv výše, nebo lépe his. Tedy 12x vynásobím 3/2, získám číslo 129.74634, co je čistý frekvenční násobek horního his vuči základnímu C. Zmínené horní C je však z hlediska oktávy, která je vždy čistý dvounásobek frekvence o 7 oktáv výše, tedy 128 násobek puvodního C. Podíl 129.74634/128 by mel být to komma(nebo možná jen rozdíl vuči presné oktáve, není to podstatné, jde hlavne o tu neshodu). Cest, jak k tomu dojít je víc, treba zápis s odmocninou. Temperované ladení pak vzalo čisté oktávy, a ostatní intervaly se príslušne rozladily-temperovaly, co je charakteristické pro jemné vibráto na souzvucích kvinty, kvarty a jiných, co by normálne mely znít bez vibráta podle príslušných pomeru 3/2, 4/3, 5/4,.... Odchylka bývá pár centu (stotiny z pultónu). Pokud se treba varhany začnou ladit na čisté kvarty a kvinty(ne temperované), tak je možná na nich nerozladená hra pouze v jedné tónine a v ne moc oktávách. Takovým houslím je to nekdy jedno.
Jednou delal takové 4hlasé varhany podle Amatérského rádia, ješte nemely generátor temperované oktávy, a muselo se to ladit, tak jsem si tu patálii užil. Pozdeji se to už rešilo logickými obvody a byl s tím už pomerne klid.

Jo a tu pilu jsem taky zkoušel, je to napoprvé docela desne náročné, pokud chce človek neco normální slyšet, dlouho jsem u toho nevydržel.

Edit: Jak to níže vypadá, tak by z toho mohl nakonec být banjoband u pramene(bendžo neumím). U nás doma máme oblíbenou Medvedi nevedí, že turisti nemaj zbrane...
Naposledy upravil(a) Akord dne pát 20 lis 2009 1:07, celkem upraveno 1 x.

spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

martin11 píše: ....a když už píšu......má někdo info.....kde sehnat PILU....prostě kus...pás plechu ve tvaru pily...na kterou se hraje smyčcem....v polsku je o tom i festival....v čechách toho moc.../nic/...není.....zdraví martin11 :lol:
Martine, možná mám jen takový dojem, ale pokud hledáš jakýkoliv hudební nástroj pro
potešení a nechceš zrovna hrát na hřeben či ozembouch, nebo vyluzovat na pile glissanda
(opravdu jak bylo výše vzpomenuto - kluci si to nechávaj posílat od kanadských dřevorubců ;)
(na nějaké chalupě by se našel nějaký ten rezavý kousek...i když ono se dá hrát i na větší
pilu zlodějku dostupnou v prodeji)...pak bych doporučil, pokud hraješ trochu na kytaru
a zvládáš pár akordů - kytarové banjo (nové kolem 5ti tisíc, starší kolem 1000Kč) - velký efekt,
doprovázet můžeš kohokoliv, nemusíš vybrnkávat (časem se naučíš), temperamentní hra,
maskuje to dobře pazvuky, nezaměnitelný zvuk - schováš do kapsy přítomné
kytaristy ...můj oblíbený - beru to na každé mecheche a nemám čas si ani dát to pívo :P
Prodej harmoniku a kup si 6ti strunné banjo - školu hry Ti ofotím a pošlu ;) Jesli jsi
komorní typ, pak altovou flétnu - přijemný zvuk a velmi jednoduchá škola hry. Ber to jen
jako můj tip, samozřejmě, každý si musí vzhledem ke svému temperamentu a povaze najít
pro sebe vhodný... ale tak jako u všeho, musí se do toho trochu investovat čas potřebný k výuce (pro
umělce Tvého formátu to nebude problém).
Edit: Jak to níže vypadá, tak by z toho mohl nakonec být banjoband u pramene(bendžo neumím). U nás doma máme oblíbenou Medvedi nevedí, že turisti nemaj zbrane...
Banjo 6strun se dá zvládnout hravě, záměrně neuvádím 4strunné, 5...8 strunné. S medvědy no problem.
Legálně ozbrojen a oni to vědí :P Nedvědy si poslechnu rád, ale U stánku... zrovna nemusím.
Raději si v kostelíku našlápnu Toccatu, ale musím dávat Bacha na faráře - on raději kancionály...

Spaceball Obrázek

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“