Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Spaceball

Příspěvek od buky »

Tak, teť to vidíš jak to chodí a jak se dá konkrétní model překroutit - archi. zákon.
Ak dám konkrétní příklad s hustoměrem který funguje na principu vztlakové síly, tak se buď nedočkám odpovědi, anebo jak si má někdo přiznat chybu tak to začne komplikovat, překrucovat.

Ak se bude hustoměr nacházet v kvapalině tu na zemi aneb na jiné planetě kde je gravitace, tak bude ukazovat na principu vztlakové síly nejakou hodnotu.
Ale ak bude ponořený v kapaline a v bezváhovém stavu (nulová gravitace) můžeme mluvit o vztlakové síle? Podle mně už ne.

Karle, pokud jde o gravitační motor buť trpělivý nejde všechno naraz :D .

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: Fyzika je jenom jedna

Příspěvek od Gabča »

Karel DR píše: Někteří ale zde řeší s vážnou tváří gravitační motor a tak budu dál radši :esilenced:
Kájo, prosím, vzdej snahu organizovat vlákna... ikdyž to vypadá leckdy třeba jako binec, já věřím, že to má svůj vnitřní hluboký lidský řád, něco jako rukopis, s kterým nic nenaděláš. Každý sem píše co mu v dané chvíli přijde jako nejlepší, na správném místě, a když to uklidíš, tak se to třeba celý zabije, protože to prostě přestane fungovat.
A za b) nevím proč je out mluvit ve vláknu gravitační motor o gravitaci.. ta teorie je tu právě nejdůležitější, protože ... no prostě vo tom to je. AZ = taky gravitace.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

pro BUKY...l

Příspěvek od martin11 »

buky píše:Tak, teť to vidíš jak to chodí a jak se dá konkrétní model překroutit - archi. zákon.
Ak dám konkrétní příklad s hustoměrem který funguje na principu vztlakové síly, tak se buď nedočkám odpovědi, anebo jak si má někdo přiznat chybu tak to začne komplikovat, překrucovat.

Ak se bude hustoměr nacházet v kvapalině tu na zemi aneb na jiné planetě kde je gravitace, tak bude ukazovat na principu vztlakové síly nejakou hodnotu.
Ale ak bude ponořený v kapaline a v bezváhovém stavu (nulová gravitace) můžeme mluvit o vztlakové síle? Podle mně už ne.

...zdravím BUKY....a k věci....zcela upřímně.....mužeš mi napast, třeba soukromě, čím jsi....jaké máš zákldní vzdělání....já se zde veřejně přiznávám ke své nevzdělanosti v technice....ale u Tebe nějak nevím , co si myslet...chvílema exelentní postřehy a za chvilku dotaz, že jsem z toho vedle....viz to co jsi napsal naposled....já jsem vznesl dotaz o Archimedovi...vznikla diskuse...OK...a ty se toho náhle chytneš...v souvislosti s tím gravi motorem...
...hezké od tebe je, že položíš otázku a sám si na ni odpovíš......to se mi líbí....
...tak...a jak sleduju tohle vlákno, tak jsem nějak nepostřehl ...najakém principu chceš mít ten gravitační motor.....je pravda, že jsi něco namaloval...ale to jsi doufám nemyslel vážně.... :idea: ....ale namalované...a případná animace by bola hezká.....
...tak hochu ...jak dál...Karel Dr...je netrpělivostí určitě celý bez sebe, budí se ze spánku a vykřikuje.....už je to tady.??????.......
hezký den martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
gromit
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: gravitace a věci související

Příspěvek od gromit »

spaceball píše:
gromit píše: spaceball - čili obecně platnost AZ: g ≠ 0 a ρt i ρk > 0 ?
Jak obecně? Kde není gravitace či jiná síla imitujíc gravitaci, hydrostatický tlak v kapalině prostě není - nepočítá se,
neuvažuje se o něm....žádné blbé g0 se nikde nedosazuje. Ostatní v případě existence gravitace - co je ještě kapalina
nebo není, nechám na Tobě :P Co říkáš na tekuté (supratekuté) hélium, bude i tam zjevná hydrostatická vztlaková síla,
když hydrostatický tlak tam bezpochyb je díky "váze" kapaliny ?
Ilem mě předešel, já měl včera ještě práci, tak jsem to tady nesledoval
- souhlasím - nulová gravitace nebo jiné odpovídající zrychlení > nulový hydrostatický tlak způsobený tímto vnějším působením; podle mě to ale neznamená, že neplatí zákon, jen dosazením nuly do vzorce dostaneme nulu - v tom rozpor nevidím; čili ne obecně platnost, jak jsem psal, ale spíš pozorovatelnost AZ (vzorec by neplatil, pokud například dosazením nulového g dostaneme nenulový výsledek...)
- s ostrými hranicemi ve vzorcích mám problém - a asi nejenom já - když ona ta matematika je tak úúžasně přesná...

tekuté (i supratekuté) He má mít hustotu kolem 0,179 kg/m3, tak v něm AZ platí, proč by ne - a díky supratekutosti by se dala rychle detekovat i kdejaká mikrogravitace (tady na Zemi asi ne, ale někde nahoře, na orbitě, při pátrání po gravitačních vlnách... i když jsou šikovnější metody)

a ještě poznámka k té čáře ponoru - opravdu by měla být podle AZ pro různé hodnoty g stejná - kdyby to tak nebylo, děje se něco s hustotou kapaliny nebo tělesa.

...ale jen proto, že jsem byl vyzván (...bo kontrolní otázka byla položena Gromitovi...), jinak už taky k tomuto tématu :esilenced:

Když to nejde silou, musí to jít ještě větší silou!
buky
Zasloužilý člen

Re: pro BUKY...l

Příspěvek od buky »

martin11 píše:
buky píše:Tak, teť to vidíš jak to chodí a jak se dá konkrétní model překroutit - archi. zákon.

...zdravím BUKY....a k věci....zcela upřímně.....mužeš mi napast, třeba soukromě, čím jsi....jaké máš zákldní vzdělání....já se zde veřejně přiznávám ke své nevzdělanosti v technice....ale u Tebe nějak nevím , co si myslet...chvílema exelentní postřehy a za chvilku dotaz, že jsem z toho vedle....viz to co jsi napsal naposled....já jsem vznesl dotaz o Archimedovi...vznikla diskuse...OK...a ty se toho náhle chytneš...v souvislosti s tím gravi motorem...
...hezké od tebe je, že položíš otázku a sám si na ni odpovíš......to se mi líbí....
...tak...a jak sleduju tohle vlákno, tak jsem nějak nepostřehl ...najakém principu chceš mít ten gravitační motor.....je pravda, že jsi něco namaloval...ale to jsi doufám nemyslel vážně.... :idea: ....ale namalované...a případná animace by bola hezká.....
...tak hochu ...jak dál...Karel Dr...je netrpělivostí určitě celý bez sebe, budí se ze spánku a vykřikuje.....už je to tady.??????.......
hezký den martin11 :lol:
Martine, už jsem to spomínal, jse elektrikáŕ bez maturity a technika mně zajíma, ale v té nejjednoduchší formě.
Pokud jde o arch. zákon tak to je jen připojení do diskuze, z gravitačním motorem to nic nemá, to byla jen odpověď na Karlovo podpichování.
Pokud jde o ten gravi. motor určitě v té podobě co jsem nakreslil fungovat nebude a tak jsem si sebral k srdci tvuj návrch abych to skusil s permanentními magnety. A tak skouším, ale abych nevypadl z vlákna, tak se občas připojím.

K archime. zákonu jsem se přidal proto lebo souvisí z gravitací a mněl jsem tušení že to bude živá téma.

Pokud jde o PM prosím o trpělivost, ješte tá obludnost není hotová :D

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Kontaktovat uživatele:

přátelé, nevěšte hlavu

Příspěvek od 1220 »

Ani nevíte jak mně dojímá vaše snaha a jak Vám přeju úspěch při Vaší cestě.
Byljsem kárán za to, že tady něco moderuju, nebo jak to bylo myšleno, skoro to vypadá, že případný neúspěch je za to , že existuju...., že mám špatnou náladu apod.
Nikoli já osobně jsem v pohodě, viděl jsem kdysi jak psychotronici zastavovali větrníčky apod, v malém je možný leccos na chvíli, když poběží Bukymu strojek budu první kdo mu pogratuluje.I Martinovi jsem přece přál.
Jak to dopadne nevím.Třeba i ve velkým.
Předpojatost je matkou neúspěchu, nu ale když řeknu, že ekonom tvoří nové fyz zákony , tak ji tam najde ten kdo ji tam hledá.
Naopak: Když ekonom vytvoří platný fyzikální zákon, tak se mu to může podařit snáze než zaslepenému technikovi. Každý má šanci. Vyjímky potvrdí pravidlo. Už i mnohokrát potvrdily............
k.
Naposledy upravil(a) 1220 dne stř 16 pro 2009 13:09, celkem upraveno 1 x.

Gillian
Stálý člen

...a ještě k AZ

Příspěvek od Gillian »

Bez teorií o kouli vody, částicích a podobných - pro mne zavádějících informací - aby byl v kapalině hydrostatický tlak, musí se kapalina vyskytovat v gravitačním poli - to je dáno. Tlak v kapalině způsobený jinou vnější silou nebo pohybem kapaliny není hydrostatický tlak (v případě plynů pak aerostatický tlak). Z toho pro mne vyplývá, že g musí mít kladnou hodnotu, nikoliv g=0...a jestliže je splněn tento základní předpoklad, že síly hydrostatických tlaků v homogenním tíhovém poli lze nahradit jedinou kladnou silou o velikosti rovné tíze vytlačené tekutiny, jedná se v pravém slova smyslu o Archimedův zákon.
...nemůžu se zbavit představy, že při g=0 se nad tím bazénem vznáším a ne a ne se ponořit... a jestli by bylo kam !!!:D :D :D
Naposledy upravil(a) Gillian dne stř 16 pro 2009 17:24, celkem upraveno 1 x.

Murphy: Je velmi jednoduché něco zkomplikovat, zato bývá značně komplikované něco zjednodušit.
spaceball
Zasloužilý člen

Re: ...a ještě k AZ

Příspěvek od spaceball »

Gillian píše:Bez teorií o kouli vody, částicích a podobné (pro mne zavádějící) informace - aby byl v kapalině hydrostatický tlak, musí se kapalina vyskytovat v gravitačním poli - to je dáno. Tlak v kapalině způsobený jinou vnější silou nebo pohybem kapaliny není hydrostatický tlak (v případě plynů pak aerostatický tlak). Z toho pro mne vyplývá, že g musí mít kladnou hodnotu, nikoliv g=0...a jestliže je splněn tento základní předpoklad, že síly hydrostatických tlaků v homogenním tíhovém poli lze nahradit jedinou kladnou silou o velikosti rovné tíze vytlačené tekutiny, jedná se v pravém slova smyslu o Archimedův zákon.
...nemůžu se zbavit představy, že při g=0 se nad tím bazénem vznáším a ne a ne se ponořit... a jestli by bylo kam !!!:D :D :D
:good:
Gromit píše:.ale jen proto, že jsem byl vyzván (...bo kontrolní otázka byla položena Gromitovi...), jinak už taky k tomuto tématu :esilenced:
Vyléčen? :P :P

Spaceball Obrázek

Nový gravitační stroj

Příspěvek od Gabča »

A máme tu nový gravitační stroj....

magnety budou padat dolů cívkou, třeba metr vysokou, budou bržděny tím, jak indukují proud, dole dopanou na lopatkové kolo, napájené indukovaným proudem, které je bude nabagrovávat "rychle nahoru" :laugh:, a pouštět znovu do cívky, kde budou "pomalu níže" padat.
Realizaci předpokládám při svých technických schopnostech tak do deseti let.:laugh:
Drontík
Naposledy upravil(a) Gabča dne stř 16 pro 2009 15:09, celkem upraveno 1 x.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: ...a ještě k AZ

Příspěvek od martin11 »

Gillian píše:Bez teorií o kouli vody, částicích a podobné (pro mne zavádějící) informace - aby byl v kapalině hydrostatický tlak, musí se kapalina vyskytovat v gravitačním poli - to je dáno. Tlak v kapalině způsobený jinou vnější silou nebo pohybem kapaliny není hydrostatický tlak (v případě plynů pak aerostatický tlak). Z toho pro mne vyplývá, že g musí mít kladnou hodnotu, nikoliv g=0...a jestliže je splněn tento základní předpoklad, že síly hydrostatických tlaků v homogenním tíhovém poli lze nahradit jedinou kladnou silou o velikosti rovné tíze vytlačené tekutiny, jedná se v pravém slova smyslu o Archimedův zákon.
...i karkulka zírá...a už se raději na nic neptá... :esilenced:
..a přeji hezký podvečer....dejte si punč...nebo grog....
....zdravím La.....uklízí sníh...v Brně prej sněží......m11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
buky
Zasloužilý člen

Re: Nový gravitační stroj

Příspěvek od buky »

Gabča píše:A máme tu nový gravitační stroj....

magnety budou padat dolů cívkou, třeba metr vysokou, budou bržděny tím, jak indukují proud, dole dopanou na lopatkové kolo, napájené indukovaným proudem, které je bude nabagrovávat "rychle nahoru" :laugh:, a pouštět znovu do cívky, kde budou "pomalu níže" padat.
Realizaci předpokládám při svých technických schopnostech tak do deseti let.:laugh:
Drontík
Jen tu dobu klidně skrať, ješte je tu Bukyrgie :lol:

Gabča
Zasloužilý člen

Re: Nový gravitační stroj

Příspěvek od Gabča »

buky píše: Jen tu dobu klidně skrať, ješte je tu Bukyrgie :lol:
;) hurá :D , ať žije

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Poprvé nesouhlasím se Spaceballem.

Příspěvek od Ilem »

spaceball píše:
Ilem píše:Nemůžeš přeci říct - od tohoto desetinného místa už neplatí.
Není toto snaha něco překroutit? Okopíruj mi tu stať, kde se zmiňuji o jakékoliv desetiné hranici s přesnou citací, že teď od
této hranice platí. Jediné co jsem psal a dával si na to pozor, že při neexistenci gravitace zákon prostě neplatí - 0g - ....
Opravdu sis mne s někým nespletl? Nechceš si to přečíst znova? Děkuji
Dřív jsem se nedostal k počítači. tak odpovídám teď.
Já netvrdím, že jsi to někde napsal. Asi jsem to špatně formuloval. Bylo to myšleno tak, že se to napsat nedá. To je i důvod, proč jsem se ptal na čáru ponoru. Při libovolně malé gravitaci blízké nule je pořád stejná a najednou při nule ne. To je zajímavé, ne?

Chceš po mě, abych chlapsky přiznal chybu, ale já ji nevidím.
Napíšu dvě věty, které matematicky znamenají totéž, ale fyzikálně v nich cítím jistý rozdíl.
Věta číslo 1. Při nulové gravitaci je nulový hydrostatický tlak.
Věta číslo 2. Tam, kde není gravitace, není hydrostatický tlak.
Pro většinu lidí to je totéž. Pro mě ne.

Dobře to popsal Gromit, myslím, že to chápeme oba stejně. Je to věc interpretace. Ty to můžeš cítit jinak. Já s tvým výrokem nesouhlasím, přestože matematicky je správně. Nechme to tak, asi nemá cenu to víc pitvat.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

model a skutečnost

Příspěvek od Akord »

Trochu se mi videlo umelé to rozlišení, zda veličina je nula nebo skutečnost je nula. Samozrejme není proud bez napetí. To mi však nebrání napsat ohmuv zákon na papír. Myslím, že není potrebné se pri tomto ptát na férovost, nebo velkorysost. Myslím si, že Ilem je jeden z posledních, co si zaslouží dost otáznou otázku ohledne uznání si chyby, chápu to jako zbytečné a nezásadní nedorozumení.

spaceball
Zasloužilý člen

Re: Poprvé nesouhlasím se Spaceballem.

Příspěvek od spaceball »

Ilem píše:
spaceball píše:
Ilem píše:Nemůžeš přeci říct - od tohoto desetinného místa už neplatí.
Není toto snaha něco překroutit? Okopíruj mi tu stať, kde se zmiňuji o jakékoliv desetiné hranici s přesnou citací, že teď od
této hranice platí. Jediné co jsem psal a dával si na to pozor, že při neexistenci gravitace zákon prostě neplatí - 0g - ....
Opravdu sis mne s někým nespletl? Nechceš si to přečíst znova? Děkuji
Dřív jsem se nedostal k počítači. tak odpovídám teď.
Já netvrdím, že jsi to někde napsal. Asi jsem to špatně formuloval. Bylo to myšleno tak, že se to napsat nedá. To je i důvod, proč jsem se ptal na čáru ponoru. Při libovolně malé gravitaci blízké nule je pořád stejná a najednou při nule ne. To je zajímavé, ne?

Chceš po mě, abych chlapsky přiznal chybu, ale já ji nevidím.
Napíšu dvě věty, které matematicky znamenají totéž, ale fyzikálně v nich cítím jistý rozdíl.
Věta číslo 1. Při nulové gravitaci je nulový hydrostatický tlak.
Věta číslo 2. Tam, kde není gravitace, není hydrostatický tlak.
Pro většinu lidí to je totéž. Pro mě ne.

Dobře to popsal Gromit, myslím, že to chápeme oba stejně. Je to věc interpretace. Ty to můžeš cítit jinak. Já s tvým výrokem nesouhlasím, přestože matematicky je správně. Nechme to tak, asi nemá cenu to víc pitvat.

1) Akorde, nes** se do toho ! :P

2) Pak tedy já chlapsky přiznávám svou chybu (nemůžeme mít pravdu oba když titulek hlásá - nesouhlasím ..), že jsem z
definice nepoznal platnost zákona i v beztížném stavu a dávám to za vinu učitelskému sboru základní školy, kteří
tvrdili, že v podmínkách beztíže tento zákon neplatí. Beru si z toho ponaučení a toto nové doplnění svých vědomostí ihned
využiji v nejbližším možném suplu nezletilých školních dítek, že zmiňováný zákon platí i v beztížném stavu, ale je nulový.
Snad mi to nějaký tatínek dítka neomlátí o hlavu :P :P :P

Dopsáno:
Zapoměl jsem dopsat - ve stavu beztíže čili při g0 nemáš žádnou čáru ponoru .... Přečti si poslední příspěk Gillian :P
Naposledy upravil(a) spaceball dne stř 16 pro 2009 20:35, celkem upraveno 2 x.

Spaceball Obrázek

Zpět na „Jak na to...“